Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault Group, Volvo Group en CMA CGM bundelen hun krachten om in te spelen op de groeiende behoefte aan koolstofvrije en efficiënte logistiek en lanceren een gloednieuwe generatie elektrische bestelwagens

  • De klimaatverandering versnelt de nood aan elektrificering: de toekomstige CO2-voorschriften voor het goederenvervoer en de toegangsbeperkingen tot stadscentra brengen een radicale wijziging teweeg in het ecosysteem van de logistieke sector.  
  • Zakelijke klanten worden nu al geconfronteerd met een toenemende druk op de gebruikskosten en de noodzaak om hun wagenpark te elektrificeren en de veiligheid en connectiviteit van hun voertuigen te verhogen.
  • Tegen 2030 zal de Europese markt voor geëlektrificeerde bestelwagens verdrievoudigen. Dat biedt geweldige kansen voor dit gloednieuwe aanbod van lichte bedrijfsvoertuigen, met name in de snelgroeiende e-commercesector.
  • Renault Group, Volvo Group en CMA CGM bundelen hun expertise en willen de pioniers en de marktleiders van deze nieuwe markt worden, met een gloednieuwe generatie van zuiver elektrische bestelwagens en aanverwante diensten.
  • De problemen van de logistieke actoren zullen worden aangepakt met optimale en veilige oplossingen die het nieuwe elektronische platform Software-Defined Vehicle en een breed ecosysteem van gepersonaliseerde mogelijkheden verenigen.
  • Renault Group en Volvo Group hebben bindende overeenkomsten ondertekend om een nieuwe onderneming op te richten. Beide partners hebben aanvankelijk 50 procent van de aandelen in handen en investeren elk 300 miljoen euro over de komende drie jaar. CMA CGM ondertekende een niet-bindende intentieverklaring met Renault Group en Volvo-groep om deel te nemen aan dit nieuwe bedrijf door 120 miljoen euro te investeren via PULSE, zijn Energise-fonds dat zich inzet om de transport- en logistieksector sneller koolstofvrij te maken.
  • De oprichting van de nieuwe onderneming, voorzien voor begin 2024, blijft onderworpen aan de voltooiing van alle wettelijke goedkeuringsprocessen. De toekomstige vennootschap zal onafhankelijk zijn en gevestigd zijn in Frankrijk.

Le 06 Oktober 2023

Renault Group en Volvo-groep bundelen de krachten om in te spelen op de groeiende behoefte aan een koolstofarme en efficiënte logistiek door een onderneming op te richten die zich toelegt op de ontwikkeling van een volledig nieuwe generatie elektrische bestelwagens. Beide groepen zijn verheugd dat CMA CGM zich aansluit bij de nieuwe onderneming. Renault Group en Volvo Group zullen blijven zoeken naar andere partners en investeerders.

De nieuwe onderneming zal dit nieuwe gamma van zuiver elektrische, softwareondersteunde voertuigen (Software-Defined Vehicles, SDV) op de markt brengen. De productie zou in 2026 van start moeten gaan.

 

Moduleerbaarheid en veiligheid

De voertuigen zullen steunen op een nieuw 'skateboardplatform' voor zuiver elektrische lichte bedrijfsvoertuigen, dat het mogelijk maakt om diverse koetswerkmodules aan te passen tegen een lage kostprijs. Dit platform kan bovendien de veiligheid sterk ten goede komen.

 

Ongeëvenaarde prestaties en diensten dankzij een doorgedreven connectiviteit

Dankzij de nieuwe, elektronische 'Software-Defined Vehicle'-architectuur kunnen de voertuigen nieuwe functies aanbieden om toezicht te houden op de leveringsactiviteiten en de commerciële prestaties van de gebruikers, waardoor de totale gebruikskosten voor de logistieke actoren met 30% dalen. De geconnecteerde diensten[1], die mogelijk worden gemaakt door de 'Software-Defined Vehicle'-technologie, zullen de voertuigen hun hele leven lang up-to-date houden. De bestelwagen zal uitzonderlijk compacte afmetingen aannemen om zich aan te passen aan de stedelijke mobiliteit. Tegelijk zal hij zich uiterst veelzijdig tonen om oplossingen op maat en verschillende batterijcapaciteiten aan te bieden, waaronder de 800V-versie, die zijn gelijke niet kent in het segment van de lichte bedrijfsvoertuigen.

