Persbericht
Persbericht

Renault Group en Geely ondertekenen jointventureovereenkomst om marktleider in aandrijflijnen op te starten

  • Renault Group en Geely ondertekenen een jointventureovereenkomst, waarbij ze elk een belang van 50% hebben in het nieuwe bedrijf dat marktleider wil worden in de volgende generatie emissiearme, hybride en verbrandingsmotoren om de komende jaren aan de wereldwijde vraag te voldoen.
  • Zoals aangekondigd op 2 maart 2023 naar aanleiding van de intentieverklaring tussen Aramco, Geely en Renault Group, is Aramco van plan een strategische investering te doen in dit nieuwe bedrijf.
  • Het nieuwe bedrijf zal 17 fabrieken voor motor- en transmissietechniek en 5 R&D-centra op 3 continenten omvatten, met 19.000 werknemers, in een autonome organisatie die gestructureerd is om oplossingen te bieden aan meerdere autofabrikanten, met een aantrekkelijk bedrijfsmodel dat openstaat voor nieuwe partners.
  • De joint venture zal gezamenlijk worden bestuurd door Renault Group en Geely.
  • Ze wil tot vijf miljoen transmissies en verbrandingsmotoren, hybride en plug-in hybride motoren per jaar produceren. Ze zal een compleet gamma geavanceerde aandrijflijnen leveren aan meerdere fabrikanten over de hele wereld.
  • De transactie zou rond moeten zijn in de tweede helft van 2023 en blijft onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden voor dergelijke transacties, waaronder de goedkeuring van de autoriteiten voor mededinging en buitenlandse investeringen.

op 11 Juli 2023

Aansluitend op de raamovereenkomst die in november 2022 werd bekendgemaakt, hebben Geely Holding Group (Geely Holding), Geely Automobile Holdings Limited (Geely Auto HK.0175) (hierna gezamenlijk "Geely" genoemd) en Renault Group vandaag een bindende 50/50-jointventureovereenkomst ondertekend om een nieuwe motor- en transmissiefabrikant op te richten die wereldleider moet worden in het ontwikkelen, produceren en leveren van geavanceerde hybride en verbrandingsmotoren van topklasse.

Aramco, dat op 2 maart 2023 een intentieverklaring ondertekende met Renault Group en Geely, overweegt een strategische investering in dit nieuwe bedrijf. De investering van Aramco zou de groei van het bedrijf ondersteunen en bijdragen aan het onderzoek naar en de ontwikkeling van synthetische brandstoffen en waterstofmotoren van de volgende generatie. Synthetische brandstoffen, waaronder e-brandstoffen en waterstof, zijn een deel van de oplossing om de auto-industrie koolstofvrij te maken, ook voor de voertuigen met verbrandingsmotor die nu op de weg rijden.

De joint venture zal gezamenlijk worden bestuurd door Renault Group en Geely, met een Raad van Bestuur waarin elke partij gelijk vertegenwoordigd is, verantwoordelijk voor het formuleren en uitvoeren van de belangrijkste strategieën en het uitstippelen van de koers van de joint venture. De initiële organisatie verzekert de bedrijfscontinuïteit met twee operationele centra die verantwoordelijk zijn voor de respectieve activiteiten: Madrid voor Renault Group en Hangzhou Bay voor Geely. Op het hoofdkantoor van het nieuwe bedrijf, dat in het Verenigd Koninkrijk zou worden gevestigd, zal een managementteam worden gestationeerd om de activiteiten te consolideren, synergieën te ontwikkelen en de strategische koers te bepalen.

Renault Group en Geely zullen de intellectuele eigendom overdragen aan hun respectieve operationele centra om autonoom te kunnen werken aan de ontwikkeling van toekomstige aandrijflijntechnologieën die aan alle marktverwachtingen kunnen voldoen. De portefeuille van complementaire producten en regionale aanwezigheid van de nieuwe joint venture zouden oplossingen kunnen bieden voor 80% van de wereldwijde markt van verbrandingsmotoren en hybride motoren. Verwacht wordt dat het nieuwe bedrijf vanaf de lancering ervan zal leveren aan een groot aantal industriële klanten, waaronder Renault Group, Geely Auto, Volvo Cars, Proton, Nissan, Mitsubishi Motors Company en PUNCH Torino. Het bedrijf zal complete aandrijflijnoplossingen kunnen leveren aan externe voertuigfabrikanten en verwelkomt elk partnerschap om zijn waardeketendekking uit te breiden.

Onder voorbehoud van de toepasselijke wet- en regelgeving zullen Geely Auto en Renault met de joint venture een langlopende leveringsovereenkomst aangaan voor verbrandingsmotoren, hybride motoren en plug-in hybride motoren voor personenwagens. Renault zal ook aandrijflijnen voor lichte bedrijfswagens kopen van de joint venture, evenals de ontwikkeling van hybride batterijen.

