Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault Group versnelt plannen om zijn Franse fabrieken koolstofvrij te maken en innoveert met nieuwe partners: Voltalia, ENGIE en Dalkia

  • Renault Group kondigt drie belangrijke partnerschappen met energiespelers aan:
  • met Voltalia, het belangrijkste bevoorradingscontract voor groene elektriciteit in Frankrijk om tegen 2027 tot 50 procent van het elektriciteitsverbruik van zijn productieactiviteiten te dekken dankzij de installatie van zonnepanelen;
  • met de ENGIE-groep, voor een in Europa ongezien project rond diepe geothermie, dat tegen 2025 maar liefst 70 procent van de gasbehoeften van de fabriek van Douai moet vervangen;
  • met Dalkia (EDF Group), een partnerschap voor de installatie van een biomassaketel om 65 procent van het gasverbruik van de site in Maubeuge te vervangen.
  • Deze drie strategische partnerschappen vormen een nieuwe fase in het Klimaatplan van de Groep en zullen het mogelijk maken om netto-nuluitstoot te bereiken, en dat tegen 2025 in de Franse fabrieken van de pool ElectriCity, tegen 2030 in Europa en tegen 2050 in de rest van de wereld.

Le 24 November 2022

In het kader van zijn Renaulution-strategie kondigt Renault Group vandaag aan dat de plannen om zijn industriële vestigingen koolstofvrij te maken zullen worden versneld met drie strategische en ongeziene partnerschappen om zijn doelstellingen inzake energietransitie te realiseren. Deze nieuwe fase wordt vandaag gerealiseerd in samenwerking met Voltalia voor het grootste leveringscontract voor groene elektriciteit in Frankrijk – bestemd voor de Franse fabrieken van de Groep; met ENGIE voor het eerste project voor diepe geothermie op een Europese industriële site (Douai); en met Dalkia (EDF Group) voor de installatie van een biomassaketel in Maubeuge.

De Groep, die zich al ruim tien jaar inzet voor de energietransitie en die zijn engagement in april 2021 opnieuw heeft bevestigd in zijn Klimaatplan, herhaalt zijn plannen om netto koolstofneutraal te worden, en dat tegen 2025 in de fabrieken van de pool ElectriCity, tegen 2030 in Europa en tegen 2050 in de rest van de wereld. De Groep stelde een concreet grootschalig plan op, dat een versnelde industriële decarbonisering voorziet met onder meer fotovoltaïsche panelen, geothermie en biomassa.

Luca de Meo, CEO van Renault Group, verklaarde: “Vandaag zetten we een strategische stap in onze doelstellingen om onze fabrieken koolstofneutraal te maken. Dankzij dit partnerschap met Voltalia wordt ElectriCity de eerste productiepool van de Groep die wordt gevoed met koolstofvrije en tegelijk concurrentiële elektriciteit. En daar blijft het niet bij! We werken al aan de volgende stap in ons plan om onze fabrieken koolstofvrij te verwarmen. In Douai lanceren we met trots een van de meest ambitieuze decarboniseringsprojecten op een Europese industriële site: de installatie van diepe geothermie in samenwerking met ENGIE. Tot slot zijn we verheugd om samen met Dalkia een project voor een biomassaketel te lanceren in de fabriek van Maubeuge. Als toonaangevende autoconstructeur nemen we onze verantwoordelijkheid om te innoveren en de koolstofvoetafdruk van onze fabrieken te verkleinen.”

Renault Group en Voltalia ondertekenen het grootste leveringscontract voor groene elektriciteit in Frankrijk.

Renault Group en Voltalia ondertekenen het grootste contract voor de langetermijnbevoorrading van hernieuwbare elektriciteit in Frankrijk (Corporate Power Purchasing Agreement) met een capaciteit van 350 megawatt, goed voor de productie van ongeveer 500 gigawattuur per jaar tegen 2027. Dit contract met een looptijd van vijftien jaar is een nooit eerder geziene elektriciteitsovereenkomst in Frankrijk. Dankzij dit langetermijnakkoord zal Renault Group tegen 2027 tot 50 procent van het elektriciteitsverbruik van zijn productieactiviteiten in Frankrijk kunnen dekken.

