Communiqué de presse
Communiqué de presse

Vrouwen in Renault-design bekroond

Le 20 Mei 2016

Op 19 mei werd Agneta Dahlgren, Directeur Design voor Kadjar, Nieuwe Mégane en Nieuwe Scénic, evenals de elektrische voertuigen, bekroond met de Trofee voor Vrouw van het Jaar 2016 van de vereniging WAVE (Women And Vehicles in Europe).

Behalve Agneta hebben ook verscheidene andere vrouwen bijgedragen tot de creatie van nieuwe Scénic, en dat in heel wat sleutelposities, gaande van het ontwerp tot de commercialisering, gepland voor oktober aanstaande.

In afwachting van de voorstelling van Nieuwe Grand Scénic op 24 mei aanstaande kunt u aan de hand van een aantal schetsen en video's getuige zijn van de stilistische genese van Nieuwe Scénic.

Agneta Dahlgren, laureaat van de WAVE-Trofee voor Vrouw van het Jaar 2016.

Op 19 mei werd Agneta Dahlgren door de vereniging WAVE bekroond met de Trofee voor Vrouw van het Jaar 2016.

De WAVE-Trofee voor Vrouw van het Jaar wordt elk jaar uitgereikt door een jury van gespecialiseerde autojournalisten – mannen en vrouwen ( [1] ).

De vereniging stelt zich als doel om jonge vrouwen zin te geven in een carrière in de autosector. En door de prijs toe te kennen aan Agneta Dahlgren, Directeur Design voor het C-segment en de elektrische voertuigen binnen de Renault-groep, heeft de jury bewust een vrouw naar voren geschoven wiens carrière die doelstelling onderschrijft en wiens functie essentieel is voor de evolutie van de onderneming en de autosector als geheel.

Op basis van die twee criteria werd de onderscheiding unaniem toegekend aan Agneta.

Een uitzonderlijke carrière in de designafdeling van Renault

Nadat ze haar studies van ingenieur-ontwerper was begonnen in haar thuisland Zweden, trok Agneta Dahlgren in 1990 naar Frankrijk om er haar opleiding Industrieel design te vervolledigen aan de Technische Universiteit van Compiègne. Ze zou nooit meer weggaan uit Frankrijk en bleef ook aan de slag bij Renault, de onderneming waar ze in 1991 stage liep.

Ze begon bij de Directie Design in de afdeling concept cars, die haar knowhow uitbreidde met een meer toekomstgerichte visie. Die kennis wilde ze vervolgens toepassen op productiemodellen. In 2000 werd ze aangesteld als projectleider en werkte ze mee aan het ontwerp van verscheidene modellen, gaande van een vrachtwagen (in het kader van de samenwerking tussen Renault en Volvo Trucks) tot een kleine stadswagen. Ze behield de functie bijna tien jaar.

Haar transversale visie, haar vermogen om technische eisen te integreren, haar onderhandelingskwaliteiten en haar werk aan de elektrische stadswagen Renault ZOE bleven niet onopgemerkt. Toen Laurens van den Acker in 2009 de leiding nam over de designdirectie van Renault met de bedoeling om een nieuwe merkidentiteit uit te werken, stelde hij Agneta Dahlgren aan als hoofd van de designdirectie voor het C-segment, een uiterst strategisch gamma.  Onder haar leiding zag Nieuwe Renault Mégane (voorgesteld begin 2016) het levenslicht, evenals Nieuwe Renault Scénic (commercialisering in oktober 2016).

"Met de ideale proporties van nieuwe Scénic en zijn bijzonder emotieve design vindt Renault het segment van de monovolumes opnieuw uit. Op designvlak heeft Agneta Dahlgren bijgedragen tot diverse modellen die Renault helpen om zijn nieuwe identiteit op een natuurlijke en oprechte manier te versterken.  Samen met Nieuwe Mégane zal Nieuwe Scénic zonder twijfel bijdragen tot de groei van het merk," verklaarde een jurylid.

Vrouwen in belangrijke functies voor het ontwerp van Nieuwe Scénic

Nieuwe Scénic is de jongste realisatie van Agneta. Als Directeur Design van het C-segment en de elektrische wagens werkte ze voor het design van Nieuwe Scénic aan de zijde van koetswerkdesigner Jérémie Sommer en interieurontwerper Maxime Pinol. Met deze jongste Scénic-generatie is Agneta vooral trots op het feit dat de stijlcanons van de klassieke compacte monovolume resoluut overboord werden gegooid: "het is niet omdat je een gezin hebt, dat je niet meer in een sexy gezinswagen wil rijden, " lacht ze.

Ook Cécile Sobole, Productchef Nieuwe Scénic bij de Productdirectie, droeg in ruime mate bij tot het ontwerp van Nieuwe Scénic: "Nieuwe Scénic oogt nog verleidelijker en geeft de inzittenden een nog hoogwaardiger gevoel. We wilden een auto creëren die met zijn tijd mee is, en zich aanpast aan de levensstijl van moderne gezinnen. Denk maar aan de nieuwe 'vliegtuigtafeltjes' en de achterbank, die zich automatisch laat neerklappen tot een vlakke koffervloer."

