Persbericht
Persbericht

Renault Kangoo, de meest verkochte elektrische wagen in zijn segment sinds 2011

  • Renault Kangoo, de 1e elektrische wagen die in 2011 werd uitgeroepen tot International Van Of The Year en zo een nieuwe klasse creëerde, is het meest verkochte model ooit in dit segment
  • De fabriek in het Franse Maubeuge heeft sinds 2011 meer dan 90.000 Renault Kangoo en 10.000 zuiver elektrische partnervoertuigen gebouwd
  • Dit model was van bij zijn lancering een heus laboratorium voor elektrische wagens van het merk

op 16 Juni 2023

Renault Kangoo, pionier en marktleider op het gebied van elektrische wagens

Renault Kangoo speelde een belangrijke en soms miskende rol in de ontwikkeling van de elektrische expertise van de constructeur.

Hoewel Renault vanaf 1985 onderzoek begon te doen naar elektrische oplossingen voor bestelbreaks met een elektrische versie van Renault Express, aangedreven door nikkel-zinkbatterijen, werd die ambitie pas in het begin van de jaren 2000 geconcretiseerd met Renault Kangoo.

Als heus laboratorium voor elektrische wagens was Renault Kangoo vanaf 2002 verkrijgbaar in elektrische (Kangoo Electri’cité) en hybride (Kangoo Elect’road) versies.

Deze ‘kleine series’ stelden het merk in staat om een echte expertise op te bouwen in het ontwerp van elektrische voertuigen, hun industrialisering en vooral hun onderhoud. Destijds trok een team van ‘flying doctors’ naar elke klant om de modellen in omloop te analyseren, te onderhouden en te verbeteren.

Toen Renault Kangoo Z.E. in 2011 op de markt kwam voor het grote publiek, werd hij de eerste zuiver elektrische wagen die de titel van 'International Van Of The Year’ in de wacht sleepte. Daarmee creëerde hij het segment van de elektrische bestelwagens/bestelbreaks.

Dankzij die jarenlange ervaring en het intensieve gebruik door professionals kan Renault vandaag een performante Nieuwe Kangoo Van E-Tech electric aanbieden met het grootste rijbereik op de markt.

Sindsdien is dit model uitgegroeid tot de meest verkochte elektrische wagen ooit, met meer dan 90.000 exemplaren geproduceerd in de fabriek in het Franse Maubeuge. Als we de voor de partners geproduceerde elektrische voertuigen erbij optellen, stijgt dat aantal zelfs tot 100.000!

Kangoo is verkrijgbaar in een E-Tech electric-versie voor zowel professionele gebruikers als particulieren, met 2 lengtes (laadvloer-cabine, bestelwagen of personenwagen) en kan eindeloos worden gepersonaliseerd dankzij de meer dan 350 erkende koetswerkbouwers van Renault Pro+.

TIBCO, klant van de 90.000e elektrische Renault Kangoo

Nog voor elektrische wagens centraal gingen staan in de regelgevende en economische uitdagingen van vandaag, kozen trouwe klanten al voor een verantwoordelijker en innovatiever wagenpark.

Een goed voorbeeld hiervan is TIBCO, gespecialiseerd in ecologisch verantwoorde digitale dienstverlening.

Dit bedrijf beschikt over een wagenpark van 800 voertuigen die voor 50% elektrisch worden vernieuwd, waaronder 120 Renault ZOE, 30 Kangoo E-Tech electric en 23 Mégane E-Tech electric.

Sterke partnerschappen voor elektrische voertuigen met bedrijven zoals TIBCO zijn erg belangrijk omdat ze Renault in staat stellen zijn expertise op het vlak van elektrische voertuigen verder te verbeteren.

Wagenparken kunnen aanbieden voor een regelmatig en intensief gebruik op lange termijn, met een transparante en nauwkeurige feedback, is een groot voordeel. Zo kon het merk aandacht blijven besteden aan de kwaliteit van zijn voertuigen en zo zijn leiderspositie in dit segment behouden.

Maubeuge, kenniscentrum in het hart van Electricity

Sinds 1997 bouwt de Renault-fabriek van Maubeuge, in Hauts-de-France, Kangoo voor de hele wereld.

