Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault Group, aan de top qua digitale totaalsimulaties

  • Renault Group heeft zopas een simulatiecentrum voor rij- en totaalsimulaties geopend, dat het ontwerp, de validatie en de evolutie van seriemodellen zal ondersteunen.
  • Dat centrum bevindt zich in een gloednieuw, specifiek gebouw in het Technocentre van Guyancourt (Frankrijk) en verenigt de meeste digitale testmiddelen, waaronder ROADS, een gloednieuwe immersieve rijsimulator die waarschijnlijk ook de meest performante ter wereld is.
  • Met zijn buitengewone afmetingen maakt ROADS het mogelijk om een digitale tweeling van voertuigen in ontwikkeling te besturen en de diverse dynamische functies, waaronder rijhulpsystemen, in een zo vroeg mogelijk stadium te testen in virtuele en hyperrealistische omgevingen.
  • Naast de geavanceerde simulatietools beschikt Renault Group over een unieke expertise om wagens van de volgende generatie te ontwikkelen.

Le 09 Oktober 2023

De digitale transformatie van Renault Group en met name het perspectief van het ‘Software Defined Vehicle[1]’ doen de behoefte aan simulaties toenemen.

Na jaren werk en 26 miljoen euro aan investeringen, heeft Renault Group in het Technocentre, het hart van de ontwikkeling van de groep, zopas een gebouw geopend dat volledig is gewijd aan rij- en totaalsimulaties, en dat een groot deel van zijn tools en expertise verenigt. Renault Group maakt ook van de gelegenheid gebruik om ROADS te onthullen, een gloednieuw instrument voor totaalsimulaties van het rijgedrag en waarschijnlijk het meest performante ter wereld.

EEN GEBOUW GEWIJD AAN DIGITALE SIMULATIES

Met de inhuldiging van een gloednieuw gebouw van 2.300 m², dat exclusief is gewijd aan rij- en totaalsimulaties, geeft Renault Group zijn ontwikkelingsafdeling een krachtig instrument dat niet alleen een nog robuuster ontwerp mogelijk maakt, maar ook het ontwikkelingsproces van de voertuigen van zijn verschillende merken versnelt.

Bovendien dringt de nauwkeurige weergave van de simulatie de ontwikkelingskosten gevoelig terug, met name door minder gebruik te maken van fysieke prototypes.

Dankzij de integratie van een digitale tweeling vindt de simulatie niet alleen plaats tijdens de ontwikkelingsfasen van het voertuigproject, maar ook tijdens de gebruiksduur van het voertuig. Zo kunnen updates en nieuwe functies in alle veiligheid worden ontwikkeld en getest.

RENAULT GROUP, PIONIER VAN DE DIGITALE SIMULATIE

Als ontwikkelaar van de simulatiesoftware SCANeR© behoort Renault Group al meer dan 25 jaar tot de pioniers op het gebied van digitale simulaties om de prestaties van voertuigen virtueel te testen, de Human-Machine Interfaces (HMI) en hun ergonomie te definiëren, veiligheidsfuncties te valideren en het gedrag en de beleving van de bestuurder te bestuderen.

Dankzij virtual reality kunnen ingenieurs zich zonder fysieke prototypes op realistische wijze onderdompelen in een digitaal voertuig om ‘op papier ontworpen’ elementen, prestaties en boordsystemen te testen en te valideren.

Een voorbeeld: om de verlichtingsuitrusting van onze toekomstige modellen te evalueren en te valideren, hoeven onze ingenieurs niet meer 's nachts te rijden. De simulatoren maken het mogelijk om zowel de omgeving als de dynamische weergave van de lichtblokken in deze omgeving getrouw na te bootsen.

Zo bouwde Renault Group een unieke expertise op en ontwikkelde de groep tal van digitale en immersieve simulatoren. Naarmate de technologische vooruitgang vordert, zijn deze simulatoren geëvolueerd en kunnen ze steeds meer parameters integreren (andere voertuigen op de weg, staat van het wegdek, weer, reflecties, enz.), maar ook het leven aan boord, zoals de fysiologische gegevens van de bestuurder (staat van vermoeidheid, stress, enz.).

