Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault ZOE, veilgiste stadswagen van 2013 volgens EURONCAP

Volgens EuroNCAP was Renault ZOE in 2013 de veiligste van alle stadswagens (elektrisch en klassiek aangedreven). Het onafhankelijke testorganisme kondigde deze nieuwe onderscheiding zopas aan in het kader van de jaarlijkse publicatie van de “Best-in-Class”-modellen. Nadat ZOE in maart 2013 reeds de maximumscore van vijf sterren behaalde in het kader van een nieuw en strenger testregime, vormt dit bericht een nieuwe garantie voor de klanten van ZOE en een mooie bekroning voor de veiligheidsingenieurs van Renault.

Le 15 Januari 2014

Het lastenboek voor Renault ZOE was duidelijk: "geen compromissen op het vlak van veiligheid". De zuiver elektrische ZOE moest even veilig zijn als een Renault met verbrandingsmotor. Hij draagt in zijn genen dan ook alle expertise en knowhow van Renault op het gebied van actieve en passieve veiligheid. Reeds vanaf de ontwerpfase werd hij aan tal van validatietests onderworpen. Niets werd aan het toeval overgelaten. Bovenop de eisen die EuroNCAP stelt, heeft Renault in het bijzonder gewerkt op twee belangrijke eigenschappen die specifiek zijn voor elektrische wagens: de batterij en de werkingsstilte.

Aangezien de batterij even kwetsbaar is als een brandstoftank, stond ze centraal in het werk van de veiligheidsingenieurs. Het carter werd verstevigd om de integriteit van de modules te verzekeren. De inplanting van de bekabeling in de wagen werd geoptimaliseerd, om schade te voorkomen. En tot slot werd de batterij tot het uiterste gedreven in tal van slopende tests om zeker te zijn dat ze voldeed aan de veiligheidseisen van het lastenboek. Vuurtest, onderdompeling, verbranding, elektrische overbelasting, kortsluiting, nageltest (nagel die in het midden van een cel wordt geslagen), compressie, vallen... Geen enkel scenario werd uit het oog verloren. Na de crashtest was de batterij intact en uit voorzorg had een automatische stroomonderbreker de stroom onmiddellijk uitgeschakeld.

Aangezien elektrische wagens fluisterstil rijden bij snelheden lager dan 30 km/u, werd de ZOE uitgerust met Z.E. Voice, een buitengeluid dat voetgangers waarschuwt dat er een auto aankomt. Z.E. Voice is hoorbaar van 1 tot 30 km/u. Bij stilstand is de wagen dus perfect stil. Het geluid van Z.E. Voice werd uitgewerkt om tot een klankidentiteit te komen die past bij de geest van Renault ZOE. Het systeem werd ontwikkeld in samenwerking met de afdeling Perceptie en Klankdesign van het IRCAM (Institut de Recherche et Coordination Acoustique / Musique). De bestuurder krijgt de keuze uit drie verschillende klanken (“Pure”, “Glam” en “Sport”) en kan het systeem met een druk op de knop uitschakelen. Het wordt automatisch weer geactiveerd wanneer de bestuurder het contact van zijn wagen opnieuw aanzet.

Documenten

Renault ZOE, veilgiste stadswagen van 2013 volgens EURONCAP

Voir le document
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Renault ZOE, veilgiste stadswagen van 2013 volgens EURONCAP
Renault ZOE, veilgiste stadswagen van 2013 volgens EURONCAP