Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault MORPHOZ

Kom dichterbij en merk op dat de wagen u heeft gezien. Hij heeft u herkend en heet u welkom. Neem plaats in het interieur en laat u leiden door een onuitgegeven ervaring: u bent in een intelligente en moduleerbare wagen die grenzen verlegt. Een wagen op maat die zich aan alle gebruikstypes aanpast, van korte dagelijkse ritten tot lange reizen die een groter rijbereik vergen. Een persoonlijke wagen die kan worden gedeeld wanneer u hem niet gebruikt. Een wagen uitgedacht om zich in diverse ecosystemen te integreren en communicatie te vergemakkelijken. Een autonome wagen om zelf te rijden of zich te laten rijden.

Le 02 Maart 2020

Grensverleggend

Kom dichterbij en merk op dat de wagen u heeft gezien. Hij heeft u herkend en heet u welkom. Neem plaats in het interieur en laat u leiden door een onuitgegeven ervaring: u bent in een intelligente en moduleerbare wagen die grenzen verlegt. Een wagen op maat die zich aan alle gebruikstypes aanpast, van korte dagelijkse ritten tot lange reizen die een groter rijbereik vergen. Een persoonlijke wagen die kan worden gedeeld wanneer u hem niet gebruikt. Een wagen uitgedacht om zich in diverse ecosystemen te integreren en communicatie te vergemakkelijken. Een autonome wagen om zelf te rijden of zich te laten rijden.

Deze futuristische auto belichaamt Renaults visie op een persoonlijke en deelbare elektrische mobiliteit voor na 2025. Zijn naam: MORPHOZ. Hij doet een beroep op het toekomstige moduleerbare elektrische platform van de Alliantie, CMF-EV, dat diverse configuraties mogelijk maakt qua vermogen, capaciteit en rijbereik maar ook qua interieurruimte en koffervolume.

De concept-car MORPHOZ blijft trouw aan de genen van het merk en vertegenwoordigt het aspect ‘Family’ in Renaults designstrategie rond de cyclus van het leven. Toch is hij meer dan een verkennende visie op mobiliteit. Met zijn design, zijn details en zijn interieuraankleding blikt hij ook vooruit op een nieuwe familie van elektrische Renault-modellen die de komende jaren op de markt komt.

De voornaamste rem op de aankoop van een elektrische wagen blijft nog steeds zijn – reële of veronderstelde – rijbereik. Dat restrictieve idee van elektrische mobiliteit behoort binnenkort tot het verleden. Daar laat de concept-car Renault MORPHOZ geen twijfel over bestaan.

“Met zijn gewaagde moduleerbaarheid, innovatieve design en mensgericht vermogen om het delen en uitwisselen te vergemakkelijken, belichaamt de concept-car MORPHOZ perfect de nieuwe LIVINGTECHTM-filosofie van het Renault-design. Technologie in al haar vormen – design, geïntegreerde intelligentie, connectiviteit, interieurinrichting – draagt bij tot een nieuwe reiservaring voor alle passagiers, en dat zowel tijdens alledaagse ritten als in het weekend of op vakantie. De concept-car MORPHOZ biedt een uiterst intense ervaring. ” Laurens van den Acker – Directeur Industrieel Ontwerp van Groupe Renault
“MORPHOZ blikt vooruit op onze toekomstige performante elektrische modellen. Zijn moduleerbare CMF-EV-platform optimaliseert de energetische efficiëntie van de wagen terwijl zijn extra lange wielbasis, met een vlakke vloer, en met de wielen op de vier hoeken van de auto, nieuwe mogelijkheden biedt om een verleidelijk design met een onovertroffen plaatsaanbod te verenigen.” Gilles Normand, Directeur van de afdeling elektrische wagens en mobiliteitsservices van Groupe Renault

In de stad en daarbuiten: elektrische mobiliteit zonder beperkingen

Als pionier en marktleider op het gebied van elektrische voertuigen heeft Groupe Renault de voorbije tien jaar acht elektrische wagens op de markt gebracht. Doorheen de jaren heeft de constructeur alles in het werk gesteld om het rijbereik en het vermogen van zijn elektrische vaandeldrager ZOE te optimaliseren en hem nog veelzijdiger te maken, zodat zijn gebruikers verder konden gaan. Tegelijk ontwikkelde hij Twingo Z.E., die een rijbereik op maat van de stad aanbiedt. Het productgamma omvat voorts de kleine stads-SUV Renault City K-ZE voor de Chinese markt en het grootste gamma elektrische bedrijfsvoertuigen in Europa.