MET ROADS VERLEGT RENAULT GROUP DE GRENZEN VAN DE IMMERSIEVE SIMULATIE

Door samen met AV Simulation[2] de uitzonderlijke simulator 'ROADS' (Renault Operational Advanced Driving Simulator) te ontwikkelen, neemt Renault Group opnieuw een lengte voorsprong op het vlak van immersieve simulaties.

 

"Met de inhuldiging van ons innovatiecentrum voor totaalsimulatie en onze gloednieuwe tool, ROADS, zet Renault Group een aanzienlijke stap voorwaarts in zijn digitale transformatie. Gezien de toenemende complexiteit van voertuigen en technologieën aan boord, is de beheersing van totaalsimulaties een belangrijke troef om onze ingenieurs in staat te stellen nog performantere voertuigen te creëren, in het bijzonder met het oog op de Software Defined Vehicles." Gilles LE-BORGNE, Directeur Engineering Renault Group.

 

ROADS bevindt zich in een speciale, 12 meter hoge hal van bijna 1.400 m² en biedt in zijn koepel plaats aan een volledige wagen die een complete fygitale (fysieke + digitale) onderdompeling mogelijk maakt.

ROADS, dat is gemonteerd op krachtige vijzels en glijdt op rails van 25 x 25 meter, met 90 ton in beweging en versnellingen van een G op elke as, reproduceert nauwkeurig en getrouw het dynamische rijgedrag van om het even welk voertuig in alle omstandigheden: wegtype, verkeersdichtheid, interacties met andere voertuigen, hoogte, weer, helderheid, enz.

Met ROADS kunnen ingenieurs op elk moment de ontwikkeling van het voertuig, het rijgedrag, de prestaties, de veiligheid, de rijhulpsystemen, enz. evalueren op een volledig virtuele weg of een getrouwe weergave van een bestaande weg. De mogelijkheden zijn eindeloos.

MENSELIJKE EXPERTISE TEN DIENSTE VAN DIGITALE SIMULATIE

Het gloednieuwe Centre de Simulation Immersive van Renault Group verenigt meer dan zeventig ingenieurs.

Sommige daarvan zijn volledig gewijd aan de Scenario Factory, een echte scenariofabriek die een echte weg digitaal kan reproduceren, volledig denkbeeldige wegen kan creëren of zelfs beide kan combineren.

Anderen 'bouwen' dan weer digitale tweelingen, digitale versies van voertuigen die de eigenschappen van het voertuig combineert met de modellering van zijn rijgedrag, zijn rijhulpsystemen en zijn ingebouwde software.

De zogeheten ‘massieve’ simulaties in de cloud onderwerpen de digitale tweeling dan aan miljoenen verkeerssituaties om hem in alle mogelijke omstandigheden te testen.  En omdat de menselijke beleving onontbeerlijk is, zal de totaalsimulator ROADS echte bestuurders in staat stellen om plaats te nemen aan boord van de digitale tweeling om te ervaren of het rijgedrag van de wagen in ontwikkeling beantwoordt aan de verwachtingen van toekomstige klanten.

[1] Software Defined Vehicle = softwareondersteund voertuig

[2] AV Simulation: Joint Venture (tussen Sogeclair, Renault Group, Dassault Systemes en UTAC) die rijsimulatoren en de rijsimulatiesoftware SCANeR© ontwikkelt

Documenten

Renault Group, aan de top qua digitale totaalsimulaties (WORD)

Renault Group, aan de top qua digitale totaalsimulaties (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vier merken – Renault, Dacia, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2022 2,1 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 110.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/Documenten

Renault Group, aan de top qua digitale totaalsimulaties (WORD)
Renault Group, aan de top qua digitale totaalsimulaties (PDF)
Renault Group, aan de top qua digitale totaalsimulaties (WORD)
Renault Group, aan de top qua digitale totaalsimulaties (PDF)

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vier merken – Renault, Dacia, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2022 2,1 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 110.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/