Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault EZ-PRO, een robotvoertuig en een conciërge voor leveringen over de laatste kilometer

  • De Renault-groep onthult zijn toekomstvisie voor stadsleveringen over de laatste kilometer, met Renault EZ-PRO, een autonoom conceptvoertuig bestaande uit gedeelde en personaliseerbare robotpods.

  • EZ-PRO biedt plaats aan een conciërge die niet alleen de levering van goederen superviseert maar ook de vloot van autonome robotpods die erbij hoort.

  • EZ-PRO steunt op een platform dat werd ontwikkeld voor specialisten in leveringen en logistiek over de laatste kilometer, maar ook voor handelaars en eindklanten.

  • Dankzij EZ-PRO kunnen klanten precies kiezen waar, wanneer en hoe ze hun leveringen willen ontvangen.

  • EZ-PRO draagt bij tot de intelligente steden van morgen door het verkeer en de vervuiling te beperken.

Le 19 September 2018

 

Op het Bedrijfsvoertuigensalon van Hannover 2018 heeft de Renault-groep vandaag in wereldpremière Renault EZ-PRO voorgesteld. Dit concept voor een autonoom, elektrisch, geconnecteerd en gedeeld voertuig belichaamt zijn toekomstvisie voor leveringen over de laatste kilometer. Deze sector vertegenwoordigt namelijk een van de grootste toekomstopportuniteiten voor een baanbrekende, schone en efficiënte stadsmobiliteit die overbodige voertuigen beperkt. Terwijl de elektronische handel blijft boomen, eisen klanten alsmaar snellere leveringen, moeten professionals hun leveringskosten optimaliseren en proberen steden de toestroom van voertuigen terug te dringen.

Renault, dat al bijna 120 jaar bedrijfsvoertuigen bouwt en zich Europees marktleider in het segment van de elektrische bedrijfsvoertuigen mag noemen, is perfect geplaatst om de evolutie van leverings- en transportdiensten te versnellen met EZ-PRO.

“Renault EZ-PRO belichaamt onze toekomstvisie voor leveringen over de laatste kilometer, die zich integreren in het ecosysteem van de intelligente steden van morgen en zich aanpassen aan de behoeften van professionals. Dit concept is een oplossing die talloze businessopportuniteiten voor onze klanten kan openen, zoals de samenwerking met onze partners DPDgroup, Café Lomi, Piper-Heidsieck en Patrick Roger nu al aantonen,” verklaarde Ashwani Gupta, Directeur Bedrijfsvoertuigen voor de Alliantie.

EZ-PRO is een conceptvoertuig bestaande uit een autonome leaderpod en robotpods zonder chauffeur.

De autonome leaderpod van EZ-PRO biedt wel plaats aan een conciërge , die echter niet meer hoeft te rijden en zich dus kan toeleggen op taken met meerwaarde, zoals de supervisie en routeplanning van de robotpods zonder chauffeur. Hij verzekert ook een gepersonaliseerde service zoals de persoonlijke levering van voedingsmiddelen of breekbare voorwerpen. Renault is van mening dat de mens nog lang centraal zal staan bij transportactiviteiten.

Net als ons huidige gamma bedrijfsvoertuigen legt het concept van EZ-PRO de nadruk op de veiligheid en ergonomie van de bestuurdersplaats met onder meer een frontale toegang, een joystick voor de bediening en het wendbare platform met vier sturende wielen.

De autonome robotpods kunnen de leaderpod volgen als in een konvooi maar kunnen zich ook autonoom verplaatsen om de laatste kilometer van hun traject te volgen. Een andere troef van dit conceptvoertuig zijn de mogelijke toepassingen op maat, die steunen op de expertise van Renault Pro+. EZ-PRO biedt namelijk personaliseerbare modules die inspelen op een grote verscheidenheid aan specifieke behoeften van professionele klanten: specialisten in leveringen en logistiek over de laatste kilometer maar ook kleinhandelaars, ambachtslui en ondernemers.

“Met Renault EZ-Pro denken we verder na over de mobiliteit van morgen. Dit concept brengt enerzijds heel wat nieuwe opportuniteiten voor professionals met zich mee en vereenvoudigt anderzijds de dienstverlening voor al zijn gebruikers. Hij steunt op het DNA van het merk, dat de mens centraal plaatst in zijn oplossingen,” verklaarde Laurens van den Acker, Directeur Corporate Design van de Renault-groep.

EZ-PRO is een gedeelde oplossing Een konvooi van robotpods, beheerd door eenzelfde logistieke operator, kan verscheidene types van goederen vervoeren aangezien elke pod zijn eigen expediteur, klanten en leveringsplaats heeft. In die context kan een pod ook over een en dezelfde route reeksen van leveringen voor online winkels uitvoeren. Die gedeelde scenario’s helpen de productiviteit van de pods te verhogen en de leveringskosten te beperken.