Voltalia installeert vanaf 2025 zonnepanelen op Frans grondgebied met een vermogen van 100 megawatt. De capaciteit die Voltalia aan Renault Group ter beschikking stelt, zal de volgende jaren voortdurend toenemen, en zal tegen 2027 een totaal van 350 megawatt bedragen. Dit akkoord dekt zo de elektrische activiteiten van Cléon en alle behoeften aan duurzame elektriciteit van de pool ElectriCity, het grootste en meest competitieve productiecentrum voor elektrische voertuigen in Europa, dat tegen 2025 een half miljoen voertuigen per jaar wil produceren.

Sébastien Clerc, algemeen directeur van Voltalia, verklaart: “Voltalia is trots een bevoorrechte partner te zijn in deze nieuwe fase van het Klimaatplan van Renault Group en actief te kunnen bijdragen tot zijn doelstelling om koolstofneutraal te zijn voor de fabrieken van de pool ElectriCity. Hernieuwbare, koolstofvrije en concurrentiële elektriciteit leveren om de CO₂-uitstoot terug te dringen is de dagelijkse missie van Voltalia. Dit belangrijke partnerschap verheugt ons en illustreert ons vermogen om een onmisbare speler te zijn op het vlak van groene elektriciteit in Frankrijk.”

Renault Group en ENGIE werken een project voor diepe geothermie uit in de fabriek van Douai, een project dat zijn gelijke niet kent in Europa.

Dit grootschalig project maakt deel uit van een Heat Purchase Agreement (HPA) met als doel de fabriek van koolstofvrije warmte te voorzien. Daardoor kan 70 procent van de gasbehoeften worden vervangen door lokale en hernieuwbare bronnen. Dit partnerschap zou een looptijd van vijftien jaar hebben. Met deze verbintenis zal Renault Group zijn leiderspositie wat de decarbonisering van zijn industriële vestigingen betreft nog versterken.

Vanaf eind 2023 zal ENGIE, via zijn entiteit ENGIE Solutions, beginnen met de boorwerkzaamheden in de fabriek van Douai om op 4.000 meter diepte warm water (130-140 °C) te halen om vanaf 2025 de calorieën te winnen die nodig zijn voor het industriële proces en de verwarming van de fabriek. Het geothermische water wordt vervolgens teruggegeven aan zijn natuurlijke omgeving. Eenmaal geïnstalleerd zou deze geothermische technologie een continu vermogen van bijna 40 MW leveren. In de zomer, wanneer er minder warmte nodig is, zou de geothermische energie kunnen worden gebruikt om koolstofvrije elektriciteit te produceren.

Cécile Prévieu, adjunct-algemeen directeur verantwoordelijk voor de Energy Solutions-activiteiten, verklaarde: “We zijn er trots op dat Renault op ons vertrouwt om zijn activiteiten koolstofarm te maken. Door de technologische expertise van deze geothermische oplossing toe te passen op een grote industriële vestiging, bewijzen we onze knowhow en ons vermogen om te innoveren om onze klanten te begeleiden bij hun energietransitie. We bieden degelijke en veerkrachtige oplossingen, die garant staan voor de hoogste operationele prestaties.”

Renault Group en Dalkia (Groupe EDF) slaan de handen in elkaar om de fabriek van Maubeuge koolstofvrij te verwarmen.

Renault Group en Dalkia, een filiaal van de EDF-groep gespecialiseerd in hernieuwbare energie, ondertekenen een vijftienjarig partnerschap om koolstofvrije warmte te leveren aan de Renault-fabriek van Maubeuge. Daartoe zullen er ter plaatse een biomassaketel en systemen voor de terugwinning van restwarmte worden geïnstalleerd. Met een vermogen van 15 MW zou deze verwarmingsketel de fabriek in staat moeten stellen om tegen 2025 zo'n 65 procent van haar gasbehoeften te dekken met lokale en hernieuwbare bronnen.

Sylvie Jéhanno, CEO van Dalkia: “Ik dank Renault Group voor zijn vertrouwen. De decarbonisering van de industrie staat centraal in onze activiteiten en onze teams zijn sterk gemotiveerd om dit verwarmingsproject op biomassa in de fabriek van Maubeuge tot een referentie te maken voor de energietransitie in het land!

Het decarboniseringsplan heeft betrekking op alle vestigingen van Renault Group, op de vier continenten waar de Groep gevestigd is. Om het gebruik van fossiele brandstoffen te vermijden en over te stappen op hernieuwbare energie, omringt Renault Group zich met een netwerk van partners om zijn koolstofarme strategie wereldwijd uit te rollen.

Ontdek de initiatieven van Renault Group om zijn industriële vestigingen wereldwijd koolstofvrij te maken:

 

Om het Renault Group's Climate Plan sneller te realiseren.

