Renault EZ-POD, een robotvoertuig voor onderzoek naar een aanvullend mobiliteitsaanbod voor de eerste en laatste kilometers
-
Renault EZ-POD is een klein autonoom, geconnecteerd en zuiver elektrisch robotvoertuig, ontwikkeld voor personen- en goederenvervoer over korte afstanden.
-
Renault EZ-POD blinkt uit door zijn beperkte voetafdruk en wendbare karakter en biedt een antwoord voor mobiliteitsbehoeften op afgesloten sites (parking, hotel, winkelcentrum, campus, enz.), maar ook in steden (stadscentrum, wijk, verkaveling, enz.).
-
RENAULT EZ-POD is een onderzoeksvoertuig dat na een eerste praktijktest verder zal worden ontwikkeld tot een voertuig dat voldoet aan de verwachtingen en behoeften van de gebruikers.
-
Door voort te bouwen op de concept-cars EZ-GO en EZ-PRO, die eind 2018 werden voorgesteld, zet Groupe Renault zijn onderzoek naar nieuwe mobiliteitsvormen verder om een autonome en gedeelde mobiliteitsoplossing voor de eerste en laatste kilometers uit te werken.
Le 16 Mei 2019
De markt van de mobiliteitsdiensten is een tiental jaar geleden ontstaan en zal volgens voorspellingen tegen 2020 goed zijn voor bijna 11 miljard euro [1] . De opportuniteiten zijn talrijk en Groupe Renault investeert volop in de identificatie en ontwikkeling van nieuwe gedeelde mobiliteitsdiensten voor iedereen.
EEN AUTONOOM EN FUNCTIONEEL ONDERZOEKSVOERTUIG
Op een moment dat de micromobiliteit een hele omwenteling ondergaat, onthult Groupe Renault EZ-POD, een elektrisch en autonoom onderzoeksvoertuig voor korte ritten op aanvraag.
Het conceptvoertuig werd ontworpen voor personenvervoer en leveringen van goederen en wil de mogelijke toepassingen maximaliseren binnen een beperkte voetafdruk (3 m²).
Net als de elektrische step (waarvoor de wetgeving verandert) en de elektrische fiets is Renault EZ-POD een oplossing voor micromobiliteit met beperkte snelheid. Bovendien toont hij zich autonoom, inclusief en veilig.
Renault EZ-POD leent zich voor tal van toepassingen waarbij wendbaarheid centraal staat. Terwijl een shuttle een vooraf bepaald parcours aflegt, kunnen verscheidene pods worden samengevoegd om de gebruikers op hun bestemming te brengen. Door hun beperkte afmetingen en lage snelheid komen ze beter tot hun recht in afgebakende omgevingen en werpen ze zich op als flexibele autonome voorwerpen die gemakkelijk aanvaard worden door de maatschappij.
De lage snelheid, de compacte afmetingen en het wendbare karakter maken Renault EZ-POD tot een transportsysteem op maat van voetgangersomgevingen, zoals luchthavens, parkings en winkelcentra, waar hij dan ook zal worden getest in afgebakende zones.
In de toekomst kan Renault EZ-POD worden toegelaten in bepaalde voetgangersstraten of zouden ze tegen erg lage snelheid (~6 km/u) zo dicht mogelijk bij gebouwen of woningen kunnen rijden om mensen met verminderde mobiliteit (oudere personen die terugkomen van de winkel, mensen met kinderen of bagage, enz.) dichter bij de deur te brengen, of als volgvoertuig in het geval van leveringen van het type ‘follow me good delivery’.
Renault EZ-POD is een functioneel demonstratievoertuig dat mogelijke nieuwe toepassingen voor autonome voertuigen zonder bestuurderspost onderzoekt. Hij zal verder evolueren op basis van de feedback van gebruikers, operatoren en steden.
“Hoewel we in staat zijn om de huidige toepassingen voor autonome voertuigen te projecteren op morgen, bijvoorbeeld als toerismevoertuig, is de kans groot dat de experimenten met deze nieuwe voertuigen ook nieuwe mogelijkheden en toepassingen aan het licht brengen, ” aldus Frédéric AUZAS, Robovehicle Program Manager bij Groupe Renault.
Een moduleerbaar platform voor een autonome en gedeelde micromobiliteit
Renault EZ-POD , die is ontwikkeld op basis van het Twizy-platform, inspireert zich op de lijnen van de concept-car EZ-GO en het moduleerbare platformconcept van EZ-PRO.
Het was een hele uitdaging om het zuiver elektrische Twizy-platform te gebruiken, de bestuurderspost te verwijderen en de autonome technologie zo compact mogelijk te maken om ze te kunnen inbouwen.
Bovendien hebben de lage snelheid en de eerste gebruikstoepassingen het mogelijk gemaakt om het aantal sensoren te rationaliseren. Renault EZ-POD is uitgerust met een camera en een lidarsensor vooraan om de omgeving in kaart te brengen. Bovendien gebruikt hij korte- en langeafstandssensoren achter de glanzend zwarte lijsten voor- en achteraan. Tot slot biedt het dak plaats aan twee antennes en het gps-systeem om het voertuig in real time te lokaliseren en de connectiviteit te verzekeren.
Het geheel maakt het mogelijk om de proporties te behouden en de beperkte voetafdruk te verzoenen met een groot interieur. Dat is mede te danken aan de kleinere batterij, die werd gereduceerd tot het strikte minimum voor korte ritten in de stad.
In zijn micromobiliteitsversie voor personen beschikt Renault EZ-POD over een grote zijdelingse opening om tijdens het rijden in en uit te stappen. Het kleurrijke interieur is sober en toont zich resistent en eenvoudig te reinigen. Ideaal bij gedeeld gebruik. Renault EZ-POD neemt de oorspronkelijke zetels van Twizy over en is bekleed met structuurplastics en ecologischere materialen zoals vloertapijten in bewerkt vlas. Twee schermen heten de passagiers welkom en geven informatie over het traject terwijl de interieurverlichting het mogelijk maakt om verschillende welkomst- en afscheidssequenties af te spelen of de status van EZ-POD (wachtend, gereserveerd, onderweg, enz.) weer te geven.
Hoewel Renault EZ-POD in de eerste plaats werd ontwikkeld als een gerobotiseerd en geautomatiseerd platform voor personenvervoer over de eerste en laatste kilometers, kan er ook een versie voor de leveringen van goederen worden afgeleid.
[1] Managed mobility services: a global strategic business report – Global Industry Analysts Inc, 2016
Over Groupe Renault Groupe Renault, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die in 134 landen aanwezig is en in 2018 bijna 3,9 miljoen voertuigen verkocht. Groupe Renault telt vandaag ruim 180.000 medewerkers en beschikt wereldwijd over 36 productievestigingen en 12.700 verkooppunten. Om de grote technologische uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een strategie van rendabele groei te voeren, steunt Groupe Renault op haar internationale ontwikkeling. Groupe Renault zet in op de complementariteit van haar vijf merken (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine en LADA), elektrische voertuigen, en haar unieke alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors. Met een 100% Renault-team in het Wereldkampioenschap Formule 1 sinds 2016 is de autosport een uithangbord voor de innovatie en de naamsbekendheid van Renault. |
Médiathèque