Communiqué de presse
Communiqué de presse

The Future Is NEUTRAL: circulaire economie treedt nieuw tijdperk binnen 

  • Renault Group richt The Future Is NEUTRAL op, de eerste onderneming die actief is in de hele waardeketen van de circulaire auto-economie en die de hele autosector wil engageren om naar grondstofneutraliteit te streven.
  • Deze nieuwe entiteit verenigt alle bestaande expertise van de groep en zijn partners met betrekking tot deze activiteit en biedt recyclageoplossingen met gesloten lus[1] in elke levensfase van het voertuig: bevoorrading van onderdelen en grondstoffen, productie, gebruik en verwerking van afgedankte voertuigen.
  • Tegen 2030 wil The Future Is NEUTRAL met zijn activiteitenportefeuille een omzet[2] van meer dan 2,3 miljard euro en een operationele marge van meer dan 10 % halen. Daartoe wil de onderneming op industriële en Europese schaal marktleider worden in de circulaire auto-economie met gesloten lus, ten dienste van autoconstructeurs en de hele sector.
  • Renault Group zet zo een volgende stap in zijn historische engagement in de circulaire economie.

 

[1] Gesloten lus: van auto naar auto.

[2] Over de activiteitenportefeuille van ‘The Future Is Neutral’, die niet volledig geconsolideerd is op het niveau van Renault Group.

Le 13 Oktober 2022

Renault Group bevestigt vandaag de oprichting van een nieuwe entiteit, die volledig aan de circulaire economie is gewijd: The Future Is NEUTRAL. Door de bestaande industriële en technologische expertise en activa van de groep en zijn partners samen te brengen onder een nieuw merk, werpt The Future Is NEUTRAL zich op als de eerste onderneming die actief is in de volledige waardeketen van de circulaire auto-economie. Ze richt zich niet alleen tot Renault Group maar ook tot alle andere spelers in de autowereld.

In de context van de energietransitie, die wordt gekenmerkt door grondstofschaarste en inflatie van de grondstofprijzen, zal deze entiteit meer technologische en industriële oplossingen ontwikkelen op basis van de expertise van haar filialen en haar reeds actieve partnernetwerk. Zo zullen spelers uit de autowereld gevoelig meer gerecycleerde materialen uit de autosector kunnen gebruiken voor de productie van nieuwe wagens. Vandaag de dag bevat een nieuwe wagen slechts 20 tot 30 procent gerecycleerde materialen, die bovendien afkomstig zijn uit de meest uiteenlopende sectoren.

Op korte termijn wil de entiteit haar bestaande activiteiten uitbouwen door ze een specifiek businessmodel te geven en nieuwe afzetmarkten binnen de autosector aan te boren. Zo wil The Future Is NEUTRAL met zijn activiteitenportefeuille tegen 2030 een omzet2 van meer dan 2,3 miljard euro en een operationele marge2 van meer dan 10 procent bereiken om zo op industriële en Europese schaal marktleider te worden in de circulaire auto-economie met gesloten lus.

Om zijn ontwikkeling te versnellen en zijn leiderschap in een sterk groeiende markt te cementeren, stelt The Future Is NEUTRAL een minderheid van zijn kapitaal open voor externe investeerders om tot 2030 ongeveer 500 miljoen euro aan investeringen mee te financieren.

Luca de Meo, CEO van Renault Group, verklaarde: “Vandaag zetten we de volgende stap in ons historische engagement in de circulaire economie. Onze dochterondernemingen Gaia, Indra en Boone Comenor en de Refactory in Flins toonden eerder al aan dat we in staat zijn om activiteiten te creëren die gedurende de hele levenscyclus van voertuigen een economische, maatschappelijke en ecologische meerwaarde bieden. Gesterkt door deze ervaring en overtuigd door het potentieel van deze activiteiten schakelen we een hogere versnelling in met de oprichting van The Future Is NEUTRAL, dat een aanzienlijk deel van onze industriële en technologische middelen en ons netwerk van strategische partners verenigt. De missie: de activiteiten van de onderneming uitbreiden met ambitieuze strategische plannen en nieuwe afzetmogelijkheden door de autosector in de context van klimaatuitdagingen, nieuwe regelgeving en toenemende druk op hulpbronnen, recyclageoplossingen met gesloten lus aan te bieden (van auto naar auto). Het is onze ambitie om een nieuw tijdperk van recyclage in te luiden en Europees marktleider te worden in de circulaire auto-economie.”

‘From car to car’: de auto als grondstof

Elk jaar worden in Europa meer dan 11 miljoen voertuigen afgedankt, die voor ongeveer 85 procent uit recycleerbare materialen bestaan. Deze hulpbron wordt echter onderbenut: nieuwe voertuigen bestaan slechts voor 20 tot 30 procent uit gerecycleerde materialen, die bovendien afkomstig zijn uit alle sectoren (slechts 20 tot 30 procent van de recycleerbare materialen wordt gebruikt bij de productie van nieuwe voertuigen). Vandaag wordt het recycleerbare materiaal van afgedankte voertuigen immers grotendeels gerecupereerd door andere industriële toepassingen (metaal, gebouwen enz.). The Future Is NEUTRAL stelt zich echter als doel om de waarde van onderdelen en materialen zo lang mogelijk te behouden en de industrie in staat te stellen om op termijn een veel hoger percentage aan gerecycleerde materialen uit de auto te halen en aan te wenden voor de productie van nieuwe voertuigen.