 

Oprichting van een 'market maker': de wendbaarheid van een nieuwe onderneming in combinatie met een solide businessplan en de expertise van drie kampioenen

De nieuwe onderneming zal volledig onafhankelijk zijn en de wendbaarheid van een start-up combineren met de steun van zijn partners, stuk voor stuk industriële leiders. Renault Group en Volvo Group willen de R&D-investeringen delen en stellen hun knowhow, diensten en industriële aanwezigheid ten dienste van de nieuwe onderneming. Deze onderneming zal op een sterk economisch model steunen dankzij de geoptimaliseerde inzet van middelen in functie van het expertisedomein van elke partner.

Als wereldkampioen op het gebied van lichte bedrijfsvoertuigen en innovatief marktleider op het vlak van elektrische voertuigen zal Renault Group zijn knowhow inzetten om het elektrische platform te ontwikkelen en op grote schaal te produceren. Dat platform integreert voor het eerst de 'Software-Defined Vehicle'-architectuur, waarmee voertuigen via open source kunnen worden verbonden met de werkomgeving van de logistieke sector.

Volvo Group is een wereldmarktleider in vrachtwagens, met een sterk klantenbestand van logistieke bedrijven, een wereldwijd servicenetwerk en een jarenlange ervaring in dienstverlening aan transportprofessionals. Deze diensten zullen samen met het innovatieve voertuigplatform bijdragen tot een complete oplossing voor een koolstofarme stadslogistiek.

Als wereldwijd speler in alle segmenten van de toeleveringsketen heeft CMA CGM zich als doel gesteld om de nieuwe onderneming te helpen bij het uitbouwen van gepaste oplossingen die kunnen voldoen aan de behoeften van alle actoren in de transportsector en de toeleveringsketen, op basis van efficiënte totaaloplossingen.

 

We zijn verheugd een nieuwe stap te kunnen zetten op onze weg naar duurzame transportoplossingen door de geplande oprichting van een nieuwe onderneming. Volvo Group wil zijn klanten complete transportoplossingen blijven aanbieden, die hen helpen om hun waardeketen koolstofvrij te maken. We zien een toenemende vraag naar schoon, efficiënt en veilig stadsvervoer. Dit partnership en onze samenwerking zijn essentieel om dit te realiseren,” aldus Martin Lundstedt, President en CEO van Volvo Group.

 

Elektrificering en digitalisering effenen de weg voor een revolutie op de bedrijfsvoertuigenmarkt. Renault Group wil deze transformatie leiden en tegelijk een robuuste en efficiënte waardecreatie verzekeren. We zijn er trots op dat we vandaag samen met Volvo Group deze weg inslaan om onze professionele klanten in de logistieke sector de beste oplossingen te bieden. We zijn ook verheugd met de bijdrage van CMA CGM aan de nieuwe onderneming. De nieuwe onderneming is de ongeëvenaarde combinatie van de complementaire troeven van drie kampioenen: een toonaangevende vrachtwagenbouwer en expert in diensten op maat, een kampioen in wereldwijde toeleveringsketens, en een Europese pionier op het gebied van elektrische voertuigen en marktleider in lichte bedrijfsvoertuigen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om iets unieks te creëren,” verklaarde Luca de Meo, CEO van Renault Group.

 

“Als marktleider in transport en logistiek is de groep CMA CGM trots op zijn samenwerking met een grote Europese autoconstructeur (Renault Group) en een grote wereldwijde vrachtwagenconstructeur (Volvo Group), om deze nieuwe onderneming voor elektrische bestelwagens op te richten. Het gaat om een compleet en innovatief partnerschap: we investeren niet alleen in dit project, maar zullen ook onze knowhow en expertise inzetten om de toeleveringslogistiek te verzekeren, terwijl sommige van deze voertuigen op termijn kunnen worden gebruikt om onze vloot koolstofvrij te maken. Met deze nieuwe investering van ons PULSE-fonds in elektrische mobiliteit zetten we ons engagement verder om onze activiteiten en onze sector sneller koolstofvrij te maken”, aldus Rodolphe Saadé, Voorzitter en CEO van CMA CGM Group.

 

De joint venture zou begin 2024 operationeel moeten worden, naargelang de voltooiing van alle wettelijke goedkeuringsprocessen. De latere toetreding van CMA CGM tot de vennootschap is eveneens onderworpen aan de voltooiing van het wettelijke goedkeuringsproces.

