Communiqué de presse
Communiqué de presse

XCEED, DE NIEUWE BLOCKCHAIN-OPLOSSING OM DE CONFORMITEIT VAN VOERTUIGEN TE CERTIFICEREN, ZET EEN NIEUWE STAP IN EUROPA

  • XCEED is een nieuwe blockchain-oplossing voor de Europese autosector, om de conformiteit van voertuigonderdelen te certificeren van ontwerp tot productie.
  • Ze werd ontwikkeld en gerealiseerd door Faurecia, Groupe Renault, Knauf Industries, Simoldes en Coşkunöz, in samenwerking met IBM.
  • De schaalbare oplossing is na een geslaagde test in de Renault-fabriek van Douai beschikbaar voor autoconstructeurs en toeleveranciers over de hele wereld.
  • Ze zal in eerste instantie worden geïmplementeerd in de partnerfabrieken rond Bursa, Douai en Palencia.

Le 21 April 2021

Faurecia, Groupe Renault, Knauf Industries, Simoldes en Coşkunöz hebben in samenwerking met IBM een partnerschapscontract ondertekend voor de implementatie van XCEED (eXtended Compliance End-to-End Distributed), een gedeelde oplossing op basis van blockchain om de conformiteit van duizenden geassembleerde onderdelen in een voertuig bijna in real time te traceren.

De aankondiging van vandaag volgt op een geslaagde test van de XCEED-oplossing in de Renault-fabriek van Douai en de oplossing zal worden uitgerold in de fabrieken van de partners rond Bursa (Turkije), Douai (Frankrijk) en Palencia (Spanje).  XCEED staat voortaan open voor andere constructeurs en honderden wereldwijde toeleveranciers, ongeacht hun omvang, in de hele toeleveringsketen.

Een tool om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar transparantie

XCEED verhoogt de reactiviteit en efficiëntie in tijden waarin de regelgeving steeds strenger wordt. In september 2020 zijn nieuwe verordeningen inzake markttoezicht van kracht geworden, waardoor strengere wettelijke controles werden ingevoerd voor voertuigen die al op de markt zijn. De volledige productieketen moet daarom zijn structuur aanpassen om op korte termijn te kunnen reageren op vragen van de regelgevende autoriteiten.

Een inclusief platform ten dienste van de Europese auto-industrie

XCEED biedt een traceerbaarheids- en conformiteitsplatform voor het hele ecosysteem van de Europese auto-industrie, om enerzijds te voldoen aan de regelgeving en de eisen van klanten en anderzijds het Europese industriële concurrentievermogen en de technologische soevereiniteit te versterken. XCEED werd ontworpen om inclusief te zijn en alle spelers in de wereldwijde autosector, van multinationals tot kmo's, toegang te bieden tot een performant en gedeeld digitaal instrument.

XCEED gebruikt blockchain-technologie om een vertrouwensnetwerk te creëren waarmee onderdelenfabrikanten conformiteitsinformatie kunnen delen, en dat over de hele toeleveringsketen tot bij de voertuigfabrikanten. Het XCEED-platform zal zorgen voor een vollediger en doeltreffender beheer van de conformiteit, met inachtneming van de vertrouwelijkheid, de intellectuele eigendom en de gegevenseigendom van elke onderneming. Met de introductie van één enkel gedistribueerd platform voor het hele auto-ecosysteem beschikt de sector over een uitstekende manier om aan de toenemende regelgeving te voldoen, zonder de onderlinge afstemming van gegevens nodeloos op te drijven en complex te maken. Dat zal de Europese auto-industrie ten goede komen door de uitwisseling van informatie te verbeteren, een completere traceerbaarheid mogelijk te maken en het vertrouwen binnen en buiten het ecosysteem te verhogen door gegevens automatisch te delen, te controleren en vrijwel in real time te signaleren. Deze oplossing is het resultaat van de initiële inspanningen van de stichtende partners en steunt op een open governance-benadering om nieuwe deelnemers aan te trekken. Ze is bovendien gerealiseerd in overleg met het DG Connect van de Europese Commissie.

XCEED steunt op ‘Hyperledger Fabric’, een open source blockchain-protocol, en werd ontwikkeld in samenwerking met IBM. XCEED zal worden geïmplementeerd via een hybride cloudarchitectuur met diverse cloudleveranciers, waaronder IBM Cloud, zodat elk lid het cloudplatform van zijn keuze kan gebruiken.

XCEED, dat in 2019 is gelanceerd, werd ontwikkeld en geïmplementeerd in samenwerking met de belangrijkste spelers uit de autosector – Faurecia, Groupe Renault, Knauf Industries, Simoldes en Coşkunöz – en is het resultaat van de collectieve knowhow en een flexibele, adaptieve methodologie, die getuigt van een ongeëvenaarde multi-bedrijfsbenadering op het vlak van gegevensuitwisseling en projectbeheer.

