ROADS: uitdagingen bij de bouw van de nieuwe grote rijsimulator van Renault Group
“Wat als we een simulator zouden creëren die voor autoconstructeurs ongeziene dynamische prestaties kan voorleggen?” Dat duizelingwekkende project ligt aan de basis van het ROADS-project, een reusachtige simulator die de ingenieurs en de vastgoeddirectie van Renault Group jarenlang heeft gemobiliseerd om het gebouw op te trekken waarin het is ondergebracht, en waarvan de constructie op de centimeter en de watt nauwkeurig moest worden geregeld. Elke fase in de bouw van het gebouw en de installatie van de uitrusting stond in het teken van dezelfde verplichting: de ambitieuze prestaties van de simulator garanderen. Serge Diop, projectleider van ROADS bij de Engineering-directie van Renault Group, brengt verslag uit over het met uitdagingen en innovatieve oplossingen bezaaide parcours, dat het gigantische project tot een goed einde bracht.
Hoewel Renault Group al 25 jaar gebruik maakt van rijsimulatoren voor de ontwikkeling van zijn voertuigen, heeft het project voor de nieuwe ROADS-simulator, die in de lente van 2023 in gebruik werd genomen, een ongekende omvang. Om te evolueren tot een ‘autobedrijf van de volgende generatie’ was een simulator met de nieuwste technologie op het vlak van acceleraties en totaalbeleving nodig. Zo moest er in het Technocentre van Guyancourt een nieuw gebouw worden opgetrokken om deze simulator te huisvesten, een gebouw waar de ingenieursteams het vermogen en de dynamische prestaties van de simulator ten volle konden benutten. Een ambitieus project met tal van uitdagingen.
“De bouw van het ROADS-gebouw bracht heel wat uitdagingen met zich mee: de eerste bestond erin om de bouw van het gebouw en de ontwikkeling van de simulator tegelijkertijd uit te voeren om de uiterst ambitieuze planning te respecteren. De bouwkundige vereisten voor het gebouw werden gecombineerd met een uitermate veeleisend lastenboek voor de simulator. We stonden voor een enorme organisatorische en technische uitdaging.” Serge Diop, Projectleider ROADS
Le 09 Oktober 2023
De uitdaging van de vloerplaat
Het gebouw waar ROADS is gevestigd, moest worden opgetrokken volgens een nauwkeurig lastenboek, dat eisen op het gebied van bouwkunde, installatie en onderhoud verenigde. Een uitdaging stak er bovenuit: de vloerplaat waarop de simulator zou rusten.
Om de dynamische prestaties van de simulator te garanderen, moest deze plaat een stijfheid hebben die alle beperkingen het hoofd kon bieden. Serge Diop, projectleider ROADS bij het Centre d’Excellence du Digital bij de ontwikkelingsafdeling van Renault Group, licht de technische oplossing toe: “Dit uitzonderlijke bouwwerk met een dikte van 1,50 meter steunt op een netwerk van 55 betonnen pijlers met een diameter van 1 meter en een diepte van 30 meter. Zo biedt de plaat een uiterst stabiele ruimte van bijna 1.400 m² (35 x 39 meter) waarop de simulator zijn dynamische krachten kan uitoefenen: een versnelling tot 1 G in de zij- en lengterichting en een verplaatsingssnelheid van 9 meter/sec.”
De uitdaging qua elektrisch vermogen
Om de topprestaties en de goede werking van deze simulator te garanderen, was uiteraard een aangepaste stroomvoorziening noodzakelijk. Serge Diop beschrijft de uitdagingen van de elektrische installatie: “Er moesten een grote hoeveelheid elektriciteitskasten worden geïnstalleerd over een lengte van 60 meter om ze van stroom te voorzien. Conform de beperkingen van de bouwkunde, werd de installatie aanvankelijk gepland in de buurt van de transformatoren en de airconditioning, maar dat moest worden aangepast om de maximale lengte van de communicatiekabels te respecteren. Hierdoor werden de ijswatertoevoer en de stroomtoevoer van de kasten op meer dan 6 meter hoogte naar een raampartij geleid.
Om het elektriciteitsverbruik te optimaliseren, is de ROADS-simulator uitgerust met een innovatief systeem voor energierecuperatie. Net als bij een elektrische wagen wordt een deel van de energie die tijdens het vertragen en remmen verloren gaat, gerecupereerd en opgeslagen in supercondensatoren. Deze energie wordt opnieuw gebruikt tijdens de acceleraties van de simulator. Bijvoorbeeld bij een maximale acceleratie op een diagonaal: "Om een idee te geven: de versnellingen van 1 G van de simulator zijn van dezelfde grootteorde als de versnellingen van Mégane R.S. Die maximale prestaties vereisen het volledige elektrische vermogen van de simulator,” verduidelijkt Serge Diop.
De uitdaging van het transport
Wanneer de bouw en de voorbereiding van het gebouw achter de rug waren, werd de installatie van de simulator aangevat. Ook daar was niets eenvoudigs aan: de enorme omvang van het systeem maakte het transport er niet eenvoudiger op. “De ROADS-simulator bestaat uit drie belangrijke elementen: de immersieve koepel met een binnendiameter van 7 meter, de zeshoek die bestaat uit zes cilinders waarop deze koepel is geplaatst en de rijdende stalen structuur (de ‘gantry‘) die de dwars- en langsbeweging mogelijk maakt,” verduidelijkt Serge Diop.
De 'gantry' is namelijk het grootste onderdeel van de simulator. Deze stalen portiek is 28 meter lang en 4 meter breed, en heeft een gewicht van 12 ton! Die indrukwekkende afmetingen verklaren waarom het zo moeilijk was om een dergelijk onderdeel in één stuk over de weg te vervoeren. Het uitzonderlijke transport had maar liefst vijf dagen nodig (snelheid van slechts 15 km/u) om de 533 kilometer lange tocht van Nederland naar het Technocentre af te leggen en midden in de nacht aan te komen.
Als laatste stuk van de puzzel is de koepel van koolstofvezel aangekomen... als losse onderdelen, want het was onmogelijk om hem in één stuk het gebouw binnen te krijgen. Zijn zes bladen, de vloer en het dak werden vervolgens ter plaatse in de simulatiezone geassembleerd en vastgezet met bouten en lijm.
Kortom, de talloze uitdagingen leverden veel meer problemen op dan verwacht voor het ROADS-team, dat al deze uitdagingen aanging met innovatieve oplossingen en een grote vastberadenheid. Na alle inspanningen was het eerste grote moment van trots voor het team dat de bouw van het gebouw in september 2020 werd afgerond. In april 2021 volgde dan de gedenkwaardige dag waarop de koepel voor het eerst in beweging kwam om het volledige potentieel van deze nieuwe XXL-simulator te benutten… Vandaag is ROADS actief, maar is zijn saga nog maar net begonnen.
Het laatste woord van dit boeiende verhaal is natuurlijk voor Serge:
“Voor mij was het ROADS-project een professionele, maar ook een persoonlijke uitdaging. Ik kende het beroep van projectleider, maar was niet vertrouwd met de wereld van de rijsimulatoren. Toen ik de functie aannam, was ik me niet volledig bewust van alle uitdagingen die ik zou tegenkomen. Maar ik ben persoonlijk erg trots dat we het project samen met het hele technische team tot een goed einde hebben gebracht. Renault Group beschikt vandaag over een uitzonderlijk instrument om wagens van de volgende generatie te produceren.”
Médiathèque (8)
- Tout (8)
- Images (7)
- Vidéos (1)