Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault onthult SYMBIOZ op het salon van Frankfurt: een concept-car en een mobiliteitsvisie voor 2030

Le 12 September 2017

  • Een autonoom, elektrisch en geconnecteerd voertuig in harmonie met de woning, binnen een innovatief ecosysteem.
  • Een concept-car die nieuwe opportuniteiten biedt in termen van design, levensstijl en energiegebruik, geïnspireerd op de "Easy Life"-filosofie van Renault.
  • Een demonstratievoertuig afgeleid van de concept-car, dat nog dit jaar zal rijden.

Vandaag onthult Renault zijn visie op de mobiliteit van 2030 met Renault SYMBIOZ, een concept-car en een woning die harmonieus samenwerken. SYMBIOZ is een elektrisch, autonoom en geconnecteerd voertuig dat communiceert met geconnecteerde woningen en steden, met andere voertuigen en met de weginfrastructuur.

“De manier waarop we onze voertuigen gebruiken, evolueert. De auto is veel meer dan een instrument om zich van punt A naar punt B te verplaatsen. Als een waar concentraat van technologieën wordt hij interactief en vormt hij zich om tot een gepersonaliseerde ruimte waar de passagiers in verbinding staan met andere voertuigen, voorwerpen en infrastructuren rond hen,” verduidelijkt Thierry Bolloré, Afgevaardigd Directeur Competitiviteit van de Renault-groep. “Tegen 2030 zullen autonoom rijdende voertuigen ons dagelijkse leven vergemakkelijken en ons op een heel nieuwe manier laten genieten van de ruimte aan boord. Die ideeën krijgen reeds vorm in de modellen die Renault vandaag commercialiseert. "

De concept-car Renault SYMBIOZ wordt aangedreven door zuiver elektrische motoren, die aansluiten bij de "Zero Emissions"-strategie van het Merk. Renault, de Europese marktleider inzake elektrische voertuigen, heeft SYMBIOZ ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de woning en de auto hun energie zullen delen. Kilowatturen worden verdeeld via een "smart grid" die de auto en de woning delen in een omgeving met artificiële intelligentie, die kan anticiperen op de behoeften van de gebruikers.

Zo kan het systeem worden geprogrammeerd om de energie in de batterijen van de auto op piekuren tijdelijk te gebruiken voor de lichten, schermen en huishoudtoestellen. Bij stroomonderbrekingen past het systeem zich automatisch aan en wordt de energie automatisch getransfereerd.

Renault SYMBIOZ is een primeur voor de auto-industrie

Nooit eerder werd er een concept-car in combinatie met een geconnecteerde woning getoond op een autosalon. SYMBIOZ getuigt van de dynamische scenario’s waarin de auto wordt gebruikt volgens verschillende posities, zowel in als buiten de woning.

In een eerste symbolisch scenario rijdt SYMBIOZ de woning binnen als bijkomende, moduleerbare kamer in de vorm van een nuttige, mobiele en geconnecteerde ruimte.

In een tweede scenario fungeert SYMBIOZ als een uitbreiding van de woning en illustreert hij de visie van het merk: onze wagens zullen zich meer en meer inspireren op de stijlelementen van woningen. Het interieur is ruim dankzij de twee elektromotoren op de achteras en de optimale verdeling van de batterijen onder de vloer. De combinatie van een intrekbaar dashboard en draaibare voorzetels is bestemd om de wagen autonoom te laten rijden volgens de "Mind off" (1) -principes. In die modus kan de bestuurder zich ontspannen en praten met de andere inzittenden, een boek lezen en zijn digitale leven beheren. Het interieur wordt automatisch gepersonaliseerd volgens het profiel van de inzittenden: de afstelling van de zetels, de lichtsferen, de favoriete muziek, enz.

“Nadat een eerste reeks van concept-cars op basis van onze levenscyclus vooruitblikte op de stijl van onze nieuwe modellen, gaat de tweede reeks na hoe de mobiliteit van de toekomst er zou kunnen uitzien. We kunnen geen wagen meer ontwerpen zonder na te denken over het ecosysteem rond ons. Renault SYMBIOZ is een uniek project, dat ons de kans heeft gegeven om samen te werken met planningsdeskundigen, ontwerpers, ingenieurs en architecten. We hebben ernaar gestreefd om grenzen te verleggen op het gebied van gebruikerservaring, technologieën, energiegebruik en designharmonie om zo een gloednieuwe totaalervaring te creëren." vertelt Laurens van den Acker, Directeur Industrieel Ontwerp van de Renault-groep.

Een demowagen op basis van de concept-car, binnenkort op de markt

Tegen het einde van dit jaar zal Renault wegtests organiseren met zijn SYMBIOZ-demowagen, ontwikkeld op basis van de concept-car. Deze demowagen belichaamt Renaults mobiliteitsvisie voor 2023 en blikt vooruit op de technologieën die klanten in de nabije toekomst zullen terugvinden in hun wagen. Een van die technologieën is een geëvolueerde versie van het MULTI-SENSE-systeem uit de huidige Mégane en Espace, dat de sfeer en rijervaring afstemt op het humeur van de bestuurder. De demowagen omvat ook het "Easy Connect"-systeem en de autonome rijfuncties zullen progressief worden geïmplementeerd onder de benaming "Easy Drive".

SYMBIOZ biedt ook verscheidene rijmodi, waaronder "Classic", "Dynamic" en "AD" (Autonoom Rijden). De "Dynamic"-modus versterkt het rijplezier van de achterwielaangedreven demowagen. Het gewicht van de batterijen werd nauwkeurig verdeeld om de grip te optimaliseren terwijl de twee elektromotoren een totaal vermogen van 500 kW en een maximumkoppel van 660 Nm leveren. Dat volstaat om in minder dan zes seconden van 0 tot 100 km/u te sprinten.

Dankzij het moduleerbare interieurconcept maakt de autonome rijmodus het mogelijk om het interieur op drie manieren te configureren.

Een actief ecosysteem

De demoversie van SYMBIOZ werd ontwikkeld in samenwerking met tal van partners in het kader van een "Open Innovation"-programma.

  • Zo was LG betrokken bij de ontwikkeling van de Human-Machine Interface
  • Ubisoft levert de virtuele ervaring
  • Devialet was verantwoordelijk voor het audiosysteem in het interieur
  • Sanef werkte aan de communicatie tussen de wagen en de weginfrastructuur
  • TomTom droeg eveneens bij tot de ontwikkeling met zijn expertise op het gebied van geolokalisatie
  • IAV deelde zijn knowhow op het gebied van autonoom rijden.

Meer informatie over de SYMBIOZ-demonstratiewagen wordt eind dit jaar beschikbaar.

Bezoekers op het autosalon van Frankfurt 2017 kunnen SYMBIOZ en zijn onuitgegeven omgeving verkennen om kennis te maken met Renaults mobiliteitsvisie voor de komende jaren.

(1) Het vierde van de vijf niveaus van autonoom rijden zoals bepaald door SAE International (Society of Automotive Engineers). Niveau vier ontslaat de bestuurder van alle dynamische rijtaken wanneer het geautomatiseerde rijsysteem wordt ingeschakeld, zelfs wanneer een menselijke bestuurder niet gepast reageert op het verzoek om tussenbeide te komen.

Documenten

Renault onthult SYMBIOZ op het salon van Frankfurt: een concept-car en een mobiliteitsvisie voor 2030

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Renault onthult SYMBIOZ op het salon van Frankfurt: een concept-car en een mobiliteitsvisie voor 2030
Renault onthult SYMBIOZ op het salon van Frankfurt: een concept-car en een mobiliteitsvisie voor 2030