***

Citaten

Dirk Wollschläger, Industry General Manager, IBM

“Blockchain heeft zijn waarde bewezen als een nieuwe manier om de traceerbaarheid en conformiteit in de voedingsindustrie, supply chain en andere te beheren. XCEED is ons eerste initiatief in de autosector dat gericht is op de grootschalige tracering van de conformiteit van onderdelen door gebruik te maken van de waarde en voordelen van blockchain. Bij IBM gaan we tot het uiterste om deze sector de juiste businessoplossingen te bieden op basis van onze ervaring in het opzetten van blockchain-netwerken op hybride multicloudoplossingen. Zo kunnen we dit traject versnellen en vertrouwen creëren in een wereldwijd platform voor de hele sector.”

Eric Jacquot, Groepsdirecteur End to End Quality van Faurecia

“Van bij het begin heeft Faurecia een sleutelrol gespeeld in dit innovatieve ecosysteem. We zijn verheugd deel te kunnen uitmaken van dit initiatief en deze nieuwe vorm van samenwerking met onze klant, Groupe Renault, die transparantie, conformiteit en traceerbaarheid centraal plaatst in de bevoorradingsketen. Dankzij dit beveiligde, transparante en geautomatiseerde systeem voor gegevensdeling kunnen we problemen snel traceren en oplossen, wat de conformiteit en de competitiviteit versterkt. We zijn ervan overtuigd dat dit vooruitstrevende project de praktijken van onze sector de komende jaren ingrijpend zal veranderen.”

Odile Panciatici, Coördinator XCEED-project, Groupe Renault

“XCEED is een krachtig instrument om de auto-industrie te transformeren dat de operationele uitmuntendheid van het hele ecosysteem bevordert, inclusief kleine en middelgrote ondernemingen die anders niet in dergelijke technologie hadden kunnen investeren.”

Sylvie Janod, Directeur Automarkt, Knauf Industries

“Als verantwoordelijke speler op de automarkt hebben we besloten om mee te werken aan het XCEED-project om onze efficiëntie te verhogen en zo de traceerbaarheid en conformiteit van onze producten te garanderen. XCEED biedt een unieke gelegenheid om onze systemen en methoden te evalueren en bij te sturen om onze wendbaarheid in de alsmaar complexere omgeving te verhogen en dus onze algehele prestaties te verbeteren. XCEED past ook volledig in de digitale strategie en het maatschappelijk verantwoorde beleid van de Knauf-groep. Met XCEED hanteren we een coherente aanpak voor onze gedeelde expertise, van de ontwerpfase van het programma tot het einde van de levensduur van het voertuig. We zijn verheugd te kunnen bijdragen tot een autogemeenschap die waarde zal creëren en die zal bijdragen tot meer transparantie op de markt.”

Jaime Sá, bestuurslid, Simoldes

“Toen we inzagen dat het blockchain-project XCEED onze operationele kracht zou versterken door middel van eenvoud, snelheid, transparantie en conformiteit en door alle bedrijven in de toeleveringsketen erbij te betrekken, hebben we onmiddellijk besloten mee te werken aan dit project omdat het aansluit bij de visie van Simoldes ‘juntos fazemos melhor’ (samen doen we het beter) en onze weg naar industrie 4.0.”

Barış Karaadak, algemeen directeur, Coşkunöz

“We zijn verheugd deel uit te maken van de eerste partnerbedrijven van XCEED, de digitale pioniersbeweging in de autosector. We zijn ervan overtuigd dat Coşkunöz met dit wereldwijde project een cruciale stap voorwaarts zal zetten in zijn visie op digitalisering.”

Documenten

XCEED, DE NIEUWE BLOCKCHAIN-OPLOSSING OM DE CONFORMITEIT VAN VOERTUIGEN TE CERTIFICEREN, ZET EEN NIEUWE STAP IN EUROPA

Voir les documents Voir la médiathèque

IBM wordt erkend als markteider in de implementatie van blockchain-projecten voor bedrijven. Onderzoekers, technische experts en vakmensen van de onderneming verlegden grenzen in de snelheid waarmee transacties worden verwerkt, ontwikkelden de meest geavanceerde codering om transacties te beveiligen en leverden miljoenen regels open source-code om bij te dragen tot de blockchain voor bedrijven. IBM is marktleider op het gebied van open source blockchain-oplossingen voor ondernemingen. Sinds 2016 heeft IBM samengewerkt met honderden klanten uit sectoren zoals financiële diensten, logistieke keten, overheid, distributie, beheer van digitale rechten en gezondheid om blockchain-toepassingen te implementeren en heeft het een aanzienlijk aantal netwerken in productie. Het cloudplatform IBM Blockchain biedt de end-to-end-mogelijkheden die klanten nodig hebben om snel hun eigen netwerken te activeren en te ontwikkelen, te opereren, te beheren en te beveiligen. IBM is een van de eerste stichtende leden van Hyperledger, een open source-project voor collaboratieve ontwikkeling, opgezet om sectoroverschrijdende blockchain-technologieën te bevorderen. Voor meer informatie over IBM Blockchain: https://www.ibm.com/nl-en/blockchain/of volg ons op Twitter via @ibmblockchain.

