Communiqué de presse
Communiqué de presse

Samenwerking: “Alpine par Atelier Tuffery”

“Alpine par Atelier Tuffery” brengt twee Franse synoniemen voor uitmuntendheid samen.

Wanneer de oudste Franse jeansfabrikant een uniek model creëert voor het legendarische Franse sportwagenmerk ontstaat een niet te missen moderne outfit met discrete contouren die terugverwijzen naar het mythische blauw van Alpine. Bovendien verbergt deze broek, uitgevoerd in de zuiverste denimtraditie uit Nîmes een innovatie die in wereldpremière wordt onthuld voor Alpine. 

Le 17 Mei 2019

 

I. DE SAMENWERKING

 

 

De creatie

“Alpine par Atelier Tuffery” is de creatie van een exclusieve jeans die de huisstijl van beide merken verenigt en die zowel werd ontworpen voor het comfort van enthousiaste bestuurders als voor de liefhebbers van denim.

 

Alphonso-coupe voor mannen, universeel en met een standaardtaille.

Marianne-coupe voor vrouwen, slim fit, hoge taille, bijzonder elegant.

De keuze viel op een ruwe denimstof van 12,75 Oz, licht verrijkt met elastaan (2 procent) voor het bewegingscomfort.

Een riemknop met metalen ‘A’ op zwarte achtergrond verwijst naar het Alpine-logo centraal op het stuur van de A110.

Twee klinknagels met het driescharenlogo symboliseren de derde generatie broers-kleermakers van de familie Tuffery.

Twee klinknagels die trots de Franse driekleur dragen, vindt men zowel op de Alpine A110 als op de jeans van Atelier Tuffery.

Blauwe stiknaden verwijzen naar de mythische kleur van Alpine om zich te onderscheiden.

Het herwerkte opbergzakje, dat voor het eerst wordt voorzien op een jeans, biedt plaats aan een smartphone en beschermt de gebruiker tegen straling.

De twee oranje verstevigingsteugels verwijzen naar het race-erfgoed van Alpine.

De zwarte lederen patch, geborduurd met blauwe en witte draad, inspireert zich op het interieur van de auto.

 

II. WAT ONS VERENIGT

 

EEN PIONIERSROL

Célestin Tuffery, meester-kleermaker en visionair, vond in 1892 de Franse jeans uit.

Jean Rédélé, concessiehouder en gepassioneerd racepiloot, richtte Alpine op in 1955.

Beide heren stonden aan de basis van industriële succesverhalen en hadden verschillende kwaliteiten gemeen: ze waren allebei charismatisch, stoutmoedig, voornaam en pragmatisch.

 

Franse knowhow

Al meer dan 125 jaar ontwerpt en produceert Atelier Tuffery zijn typisch Franse jeans in zijn historische uitvalsbasis in Florac, in het hartje van het Nationaal Park van de Cevennen.

Al meer dan 65 jaar creëert en produceert Alpine in zijn vestiging in het Franse Dieppe emblematische sportcoupés met Franse automobiele knowhow.

 

Tijdloze waarden

In de geschiedenis van Alpine herkennen we waarden die de familie Tuffery na aan het hart liggen en al enkele decennia langer cultiveert. Beide Franse huizen delen dezelfde passie en veeleisendheid en dezelfde veroveringsdrang, die nog steeds wordt gedreven door hun streven naar innovatie en hun respect voor Franse knowhow.

 

De wegen van de Cevennen

Alpine maakte naam en faam door het rijplezier dat door Jean Rédélé werd geperfectioneerd op de bochtige wegen van de Alpen. Ook die liefde voor reliëf deelt Atelier Tuffery, dat al sinds zijn oprichting is gevestigd in het hartje van het Nationaal Park van de Cevennen. De voorliefde voor de vrije natuur en landschappen die bij elke bocht verrassen bracht beide huizen dicht bij elkaar, en dat nauwelijks een jaar na de creatie van de eerste Alpine. In 1956 zag het ‘Critérium des Cévennes’ het daglicht. Die race zou uitgroeien tot een niet te missen evenement voor toppiloten. Tussen 1966 en 1977 drukte Alpine zijn stempel op de jeansstreek door de wedstrijd maar liefst acht keer te winnen.

 

IV. ATELIER TUFFERY

 

De vernieuwing van het Atelier Tuffery

In de negentiende eeuw zocht meester-kleermaker Célestin TUFFERY een oplossing om de arbeiders die de spoorlijn door de Cevennen aanlegden te kleden. Daartoe kocht hij in Nîmes indigoblauwe stof van 100% katoen en creëerde hij in 1892 de Franse jeans te Florac.

Na drie generaties van kennisoverdracht binnen de familie liet de terugkeer van de jeans ‘made in France’ een nieuwe wind waaien door het Franse artisanale patrimonium.

Julien, die tot de vierde generatie behoort, bestendigt het erfgoed van de onderneming door een nieuw confectieatelier te bouwen in Florac en het huis zijn oude naam terug te geven: Atelier TUFFERY.

Als eerbetoon aan deze familiegeschiedenis draagt elke broek van het Atelier TUFFERY de naam van een familielid.

 

De knowhow van Atelier TUFFERY

Atelier TUFFERY ontwerpt, snijdt, naait, assembleert en wast alle onderdelen voor zijn jeans in Frankrijk zelf. Elk model draagt dan ook een wit-blauw-rode vlag om die Franse herkomst trots in de verf te zetten.

Bovendien hanteert de Franse productie ook een ‘slow-fashion’-filosofie om het milieu te ontzien. De grondstoffen worden zo dicht mogelijk bij het atelier aangekocht om de koolstofvoetafdruk tot het minimum te beperken. Ook volgt de jeansproductie schommelingen van de vraag om overproductie te voorkomen. Het wassen gebeurt eveneens in Frankrijk en op een ecologische manier.

 

V. ALPINE

 

De vernieuwing van Alpine

Alpine, dat decennialang in het teken van sportiviteit en rijplezier heeft gestaan, kondigde in 2016 zijn grote comeback aan. Het was een dubbele uitdaging: enerzijds zou het merk opnieuw een kleine sportwagen uitbrengen met het DNA van zijn illustere voorvader, de berlinette A110. En anderzijds zou Alpine terug aan competitie gaan doen, meer bepaald aan uithoudingsraces. Die tweede uitdaging wierp nagenoeg onmiddellijk zijn vruchten af met een zege in de 24 Uren van Le Mans in 2016 en een overwinning in de LMP2-klasse in 2018.

Voor het grote publiek lanceerde de onderneming een eerste reeks van 1955 nieuwe A110-exemplaren. Deze genummerde wagens met het achtervoegsel ‘Première Edition’ was op minder dan 72 uur volledig uitverkocht en verleidde zowel merkfanaten als autoliefhebbers. De Alpine A110 is voortaan beschikbaar in twee versies: de resoluut sportieve A110 Pure, die naadloos aansluit bij de oude berlinette, en de A110 Légende met het karakter van een Grand Tourer.

 

 

De knowhow van Alpine

De compacte, lichte en wendbare Alpine A110 werd ontworpen met het oog op maximaal rijplezier.

Het gemak waarmee de A110 zich laat besturen is te danken aan zijn sportieve en tegelijk behaaglijke interieur met warme materialen zoals leder en meer technische accenten in carbon en aluminium. Zo wordt de bestuurder een met de auto, voor een ervaring die resoluut in het teken van rijplezier staat.

Documenten

Samenwerking: “Alpine par Atelier Tuffery”

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Samenwerking: “Alpine par Atelier Tuffery”
Samenwerking: “Alpine par Atelier Tuffery”