Irina Zaretskaya, directeur van het gamma Nieuwe Scénic, herhaalt dat Nieuwe Scénic voor het hele gezin veilig en comfortabel moest zijn: "Nieuwe Scénic nam de zetelstructuur en het panoramadak zonder dwarsbalk van Nieuwe Espace over. Dat laatste garandeert een mooie lichtinval voor alle inzittenden, zowel voorin als achterin. Op veiligheidsvlak beschikt hij over een tiental rijhulpsystemen, waaronder de actieve noodremhulp met voetgangersdetectie, die op alle versies standaard wordt gemonteerd. Een primeur voor dit segment!"

Women@Renault: een sterk plan dat bijdraagt tot de prestaties van de groep

Het sterke engagement van de Renault-groep op vlak van diversiteit vertaalde zich onder meer in een erg daadkrachtig beleid rond de mix van mannen en vrouwen in het bedrijf.

Uitgaande van de overtuiging dat diversiteit bijdraagt tot de prestaties, de innovatieve kracht en de motivatie van de teams, lanceerde Renault begin 2010 het plan Women@Renault, om het aantal vrouwen op alle niveaus op te krikken. Daartoe steunt het plan op twee complementaire luiken: een Human Resources-plan en een intern sociaal netwerk.

Dankzij dat sterk doorgedreven beleid bestond het personeelsbestand van de Groep eind 2015 voor 18,8 procent uit vrouwen, tegenover 11 procent in 2000. Die vertegenwoordiging ligt bijzonder hoog voor de autosector en is bovendien coherent op alle niveaus van de onderneming, van de basis tot het Uitvoerend Comité van de Groep.

Women@Renault is ook een gemengd, internationaal en multicategoriaal intern sociaal netwerk waar vrouwen en mannen van gedachten wisselen over de evolutie van de gendervermenging en waar de 'best practices' op vlak van opleiding en carrièremanagement worden gedeeld.

Kerncijfers

-      18,8 procent vrouwen in de Groep eind 2015 (10 procent in 1999)

-      24,2 procent sleutelposities van de Groep in handen van vrouwen eind 2015 (22 procent in 2012)

-      25 procent vrouwen in het Uitvoerend Comité van de Groep in 2016 (3 van de 12 leden)

-    Doorgedreven rekruteringsdoelstellingen: 30 procent vrouwen in technische beroepen (engineering & productie) en 50 procent in commerciële en ondersteunende functies

-      Sinds 2010 namen ongeveer 670 vrouwen deel aan ten minste een van de programma's van women@renault: leiderschapsopleidingen (530) en mentoring (140).

-      Women@Renault-netwerk in 2016: meer dan 4 500 leden in 13 landen – waaronder 21 procent mannen

-      Tot slot telt de Raad van Bestuur van Renault 6 vrouwen op 19 bestuursleden in 2016

De stilistische genese van Nieuwe Scénic

Om Nieuwe Scénic te tekenen liet koetswerkdesigner Jérémie Sommer zich inspireren door de avant-gardistische geest van de eerste Scénic, die in 1996 op de markt kwam, en van de concept car R-Space, die in 2011 werd onthuld. Voor deze vierde generatie wilde Renault van een wit blad vertrekken om het concept van de compacte monovolume een nieuwe interpretatie te geven: "We hebben ons al snel gerealiseerd dat de grote wielen van de concept car R-Space een onmisbaar element vormden om het algemene evenwicht en de harmonieuze proporties van het nieuwe model te verzekeren," benadrukt Jérémie. "Na enkele gesprekken met de ingenieurs werd het principe van de grote wielen al in een vroeg stadium van het project vastgelegd." Maar niet alleen de grote 20"-velgen dragen bij tot het dynamisme van Nieuwe Scénic. Ook de stilistische ingrepen in de flanken spelen daarin een rol: de naar voren toe aflopende gordellijn van het koetswerk, de uitgesproken schouders achteraan en de gestrekte flanken die worden omkaderd door de onderkant en de daklijn.

"In het interieur gaan twee sterke elementen hand in hand: sportiviteit en delen," legt interieurontwerper Maxime Pinol uit: "Wanneer het dashboard wordt verbonden met de verschuifbare middenconsole krijgt men een 'cockpitconfiguratie', die nog wordt versterkt door het dashboard dat duidelijk naar de bestuurder is gericht. Wanneer de console naar achteren wordt geschoven, wordt ze een 'gedeeld meubelstuk' dat alle inzittenden opbergvakken en aansluitmogelijkheden (vier USB-poorten) biedt."

Ontdek de designschetsen en de video's over de stilistische genese van Nieuwe Scénic, alsook een kruisinterview met Laurens van den Acker, Directeur Design bij Renault, en Anne Asensio, momenteel Vicevoorzitter Design bij Dassault Systems, die bijdroeg tot het design van de eerste Scénic-generatie.

Afspraak op 24 mei voor de onthulling van Nieuwe Grand Scénic!


([1]) Samenstelling van de WAVE-jury 2016: Emilie Binois (Autoactu.com), Muriel Blancheton (Zepros), Christophe Bourroux (RTL), Christophe Carignano (Auto Infos), Xavier Champagne (Autoactu.com), Pauline Ducamp (Top Gear / BFMTV.com), Ali Hammami (Le Mobiliste), Alexandra Legendre (L’Automobile Magazine), Jean-Rémy Macchia (onafhankelijke journalist), Arnaud Murati (L’argus), Brice Perrin (L’Auto-Journal), Caroline Ridet (Zepros).

Documenten

Vrouwen in Renault-design bekroond

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Vrouwen in Renault-design bekroond
Vrouwen in Renault-design bekroond