Communiqué de presse
Communiqué de presse

RENAULT WINT TERREIN MET ZIJN GEËLEKTRIFICEERDE GAMMA EN ZIJN ACTIVITEITEN IN SEGMENTEN MET HOGE TOEGEVOEGDE WAARDE

  • Wereldwijd verkocht het merk Renault 1.466.729 exemplaren*, waarvan 832.605 in Europa en 634.124 in de rest van de wereld. 
  • Renault staat op de derde plaats op de markt van elektrische voertuigen in Europa en op de tweede plaats voor de verkoop van hybride voertuigen. 
  • Een betere modelmix met een sterke groei in het C-segment in Europa (+21%) dankzij het succes van Arkana en Mégane E-Tech Electric. 
  • De verkoopmix ging erop vooruit met meer dan één verkochte wagen op twee aan particuliere klanten in Europa, naast een leiderspositie in Frankrijk voor de verkoop aan particulieren. 
  • 43% van de verkoop gebeurde buiten Europa dankzij goede prestaties in Latijns-Amerika (+8%), Turkije (+23%) en Marokko (+11%).

 * Cijfers zonder Rusland mee te tellen

 

In een context van beperkte bevoorrading bedraagt het aantal inschrijvingen van het merk Renault 1.466.729 voertuigen, ofwel -9,4% ten opzichte van 2021.

In Europa behaalde Renault met 984.784 exemplaren een marktaandeel van 6,4% (-0,7 pt t.o.v. 2021). Net als in 2021 boekt het merk opnieuw aanzienlijke vooruitgang in de meest waardevolle segmenten - de groeiende markt van geëlektrificeerde voertuigen**, het C-segment, de markt van de particuliere verkopen en de markt van de bedrijfsvoertuigen.

Le 17 Januari 2023

Groei op de markt van geëlektrificeerde modellen

In 2022 werd Renault het op twee na grootste geëlektrificeerde merk (personenwagenmarkt) met meer dan 228.000 verkochte voertuigen (+12% ten opzichte van 2021).  In Europa is Renault de nummer 1 op de markt van elektrische voertuigen.

In lijn met zijn ambities om tegen 2025 de groenste mix op de Europese markt te bereiken, met meer dan 65% geëlektrificeerde voertuigen in de verkoopmix, vergroot Renault zijn marktaandeel voor geëlektrificeerde voertuigen met +9 pt ten opzichte van 2021. In 2022 vertegenwoordigde het E-Tech-gamma (elektrisch en hybride) 39% van de Europese verkoop van personenwagens van Renault, terwijl het marktgemiddelde rond de 31% ligt.

Nieuwe Mégane E-Tech Electric vervolledigde ons gamma elektrische wagens in Europa sinds de tweede helft van 2022 en werd meteen een van de populairste elektrische wagens op de particuliere markt met 33.000 verkochte wagens. De meeste verkopen betreffen de topversies met een rijbereik van 450 km en Open RLink, powered by Google®. In 2023 lanceert Renault Mégane E-Tech Electric buiten Europa.  

De ‘full hybrid’-technologie is in volle opmars, met 117.000 exemplaren ofwel +64% ten opzichte van 2021. Deze technologie, die erg in trek is bij particuliere klanten, bereikt een mix van 30% voor Clio, 31% voor Captur, 65% voor Arkana en is nu al de meest gevraagde versie van Nieuwe Austral. In 2022 was Renault de nummer twee in Europa voor de verkoop van hybride voertuigen.

 

Groei in de segmenten die het meeste waarde creëren

Renault heeft zijn verkoopdoelstelling voor particulieren bereikt, met meer dan één verkoop op twee bij deze doelgroep.  Ten opzichte van 2021 steeg de particuliere verkoopmix met 8 punten tot 51%, ofwel +7 punten ten opzichte van het marktgemiddelde. Als gevolg hiervan is het marktaandeel van de verkoop aan particulieren ten opzichte van 2021 met +0,3 pt gestegen tot 6,1% in Europa        .

De groei in het C-segment versnelt: met meer dan 200.000 inschrijvingen stijgt de verkoop van Renault met 21%. Het succes van Arkana zet zich voort; in 2022 werden er al meer dan 80.000 van verkocht (een verdubbeling van de verkoop ten opzichte van 2021 met 41.800 eenheden).

