Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault Group en Nissan hernieuwen hun engagement in India: nieuwe investeringen en nieuwe voertuigen

  • Een investering van 600 miljoen dollar / 53 miljard INR voor de productie van zes nieuwe modellen in India, waaronder twee elektrische voertuigen
  • Extra onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten zullen 2.000 nieuwe banen opleveren
  • Fabriek van Chennai wil koolstofneutraal worden

Renault Group en Nissan hebben een nieuwe langetermijnvisie voor India aangekondigd, waarbij de productie en R&D-activiteiten worden opgedreven, de productgamma's worden geëlektrificeerd en wordt overgestapt op een koolstofneutrale industriële productie.

Vanuit hun basis in Chennai zullen de ondernemingen samenwerken om zes nieuwe modellen voor lokale en internationale klanten te produceren, waaronder twee nieuwe volledig elektrische voertuigen, die van het Renault-Nissan-centrum een internationale exporthub maken.

Met deze nieuwe projecten is een initiële investering van ongeveer 600 miljoen dollar / 53 miljard INR gemoeid, die 2.000 extra banen zal opleveren in het Renault Nissan Technology & Business Centre van Chennai. Tegelijkertijd zal de RNAIPL-fabriek koolstofneutraal worden dankzij een sterk toegenomen productie van hernieuwbare energie.

Le 13 Februari 2023

Nadat de Alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi vorige week nieuwe operationele projecten met een hoge toegevoegde waarde aankondigde, stelde Ashwani Gupta, operationeel directeur van Nissan, samen met vertegenwoordigers van de regering van Tamil Nadu de toekomstige activiteiten van Renault en Nissan in India voor tijdens een officiële ceremonie in Chennai.

Renault en Nissan engageren zich volledig voor de Indiase markt. Zo willen we de Indiase markt elektrificeren en onze impact op het milieu minimaliseren. India was de eerste fabriek van de Alliantie en zal opnieuw centraal staan in dit nieuwe hoofdstuk van de Alliantie, met nieuwe voertuigen, nieuwe R&D-activiteiten en nieuwe exportmarkten die onze gezamenlijke activiteiten naar een hoger niveau zullen tillen. Voor het eerst zal het Nissan-gamma in India onze wereldwijde slagkracht op het gebied van hoogwaardige SUV's en EV's weerspiegelen en een hogere waarde geven aan onze medewerkers, klanten en gemeenschappen,” aldus Guillaume Cartier, Voorzitter van Nissan in de regio Afrika, Midden-Oosten, India, Europa en Oceanië.

India is een belangrijke markt voor Renault Group. De voorbije veertien jaar hebben we samen met onze teams en concessiehouders het merk Renault ontwikkeld tot 100.000 verkochte voertuigen per jaar. India speelt ook een sleutelrol in onze mondiale voetafdruk op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Dit project met Nissan is een eerste concretisering van de nieuwe ambitie van de Alliantie die op 6 februari werd aangekondigd,” aldus François Provost, Directeur Internationale Ontwikkeling en Partnerschappen van Renault Group en Algemeen Directeur van de Alliance Purchasing Organization.

“De Alliantie Renault-Nissan beschikt intussen al meer dan vijftien jaar over productie- en ontwerpfaciliteiten in de staat Tamil Nadu. Dat is een erg waardevolle en belangrijke relatie voor de regering van Tamil Nadu en de Alliantie. De Alliantie stelt in de staat ongeveer 15.000 mensen rechtstreeks te werk en was een van de pijlers die Tamil Nadu heeft geholpen om de autohoofdstad van India en een belangrijk centrum voor de productie van auto's en auto-onderdelen te blijven. Wij zijn erg verheugd over dit nieuwe voorstel tot modernisering en de nieuwe investeringen van de Alliantie in Tamil Nadu. Dat geeft het initiatief ‘Make in Tamil Nadu en Make in India for the World’ echt vleugels, aldus S Krishnan, adjunct-hoofdsecretaris, Industries, Gouvernement of Tamil Nadu.

