Renault: Het succesverhaal van 40 jaar turbo
Om de 40ste verjaardag te vieren van de overwinning van de eerste turbomotor in de Formule 1, laat Renault u een uitzonderlijke selectie wagens met turbomotor ontdekken of herontdekken. Van legendarische racewagens tot iconische seriemodellen bezielt het succesverhaal van de turbomotor al 40 jaar de prestaties van wagens zowel op het circuit als op de weg.
Le 17 Juli 2019
De constructeur viert zo de 40 ste verjaardag van zijn eerste zege in de Formule 1, de eerste met turbomotor. Meteen ook de kans om alles te weten te komen over de rol van Renault als pionier en belangrijke speler in de introductie en toepassing van de turbo in de Formule 1, en hoe de technologie uit de racerij vertaald werd naar de seriemodellen.
Voor Renault zijn de autosport in het algemeen, en de Formule 1 in het bijzonder, een labo en een uitstalraam voor de technologische knowhow van het merk. Naast de passie voor sportieve uitdagingen en de drang om te winnen is de racerij een schitterende kans om spitstechnologie te ontwikkelen, waarvan daarna rechtstreeks of onrechtstreeks de seriemodellen profiteren.
De deelname van Renault aan de Formule 1 sinds 1977 heeft van de constructeur een belangrijke speler gemaakt in de sport, met een stevige reputatie niet alleen door de titels die het won, maar ook door de innovaties die de eigen eenzitters en de eenzitters waarvoor het de motoren leverde, zo succesvol hebben gemaakt. Te beginnen met de beroemde V6-turbomotor, die de Renault RS01 aandrijft en in die periode een complete revolutie betekent. Als het nieuwe eraf is en de eerste pannes en aanvankelijke spot verdwenen zijn, laat het succes niet op zich wachten. 1 juli 1979 is in dat opzicht een keerpunt in de geschiedenis van de turbo: Jean-Pierre Jabouille rijdt zijn RS 10 naar de overwinning in de Grote Prijs van Frankrijk op het circuit van Dijon-Prenois en bezorgt Renault zo zijn eerste zege in het Wereldkampioenschap Formule 1. René Arnoux, derde in de race, maakt het succes van de jonge renstal compleet, na een homerische strijd met Gilles Villeneuve (Ferrari 312T). Renault zorgt daarmee voor een revolutie in de autosport: voor het eerst haalt een 1,5-liter turbomotor het van de klassieke 3,0-liter atmosferische motoren die rondrijden in de koningsklasse. De zege in de Grote Prijs van Frankrijk in 1979 wordt voor Renault de eerste van een lange reeks, met tot op vandaag in totaal 177 overwinningen en 507 podiumplaatsen (chassis en motoren).
De erfenis van die belangrijke innovatie, die de Formule 1 compleet veranderde, is ook vandaag nog aanwezig, zoals blijkt uit de terugkeer vanaf 2014 van hybride V6-turbomotoren. Een bewijs van erkenning voor de visie van Renault. Renault gaat de uitdaging aan die het nieuwe reglement inhoudt, en stelt al zijn knowhow als F1-motorenbouwer in dienst van technologische innovatie. Een grote troef voor zijn modellen uit de serieproductie, zoals dat al 40 jaar het geval is.
"Het idee om de turbotechnologie die toegepast werd in (vooral Amerikaanse) vrachtwagens, naar de Formule 1 te brengen, is zonder twijfel een van de meest gedurfde, maar ook meest scherpzinnige ideeën uit de geschiedenis van de autosport. Met de vertaling naar seriewagens op zeer grote schaal is de turbo deel gaan uitmaken van de gewone omgangstaal en uitgegroeid tot een symbool van kracht, snelheid en vooruitgang." Cyril Abiteboul - Algemeen Directeur van Renault Sport Racing
Médiathèque
Documenten