Story

RIJD SLIM, RIJD OP LPG

LPG combineert verscheidene kwaliteiten, die echter niet allemaal even bekend zijn: het is milieuvriendelijk, zuinig en veilig. In tijden van voortdurend stijgende brandstofprijzen en de jacht op CO2 maakt LPG het verschil. Maar is het gemakkelijk om op LPG te rijden? Is het handig? Hoe verloopt het tanken? Damien, Verantwoordelijke Tranversale Prestaties voor het merk Dacia, vertelt ons alles over het befaamde ‘Liquefied Petroleum Gas’, dat heel wat lof oogst bij de klanten van Dacia’s ECO-G-gamma. Wie het probeert, is onmiddellijk verkocht.

“Petroleumgas... dat moet wel gevaarlijk en vervuilend zijn!” Helemaal niet, integendeel zelfs. Onbekend is onbemind, zegt men wel eens en dat geldt ook voor LPG. Zijn reputatie als een gevaarlijke brandstof is al lang achterhaald en volstrekt onterecht. De LPG-verbrandingstechnologie is al decennialang een veilige, betrouwbare en eenvoudige oplossing. Bestuurders die LPG hebben omarmd, zijn tevreden omdat ze met LPG goedkoper rijden en verder geraken. Zoals met diesel? Ja, maar dan met een lagere pompprijs en minder CO2 en fijnstof. LPG wordt in veel landen als een ‘schone’ brandstof beschouwd en wint aan bekendheid. Dacia-klanten kunnen er op het hele gamma van genieten dankzij het ECO-G-label. Een aanbod dat zijn gelijke niet kent op de markt, en dat zowel de klant als de planeet tal van voordelen biedt.

Le 05 Oktober 2021

“LPG is praktisch, economisch, ecologisch en eenvoudig. Typisch Dacia, met andere woorden!” Damien, Verantwoordelijke Transversale Prestaties van Dacia

LPG: bijdetijdse brandstof

LPG is geen niche of modeverschijnsel, integendeel! Deze verbrandingstechnologie wordt al sinds 1979 gebruikt in de autosector en veroverde sindsdien de hele wereld. De grootste aanhangers van deze brandstof zijn Korea, Rusland, Thailand, Mexico en Turkije. In Europa zijn Polen, Oekraïne en Italië de koplopers. Wereldwijd rijden er op dit ogenblik 28 miljoen voertuigen op LPG.

“De ontwikkeling van LPG in deze landen is te verklaren door de overvloedige aanwezigheid van natuurlijke gasbronnen of door fiscale incentives gekoppeld aan het statuut van ‘schone brandstof’ (lagere CO2-belasting of ecologische malus). Voertuigen op LPG beschikken bijvoorbeeld over het ‘Crit’Air 1’-vignet in Frankrijk en het ‘ECO’-label in Spanje,” verduidelijkt Damien.

In andere landen is de langzamere doorbraak van LPG vooral te wijten aan een gebrek aan kennis over de voordelen van deze energie en aan het beperkte aantal tankstations dat deze brandstof verdeelt.

Dacia durft op het vlak van LPG

De overgrote meerderheid van de wagens op benzine en LPG wordt na aankoop aangepast door gespecialiseerde ombouwers buiten de constructeursnetwerken. Sinds twee jaar zit LPG meer dan ooit in de lift. De verkoop stijgt, mede dankzij de prijsstijging van benzine en diesel aan de pomp.

Gesterkt door die context, beginnen steeds meer autoconstructeurs af fabriek modellen op benzine en LPG aan te bieden Als een gedurfd merk, dat de autowereld op zijn kop zette met zijn ongeziene economische model en zijn betaalbare, eigentijdse wagens die zich focussen op de essentie, gelooft Dacia al sinds 2010 in LPG. Zo groeide Dacia uit tot het enige merk op de markt dat al zijn modellen met verbrandingsmotor ook met een LPG-aandrijving aanbiedt. Een nieuw bewijs van zijn lef!

“Dacia heeft het LPG-aanbod gedemocratiseerd door zijn volledige gamma – Sandero, Sandero Stepway, Logan, Nieuwe Duster en Nieuwe Jogger – aan te bieden in een ECO-G-versie,” aldus Damien.

