Communiqué de presse
Communiqué de presse

“TIME FIGHTERS”: HET VERHAAL VAN EEN UNIEKE SAMENWERKING TUSSEN RENAULT EN DE BRANDWEER

 • Om de gevolgen van ongevallen te beperken, heeft Renault een uniek partnerschap opgezet met brandweerlieden uit heel Europa.
 • Het maakte belangrijke innovaties mogelijk op vlak van veiligheid na een crash van elektrische en hybridevoertuigen zoals de Fireman Access, de QRescue en de SD Switch.
 • Doel: de interventietermijnen van de hulpdiensten aanzienlijk verkorten.
 • Dat maakt Renault duidelijk aan de hand van een internationale campagne die de rijke samenwerking tussen Renault en de brandweer in de kijker zet.

Le 31 Maart 2023

Renault leidt brandweerlieden uit de hele wereld op zodat ze tijd kunnen besparen bij interventies bij een ernstig ongeval en om het aantal verkeersslachtoffers te helpen verminderen.

Deze noodzakelijke inzet bestaat uit opleidingen en trainingen. Dat is de taak van luitenant-kolonel Christophe Lenglos, gedetacheerd van de Service Départemental d'Incendie et de Secours (SDIS) van Yvelines en voltijds tewerkgesteld bij Renault. Bijgestaan door Claire Petit Boulanger (expert in tertiaire veiligheid bij Renault) reizen ze de hele wereld rond, van Paraguay tot de Tsjechische Republiek, om de knowhow van Renault op het gebied van veiligheid te verspreiden:

 • conferenties
 • reddingsoefeningen
 • reële en virtuele bevrijdingsoefeningen
 • schenkingen van Renault-voertuigen voor deze oefeningen

Innovaties ontwikkelen met de brandweer

De brandweerlieden worden al vanaf het ontwerp van de wagens betrokken. Deze samenwerking heeft geleid tot een aantal vernieuwingen:

 • Fireman Access:
 • Dit is een speciale toegang die het mogelijk maakt om water in het hart van de hoogspanningsbatterij van een elektrische wagen te brengen en in minder dan 10 minuten te blussen, in plaats van 3 uur voor elektrische wagens en oplaadbare hybridewagens van andere merken.
 • QRescue:
 • Deze QR-code, die vanaf 2023 standaard op alle Renault-modellen zal worden aangebracht, biedt onmiddellijk toegang tot de technische informatie van de wagen (motor, plaats van de batterijen enz.). De locatie van deze QR-code werd strategisch bepaald en gevalideerd met de brandweer. Zo kunnen ze tijdens hun interventie tot 15 kostbare minuten winnen.
 • SD switch:

De schakelaar ‘SD switch’ koppelt de batterij van het hoogspanningsnet los. De plaats ervan is toegankelijk voor de hulpdiensten zonder dat ze gebruik moeten maken van speciale werktuigen voor de voertuigen van de Renault groep en zonder het bekken van de slachtoffers van het ongeval te moeten verplaatsen.

Andere innovaties, onder meer met betrekking tot zetels, worden nog onderzocht. “We denken momenteel na over een mogelijke wijziging van de rugleuningen van onze zetels, zodat de brandweer ze gemakkelijk naar achteren kan neerklappen en verkeersslachtoffers snel en veilig kan bevrijden. Dit leidde tot het opstellen van een octrooi.” Claire Petit Boulanger.

Dankzij al deze innovaties bespaart de brandweer kostbare tijd op het ‘golden hour’, de eerste 60 minuten na een ongeval waarna de overlevingkansen met 50% dalen als de verzorging van de slachtoffers in het ziekenhuis niet verzekerd is. Het befaamde ‘golden hour’ is voor de brandweer en ook voor Renault het allerbelangrijkste.

“TimeFighters – chaque minute compte”: een documentaire van de broers Naudet

 Om dit werk in de kijker te zetten, lanceren Renault en Publicis Conseil op 29 maart een wereldwijde campagne.

Publicis Conseil deed een beroep op de gevoeligheid van de broers Jules en Gédéon Naudet (de regisseurs van de bekroonde documentaires over 9/11 in New York, de aanslagen in Parijs van 13 november of de brand in de Notre-Dame de Paris) om de film “TimeFighters – chaque minute compte” te maken.

Ze volgden enkele dagen lang het dagelijkse leven van de brandweerlieden van de kazerne van Montigny-le-Bretonneux (Yvelines, Frankrijk) en brachten de zeer rijke samenwerking tussen Renault Group en de hulpdiensten voor de weg onder de aandacht.