Luca de Meo, CEO van Renault Group: "Niemand kan beweren dat hij alle oplossingen heeft voor de huidige uitdagingen in de auto-industrie. Als we revolutionaire innovaties willen ontwikkelen, moeten we onze vaardigheden en middelen bundelen. In de race om de auto-industrie koolstofvrij te maken is er geen tijd te verliezen en moeten we anders denken en handelen.  Vandaag zijn we er trots op dat we onze krachten bundelen met een groot bedrijf als Geely om een nieuwe speler te creëren die de uitdaging aan kan gaan, het spel kan veranderen en het pad kan effenen voor technologieën voor verbrandingsmotoren met ultralage emissies. Ik wil Eric Li Shufu bedanken voor zijn vertrouwen: we zijn nu klaar om verder te gaan!"

Eric Li, voorzitter van Geely Holding Group: "We zijn blij dat we aan dit avontuur mogen beginnen om wereldleider te worden op het gebied van hybride technologieën, door oplossingen met een lage uitstoot te leveren aan autofabrikanten over de hele wereld. We kijken uit naar de samenwerking met Luca de Meo en zijn team. Met deze overeenkomst herhalen we ons engagement om onze technologische expertise en onze merkenportfolio voor de hele groep te benutten om de weg vrij te maken voor meer duurzame ontwikkeling en waardecreatie, wat de klantervaring zal verbeteren".

 

 

Over Zhejiang Geely Holding Group

Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) is een wereldwijde autogroep met verschillende bekende internationale automerken in zijn portefeuille. Ze zijn actief in de hele waardeketen van de autosector: van onderzoek, ontwikkeling en ontwerp tot productie, verkoop en naverkoop.

Geely Holding werd in 1986 opgericht door Eric Li, de voorzitter van de onderneming, in de stad Taizhou, gelegen in de Chinese provincie Zhejiang. Geely Holding is sinds 1997 actief in de autosector en het hoofdkantoor bevindt zich nu in Hangzhou, China. Vandaag de dag exploiteert Geely Holding een aantal merken waaronder Geely Auto, Lynk & Co, ZEEKR, Geometry, Volvo Cars, Polestar, Lotus, London Electric Vehicle Company, Farizon Auto en Cao Cao Mobility.

Geely Holding verkocht in 2022 meer dan 2,3 miljoen voertuigen, met wereldwijd 615.121 verkochte eenheden door Volvo Cars en 1.432.988 verkochte eenheden door de in Hongkong genoteerde entiteit Geely Auto Group

Geely Holding heeft wereldwijd meer dan 120.000 mensen in dienst en staat al elf jaar in de Fortune Global 500-ranglijst.

Meer informatie over Zhejiang Geely Holding Group vindt u op de officiële website www.zgh.com

Over Geely Automobile Holdings Limited

Geely Automobile Holdings Limited (de “Vennootschap” en haar dochterondernemingen, gezamenlijk de “Groep”) (beurscode SEHK : 175) is een autofabrikant die zich toespitst op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens.

De Groep verkoopt het merendeel van zijn voertuigen op de Chinese markt, maar heeft de laatste jaren ook via export zijn verkoop uitgebreid naar andere landen. De Groep heeft productiesites in verschillende delen van het Chinese vasteland en biedt werk aan meer dan 40.000 mensen.

De Vennootschap staat genoteerd op de beurs van Hong Kong Limited (“SEHK”) en maakt sinds 2017 deel uit van de Hang Seng Index. De controlerende aandeelhouder van de Vennootschap is de groep Zhejiang Geely Holding

 

Documenten

Renault Group en Geely ondertekenen jointventureovereenkomst om marktleider in aandrijflijnen op te starten (WORD)

Renault Group en Geely ondertekenen jointventureovereenkomst om marktleider in aandrijflijnen op te starten (PDF)

Zie de documenten

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vier merken – Renault, Dacia, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2022 2,1 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 110.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/Documenten

Renault Group en Geely ondertekenen jointventureovereenkomst om marktleider in aandrijflijnen op te starten (WORD)
Renault Group en Geely ondertekenen jointventureovereenkomst om marktleider in aandrijflijnen op te starten (PDF)
Renault Group en Geely ondertekenen jointventureovereenkomst om marktleider in aandrijflijnen op te starten (WORD)
Renault Group en Geely ondertekenen jointventureovereenkomst om marktleider in aandrijflijnen op te starten (PDF)

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vier merken – Renault, Dacia, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2022 2,1 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 110.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/