 

Resultaat? LPG kent een pijlsnelle groei. Eind augustus kende de markt in België een stijging van +121 % ten opzichte van eind augustus 2020. Die uiterst sterke groei wordt gedragen door het merk Dacia : in 2020 leverde het merk in België maar liefst 89 % van alle nieuwe auto’s met LPG-aandrijving. Een mooie prestatie die boekdelen spreekt over de nauwe band tussen LPG en de merkfilosofie.

ECO-G: LPG ‘zonder beperkingen’ door Dacia

De fabrieksintegratie van deze beproefde technologie op de TCe 100 ECO-G-motor staat borg voor veiligheid en betrouwbaarheid. De looptijd van de constructeursgarantie (drie jaar of 100.000 kilometer), is net als de onderhoudsintervallen en -kosten en het koffervolume identiek aan die van een benzineversie. De integratie van de LPG-tank werd geoptimaliseerd door de tank onder te brengen in de uitsparing die anders het reservewiel herbergt.

Dankzij dat fabrieksaanbod en de bijbehorende constructeursgarantie wist Dacia heel wat nieuwe klanten aan te trekken. De verkoop van LPG-modellen was in 2020 al goed voor een op de vijf verkochte Dacia’s. In het eerste semester van 2021 vertegenwoordigden ze maar liefst 28 procent van de totale verkoop. Dat succes is niet uit de lucht gegrepen want ECO-G-modellen bieden tal van troeven.

“Dacia-klanten zijn erg pragmatisch: ze zijn op zoek naar een nuttig voertuig voor dagelijks gebruik. Dankzij de twee brandstoffen en de twee tanks bieden ECO-G-modellen een rijbereik van meer dan 1.000 kilometer, zelfs tot 1.300 kilometer op Nieuwe Dacia Sandero,” legt Damien uit.

Het Dacia ECO-G-gamma toont zich

-              Praktisch: het koffervolume blijft ongewijzigd ondanks de tweede brandstoftank. LPG tanken gebeurt via de tankklep, net zoals bij benzine.

-              Economisch: op LPG verbruikt de motor ongeveer 15 procent meer dan op benzine, maar de brandstof is gemiddeld 40 procent goedkoper in aankoop. De meerprijs van een Dacia ECO-G is dan ook snel terugverdiend. Dankzij de twee brandstoffen en de                                  aanwezigheid van twee tanks bedraagt het rijbereik meer dan 1.000 km zonder bij te tanken. Op LPG biedt Nieuwe Sandero ECO-G bijvoorbeeld een rijbereik van meer dan 1.300 kilometer.

-              Ecologisch: op LPG stoot een Dacia 10 procent minder CO2 uit dan op benzine, terwijl het koppel en het motorvermogen hoger liggen.

-              Eenvoudig: het rijbereik van elke tank wordt weergegeven op het dashboardscherm. De omschakeling naar benzine gebeurt automatisch wanneer de LPG-tank leeg is.

Met dergelijke argumenten is LPG bij Dacia een ‘slimme’ en ‘ecologische’ brandstofkeuze. Een en al winst voor klant en planeet.

Wat is LPG?

LPG staat voor ‘Liquid Petroleum Gas’, een mengsel van lichte koolwaterstoffen, voornamelijk butaan (huishoudgas) en propaan. Dit gas is absoluut niet giftig. Bij verbranding produceert het nauwelijks fijnstof en beperkt het de NOx-uitstoot, die verantwoordelijk is voor luchtwegaandoeningen. Het bestaat voor meer dan 60 procent uit aardgas.

Deze energiebron wordt gebruikt in een ‘bi-fuel’-principe: de motor werkt dus zowel op benzine als op LPG dankzij de twee afzonderlijke tanks. De automobilist is vrij om zijn mengsel te kiezen. Wanneer hij op LPG werkt, stoot de motor gemiddeld 10 procent minder CO2 uit dan op benzine. In Europa wordt deze brandstof verdeeld in 32.000 tankstations, ongeveer een kwart van het volledige netwerk.

Documenten

RIJD SLIM, RIJD OP LPG
RIJD SLIM, RIJD OP LPG