Communiqué de presse
Communiqué de presse

Wereldprimeur: Groupe Renault experimenteert op grote schaal met bidirectioneel laden van elektrische wagens

  • Groupe Renault, Europees marktleider op het gebied van elektrische wagens, lanceert de eerste grootschalige test met bidirectionele wisselstroomladers voor elektrische voertuigen.

  • De technologie steunt op een omkeerbare geïntegreerde lader, die de kostprijs van de bijbehorende laadpalen sterk kan verlagen.

  • De eerste tests gaan van start in Nederland en Portugal.

Le 21 Maart 2019

Groupe Renault, Europees marktleider op het gebied van elektrische wagens, lanceert de eerste grootschalige experimenten met omkeerbare laders. De technologie werkt met wisselstroom en onderscheidt zich doordat de omkeerbare lader in de auto wordt geïntegreerd en dus slechts een kleine en betaalbare aanpassing aan de bestaande laadpalen vergt.

In de loop van 2019 zal een vloot van vijftien Renaults ZOE worden ingezet in Europa om de toekomstige omkeerbare laadsystemen van Groupe Renault te ontwikkelen en de bijbehorende normen uit te werken in samenwerking met de partners. De eerste tests zijn vandaag van start gegaan in Utrecht (Nederland) in een ecosysteem ontwikkeld door We Drive Sloar en op het eiland Porto Santo (archipel van Madeira in Portugal) met Empresa de Electricidade da Madeira, een energieleverancier. Later volgen ook Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden en Denemarken.

“Met dit initiatief bevestigt Groupe Renault ten volle zijn rol van marktleider op het gebied van elektrische mobiliteit voor iedereen en kernspeler in de energietransitie. Bidirectionele laders zijn een belangrijke pijler in de intelligente elektrische ecosystemen die Groupe Renault ontwikkelt. We hebben geopteerd voor een geïntegreerde technologie, die het ook mogelijk maakt om de kosten van laadpalen te verlagen en dus een grootschalige gedragswijziging in de hand te werken,” aldus Gilles Normand, Directeur elektrische wagens bij Groupe Renault.

De voordelen van bidirectionele laders

Het principe van bidirectioneel laden (ook omkeerbaar laden of ‘vehicle-to-grid’ genoemd), moduleert het laden en ontladen van de batterij van elektrische wagens naargelang de behoeften van de gebruiker en het beschikbare elektriciteitsaanbod op het netwerk. Het laden gebeurt zo veel mogelijk wanneer het elektriciteitsaanbod groter is dan de vraag, met name bij pieken in de productie van hernieuwbare energie. Met het omkeerbare laadproces kunnen voertuigen echter ook elektriciteit in het net injecteren bij verbruikspieken. Zo fungeren elektrische voertuigen als tijdelijke energieopslag, waardoor ze in aanzienlijke mate kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Het elektriciteitsnet optimaliseert op die manier de levering van lokaal geproduceerde, hernieuwbare energie en beperkt de infrastructuurkosten. Klanten genieten van hun kant een economischer en ecologischer elektriciteitsverbruik en worden bovendien betaald voor de service die ze leveren aan het elektriciteitsnet.

Groupe Renault bereidt de toekomst van bidirectioneel laden voor

Bidirectioneel laden zal worden getest in diverse projecten (elektrische ecosystemen of mobiliteitsdiensten) in zeven landen en in samenwerking met verscheidene partners om de toekomst aangeboden door Groupe Renault voor te bereiden. De doelstelling is tweeledig: enerzijds de haalbaarheid van het systeem op grote schaal evalueren en anderzijds de potentiële winsten kwantificeren. De tests zullen het in het bijzonder mogelijk maken om:

  • de technische en economische voordelen van een in de auto geïntegreerde elektrische oplossing te valideren;
  • de waarde van de dienstverlening aan het lokale en nationale elektriciteitsnet te berekenen, zoals het bevorderen van het verbruik van elektriciteit afkomstig van zonnepanelen en windmolens, het controleren van de frequentie of de spanning van het netwerk en het beperken van de infrastructuurkosten;
  • wettelijke kaders voor een mobiel energieopslagsysteem uit te werken, mogelijke beperkingen te detecteren en concrete oplossingen aan te bieden;
  • gemeenschappelijke normen uit te werken, een conditio sine qua non voor een grootschalige implementatie.

Voor meer informatie over Renaults engagement op het gebied van elektrische mobiliteit, kunt u terecht op easyelectriclife

Document

Wereldprimeur: Groupe Renault experimenteert op grote schaal met bidirectioneel laden van elektrische wagens

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Document

Wereldprimeur: Groupe Renault experimenteert op grote schaal met bidirectioneel laden van elektrische wagens
Wereldprimeur: Groupe Renault experimenteert op grote schaal met bidirectioneel laden van elektrische wagens