Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault opent in Parijs een Open Innovation Lab gewijd aan de toekomst van de mobiliteit

Le 13 Maart 2017

  • Na Silicon Valley en Tel Aviv opent Renault in Parijs een derde Renault Open Innovation Lab, dat 'Le Square' gedoopt wordt.
  • Dit lab, waar interne teams van Renault, startups en externe partners zullen samenwerken, heeft als ambitie om nieuwe werkwijzen en de toekomst van de mobiliteit te onderzoeken.

Het Renault Open Innovation Lab – Le Square bevindt zich in het hart van Parijs, in de wijk La République, te midden van startups en universitaire onderzoekscentra. Het laat interne teams van Renault samenwerken met externe partners.

Een Open Innovation Lab gewijd aan de toekomst van de mobiliteit

Renault Open Innovation Lab - Le Square heeft als ambitie om nieuwe werkwijzen en de toekomst van de mobiliteit te onderzoeken, door de grenzen van het bedrijf te openen en de samenwerking rond nieuwe ondernemingen te bevorderen met spelers van het Franse ecosysteem.

"Renault produceert al 100 jaar auto's. Maar aangezien onze industrie erg snel evolueert, zijn we het aan onszelf verplicht om voortdurend te innoveren – door te werken aan nieuwe technologieën, verbonden en elektrische voertuigen – en de toekomst van de mobiliteit te bepalen om onze klanten de best mogelijke dienstverlening te bieden", aldus Pierrick Cornet, Alliance Global Director Ing. Geavanceerd.

Renault Innovation Lab - Le Square wordt een echt laboratorium voor experimenten, dat geopend is voor zijn ecosysteem en teams van Renault en de Alliantie Renault-Nissan dichter bij elkaar brengt om het ontstaan van nieuwe ideeën te bevorderen. Het lab – dat beheerd wordt door de interne teams van Renault in samenwerking met externe partners, die gemotiveerd zijn rond een gemeenschappelijke ambitie – versterkt de innovatiestrategie van Renault en de Alliantie.

Na Silicon Valley en Tel Aviv heeft Renault Frankrijk uitgekozen om zijn derde Renault Innovation Lab te openen, omdat het land beschikt over 228 startup-incubatoren en 49 acceleratoren. De regio Île-de-France telt meer dan 3 000 startups (1) . Bovendien bekleedt Parijs wereldwijd de 4e plaats in de lijst van de aantrekkelijkste hoofdsteden voor investeerders, die Parijs zien als een plaats die innovatieve technologie bevordert (2) .

Open Innovation bij Renault:

De oprichting van Open Innovation Labs maakt deel uit van de innovatiecultuur en -strategie van de Alliantie Renault-Nissan: ze maken het mogelijk om innovatiemogelijkheden te ontwikkelen door zich te baseren op een open ecosysteem (startups, universiteiten, investeerders) en een lokale economie (overheden, bedrijven, klanten, markt).

Deze labs verzamelen op één plaats de drie pijlers van open innovatie: de socialisering van kennis (evenementen, conferenties, ThinkTank, meetups), creativiteit en innovatieve ontwerpmethodes (design thinking, Fablab) en de hefbomen van de nieuwe economie (acceleratie van startups, model van samenwerking en openheid en platformen).

 

Twee andere Open Innovation Labs in de wereld

- Het Open Innovation Lab van Tel Aviv , in Israël, werd geopend in juni 2016. Het is gericht op de promotie van elektrische voertuigen en de bevordering van creativiteit omtrent de mobiliteit van de toekomst. Het bevindt zich binnen de Porter School of Environmental Studies, de beroemde technologische universiteit van Tel-Aviv en werkt rond de thema's elektrische voertuigen, klantenservice en cyberveiligheid. Dit innovatielaboratorium is het resultaat van de samenwerking tussen Renault, binnen het kader van de Alliantie Renault-Nissan, en The Institute of Innovation in Transportation van Tel-Aviv.

- Het Open Innovation Lab in Silicon Valley , in de Verenigde Staten, werd geopend in 2011. Het is het eerste initiatief om innovatie open te stellen voor het belangrijkste ecosysteem van startups wereldwijd en de Amerikaanse universiteiten van Stanford en Berkeley. Dit lab draagt bij tot de onderzoeksinspanning van de Alliantie inzake autonome besturing, met name op het vlak van de ontwikkeling van Artificiële Intelligentie. Door samen te werken met de startups van Silicon Valley ontwikkelt het lab innovatieve verbonden services en nieuwe benaderingen van mobiliteit.

 

Over de Renault-groep


De Renault-groep, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die in 127 landen aanwezig is en in 2016 bijna 3,2 miljoen voertuigen verkocht. Hij telt vandaag ruim 120 000 medewerkers en beschikt wereldwijd over 36 productievestigingen en 12 700 verkooppunten. Om de grote technologische uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een strategie van rendabele groei te voeren, steunt de Groep op zijn internationale ontwikkeling, de complementariteit van zijn drie merken (Renault, Dacia en Renault Samsung Motors), elektrische voertuigen, en zijn unieke alliantie met Nissan. Met een nieuwe renstal in de Formule 1 en een sterk engagement in de Formule E is de autosport een uithangbord voor de innovatie en de naamsbekendheid van Renault.

Documenten

Renault opent in Parijs een Open Innovation Lab gewijd aan de toekomst van de mobiliteit

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Renault opent in Parijs een Open Innovation Lab gewijd aan de toekomst van de mobiliteit
Renault opent in Parijs een Open Innovation Lab gewijd aan de toekomst van de mobiliteit