 

Over Voltalia

Voltalia is een internationale speler op het gebied van hernieuwbare energie. De Groep produceert en verkoopt elektriciteit afkomstig van wind-, zon-, water-, biomassa- en opslaginstallaties. Hij beschikt over een vermogen in exploitatie en opbouw van meer dan 2,4 GW en een portefeuille van projecten in ontwikkeling met een totale capaciteit van 13,6 GW.Voltalia is ook een dienstverlener en begeleidt zijn klanten voor hernieuwbare energie tijdens alle fasen van hun projecten, van ontwerp tot beheer en onderhoud.Als pionier op de bedrijfsmarkt biedt Voltalia eindelijk een globaal aanbod aan diensten, gaande van de levering van groene elektriciteit over de lokale productie van eigen elektriciteit tot energie-efficiëntiediensten.Met 1.450 medewerkers in twintig landen op vier continenten kan Voltalia wereldwijd actie ondernemen voor zijn klanten.Voltalia is genoteerd op de gereglementeerde markt van Euronext in Parijs (FR0011995588 – VLTSA) en maakt deel uit van de indexen Enternext Tech 40 en CAC Mid & Small. De onderneming is ook opgenomen in de Gaïa-index, de index voor verantwoorde midcaps.

 

Over ENGIE

ENGIE is een wereldwijd toonaangevende groep op het gebied van koolstofarme energie en diensten. Met 101.500 medewerkers, klanten, partners en stakeholders zet de Groep zich elke dag opnieuw in om de overgang naar een koolstofneutrale wereld te versnellen dankzij energiezuinigere en milieuvriendelijkere oplossingen. ENGIE verenigt economische prestaties met een positieve impact op mens en planeet door gebruik te maken van zijn kernactiviteiten (gas, hernieuwbare energie, diensten) om zijn klanten competitieve oplossingen aan te bieden.Omzet in 2021: 57,9 miljoen euro. De Groep is genoteerd op de beurzen van Parijs en Brussel (ENGI) en is vertegenwoordigd in de belangrijkste financiële indexen (CAC 40, Euronext 100, FTSE Eurotop 100, MSCI Europe) en extra-financiële indexen (DJSI World, DJSI Europe, Euronext Vigeo Eiris - Eurozone 120/ Europe 120/ France 20, MSCI EMU ESG screened, MSCI EUROPE ESG Universal Select, Stoxx Europe 600 ESG en Stoxx Global 1800 ESG).

 

Dalkia: samen de klimaatuitdaging aangaan!

Dalkia, een dochteronderneming van de groep EDF en marktleider in energiediensten, investeert en ontwikkelt al 85 jaar in hernieuwbare energie en recuperatie en begeleidt zijn klanten op lange termijn om ze te helpen energie te besparen en hun CO2-uitstoot te verlagen. In heel Frankrijk en de rest van de wereld staan bijna 20.000 werknemers in voor het onderhoud en de exploitatie van de installaties van industriële vestigingen, tertiaire gebouwen, collectiviteiten, zorginstellingen en woningen, met innovatieve en performante oplossingen om vestigingen en gebieden sneller koolstofvrij te maken.Ontdek onze oplossingen op onze ecologisch verantwoorde website www.dalkia.fr

 

 

Documenten

Renault Group versnelt plannen om zijn Franse fabrieken koolstofvrij te maken en innoveert met nieuwe partners: Voltalia, ENGIE en Dalkia (WORD)

Renault Group versnelt plannen om zijn Franse fabrieken koolstofvrij te maken en innoveert met nieuwe partners: Voltalia, ENGIE en Dalkia (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vijf merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2021 2,7 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 160.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/Documenten

Renault Group versnelt plannen om zijn Franse fabrieken koolstofvrij te maken en innoveert met nieuwe partners: Voltalia, ENGIE en Dalkia (WORD)
Renault Group versnelt plannen om zijn Franse fabrieken koolstofvrij te maken en innoveert met nieuwe partners: Voltalia, ENGIE en Dalkia (PDF)
Renault Group versnelt plannen om zijn Franse fabrieken koolstofvrij te maken en innoveert met nieuwe partners: Voltalia, ENGIE en Dalkia (WORD)
Renault Group versnelt plannen om zijn Franse fabrieken koolstofvrij te maken en innoveert met nieuwe partners: Voltalia, ENGIE en Dalkia (PDF)

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vijf merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2021 2,7 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 160.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/