Introductie van nieuwe modellen in nieuwe segmenten

De zes nieuwe modellen, drie per constructeur, zullen worden ontworpen en gebouwd in Chennai. Ze zullen steunen op gemeenschappelijke platformen van de Alliantie met behoud van de individuele en unieke stijl van de respectieve merken.

Tot de nieuwigheden behoren vier nieuwe SUV’s voor het C-segment. Twee nieuwe elektrische voertuigen voor het A-segment worden de eerste elektrische wagens van Renault en Nissan in India. Zij zullen de vruchten plukken van de expertise die beide merken op het vlak van elektrificering hebben opgedaan sinds de Nissan LEAF en Renault Zoe tien jaar geleden werden gelanceerd.

Een internationale pool van Renault-Nissan in Chennai

De nieuwe modellen zullen niet alleen bestemd zijn voor Indiase klanten, maar zullen ook de export vanuit India aanzienlijk verhogen, waardoor het gebruikspercentage van de fabriek op 80 procent zal uitkomen en de RNAIPL-fabriek in Chennai de komende jaren duizenden banen zal verzekeren.

De bijkomende productie zal worden aangevuld met een toename van R&D-activiteiten en activiteiten die verbonden zijn aan het Renault Nissan Technology & Business Centre India. Dat zal naar verwachting 2.000 banen creëren in de vestiging in de buurt van Chennai, door zich te concentreren op nieuwe projecten voor India en de internationale markt.

Op weg naar een koolstofneutrale productie

De fabriek van RNAIPL, die reeds tot de beste centra van de Alliantie behoort wat de daling van het energie- en hulpbronnenverbruik betreft, is de eerste fabriek van de Alliantie die resoluut voor koolstofneutraliteit kiest.

Die doelstelling zal in 2045 worden bereikt door middel van een lopend programma voor 100% hernieuwbare energie, terwijl het energieverbruik van de fabriek met 50 procent zal worden verminderd ten opzichte van vandaag.

De fabriek in Chennai haalt al meer dan de helft van haar elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, zoals de zon, biomassa en wind. De bestaande zonnecentrale zal echter ruim zes keer groter worden, van 2,2 MW nu naar 14 MW in de toekomst.

Een vernieuwd partnerschap

Conform het hernieuwde engagement van de twee constructeurs op de Indiase markt passen Renault en Nissan hun aandeelhouderschap in hun gemeenschappelijke activiteiten aan.

In het kader van een nieuwe raamovereenkomst zal Renault Nissan Automotive India Private Ltd (RNAIPL) overgaan tot een aandeelhouderschap van 51% Nissan - 49% Renault. Het Renault Nissan Technology Business Centre (RNTBCI) zal voor 51% in handen zijn van Renault en voor 49% in handen van Nissan.  Dat versterkt het langetermijnpartnerschap en geeft joint ventures meer verantwoordelijkheid en autonomie.

De voorzitter van Nissan AMIEO, Guillaume Cartier, voegde eraan toe: “Renault en Nissan hebben vandaag hun engagement tegenover India hernieuwd en we danken de regering van Tamil Nadu voor haar sterke partnerschap en steun.” “Ik was ontzettend trots dat ik in Chennai was om dit goede nieuws te delen met het team. Hun prestaties en competitiviteit hebben ons het vertrouwen gegeven dat nodig is om op lange termijn te investeren.”

 

 

 

 

Documenten

Renault Group en Nissan hernieuwen hun engagement in India: nieuwe investeringen en nieuwe voertuigen (WORD)

Renault Group en Nissan hernieuwen hun engagement in India: nieuwe investeringen en nieuwe voertuigen (PDF)

Voir les documents

Documenten

Renault Group en Nissan hernieuwen hun engagement in India: nieuwe investeringen en nieuwe voertuigen (WORD)
Renault Group en Nissan hernieuwen hun engagement in India: nieuwe investeringen en nieuwe voertuigen (PDF)
Renault Group en Nissan hernieuwen hun engagement in India: nieuwe investeringen en nieuwe voertuigen (WORD)
Renault Group en Nissan hernieuwen hun engagement in India: nieuwe investeringen en nieuwe voertuigen (PDF)