Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault Group op het 100e Autosalon van Brussel

 • Renault Group neemt deel aan het Autosalon van Brussel 2023 met de merken Renault, Dacia, en Alpine
 • Elk merk stelt zijn laatste nieuwe producten voor maar blikt ook vooruit op de toekomst met spectaculaire concept cars

De merken Renault, Dacia en Alpine zullen aanwezig zijn op de 100e editie van het Autosalon van Brussel met drie volwaardige standen in Paleis 5 van Brussels Expo. Voor elk merk biedt dit de gelegenheid om de laatste nieuwigheden in de kijker te zetten, maar ook om vooruit te blikken op de toekomst met enkele spectaculaire concept cars.

Le 30 November 2022

HEDEN EN TOEKOMST OP ELKE STAND

Nieuwe Renault Austral en 3 concept cars bij Renault

Nieuwe Renault Austral, de SUV met grote ambities, zal ongetwijfeld de publiekstrekker zijn op de Renault stand. Austral is het nieuwe aanbod van het merk Renault in het segment van de compacte SUV's met nieuwe geconnecteerde technologieën en verantwoord rijplezier.

Nieuwe Austral sluit zich aan bij Renaults offensief in het C-segment, dat werd ingeluid door Arkana en Nieuwe Mégane E-TECH Electric, en dat de traditie van ‘auto’s om in te leven’ een resoluut moderne dimensie geeft. Dat offensief, ‘la Nouvelle Vague’ of ‘de nieuwe golf’ gedoopt, heeft als doel het merk tot een referentie op het vlak van technologie, schone energie en diensten te maken.

Daarnaast geeft Renault een voorproefje van hoe het merk er in de toekomst uit zal zijn, met niet minder dan 3 concept cars.

Met de Renault 5 Prototype laat Renault zien hoe het de elektrische auto in Europa wil democratiseren met een moderne benadering van de populaire en essentiële auto, zoals zijn tijdloze voorganger.

Renault 5 Prototype is een charmante, compacte stadswagen die een van Renaults tijdloze sterren resoluut naar de toekomst katapulteert dankzij een moderne, zuiver elektrische toets. Hij behoudt bovendien zijn ludieke en speelse karakter, dankzij de gele koetswerkkleur met hoog ‘pop’-gehalte.

Met Renault Scénic Vision, schrijft Renault een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis met een innovatieve conceptauto die zowel baanbrekend als visionair is. Aan de buitenkant is het een voorloper van het toekomstige 100% elektrische gezinsvoertuig in het Renault-gamma. Van binnen en technologisch gezien nodigt het uit tot een reis naar een andere tijd, naar een toekomst waarin technologieën en innovaties ten dienste staan van een duurzamere en milieuvriendelijkere wereld.

De Scénic Vision concept car slaat een nieuwe weg in, een weg van meer duurzame, veilige en inclusieve mobiliteit. Visionair en verkennend, het belichaamt de meest geavanceerde technologische vooruitzichten voor decarbonisatie en belichaamt de drie pijlers van de duurzame ontwikkelingsstrategie van Renault Groep: milieu, veiligheid en inclusie.

Na Renault 5 Prototype is de Renault 4EVER Trophy-showcar de tweede elektrische herinterpretatie van een iconisch model in het kader van de Renaulution.

De 4EVER Trophy-showcar roept herinneringen op. Onder het gespierde uiterlijk is zijn stilistische verwantschap met 4L duidelijk. De belangrijkste karaktertrekken van de originele wagen werden overgenomen:

- Het algemene silhouet is vanaf de eerste aanblik herkenbaar dankzij de aanwezige motorkap en de befaamde ‘hoekige achterkant’ tot aan de bumper

- De zijruit heeft de vorm van een afgerond trapezium (of ronde hoeken). Ze zit net boven het achterwiel

- Vooraan zijn de flanken naakt, zonder optiek of stilistische attributen

- De spatborden omsluiten de wielkasten volledig tot op de bumper

Renault 4EVER Trophy blikt vooruit op de toekomstige 100% elektrische SUV voor het B-segment, die in 2025 op de markt komt.

 

Dacia: een nieuwe visuele identiteit!

Dacia is zopas een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis begonnen met de introductie van een nieuwe merkidentiteit. Een nieuw logo, dat op het hele gamma (Spring, Sandero, Duster en Jogger) tegelijk wordt geïntroduceerd, nieuwe concessies, nieuw design, nieuwe kleuren … Op het Autosalon van Brussel zal Dacia zijn volledige gamma voorstellen met het nieuwe embleem, ‘Dacia Link’ gedoopt: een zuiver gelijnde ‘D’ en ‘C’ die als schakels van een ketting verbonden zijn en die de robuustheid en eenvoud van het merk weerspiegelen. Dacia bevestigt op die manier zijn waarden: een essentieel en cool merk, robuust, outdoorgericht en ‘eco-smart’ (economisch en ecologisch).

