Communiqué de presse
Communiqué de presse

Retromobile-salon 2014

Ter gelegenheid van het nieuwe Retromobile-salon, dat van 5 tot 9 februari plaats vindt aan de Porte de Versailles (Parijs, Frankrijk), viert Renault drie verjaardagen:

Le 03 Februari 2014

Bezoekers van het Retromobile 2014-salon, dat van 5 tot 9 februari aanstaande plaatsvindt aan de Porte de Versailles, kunnen op de 700 m² grote Renault-stand (Hall 1 stand 1G64) diverse modellen ontdekken:

  • een taxi Renault Type AG1 die pas werd gerestaureerd.
  • Vijf exemplaren van de befaamde Renault 8 Gordini, waaronder een Type 1134 die in die tijd werd geprepareerd door de competitieafdeling van Renault.
  • De Espace-saga, verteld aan de hand van acht modellen, van het originele model over de Espace F1 tot vandaag.

Wat meer details over de wagens op de Renault-stand:

Taxi de la Marne: Renault Type AG1 (1909)

De Type AG, de eerste Parijse taxi, werd beroemd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1914 rukte het Duitse leger op naar Parijs. Om hen te stoppen moesten er Franse troepen naar het front worden gebracht. Daarvoor werden de Parijse taxi's aangesproken: 600 taxi's vervoerden 3 000 mannen die vervolgens de Slag bij de Marne wonnen, vandaar hun naam "Taxi de la Marne".

De tentoongestelde wagen werd speciaal voor de honderdste verjaardag gerestaureerd.

Renault 8 Gordini:

Renault 8 Gordini (1970)

In het rijtje van de populairste sportievelingen die Renault ooit produceerde, heeft de Renault 8 Gordini een prominente plaats. Hij bood een topsnelheid van 175 km/u voor een prijs die alle concurrentie tartte. Hij zag het levenslicht in 1964 en maakte sportief rijplezier toegankelijk voor een hele generatie.

Renault 8 Gordini 1500 met dubbele nokkenas (1967) (privécollectie)

Deze Renault 8 Gordini wordt aangedreven door een motor van 1500 cm 3 met dubbele bovenliggende nokkenas, een motor die ook bepaalde prototypes van Alpine aandreef in de 24 Uren van Le Mans. Het gaat daarbij om een uniek model dat nog eigendom was van Amédée Gordini.

Renault 8 Gordini (1969)

De Renault 8 Gordini gaf vanaf 1964 het beste van zichzelf in de rallysport, met onder meer een uitzonderlijk resultaat in de Ronde van Corsica: vier auto's in de top vijf en een zege voor Jean Vinatier. Het was het begin van een indrukwekkende palmares, die doorliep tot 1970. Het tentoongestelde model nam zopas deel aan de Rallye Monte-Carlo Historique als onderdeel van het Renault Classic Team.

Renault 8 Gordini Type 1134 (1965)

Deze Renault 8 Gordini Type 1134, die in 1965 door de competitieafdeling van Renault werd geprepareerd, werd gerestaureerd om de vijftigste verjaardag van de Renault 8 Gordini te vieren.

Renault 8 Gordini (Michel Leclère, 1969)

De originele decoratie van deze witte wagen met oranje accenten werd uitdrukkelijk gevraagd door zijn eerste eigenaar, Michel Leclère. Hij finishte als 1e in de Pas Dunlop en als 2e in de Gordini-Cup van 1969. Hoewel hij in de loop der jaren regelmatig van eigenaar veranderde, behield deze uitzonderlijke Gordini zijn originele kleuren.

Renault Espace: Er worden vier generaties tentoongesteld om de saga van dit model te vertellen:

1984 – Espace I : Espace werd voor het eerst aan de pers voorgesteld in april en werd in juli gecommercialiseerd. Espace verbaasde door zijn moduleerbaarheid: de vijf zetels achteraan konden worden verwijderd en wanneer de auto geparkeerd stond, kon men een salon creëren door de voorzetels om hun as te laten draaien. Renault lanceerde de slagzin "Auto's om in te leven".

1991 – Espace II : De tweede generatie van Espace werd dynamischer en kreeg vloeiendere vormen. De ergonomie ging er nog op vooruit dankzij de achterzetels op rails. De V6-motor met automaat maakte van Espace een topmodel.

1996 – Espace III : Bij de derde generatie kreeg Espace imposantere afmetingen. In januari 1998 werd Grand Espace gelanceerd, een met 27 cm verlengde versie.

2002 – Espace IV : Deze volledig nieuwe generatie werd volledig door Renault geproduceerd in de fabriek van Sandouville. De belangrijkste vernieuwing schuilde in het koetswerk, dat niet meer van composietmateriaal maar van staalplaat werd gemaakt.

Andere tentoongestelde Espaces:

Renault Projet 900 (1959)

Interieurruimte stond altijd bovenaan het prioriteitenlijstje van Renault. Projet 900, dat inspeelde op de vraag naar een betere benutting van de interieurruimte, was in zijn tijd te avant-gardistisch om succes te oogsten. Maar Espace zou niet lang meer op zich laten wachten...

Matra Projet P18 (1981) (collectie Matra-museum)

Dit prototype, dat door Matra werd voorgesteld, fungeerde als vertrekpunt voor de maquette die in 1982 door Philippe Guédon werd voorgesteld aan Bernard Hanon en die zou leiden tot het partnerschap tussen Renault en Matra voor het ontwerp en de ontwikkeling van Renault Espace.

R enault Espace I (1984) (privécollectie)

Preseriemodel geassembleerd in 1983: met productienummer 4 is dit de oudste bekende Espace. Zijn eigenaar, een voormalige Matra-werknemer, legt uit: " Ik ben trots dat ik heb kunnen bijdragen tot dit avontuur en dat ik dertig jaar na datum nog steeds kan vaststellen hoe revolutionair Espace wel was."

Renault Espace F1 (1994)

Deze Espace F1 werd ontwikkeld als een feestmodel ter gelegenheid van de derde Wereldtitel F1 voor Williams-Renault in 1994 en de zesde titel voor de V10 van Renault. Hij werd voorgesteld op het autosalon van oktober 1994 en fungeerde zelfs als "safety car" op bepaalde circuits.

Documenten

Retromobile-salon 2014

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Retromobile-salon 2014
Retromobile-salon 2014