Story

Story Renault Scénic : uitvinden en heruitvinden - Aflevering 2

In 2016 lanceerde Renault de vierde generatie van zijn Scénic. Het heruitgevonden design evolueerde sterk en de compacte monovolume ruimde plaats voor een trendy cross-over! Scénic vierde tegelijk zijn twintigjarige bestaan. De symboliek kon niet sterker zijn. Agneta Dahlgren, Directrice Design van de Mégane Scénic-familie in 2016, onthult ons welke inspiratie en aspiraties hebben geleid tot de stilistische heruitvinding van de vierde Scénic-generatie.

Rijplezier, moduleerbaarheid, interieurruimte en lichtinval: in de loop der generaties werd niet geraakt aan het DNA van de eerste compacte monovolume op de markt. Scénic staat voor innovatie. Deze ‘geniale’ genetica bleef zelfs in de moderne tijd overeind, ook al mat de vierde generatie zich een cross-overkoetswerk aan om aan de verwachtingen van het moment te voldoen. De inspiratie was afkomstig van de concept-car Renault R-Space. Agneta Dahlgren was op dat ogenblik Directrice Design van de Mégane Scénic-familie en van nabij betrokken bij dit grote avontuur: de heruitvinding van Scénic als monovolume-cross-over.

Le 27 Mei 2021

“We hadden zin om Scénic opnieuw uit te vinden, met een meer sensuele en sportieve lijn.” Agneta Dahlgren, Directrice Design van de Mégane Scénic-familie

R-SPACE: EEN CONCEPT-CAR, DE ‘SCÉNIC VAN DE TOEKOMST’

De concept-car R-Space, die in 2011 werd onthuld op het autosalon van Genève, was volgens Laurens Van Den Acker, Directeur Design van Renault Group, een nieuwe visie op de compacte monovolume. Zowel vanbuiten als vanbinnen wilde hij gezinsgebruik verzoenen met sportiviteit, functionaliteit en sensualiteit. De strakke, zelfs gebeitelde lijnen, de honinggele kleur en de modulaire kubussen in het interieur lieten het publiek alvast niet onberoerd. In het hoofd van de Renault-designers was Scénic 4 geboren.

Om Scénic 4 opnieuw uit te vinden, vertrouwt Agneta Dahlgren ons toe, was R-SPACE veel meer dan een bron van inspiratie. Zijn design en erg schuine voorruit moesten worden overgenomen op de toekomstige Scénic. In het interieur van R-SPACE werden de voorpassagiers omhuld door de zetels en was het achtercompartiment voor de kinderen ingericht als een speelse en moduleerbare ruimte dankzij 27 gekleurde kubussen. Om aan de nieuwe verwachtingen van gezinnen te voldoen, moest Scénic 4 voor iedereen ruimte bieden.

“Een seriewagen maken die dicht bij een concept-car staat, is natuurlijk geen sinecure. Het was niet makkelijk, maar het resultaat mag er zijn,” legt Agneta Dahlgren uit.

SCÉNIC 4: DE COMPACTE MONOVOLUME HERUITGEVONDEN  

Scénic 4 was ontstaan uit de concept-car R-SPACE en had een modern en dynamisch koetswerkdesign. Om het hele gezin te behagen, trok hij de kaart van de verleidingskracht en sensualiteit.

Zijn lijn oogde dynamischer met nieuwe proporties, zowel in de korte als de lange versie. De achteroverhang werd 16 mm ingekort, de breedte met 20 mm verhoogd en de bodemvrijheid met 40 mm vergroot.

Om de wielkasten net als bij een sportwagen goed op te vullen, waren alle versies van Scénic 4 geschoeid met 20”-velgen en Tall & Narrow-banden (hoog en smal) tegenover 17” voor de vorige generatie. Deze bandenmaat was een grote primeur voor dit segment. De technische uitdaging was enorm, maar het resultaat was een Scénic met een onnavolgbare look.

Scénic 4, die aan de buitenkant opnieuw werd uitgevonden, bleef trouw aan zijn monovolume-DNA. Binnenin stonden moduleerbaarheid, ruimte en vooral rijplezier aan boord nog steeds centraal.

Het interieur baadde in het licht met een erg schuin geplaatst ‘drieluik’ als voorruit en een panoramisch open dak. De passagiers beschikten over 63 liter opbergruimte, waaronder de verschuifbare console met een vak van 13 liter en het ‘Easy Life’-handschoenkastje met een inhoud van 11,5 liter. Het koffervolume bedroeg 572 liter bij de korte versie en 596 liter bij de lange versie in de configuratie met vijf plaatsen.

Om de moduleerbaarheid te verhogen, lieten de achterzetels zich in één beweging neerklappen tot een vlakke laadvloer dankzij ‘One Touch Folding’, een bedieningselement dat fysiek aanwezig was in de koffer maar ook toegankelijk was via het aanraakscherm van het R-Link-multimediasysteem.

“We zijn trots op Scénic 4. Het is echt een mooie wagen, een mooie monovolume”, besluit Agneta Dahlgren, tevreden dat ze mocht meewerken aan de heruitvinding van een emblematische wagen, die vandaag zijn 25e verjaardag viert.

 

Documenten

Story Renault Scénic - Aflevering 2

Voir les documents Voir la médiathèque

Documenten

Story Renault Scénic - Aflevering 2
Story Renault Scénic - Aflevering 2