Faurecia werd opgericht in 1997 en is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de wereldwijde auto-industrie. Met 266 industriële sites, 39 R&D-centra en 114.000 medewerkers verspreid over 35 landen is Faurecia wereldleider in zijn vier activiteitendomeinen: Seating, Interiors, Clarion Electronics en Clean Mobility. Zijn sterk technologisch aanbod levert autoconstructeurs oplossingen voor de cockpit van de toekomst en duurzame mobiliteit. In 2020 heeft de groep een omzet van 14,7 miljard euro gerealiseerd. Faurecia is genoteerd op de Euronext-beurs en is onderdeel van de CAC Next20-index. Voor meer info: www.faurecia.com

Groupe Renault staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Groupe Renault rekenen op de complementariteit van zijn vijf merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Groupe Renault is gevestigd in meer dan 130 landen en telt vandaag meer dan 180.000 medewerkers. In 2020 verkocht het 2,9 miljoen voertuigen. Groupe Renault is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Groupe Renault de ambitie om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn in Europa. www.group.renault.com/en

Knauf Industries ondersteunt de transformatie van de autosector, die wordt geconfronteerd met een alsmaar strengere regelgeving en nieuwe regels voor markttoezicht. De groep Knauf Industries werkt samen met de afdelingen van haar klanten op het gebied van voertuigen (interieur, exterieur, zetels) en schone mobiliteit, en steunt daarvoor op een gepersonaliseerd waardeaanbod en een internationale industriële vestiging. We bieden een breed scala aan producten met cellenschuim en volledig geïntegreerde oplossingen, ontworpen om het gewicht van technische onderdelen te beperken en innovatieve materialen en producten te introduceren. Om de milieu-impact tot een minimum te beperken, ontwikkelen we oplossingen voor kringloopeconomie en bieden we diensten voor de recyclage van plastics aan.

Knauf Industries heeft zich als doel gesteld om waarde te creëren met duurzame producten en praktijken voor al zijn markten en om tegelijkertijd de groei van zijn klanten te ondersteunen. We zijn de afdeling Industrie van de Knauf-groep, 's werelds grootste gipsproducent en toonaangevende fabrikant van bouwmaterialen.

Bezoek ons en neem contact met ons op via https://knaufautomotive.com

Meer informatie over Simoldes vindt u op onze site: http://www.simoldes.com/plastics/mission.html

Bezoek ons en neem contact met ons op via http://www.simoldes.com/plastics/ 

Als marktleider in Turkije produceren wij al meer dan vijftig jaar plaatwerk voor de auto-industrie. We behouden onze leiderspositie door onze producten, human resources, processen en milieukwaliteit voortdurend te verbeteren en vooral door veel belang te hechten aan klanttevredenheid. Met onze certificaten TS EN ISO 9001, ISO/TS 16949, ISO 14001, OHSAS 18001 en ISO 27001 bedienen we vijf continenten volgens de wereldwijde normen, en we hebben vestigingen in Turkije, Rusland en Roemenië. In 2006 hebben we het R&D-centrum in Coşkunöz opgericht om onze ontwikkeling nog te versterken.

We zijn de favoriete strategische handelspartner van onze klanten. Onze producten zijn: BIW-onderdelen, sluitingen, volledig geassembleerde ramen en modules. We bieden ook een waaier aan diensten: staaldieptrekwerk (lijnen G1, G2, G3, doorvoerlijnen en progressieve lijnen), profilering, robotpuntlassen en MAG, robotklinken van dichtingen, lassen van pennen, moeren en bouten.

Informatie over Coşkunöz Holding: https://www.youtube.com/watch?v=gKWUXNdM44c

Website van Coşkunöz: https://www.coskunoz.com.tr/en/

Documenten

XCEED, DE NIEUWE BLOCKCHAIN-OPLOSSING OM DE CONFORMITEIT VAN VOERTUIGEN TE CERTIFICEREN, ZET EEN NIEUWE STAP IN EUROPA
XCEED, DE NIEUWE BLOCKCHAIN-OPLOSSING OM DE CONFORMITEIT VAN VOERTUIGEN TE CERTIFICEREN, ZET EEN NIEUWE STAP IN EUROPA