 **Deze markt omvat elektrische voertuigen, hybrides en plug-inhybrides, met uitzondering van mild-hybrid-voertuigen

  

Bedrijfsvoertuigenmarkt

Op de Europese markt van de bedrijfsvoertuigen behaalt Renault de tweede plaats met een stabiel marktaandeel van 14,4%. In 2022 vulde Renault zijn gamma bedrijfsvoertuigen aan met Nieuwe Kangoo en Nieuwe Master met elektrische aandrijving om in te spelen op de verwachtingen van de klanten en in overeenstemming met zijn elektrificatieambities.

Renault staat op de 1e plaats in het segment van de kleine bestelwagens en op de 2e plaats in het segment van de middelgrote/grote bestelwagens.

Buiten Europa boekt Renault vooruitgang op zijn belangrijkste markten. Het verkoopvolume bedroeg 634.124 voertuigen en bleef stabiel ten opzichte van 2021. Het aandeel van de verkoop buiten Europa bedroeg 43,2% van de totale verkoop van het merk.

Met een volume van 99.639 verkochte voertuigen (+22,6% t.o.v. 2021) en een marktaandeel dat met 1,7 pt steeg tot 12,7%, werd Turkije de 4e markt van Renault, waar ons productgamma perfect beantwoordt aan de behoeften van de markt.

In Marokko steeg het verkoopvolume met 11,4% tot 26.385 voertuigen en werd een recordmarktaandeel voor de laatste 10 jaar bereikt met 16,3% (+2,9 punten). 

In India daalde de verkoop met 9% en het marktaandeel met -0,7 pt. Renault blijft het grootste Europese merk op de Indische markt. 

In Latijns-Amerika ging Renault erop vooruit met 283.116 verkochte voertuigen ofwel 8% meer dan in 2021.  Het verkoopvolume steeg met 26% in Argentinië en met 30% in Mexico dankzij het succes van Kwid, de op 3 na meest verkochte personenwagen in Latijns-Amerika.

Fabrice Cambolive, Chief Operating Officer van het merk Renault besluit: “De teams hebben in 2022 onze prioriteiten gerealiseerd: groei op de geëlektrificeerde markt, in het C-segment en op de markt van de particuliere verkoop. Ons E-Tech-gamma beantwoordt perfect aan de verwachtingen van de klanten en maakt van ons het op twee na grootste merk in Europa op de geëlektrificeerde markt. 

In 2023 zal de groei van het merk Renault verzekerd zijn door ons E-Tech-gamma dat uniek is op de markt, een vol jaar voor de verkoop van Mégane E -Tech Electric en Nieuwe Austral E-Tech en 4 belangrijke lanceringen met wagens van topkwaliteit, waarop we trots zijn.“

 

 

Documenten

RENAULT WINT TERREIN MET ZIJN GEËLEKTRIFICEERDE GAMMA EN ZIJN ACTIVITEITEN IN SEGMENTEN MET HOGE TOEGEVOEGDE WAARDE (WORD)

RENAULT WINT TERREIN MET ZIJN GEËLEKTRIFICEERDE GAMMA EN ZIJN ACTIVITEITEN IN SEGMENTEN MET HOGE TOEGEVOEGDE WAARDE (PDF)

Voir les documents

Documenten

RENAULT WINT TERREIN MET ZIJN GEËLEKTRIFICEERDE GAMMA EN ZIJN ACTIVITEITEN IN SEGMENTEN MET HOGE TOEGEVOEGDE WAARDE (WORD)
RENAULT WINT TERREIN MET ZIJN GEËLEKTRIFICEERDE GAMMA EN ZIJN ACTIVITEITEN IN SEGMENTEN MET HOGE TOEGEVOEGDE WAARDE (PDF)
RENAULT WINT TERREIN MET ZIJN GEËLEKTRIFICEERDE GAMMA EN ZIJN ACTIVITEITEN IN SEGMENTEN MET HOGE TOEGEVOEGDE WAARDE (WORD)
RENAULT WINT TERREIN MET ZIJN GEËLEKTRIFICEERDE GAMMA EN ZIJN ACTIVITEITEN IN SEGMENTEN MET HOGE TOEGEVOEGDE WAARDE (PDF)