Story

Scénic: een naam die blijft hangen, een model dat zichzelf opnieuw uitvindt!

De in 1996 gelanceerde Scénic - toen nog Mégane Scénic - wordt beschouwd als de eerste compacte monovolume in de Europese autogeschiedenis. De naam was bedoeld als uitnodiging om te reizen en de buitenwereld te ontdekken. Sinds zijn geboorte en gedurende de eerste vier generaties heeft Scénic interieurruimte, nuttige technologieën en veiligheid in zijn genen zitten. Het is een verhaal dat nog lang niet is afgelopen, want Renault heeft ervoor gekozen deze naam te geven aan zijn toekomstige 100% elektrische gezinsauto. De nieuwe Scénic E-Tech electric blijft deze waarden belichamen en vindt zichzelf opnieuw uit. Sylvia, hoofd Naming Strategy bij de afdeling Global Marketing van Renault, legt de metamorfose uit van deze auto, die in de loop der jaren voortdurend is veranderd. Alles is veranderd, behalve zijn naam.

op 13 Juli 2023

In de jaren '90 stond Renault meer dan ooit bekend als fabrikant van 'auto's om in te leven'. Na Espace, de premium monovolume gelanceerd in 1984, gevolgd door de stadsauto Twingo in 1993, was het de beurt aan Scénic om dit tijdperk te belichamen, door zich te positioneren als eerste compacte gezinsmonovolume op de markt. Hij werd in 1991 onthuld als conceptauto op de Frankfurt Motor Show en kwam in 1996 op de markt. Het welzijn van elke passagier stond centraal in het ontwerp van dit model, dat destijds Mégane Scénic heette. Scénic is een heuse cocon die innovatief, veilig, comfortabel en gebruiksvriendelijk is. Hij biedt een uitzonderlijke modulariteit, een groot aantal technologische innovaties en een enorm glasoppervlak. Het ontwerp is uniek, van binnenuit ontstaan om elke reiziger een onvergetelijke reiservaring te bieden.

"De naam Scénic doet onmiddellijk denken aan het Franse woord "scénique", dat verwijst naar het toneel of de scenografie. Daarom is Scénic synoniem met een uitnodiging om te reizen, met een grote openheid naar de buitenwereld toe, benadrukt door het grote glasoppervlak. Het gaat ook om technologie, de naam Scénic verwijst naar een rijker leven aan boord", aldus Sylvia, hoofd Naming Strategy bij de afdeling Global Marketing van Renault.

Scénic, al 32 jaar een auto om in te leven

De keuze voor de naam Scénic lag voor de hand. Scénic is al 32 jaar een auto om in te leven, een iconische naam die geworteld is in de geschiedenis van Renault, net als Clio (15,9 miljoen auto's), Mégane (13 miljoen auto's), Twingo (4,1 miljoen auto's) en Espace (1,3 miljoen auto's).

Deze uitvinding van Renault, die in 1997 werd uitgeroepen tot 'Europese auto van het jaar' en waarvan er meer dan 5,4 miljoen werden verkocht in 110 landen, is geëvolueerd maar behield zijn oorspronkelijke waarden: comfort aan boord, veiligheid en nuttige technologieën.

"Weinig mensen weten het, maar de naam Scénic is ook een acroniem. Scénic staat voor 'Safety Concept Embodied in a New Innovative Car", in 1991 in het Frans vertaald als 'une conception de la sécurité à travers une voiture inédite et novative", legt Sylvia uit.

Met zijn zachte, ronde vormen en unibody-silhouet past Scénic in de tijdgeest. Scénic, ontworpen voor gezinnen die worden aangetrokken door het idee van de coconauto, heeft een uniek formaat en prachtige proporties voor meer interieurruimte en modulariteit. Een grote troef: een brede waaier aan functies voor alle inzittenden. De familiale roeping is duidelijk aanwezig.

