Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault - Nissan en Rostec scheppen meer duidelijkheid over de toekomstige samenstelling van de raad van bestuur van AVTOVAZ

MOSKOU/PARIJS (15 april 2016) – De Alliantie Renault-Nissan en staatsbedrijf Rostec plannen binnen de raad van bestuur van AVTOVAZ de volgende benoemingen en wijzigingen die op 23 juni 2016 van kracht worden:

Le 18 April 2016

  • Sergueï Skvortsov zal voorzitter worden van de raad van bestuur van AVTOVAZ.
  • Denis Le Vot zal verkozen worden als vicepresident van de raad van bestuur van AVTOVAZ.

De aandeelhouders zouden deze voorstellen op 23 juni in Togliatti moeten bekrachtigen tijdens de algemene vergadering van de voornaamste Russische constructeur.

Dhr. Ghosn, voorzitter en CEO van Renault-Nissan, is voorzitter van Alliance Rostec Auto BV, de holding die AVTOVAZ controleert. Net als Sergueï Chemezov, de CEO van Rostec, zal Carlos Ghosn een actieve rol blijven spelen in de ontwikkelingsstrategie van AVTOVAZ.

De Alliantie Renault-Nissan heeft een meerderheidsbelang in Alliance Rostec Auto BV. Renault, Nissan, Datsun en Lada, het merk van AVTOVAZ, produceren gezamenlijk voertuigen in Togliatti en in andere fabrieken in Rusland.

Nieuwe leiders voor een nieuw tijdperk

Op 4 april ll. werd Nicolas Maure CEO van AVTOVAZ.

Voor zijn overstap naar AVTOVAZ was de 55-jarige Nicolas Maure algemeen directeur van de Renault Groep in Roemenië, waar hij verantwoordelijk was voor de commerciële en industriële activiteiten. Hij is tevens CEO van Dacia Automobile SA, een van de snelst groeiende merken binnen de sector in Europa en de grootste particuliere onderneming van Roemenië.

Dhr. Skvortsov, die momenteel adjunct algemeen directeur en industrieel directeur is bij Rostec, behaalde in 1986 een diploma internationale economische betrekkingen aan het Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen van Moskou. Hij is ook doctor in de economische wetenschappen. In 1992 volgde hij in de Verenigde Staten bij Merrill Lynch een opleiding over beleggen in opkomende markten, en in 2005 nam hij deel aan een vervolmakingsprogramma in de businessschool INSEAD in Frankrijk. Beleggingsmaatschappij Troika Dialog, waarin Skvortsov hoofdvennoot was, heeft een belangrijke rol gespeeld in het opstellen van de nieuwe kapitaalstructuur van AvtoVAZ en heeft er mee voor gezorgd dat ook Renault-Nissan in dit strategische partnerschap is gestapt.

Dhr. Le Vot is sinds 1 januari 2015 lid van het directiecomité van de Renault Groep en werd op 1 april 2016 benoemd tot operations manager voor Eurazië. Hij heeft een diploma van de École des Mines in Parijs. Hij begon in 1990 bij Renault als commercieel directeur binnen de directie internationale zaken. In 2011 werd hij benoemd tot adjunct algemeen directeur van Renault Rusland, waarna hij in september 2013 commercieel directeur G9 werd.

OVER DE ALLIANTIE RENAULT-NISSAN

De Alliantie Renault-Nissan is een strategisch partnerschap tussen Renault (met hoofdzetel in Parijs) en het Japanse Nissan (met hoofdzetel in Yokohama). De Alliantie verkoopt 10% van alle auto's wereldwijd. Renault en Nissan zijn strategische partners sinds 1999 en verkochten in 2015 8,5 miljoen voertuigen in bijna 200 landen. De Alliantie heeft strategische samenwerkingsakkoorden gesloten met diverse constructeurs, waaronder het Duitse Daimler, het Japanse Mitsubishi en het Chinese Dongfeng. De Alliantie heeft ook een meerderheidsbelang in de joint venture die het Russische AVTOVAZ, de producent van het merk Lada, controleert.

OVER STAATSBEDRIJF Rostec

Het staatsbedrijf Rostec werd in 2007 opgericht in Rusland om de ontwikkeling, de productie en de export van hoogtechnologische civiele en militaire producten te bevorderen. Het groepeert 700 bedrijven. Negen hiervan vormen tegenwoordig holdings die evolueren in het militair-industriële complex, terwijl vijf andere actief zijn in de civiele sector. Twintig van die bedrijven staan onder rechtstreekse controle van Rostec. Dit laatste bezit talrijke bekende merken, waaronder Avtovaz, Kamaz, Russian Helicopters en VSMPO-AVISMA. De entiteiten die samen Rostec vormen zijn verspreid over 60 deelgebieden van de Russische Federatie en verkopen hun producten in meer dan 70 landen. Rostec boekte in 2013 een omzet van 1040 miljard roebel en geniet een fiscale aftrek van meer dan 138 miljard roebel.

Documenten

Renault - Nissan en Rostec scheppen meer duidelijkheid over de toekomstige samenstelling van de raad van bestuur van AVTOVAZ

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Renault - Nissan en Rostec scheppen meer duidelijkheid over de toekomstige samenstelling van de raad van bestuur van AVTOVAZ
Renault - Nissan en Rostec scheppen meer duidelijkheid over de toekomstige samenstelling van de raad van bestuur van AVTOVAZ