Met zijn visie van een duurzame mobiliteit voor iedereen heeft Groupe Renault zich als doel gesteld om in zijn verschillende gamma’s modellen met een grootte, gewicht, vermogen en rijbereik op maat van alle toepassingen aan te bieden en klanten een auto te geven die zonder beperkingen inspeelt op al hun behoeften, zowel in de stad als daarbuiten.

De mogelijkheden zullen blijven groeien. Dat blijkt uit Renault MORPHOZ, een verkennende concept-car die echter veel meer is dan dat... MORPHOZ geeft ook een voorsmaakje van hoe de toekomstige nieuwe familie van elektrische Renaults er zal uitzien. Modellen die over verscheidene batterijcapaciteiten kunnen beschikken. Modellen die de jongste technologische innovaties gebruiken om de energie-efficiëntie van hun batterijen en motoren te optimaliseren. Modellen die de vruchten plukken van laadsystemen waarvan de structuur en prestaties werden geoptimaliseerd. Modellen die over geconnecteerde diensten beschikken om de routes en laadmomenten te optimaliseren.

Een specifiek elektrisch platform

 

Die visie op elektrische mobiliteit en de toekomstige Renault-modellen die deze visie uitdragen, kunnen niet bestaan zonder een gerichte technische basis. Daarom rust Renault MORPHOZ op een nagelnieuw, moduleerbaar en zuiver elektrisch platform, dat CMF-EV werd gedoopt.

Net als het nieuwe CMF-B-platform, dat vorig jaar werd ingewijd door Clio en nu ook wordt gebruikt door Nieuwe Captur, werd het ontwikkeld in het kader van de Alliantie. Het platform maakt het mogelijk om elektrische wagens te ontwerpen, te ontwikkelen en te bouwen die verscheidene voordelen bieden in vergelijking met platformen ontwikkeld voor verbrandingsmotoren of gecombineerde aandrijfgehelen met verbrandings- en elektromotor.

Dat geldt in de eerste plaats op het gebied van stijl: de innovatieve architectuur van het platform geeft de wagen een extra lange wielbasis met wielen die op de vier hoeken van de auto worden geplaatst, korte overhangen en een vlakke vloer. Zo kan de auto nieuwe proporties voorleggen en wint hij aan visuele uitstraling. In combinatie met een dunnere batterij maakt het CMF-EV-platform het mogelijk om wagens te ontwerpen die dichter bij de weg liggen, een minder hoog dak hebben en toch een ruim interieur bieden. Dat vertaalt zich in een sterk verbeterde stroomlijn. De kortere motorkap resulteert dan weer in een langer interieur en een elegantere lijn.

Het nieuwe platform bevordert ook het dynamisme: het optimaliseert het chassis en de structuur voor elektrische wagens en verlaagt tegelijk het zwaartepunt door de batterij onder de vloer achteraan te plaatsen.

Tot slot komt het nieuwe platform ook de interieurruimte en -inrichting ten goede. Aangezien elektromotoren minder plaats in beslag nemen dan verbrandingsmotoren, kan het CMF-EV-platform een fijner dashboard gebruiken, dat bovendien verder naar voren kan worden geplaatst om meer opberg- en passagiersruimte vrij te maken, met name voor de knieën van de inzittenden achterin. En aangezien er geen transmissietunnel is, kan het platform een vlakke vloer verzekeren die voor meer beenruimte zorgt. Zo kan een auto uit een gegeven segment qua interieurruimte wedijveren met een auto uit een hoger segment.

MORPHOZ, een persoonlijke wagen die zich naar wens laat moduleren

Renault MORPHOZ is een concept-car die vooruitblikt op een moduleerbare, zuiver elektrische cross-over die kan worden opgeladen door middel van inductie, en dat zelfs tijdens het rijden. Hij is geconnecteerd en beschikt over autonome rijfuncties van niveau 3. Net als de concept-car SYMBIOZ, die in 2017 werd voorgesteld, gaat het om een persoonlijke auto die echter specifieke deelfuncties aanbiedt.

Het moduleerbare karakter van MORPHOZ komt tot uiting in de fysieke transformatie tussen zijn twee modi: de korte modus ‘City’ en de lange modus ‘Travel’. De wagen kan zich namelijk aanpassen aan het leven van zijn gebruikers, of ze nu dagelijkse ritten in de stad of lange reizen maken.

Daartoe beschikt hij in de City-modus over een batterijcapaciteit berekend op de dagelijkse behoeften terwijl de Travel-modus een bijkomende batterij bevat om zich over lange afstanden te verplaatsen, via de snelweg bijvoorbeeld.

Documenten

Renault MORPHOZ
Renault MORPHOZ