Een kleine anekdote: toen de eerste generatie van Scénic werd ontworpen, waren het de kinderen van de werknemers die hun wensen, behoeften en verbeelding van het leven aan boord en de lay-out van het voertuig kenbaar maakten. Het resultaat was een groot aantal speelse opbergvakken, handigheidjes en slimme functies aan boord van deze eerste compacte monovolume. De generaties volgden elkaar op, met Scénic II in 2003, Scénic III in 2009 en Scénic IV in 2016, allemaal verkrijgbaar in twee lengtematen. Scénic is een model dat met zijn tijd is meegegaan. De wereld verandert en Scénic ook.

Scénic E-Tech electric, de gezinsauto van morgen

Om beter in te spelen op een visie van een auto die verantwoordelijker en veiliger is, met technologieën en innovaties die het milieu en de mens ten goede komen, heeft Renault ervoor gekozen om de naam Scénic een nieuwe dimensie te geven. In 2022 noemt het merk zijn innovatieve conceptauto Scénic Vision, als voorbode van de vijfde generatie van Scénic. De uitnodiging om te reizen wordt dus opnieuw uitgevonden door middel van een technologische en connected auto, die de strategie van Renault Group op het gebied van duurzame ontwikkeling en veiligheid belichaamt. Renault Scénic E-Tech electric wordt dit jaar onthuld op de IAA in München. Afspraak in september om deze nieuwe 100% elektrische gezinsauto te ontdekken, die innovatiever en gedurfder is en meer dan ooit met zijn tijd meegaat.

Documenten

Scénic: een naam die blijft hangen, een model dat zichzelf opnieuw uitvindt! (WORD)

Scénic: een naam die blijft hangen, een model dat zichzelf opnieuw uitvindt! (PDF)

Zie de documenten De mediatheek bekijken

Renault, een historisch mobiliteitsmerk en pionier op het gebied van elektrische voertuigen in Europa, heeft altijd innovatieve voertuigen ontwikkeld. Met het strategische plan ‘Renaulution’ is Renault begonnen aan een ambitieuze transformatie die waarde genereert en zo evolueert naar een competitiever, evenwichtiger en geëlektrificeerd gamma. Het is de ambitie om moderniteit en innovatie te belichamen in technologie, energie en mobiliteitsdiensten in de auto-industrie en daarbuiten. Renault België Luxemburg werd in 1908 gecreëerd en was één van de eerste filialen van het merk. Met meer dan 250 verkoops- en servicepunten is Renault België Luxemburg één van de hoofdspelers op de Belux markt. Eind 2022 eindigde Renault op de zesde plaats met een marktaandeel van 6,6% (personenwagens en lichte bedrijfswagens). Op de markt van verkoop aan particulieren sloot Renault het jaar af op de derde plaats met een marktaandeel van 8,1% (+1,5%)Documenten

Scénic: een naam die blijft hangen, een model dat zichzelf opnieuw uitvindt! (WORD)
Scénic: een naam die blijft hangen, een model dat zichzelf opnieuw uitvindt! (PDF)
Scénic: een naam die blijft hangen, een model dat zichzelf opnieuw uitvindt! (WORD)
Scénic: een naam die blijft hangen, een model dat zichzelf opnieuw uitvindt! (PDF)

Renault, een historisch mobiliteitsmerk en pionier op het gebied van elektrische voertuigen in Europa, heeft altijd innovatieve voertuigen ontwikkeld. Met het strategische plan ‘Renaulution’ is Renault begonnen aan een ambitieuze transformatie die waarde genereert en zo evolueert naar een competitiever, evenwichtiger en geëlektrificeerd gamma. Het is de ambitie om moderniteit en innovatie te belichamen in technologie, energie en mobiliteitsdiensten in de auto-industrie en daarbuiten. Renault België Luxemburg werd in 1908 gecreëerd en was één van de eerste filialen van het merk. Met meer dan 250 verkoops- en servicepunten is Renault België Luxemburg één van de hoofdspelers op de Belux markt. Eind 2022 eindigde Renault op de zesde plaats met een marktaandeel van 6,6% (personenwagens en lichte bedrijfswagens). Op de markt van verkoop aan particulieren sloot Renault het jaar af op de derde plaats met een marktaandeel van 8,1% (+1,5%)