Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault-Nissan bevestigt de ontwikkeling van nieuwe voertuigen, speciaal afgestemd op groeimarkten

Le 18 Juli 2013

De aanpak “Common Module Family”(CMF) (1) van de Alliantie Renault-Nissan maakt schaalvoordelen mogelijk voor nieuwe voertuigen; dat zorgt op zijn beurt voor een grote productdiversiteit tegen een zeer competitieve prijs

De productie voor de Indiase markt zal in 2015 van start gaan in Chennai

Renault en Nissan zetten hun dynamisch beleid verder met het oog op de ontwikkeling van hun netwerk en gamma in India

 

CEO Carlos Ghosn heeft vandaag bevestigd dat de Alliantie Renault-Nissan totaal nieuwe voertuigen gaat ontwikkelen. Daarmee wil het voorzien in de specifieke behoeften van een nieuwe generatie klanten in landen met de sterkste economische groei.

Daarvoor was een totaal nieuw programma nodig, het eerste dat door Renault en Nissan samen werd ontwikkeld. De teams van beide bedrijven werkten nauw samen van bij het begin. Het gaat om het segment van de meest betaalbare auto’s, gebaseerd op de modulaire architectuur CMF-A.

Met deze CMF-aanpak worden voertuigen geproduceerd aan de hand van onderling compatibele “Big Modules”: het motorcompartiment, de cockpit, voorste bodemplaat, achterste bodemplaat en elektrische/elektronische architectuur. Het principe van “Big Modules” maakt diverse combinaties mogelijk, voor een maximale efficiëntie en meer onderscheid tussen de merken.

De productie van CMF-A-voertuigen zal in 2015 van start gaan in de fabriek van de Alliantie Renault-Nissan in Chennai (India). Bij de start van de productie volgt meer informatie over de prijzen en het volume.

CMF-A is een zeer flexibel systeem dat sterk verschillende ontwerpen en motorisaties mogelijk maakt, om in de specifieke voorkeuren en behoeften van klanten in India en andere groeimarkten te voorzien.

CMF-A biedt ons nieuwe mogelijkheden om aan de strenge eisen van consumenten te voldoen – en deze te overtreffen – in landen met de sterkste economische groei. Het gaat daarbij vooral om consumenten die voor de eerste keer een nieuwe auto kopen,” aldus Carlos Ghosn in het Renault Nissan Technology Business Centre, het technologisch centrum in Chennai, waar de ontwikkeling van CMF-A een jaar geleden van start ging. “ Die invloedrijke consumenten willen geen ‘uitgeklede’ auto, wanneer die auto in zijn basisconfiguratie bestemd was voor rijpe markten. Ze willen en verdienen een moderne, solide en elegante wagen – tegen een sterk verlaagde prijs voor een rijkelijk uitgeruste auto ”.

Renault-Nissan: samen groeien in India

De Alliantie Renault-Nissan speelt een toonaangevende rol in groeimarkten. Bij de oprichting van de Alliantie Renault-Nissan in 1999 werd 1% van de totale omzet geboekt in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). In 2012 waren deze vier landen alleen al goed voor ruim 30% van de totale omzet van de groep.

De grootste fabriek van de Alliantie Renault–Nissan staat in Chennai. Deze fabriek, die in 2010 zijn deuren opende, maakt modellen zoals de Renault Pulse, Scala en Duster, maar ook de Nissan Micra, Sunny en Evalia. Tussen 2008 en 2015 werd er ongeveer één miljard dollar in geïnvesteerd, ofwel 45 miljard Indiase roepies. De fabriek heeft haar eigen perswerkplaats, koetswerkatelier, lakafdeling, plasticafdeling, stoffeerderij en chassislijn, naast twee testbanen. Ze heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 400.000 voertuigen.

Er kunnen tot acht verschillende koetswerken op vier verschillende platformen worden gemaakt. De assemblage van deelsystemen en de afwerking van onderdelen aan de lopende band verlopen volledig flexibel. De plaatselijke productie van bumpers en gegoten plasticonderdelen en het uiterst efficiënte logistieke systeem voor de lopende band zorgen voor een beter rendement. Aangezien alle kits zich in de onmiddellijke nabijheid van de lopende band bevinden, hoeven de operatoren minder nutteloze verplaatsingen te doen om de verschillende elementen te gaan halen.

In het complex van Chennai worden de beste fabricageprocessen uit de autosector toegepast, volgens het principe van “monozukuri” (2), dat Nissan ontwikkelde in zijn fabrieken in Oppama (Japan) en Sunderland (Groot-Brittannië). Renault van zijn kant levert de technische knowhow, op het vlak van informatica, design en de ontwikkeling van motoren – zoals de K9-dieselmotor, die alom bekend staat voor zijn prestaties.

In Chennai bevindt zich ook het Renault Nissan Technology Business Centre, het technisch centrum voor innovaties van de Alliantie Renault-Nissan.

Renault kent een sterke groei in India. Op minder dan 18 maanden tijd werden vijf nieuwe voertuigen gelanceerd, waaronder Renault Duster die een recordaantal van 29 prijzen van onafhankelijke organisaties uit de autosector in de wacht heeft gesleept. Mede dankzij Duster is Renault sneller gegroeid in India en overtrof het bedrijf zijn verwachtingen op middellange termijn voor deze regio. Renault heeft al meer dan 100 concessies in heel India, terwijl dat er volgens de oorspronkelijke schattingen 70 zouden zijn tegen eind 2013. De verkoop is pijlsnel gestegen; in 2012 werden ruim 35 000 voertuigen verkocht, 24% meer dan in het jaar ervoor.

Nissan, dat in 2012 bijna 37 000 voertuigen verkocht, zet zijn verkoopoffensief verder. Tegen 2016 wil het bedrijf 10 nieuwe voertuigen lanceren in India – waaronder de nieuwe Terrano, een klassevolle SUV, later dit jaar en de eerste auto van het merk Datsun. Tegen 2016 wil Nissan zijn verkooppunten ook uitbreiden tot 300, ruim drie keer zoveel als zijn huidige netwerk van concessiehouders.

 

OVER DE ALLIANTIE RENAULT-NISSAN:

De Alliantie Renault-Nissan is een strategisch partnerschap tussen het Franse Renault en het Japanse Nissan, een bedrijf gevestigd in Yokohama (Japan), die samen goed zijn voor 10% van alle auto’s die wereldwijd worden verkocht. In 2012 verkochten de twee bedrijven, die sinds 1999 strategische partners zijn, 8,1 miljoen voertuigen in bijna 200 landen. De Alliantie is ook een strategische samenwerking aangegaan met andere autoconstructeurs, waaronder Daimler in Duitsland, Dongfeng in China en Ashok Leyland in India. Onlangs is ze ook meerderheidsaandeelhouder geworden van de grootste Russische autoconstructeur AVTOVAZ.

 

(1) CMF: familie van voertuigen, gebaseerd op gemeenschappelijke modules
(2) De kunst van het ontwerpen en maken van technische voorwerpen

 

Documenten

Renault-Nissan bevestigt de ontwikkeling van nieuwe voertuigen, speciaal afgestemd op groeimarkten

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Renault-Nissan bevestigt de ontwikkeling van nieuwe voertuigen, speciaal afgestemd op groeimarkten
Renault-Nissan bevestigt de ontwikkeling van nieuwe voertuigen, speciaal afgestemd op groeimarkten