EZ-PRO – een vloeiende ervaring voor eindgebruikers
Renault EZ-PRO werd ontworpen als een optimale leveringsoplossing, zowel voor professionals als voor eindklanten. Die laatste kunnen het uur en de plaats van de levering zelf kiezen. Ook krijgt de eindgebruiker de keuze om zijn pakjes manueel te laten leveren door de conciërge of zelf af te halen in de lockers met zelfbediening in de autonome robotpods. Die lockers, die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 toegankelijk zijn, kunnen door de bestemmeling worden geopend met een smartphone.

Ook wordt het daardoor mogelijk om de pakjes in real time te volgen via een smartphone en om meldingen te laten versturen voor nog vloeiendere leveringservaringen.

 

Een positieve totaalimpact op het stadsleven

Renault EZ-PRO werd zo ontworpen dat zijn visuele impact minimaal blijft en dat zijn integratie in het stadslandschap nog wordt verbeterd. De gesatineerde afwerking van het koetswerk en de wielkasten en de glanzende look van de opengaande panelen, die een spiegeleffect creëren, helpen de pods discreter te maken.

De zogeheten ‘last mile’-leveringen vertegenwoordigen 30 procent van het stadsverkeer [1] – een last die EZ-PRO kan verlichten dankzij zijn gedeelde leveringsoplossing, zijn flexibele gebruiksuren en zijn autonome karakter. EZ-PRO helpt het aantal voertuigen tijdens de spitsuren te beperken en files door slechte rijgewoonten of slecht geparkeerde voertuigen te voorkomen. Het conceptvoertuig zal de verkeersstromen ten goede komen door het robotvoertuig te verbinden met de infrastructuur van de stad, zoals verkeerslichten en een verkeersregelcentrum.

EZ-PRO vormt het tweede luik in een reeks conceptvoertuigen die Renault voorstelt en die zich richten op een gedeelde mobiliteit in de stad. EZ-PRO volgt op de voorstelling van EZ-GO , een elektrisch, geconnecteerd, volledig autonoom en gedeeld voertuig voor personenvervoer. In diezelfde geest van duurzame mobiliteit voor iedereen rijdt EZ-PRO zuiver elektrisch, voor een schoner en stiller transport.

Voor meer informatie over de mobiliteitsdiensten van Renault: https://sharedmobility.group.renault.com/fr/

 

 

Over de Renault-groep

De Renault-groep, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die in 134 landen aanwezig is en in 2017 bijna 3,76 miljoen voertuigen verkocht. De Groep telt vandaag ruim 180 000 medewerkers en beschikt wereldwijd over 36 productievestigingen en 12 700 verkooppunten.

Om de grote technologische uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een strategie van rendabele groei te voeren, steunt de Groep op haar internationale ontwikkeling. De Groep zet in op de complementariteit van haar vijf merken (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine en LADA), elektrische voertuigen, en haar unieke alliantie met Nissan en Mitsubishi. Met een nieuwe renstal in de Formule 1 en een sterk engagement in de Formule E is de autosport een uithangbord voor de innovatie en de naamsbekendheid van Renault.

Over Renault Pro+

Al meer dan honderd jaar ontwikkelt, produceert en verkoopt Renault bedrijfsvoertuigen , om zo een antwoord te bieden op de eisen van professionele gebruikers overal ter wereld. Sinds 2011 is de wereldwijde verkoop van bedrijfsvoertuigen van de Renault-groep met 40 procent gestegen tot een nieuw historisch record in 2017 (463.000 exemplaren). Renault is vandaag ook Europees marktleider op het vlak van elektrische bestelwagens en bedrijfsvoertuigen. Renault Pro+ is het gespecialiseerde merk van de Renault-groep voor producten, services en oplossingen op maat van de professionele klanten van vandaag en morgen.

 

[1] Bron: Studie Les Echos – September 2017, “le marché français du dernier km”

Documenten

Renault EZ-PRO, een robotvoertuig en een conciërge voor leveringen over de laatste kilometer

EZ-PRO: een robotvoertuig voor leveringen in de stad

Voir les documents Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Renault EZ-PRO, een robotvoertuig en een conciërge voor leveringen over de laatste kilometer
EZ-PRO: een robotvoertuig voor leveringen in de stad
Renault EZ-PRO, een robotvoertuig en een conciërge voor leveringen over de laatste kilometer
EZ-PRO: een robotvoertuig voor leveringen in de stad