 

De toekomstige onderneming zal onafhankelijk zijn en gevestigd zijn in Frankrijk. Volvo Group, via zijn tak Renault Trucks, en Renault Group werken al meer dan 35 jaar samen aan lichte bedrijfsvoertuigen. Zo worden de bedrijfsvoertuigen Renault Master en Trafic via beide netten verdeeld.

 

Noot aan de redacteurs: Volvo Group en Renault Group blijven concurrenten in alle andere domeinen.

 

 

 

 

 

Over Volvo Group

Volvo Group draagt bij tot de welvaart dankzij transport- en infrastructuuroplossingen. Zo biedt de groep vrachtwagens, bussen, bouwuitrusting, energieoplossingen voor mariene en industriële toepassingen, evenals financieringen en diensten die de productiviteit van onze klanten ten goede komen. Volvo Group, die in 1927 werd opgericht, engageert zich om het toekomstige landschap van duurzame transport- en infrastructuuroplossingen vorm te geven. Volvo Group is gevestigd in het Zweedse Göteborg, stelt meer dan 100.000 mensen tewerk en bedient klanten in bijna 190 markten. In 2022 steeg de nettoverkoop tot 473 miljard SEK (45 miljard euro). De aandelen van Volvo zijn genoteerd op Nasdaq Stockholm.

Voor meer informatie: volvogroup.com

 

Over CMA CGM

CMA CGM Group, geleid door Rodolphe Saadé, is een wereldwijde speler op het gebied van zee-, weg- en luchttransport, alsook logistiek, en bedient wereldwijd meer dan 420 havens op vijf continenten, met een vloot van ongeveer 623 schepen. In 2022 vervoerde de groep 21,7 miljoen PAE-containers (Equivalent Vingt Pieds). Met zijn dochteronderneming CEVA Logistics, een wereldwijde logistieke speler die 522.000 ton luchtvracht en meer dan 22 miljoen ladingen landvracht vervoerde, en zijn luchtvrachtdivisie CMA CGM AIR CARGO, innoveert CMA CGM Group voortdurend om zijn klanten een volledig en steeds performanter aanbod te bezorgen dankzij nieuwe oplossingen voor zee-, weg- en luchttransport, alsook logistiek.

CMA CGM Group zet zich in voor de energietransitie in de sector van het zeetransport en werpt zich op als pionier in het gebruik van alternatieve brandstoffen. De onderneming heeft zich bovendien tot doel gesteld om tegen 2050 netto-nuluitstoot te bereiken. PULSE, het Energise-fonds van CMA CGM, werd opgericht in september 2022 en beschikt over een budget van 1,5 miljard euro op 5 jaar om de energietransitie van de groep naar zijn ambitie op het vlak van Net Zero Carbone te versnellen. Het Fonds wil investeren in de productie van alternatieve brandstoffen, de industriële activa van de groep versneld koolstofvrij maken en innovatieve projecten en mobiliteitsoplossingen met een lage uitstoot ondersteunen. In een jaar tijd investeerde de groep in ongeveer 35 infrastructuurprojecten, start-ups, fondsen en interne initiatieven.

Via de Fondation CMA CGM helpt de groep elk jaar duizenden kinderen in het kader van zijn acties voor onderwijs voor iedereen en gelijke kansen. De Fondation CMA CGM reageert ook op humanitaire crises die een noodreactie vereisen door de maritieme en logistieke expertise van de groep in te zetten om humanitair materiaal over de hele wereld te vervoeren.

Via zijn netwerk van meer dan 400 kantoren en 750 magazijnen is de groep aanwezig in 160 landen en stelt hij wereldwijd 155.000 mensen tewerk, waarvan bijna 4.000 in Marseille, waar de hoofdzetel gevestigd is.

cmacgm-group.com

Contactgegevens pers

media@cma-cgm.com


[1] Opladen, routering, verzekering, vlootbeheer, financiering, enz.

Documenten

Renault Group - Volvo Group -CMA CGM (WORD)

Renault Group - Volvo Group -CMA CGM (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vier merken – Renault, Dacia, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2022 2,1 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 110.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/

 

Documenten

Renault Group - Volvo Group -CMA CGM (WORD)
Renault Group - Volvo Group -CMA CGM (PDF)
Renault Group - Volvo Group -CMA CGM (WORD)
Renault Group - Volvo Group -CMA CGM (PDF)

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vier merken – Renault, Dacia, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2022 2,1 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 110.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/