Jean-Philippe Bahuaud, CEO van The Future is NEUTRAL, geeft tekst en uitleg: “In de autosector is de voornaamste onderbenutte hulpbron de auto zelf, die voor meer dan 85 procent uit metalen en kunststoffen bestaat. The Future Is NEUTRAL bundelt expertise om dit potentieel om te zetten in nieuwe groeihefbomen. Deze nieuwe entiteit heeft als doel om de autosector aan te moedigen om naar grondstofneutraliteit te streven, en uit elke wagen zo veel mogelijk materialen te halen die nodig zijn om nieuwe modellen te bouwen.” 

De expertise van The Future Is NEUTRAL

De kracht van de onderneming schuilt in een netwerk van filialen en partners die over de hele levenscyclus van de auto onderdelen, materialen en batterijen kunnen verzamelen uit auto's en fabrieksafval en van garages. Dankzij dit ecosysteem ontwikkelt The Future Is NEUTRAL lussen voor circulaire economie in elke levensfase van een voertuig, van hun productie en gebruiksfase tot het einde van hun levenscyclus.

Concreet steunt The Future Is NEUTRAL op zijn dochteronderneming Gaia in Flins om batterijen te herstellen, onderdelen in te zamelen en te recycleren en materialen uit afgedankte voertuigen te recycleren. Samen met haar toonaangevende partner Suez bezit de entiteit ook twee ondernemingen: Indra[1], marktleider in de verwerking van bedrijfsvoertuigen in Frankrijk, met meer dan 370 erkende centra, en Boone Comenor[2], expert in recyclage van industriële metaalresten[3]

Samen met zijn industriële partners wil The Future Is NEUTRAL Europees marktleider worden in de recyclage van batterijen met gesloten circuit, conform de regelgeving. Dankzij een onovertroffen industrieel proces op het vlak van rendement en zuiverheid wil de onderneming ook andere autoconstructeurs helpen om het vereiste niveau van gerecycleerde inhoud in hun batterijen te garanderen tegen de beste prijs. Om een eerste gamma batterijen uit gesloten-lusrecyclage in Europa te ontwikkelen, steunt de entiteit op het grootste elektrische wagenpark[4] met een hoogwaardige chemie[5], op het groeiende netwerk van INDRA om de batterijen in te zamelen en op de expertise van GAIA voor de diagnose ervan. Tot slot zal The Future is NEUTRAL ook samenwerken met partners-batterijfabrikanten zoals Verkor om hun afgedankte batterijen en productieafval te benutten.

Voor zijn activiteiten steunt The Future is NEUTRAL op tal van technische competenties, van spitstechnologie over chemie tot databenutting die centraal in het businessmodel worden geplaatst om de economische en ecologische prestaties van zijn oplossingen te optimaliseren.

The Future Is NEUTRAL biedt de autosector ook advies en opleidingen rond de circulaire economie met de steun van de campus van de Industrie Circulaire de la Mobilité (ICM) in Flins, die werd opgericht in het kader van de  ReKnow University van de groep. 

 

[1] Indra is een joint venture die voor 50 procent in handen is van Renault Group en voor 50 procent in handen van Suez.

[2] Boone Comenor is een joint venture die voor 33 procent in handen is van Renault Group en voor 67 procent in handen van Suez.

[3] Op tien jaar tijd hebben de activiteiten van de dochterondernemingen Gaia, Indra en Boone Comenor het mogelijk gemaakt om 14 miljoen ton staal te valoriseren. Dat is het equivalent van meer dan 17 miljoen voertuigen of een jaar Europese productie. Ook werd er 10 miljoen ton kunststoffen en koper gerecupereerd, genoeg om de productie van Mégane een jaar lang te voeden.

[4] 900.000 elektrische voertuigen van de alliantie in gebruik in 2022. 

[5] Samenstellingen rijk aan nikkel, mangaan, kobalt en lithium.

Documenten

The Future Is NEUTRAL: circulaire economie treedt nieuw tijdperk binnen (WORD)

The Future Is NEUTRAL: circulaire economie treedt nieuw tijdperk binnen (PDF)

Voir les documents

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vijf merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2021 2,7 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 160.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/

Documenten

The Future Is NEUTRAL: circulaire economie treedt nieuw tijdperk binnen (WORD)
The Future Is NEUTRAL: circulaire economie treedt nieuw tijdperk binnen (PDF)
The Future Is NEUTRAL: circulaire economie treedt nieuw tijdperk binnen (WORD)
The Future Is NEUTRAL: circulaire economie treedt nieuw tijdperk binnen (PDF)

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vijf merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2021 2,7 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 160.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/