Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault Kangoo Z.E.: op weg naar contactloze laders voor elektrische voertuigen?

Le 18 Mei 2017

Renault slaat de handen in elkaar met Qualcomm Technologies en Vedecom voor een dynamisch laadproject met elektrische voertuigen, om 20 kW te laden bij een snelheid van 100 km/u.

VERSAILLES — 18 mei 2017 — Renault onthult vandaag een dynamisch laadsysteem voor elektrische voertuigen, dat de batterijen kan opladen tijdens het rijden. Samen met zijn partners, Qualcomm Technologies en Vedecom, heeft Renault meegewerkt aan het ontwerp van een systeem dat 20 kW kan laden bij snelheden tot 100 km/u. Op de testpiste kunnen twee Renaults Kangoo Z.E. tegelijk worden opgeladen in de twee richtingen.

Deze dynamische demonstratie vond plaats op een honderd meter lage testpiste die Vedecom in het kader van het FABRIC-project bouwde in Satory (Versailles), nabij Parijs. Qualcomm Technologies en Vedecom hebben het eerste deel van het dynamische laadsysteem voor elektrische voertuigen geïnstalleerd in de testpiste, terwijl Vedecom en Renault het tweede deel hebben geïntegreerd in twee Renaults Kangoo Z.E. Vedecom lanceert binnenkort een nieuwe testfase. Die tests zullen de werking en efficiëntie van de energieoverdracht naar voertuigen evalueren in een brede waaier van praktische scenario’s, waaronder de identificatie en de autorisatie van toegangen, de afstemming van het vermogensniveau tussen de weg en de wagen, de snelheid en de uitlijning van de wagen ten opzichte van de testpiste.

FABRIC* is een project ter waarde van 9 miljoen euro, dat deels wordt gefinancierd door de Europese Unie. Het heeft betrekking op de technologische en economische haalbaarheid en de socio-economische duurzaamheid van het draadloos laden van rijdende elektrische voertuigen. FABRIC ging in januari 2014 van start en loopt nog tot in december 2017. Het werd georganiseerd door een consortium van 25 partners uit negen Europese landen. Dat zijn niet alleen autoconstructeurs maar ook uitrustingsleveranciers, serviceproviders en onderzoeksorganisaties gespecialiseerd in de auto-infrastructuur, het wegennet en de energiesector. FABRIC heeft als hoofddoel om na te gaan of het draadloos laden van rijdende elektrische voertuigen een haalbare manier is om het aanbod aan elektrische voertuigen verder uit te bouwen.

“Door bij te dragen tot dit boeiende project, konden we het onderzoek naar dynamische laadmogelijkheden voortzetten op onze Kangoo Z.E.,” bevestigt Eric Feunteun, Directeur van het Gamma Elektrische wagens van de Renault-groep. “Onze onderzoeksingenieurs hebben nauw samengewerkt met de teams van Qualcomm Technologies en Vedecom om het dynamische laadsysteem in de elektrische voertuigen te integreren in het kader van FABRIC. We beschouwen de dynamische laadwijze als een piste om het gebruiksgemak van en de toegang tot elektrische voertuigen nog te verbeteren."

“We zijn uitvinders. We laden elektrische wagens op zonder kabel. Deze demonstratie van dynamisch laden is de belichaming van die idee,” verduidelijkt Steve Pazol, vicepresident en algemeen directeur van Wireless Charging bij Qualcomm Incorporated. “Ik ben heel trots op wat we hebben gerealiseerd. De combinatie van een team van ervaren ingenieurs uit de hele wereld en de Qualcomm Halo-technologie, die alle aspecten van WEVC-systemen dekt ongeacht het gebruikte magnetisme, heeft ons in staat gesteld om grenzen te verleggen en onze visie op de toekomst van de stedelijke mobiliteit te realiseren."

* FABRIC staat voor ‘analyse de FAisaBilité et développement de solutions de chargement sur Route pour les futurs véhicules éleCtriques’.

Documenten

Renault Kangoo Z.E.: op weg naar contactloze laders voor elektrische voertuigen?

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Renault Kangoo Z.E.: op weg naar contactloze laders voor elektrische voertuigen?
Renault Kangoo Z.E.: op weg naar contactloze laders voor elektrische voertuigen?