Samen met de vestigingen van Douai en Ruitz vormt deze fabriek het hart van de nieuwe pool ‘ElectriCity’, het grootste en meest competitieve productiecentrum voor elektrische voertuigen in Europa, waar Renault tegen 2025 maar liefst 480.000 elektrische voertuigen per jaar wil produceren.

Om Nieuwe Kangoo personenwagens en bedrijfsvoertuigen te industrialiseren, evenals de voertuigen van zijn partners Mercedes en Nissan, en om een productiekwaliteit op het hoogste niveau te garanderen, investeerde Renault 450 miljoen euro in de fabriek en installeerde het een nieuwe montagewerkplaats voor batterijen.

De elektromotor en laders van Nieuwe Kangoo E-Tech Electric worden op hun beurt vervaardigd in de Renault-fabriek van Cléon (Normandië).

Om het succes van de verschillende versies van Renault Kangoo te ondersteunen, werden sinds 1 januari 2022 164 personen aangeworven met een contract van onbepaalde duur om verschillende functies te vervullen in de fabriek van Maubeuge. In 2023 gaat het aanwerven verder met 120 extra operatoren die worden aangeworven met een contract van onbepaalde duur.

Deze aanwervingen kaderen in het akkoord ‘Re-Nouveau France 2025’ dat in december 2021 werd ondertekend door de representatieve vakbondsorganisaties CFE-CGC, CFDT en FO en dat betrekking heeft op de verankering van de activiteiten van de Groep in Frankrijk.

De fabriek in Maubeuge stelt 2.500 personeelsleden te werk.

Documenten

Renault Kangoo, de meest verkochte elektrische wagen in zijn segment sinds 2011 (WORD)

Renault Kangoo, de meest verkochte elektrische wagen in zijn segment sinds 2011 (PDF)

Zie de documenten De mediatheek bekijken

Renault, een historisch mobiliteitsmerk en pionier op het gebied van elektrische voertuigen in Europa, heeft altijd innovatieve voertuigen ontwikkeld. Met het strategische plan ‘Renaulution’ is Renault begonnen aan een ambitieuze transformatie die waarde genereert en zo evolueert naar een competitiever, evenwichtiger en geëlektrificeerd gamma. Het is de ambitie om moderniteit en innovatie te belichamen in technologie, energie en mobiliteitsdiensten in de auto-industrie en daarbuiten. Renault België Luxemburg werd in 1908 gecreëerd en was één van de eerste filialen van het merk. Met meer dan 250 verkoops- en servicepunten is Renault België Luxemburg één van de hoofdspelers op de Belux markt. Eind 2022 eindigde Renault op de zesde plaats met een marktaandeel van 6,6% (personenwagens en lichte bedrijfswagens). Op de markt van verkoop aan particulieren sloot Renault het jaar af op de derde plaats met een marktaandeel van 8,1% (+1,5%)Documenten

Renault Kangoo, de meest verkochte elektrische wagen in zijn segment sinds 2011 (WORD)
Renault Kangoo, de meest verkochte elektrische wagen in zijn segment sinds 2011 (PDF)
Renault Kangoo, de meest verkochte elektrische wagen in zijn segment sinds 2011 (WORD)
Renault Kangoo, de meest verkochte elektrische wagen in zijn segment sinds 2011 (PDF)

Renault, een historisch mobiliteitsmerk en pionier op het gebied van elektrische voertuigen in Europa, heeft altijd innovatieve voertuigen ontwikkeld. Met het strategische plan ‘Renaulution’ is Renault begonnen aan een ambitieuze transformatie die waarde genereert en zo evolueert naar een competitiever, evenwichtiger en geëlektrificeerd gamma. Het is de ambitie om moderniteit en innovatie te belichamen in technologie, energie en mobiliteitsdiensten in de auto-industrie en daarbuiten. Renault België Luxemburg werd in 1908 gecreëerd en was één van de eerste filialen van het merk. Met meer dan 250 verkoops- en servicepunten is Renault België Luxemburg één van de hoofdspelers op de Belux markt. Eind 2022 eindigde Renault op de zesde plaats met een marktaandeel van 6,6% (personenwagens en lichte bedrijfswagens). Op de markt van verkoop aan particulieren sloot Renault het jaar af op de derde plaats met een marktaandeel van 8,1% (+1,5%)