Omdat ze altijd al “gefascineerd waren door brandweerlieden en de risico’s die ze nemen om levens te redden”, waren de broers Naudet meteen enthousiast over het idee om hun dagelijkse leven en interventies op het terrein te filmen, maar ook over het onderzoek dat helpt om te anticiperen op ongevallen. “We waren erg enthousiast toen Renault contact met ons opnam om deze documentaire te maken. We hebben de onvermoeibare training van de hulpdiensten ontdekt om kostbare minuten te winnen die zo vaak ontbreken bij reddingsoperaties met verkeersslachtoffers. We waren des te meer verrast toen we vernamen dat Renault de enige autofabrikant ter wereld was die een brandweerman betrok bij het ontwerp van zijn wagens. Een voorbeeld voor alle andere merken! ”

Onder het oog van de gebroeders Naudet gunt deze film een blik achter de schermen van een onbekende samenwerking tussen Renault en de brandweerlieden en toont hij de belangrijke innovaties van de Franse constructeur.

Samen met de film wordt een campagne in de gedrukte pers gelanceerd, die de belangrijkste protagonisten van deze samenwerking in de kijker zet.

Die wordt aangevuld met een socialmediacampagne om het engagement van Renault meer bekendheid te geven.

Vandaag deelt Renault deze vooruitgang en zijn kennis met iedereen

De opleidingstools van de brandweer worden voorgesteld op het platform #TimeFighters zodat elke brandweerman ter wereld er inzage in heeft.

De innovaties van de groep zoals Fireman Access en de verwijderbare rugleuningen van de zetels worden eveneens bestudeerd om ze in open source met alle constructeurs te kunnen delen.

Omdat levens redden iedereen aangaat.

 

Documenten

“TIME FIGHTERS”: HET VERHAAL VAN EEN UNIEKE SAMENWERKING TUSSEN RENAULT EN DE BRANDWEER (WORD)

“TIME FIGHTERS”: HET VERHAAL VAN EEN UNIEKE SAMENWERKING TUSSEN RENAULT EN DE BRANDWEER (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Renault, een historisch mobiliteitsmerk en pionier op het gebied van elektrische voertuigen in Europa, heeft altijd innovatieve voertuigen ontwikkeld. Met het strategische plan ‘Renaulution’ is Renault begonnen aan een ambitieuze transformatie die waarde genereert en zo evolueert naar een competitiever, evenwichtiger en geëlektrificeerd gamma. Het is de ambitie om moderniteit en innovatie te belichamen in technologie, energie en mobiliteitsdiensten in de auto-industrie en daarbuiten. Renault België Luxemburg werd in 1908 gecreëerd en was één van de eerste filialen van het merk. Met meer dan 250 verkoops- en servicepunten is Renault België Luxemburg één van de hoofdspelers op de Belux markt. Eind 2022 eindigde Renault op de zesde plaats met een marktaandeel van 6,6% (personenwagens en lichte bedrijfswagens). Op de markt van verkoop aan particulieren sloot Renault het jaar af op de derde plaats met een marktaandeel van 8,1% (+1,5%)Médiathèque (2)

Documenten

“TIME FIGHTERS”: HET VERHAAL VAN EEN UNIEKE SAMENWERKING TUSSEN RENAULT EN DE BRANDWEER (WORD)
“TIME FIGHTERS”: HET VERHAAL VAN EEN UNIEKE SAMENWERKING TUSSEN RENAULT EN DE BRANDWEER (PDF)
“TIME FIGHTERS”: HET VERHAAL VAN EEN UNIEKE SAMENWERKING TUSSEN RENAULT EN DE BRANDWEER (WORD)
“TIME FIGHTERS”: HET VERHAAL VAN EEN UNIEKE SAMENWERKING TUSSEN RENAULT EN DE BRANDWEER (PDF)

Renault, een historisch mobiliteitsmerk en pionier op het gebied van elektrische voertuigen in Europa, heeft altijd innovatieve voertuigen ontwikkeld. Met het strategische plan ‘Renaulution’ is Renault begonnen aan een ambitieuze transformatie die waarde genereert en zo evolueert naar een competitiever, evenwichtiger en geëlektrificeerd gamma. Het is de ambitie om moderniteit en innovatie te belichamen in technologie, energie en mobiliteitsdiensten in de auto-industrie en daarbuiten. Renault België Luxemburg werd in 1908 gecreëerd en was één van de eerste filialen van het merk. Met meer dan 250 verkoops- en servicepunten is Renault België Luxemburg één van de hoofdspelers op de Belux markt. Eind 2022 eindigde Renault op de zesde plaats met een marktaandeel van 6,6% (personenwagens en lichte bedrijfswagens). Op de markt van verkoop aan particulieren sloot Renault het jaar af op de derde plaats met een marktaandeel van 8,1% (+1,5%)