Die waarden vinden we ook terug in de concept car MANIFESTO. MANIFESTO kondigt geen toekomstig model aan, maar belichaamt Dacia’s visie van een essentiële, coole, robuuste, betaalbare en ecologisch performante auto. Hij is als een laboratorium om de meest geavanceerde innovaties te testen, waarvan sommige op termijn hun weg zullen vinden naar de serieproductie. MANIFESTO is een erg compact en licht voertuig, dat wendbaarheid boven snelheid plaatst en dat is ontworpen voor de wijde natuur. Hij werpt zich op als een vrije uitdrukking van de Dacia-visie, die de waarden en het favoriete speelterrein van het merk op concrete wijze illustreert.

 

Alpine: de “R” van radicaal!

Het A110-gamma wordt aangevuld met een langverwachte versie, de Alpine A110 R. Deze extreme, lichtere en scherpere – kortom radicalere – versie inspireert zich nog meer op de autosport en positioneert zich dus bovenaan het A110-gamma. Als ultieme uitdrukking van lichtheid en prestaties is nieuwe Alpine A110 R ontworpen voor unieke circuitsensaties terwijl hij toch gehomologeerd blijft voor de weg.

A110 R onderscheidt zich in de eerste plaats door een aanzienlijke gewichtsdaling: hij zet nauwelijks 1.082 kilogram op de weegschaal, 34 kilogram minder dan A110 S. Ook werd de aerodynamica herwerkt om de neerwaartse druk te verbeteren en de luchtweerstand te verminderen. Voor het eerst in het A110-gamma werden bepaalde onderdelen zoals de motorkap, de achterruit en de diffuser herwerkt, waardoor ze specifiek zijn voor deze versie. Het exclusief afgestelde chassis, de 300 pk sterke 1,8-litermotor en de racesfeer in het interieur dragen eveneens bij tot dat radicale karakter, dat de rijervaring intenser maakt dan ooit tevoren. Met een sprint van 0 tot 100 km/u in nauwelijks 3,9 seconden verlegt nieuwe Alpine A110 R de grenzen van de sportiviteit.

Met Alpenglow staat de alchemie tussen Alpine en het verlangen naar een schonere toekomst buiten kijf. De concept-car Alpenglow interpreteert zo een schone toekomst voor de racewagens van morgen, maar ook voor de nieuwe generaties Alpine-producten. ‘Groene’ waterstof is een van de oplossingen die het merk overweegt voor duurzame mobiliteit. De waterstofmotor stoot bij de verbranding vrijwel alleen waterdamp uit. Water wordt zo het belangrijkste element in het design van Alpenglow. Het benadrukt zowel zijn zuiverheid als zijn kracht.

Ook de gebruikte kleuren en materialen suggereren hoe de Alpines van morgen eruit zullen zien: modellen waar emotie en technologie samenkomen om van de rijervaring een unieke en authentieke ervaring te maken. Natuurlijke elementen en toestanden zoals vuur, water, ijs, wind en waterdamp inspireren dit object, dat indruk maakt met zijn royale vormen, zijn vloeiende en aerodynamische koetswerk en zijn zuivere uitstraling. Zijn design is dat van een wendbare en elegante wagen die zich gemakkelijk kan aanpassen aan een Alpine voor de weg of een Alpine voor de race.

De competitie, doordrongen van de geschiedenis van het merk, is altijd een centraal kenmerk gebleven in de realisatie van Alpenglow. Het exterieur doet denken aan de combinaties van wingsuit, de meest extreme bergsport. Twee driehoeken passen in elkaar en creëren zo een scherpe vorm voor uitzonderlijke sensaties.

Documenten

Renault Group op het 100e Autosalon van Brussel (WORD)

Renault Group op het 100e Autosalon van Brussel (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vijf merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2021 2,7 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 160.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/Médiathèque (52)

 • Albums
 • SCENIC VISION (11)
 • R5 PROTOTYPE (9)
 • MANIFESTO (5)
 • DACIA (6)
 • RENAULT AUSTRAL (6)
 • ALPINE ALPENGLOW (3)
 • A110 R (6)
 • 4EVER TROPHY (6)
  Sélectionner des éléments

Documenten

Renault Group op het 100e Autosalon van Brussel (WORD)
Renault Group op het 100e Autosalon van Brussel (PDF)
Renault Group op het 100e Autosalon van Brussel (WORD)
Renault Group op het 100e Autosalon van Brussel (PDF)

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vijf merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2021 2,7 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 160.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/