IBM wordt erkend als markteider in de implementatie van blockchain-projecten voor bedrijven. Onderzoekers, technische experts en vakmensen van de onderneming verlegden grenzen in de snelheid waarmee transacties worden verwerkt, ontwikkelden de meest geavanceerde codering om transacties te beveiligen en leverden miljoenen regels open source-code om bij te dragen tot de blockchain voor bedrijven. IBM is marktleider op het gebied van open source blockchain-oplossingen voor ondernemingen. Sinds 2016 heeft IBM samengewerkt met honderden klanten uit sectoren zoals financiële diensten, logistieke keten, overheid, distributie, beheer van digitale rechten en gezondheid om blockchain-toepassingen te implementeren en heeft het een aanzienlijk aantal netwerken in productie. Het cloudplatform IBM Blockchain biedt de end-to-end-mogelijkheden die klanten nodig hebben om snel hun eigen netwerken te activeren en te ontwikkelen, te opereren, te beheren en te beveiligen. IBM is een van de eerste stichtende leden van Hyperledger, een open source-project voor collaboratieve ontwikkeling, opgezet om sectoroverschrijdende blockchain-technologieën te bevorderen. Voor meer informatie over IBM Blockchain: https://www.ibm.com/nl-en/blockchain/of volg ons op Twitter via @ibmblockchain.

Faurecia werd opgericht in 1997 en is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de wereldwijde auto-industrie. Met 266 industriële sites, 39 R&D-centra en 114.000 medewerkers verspreid over 35 landen is Faurecia wereldleider in zijn vier activiteitendomeinen: Seating, Interiors, Clarion Electronics en Clean Mobility. Zijn sterk technologisch aanbod levert autoconstructeurs oplossingen voor de cockpit van de toekomst en duurzame mobiliteit. In 2020 heeft de groep een omzet van 14,7 miljard euro gerealiseerd. Faurecia is genoteerd op de Euronext-beurs en is onderdeel van de CAC Next20-index. Voor meer info: www.faurecia.com

Groupe Renault staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Groupe Renault rekenen op de complementariteit van zijn vijf merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Groupe Renault is gevestigd in meer dan 130 landen en telt vandaag meer dan 180.000 medewerkers. In 2020 verkocht het 2,9 miljoen voertuigen. Groupe Renault is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Groupe Renault de ambitie om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn in Europa. www.group.renault.com/en

Knauf Industries ondersteunt de transformatie van de autosector, die wordt geconfronteerd met een alsmaar strengere regelgeving en nieuwe regels voor markttoezicht. De groep Knauf Industries werkt samen met de afdelingen van haar klanten op het gebied van voertuigen (interieur, exterieur, zetels) en schone mobiliteit, en steunt daarvoor op een gepersonaliseerd waardeaanbod en een internationale industriële vestiging. We bieden een breed scala aan producten met cellenschuim en volledig geïntegreerde oplossingen, ontworpen om het gewicht van technische onderdelen te beperken en innovatieve materialen en producten te introduceren. Om de milieu-impact tot een minimum te beperken, ontwikkelen we oplossingen voor kringloopeconomie en bieden we diensten voor de recyclage van plastics aan.

Knauf Industries heeft zich als doel gesteld om waarde te creëren met duurzame producten en praktijken voor al zijn markten en om tegelijkertijd de groei van zijn klanten te ondersteunen. We zijn de afdeling Industrie van de Knauf-groep, 's werelds grootste gipsproducent en toonaangevende fabrikant van bouwmaterialen.

Bezoek ons en neem contact met ons op via https://knaufautomotive.com

Meer informatie over Simoldes vindt u op onze site: http://www.simoldes.com/plastics/mission.html

Bezoek ons en neem contact met ons op via http://www.simoldes.com/plastics/ 

Als marktleider in Turkije produceren wij al meer dan vijftig jaar plaatwerk voor de auto-industrie. We behouden onze leiderspositie door onze producten, human resources, processen en milieukwaliteit voortdurend te verbeteren en vooral door veel belang te hechten aan klanttevredenheid. Met onze certificaten TS EN ISO 9001, ISO/TS 16949, ISO 14001, OHSAS 18001 en ISO 27001 bedienen we vijf continenten volgens de wereldwijde normen, en we hebben vestigingen in Turkije, Rusland en Roemenië. In 2006 hebben we het R&D-centrum in Coşkunöz opgericht om onze ontwikkeling nog te versterken.

We zijn de favoriete strategische handelspartner van onze klanten. Onze producten zijn: BIW-onderdelen, sluitingen, volledig geassembleerde ramen en modules. We bieden ook een waaier aan diensten: staaldieptrekwerk (lijnen G1, G2, G3, doorvoerlijnen en progressieve lijnen), profilering, robotpuntlassen en MAG, robotklinken van dichtingen, lassen van pennen, moeren en bouten.

Informatie over Coşkunöz Holding: https://www.youtube.com/watch?v=gKWUXNdM44c

Website van Coşkunöz: https://www.coskunoz.com.tr/en/