Communiqué de presse
Communiqué de presse

RENAULT EZ-FLEX: een innovatief experiment rond stadsleveringen over de laatste kilometer

  • Renault EZ-FLEX is een experimenteel, elektrisch en geconnecteerd, compact en wendbaar bedrijfsvoertuig. Het werd bedacht en ontworpen voor een duurzame mobiliteit in de stad en voor efficiënte leveringen in stedelijke gebieden. Het is meer dan een voertuig, het is een heus werkinstrument voor bezorgers.

  • Renault EZ-FLEX luidt een nieuwe, innovatieve en ongeziene manier van samenwerken in om de nieuwe uitdagingen van leveringen over de laatste kilometer beter te begrijpen. Renault EZ-FLEX zal aan verscheidene professionals in Europa worden uitgeleend om alle relevante gebruiksgegevens te verzamelen, voor een beter inzicht in de behoeften op het vlak van dagelijkse stadsleveringen.

  • Terwijl het wereldwijde vervoer van goederen tegen 2050 zou verviervoudigen, onthulde Renault eind 2018 zijn toekomstvisie op stadsleveringen in 2030 met Renault EZ-PRO, een elektrische, autonome en geconnecteerde conceptauto. Met EZ-FLEX bereidt Renault zich verder voor op de toekomst door nieuwe leveringsmethoden over de laatste kilometer te onderzoeken met dit elektrische, geconnecteerde voertuig.

Le 17 April 2019

Van 16 tot 18 mei 2019 kunt u op de Renault-stand op de VIVA Technology-beurs in de Paris Expo Porte de Versailles (Frankrijk) Renault EZ-FLEX komen ontdekken.

EZ-FLEX: BEDACHT EN ONTWORPEN VOOR STADSLEVERINGEN

Om vlot door de stad te geraken is Renault EZ-FLEX een compact en wendbaar voertuig .

Met zijn geoptimaliseerde voetafdruk voor een dergelijk laadvolume - daar zorgen de beperkte lengte (3,86 m), breedte (1,65 m) en hoogte (1,88 m) voor - geraakt hij elke parking binnen. Zijn laadvermogen van 3 m 3 is uitzonderlijk voor een auto van deze grootte, dankzij de compacte cockpit, zonder afbreuk te doen aan de troeven van een echt bedrijfsvoertuig. Zijn draaicirkel van 4,5 m geeft hem uitstekende wendbaarheid in de straten van het stadscentrum.

Alles werd ontworpen om te voorzien in de behoeften van bezorgers : een brede toegang tot de bestuurdersplaats om gemakkelijk in en uit te stappen, een goed leesbaar en centraal dashboard voor een handige en snelle toegang tot rij-informatie, een goed zicht op voetgangers en de stadsomgeving, naast een eenvoudige en efficiënte bediening. De mens-machine-interface is modern, want gebaseerd op smartphones. Zo kunnen diensten en toepassingen in verband met het voertuig worden aangeboden en kunnen toepassingen in verband met de activiteit van verschillende professionals worden geïnstalleerd.

Het laden langs achter is geoptimaliseerd dankzij de ergonomische laadhoogte (760 mm vanaf de grond) en deuren waarlangs elk laadoppervlak gemakkelijk te bereiken is. Het voertuig werd ook ontworpen met het oog op een ruime waaier van modules achterin . Met deze flexibele modules kan worden voorzien in de verschillende behoeften van de professionals aan wie het zal worden uitgeleend.

Met zijn rijbereik van 100 km is de elektrische EZ-FLEX ideaal voor stadscentra, om stadsleveringen uit te voeren (de gemiddelde afstand bij stadsleveringen is 50 km per dag).

EZ-FLEX: EEN INNOVATIEF EN ONGEZIEN SAMENWERKINGSEXPERIMENT

Een tiental Renault EZ-FLEX-voertuigen zal in Europa worden uitgeleend aan verscheidene professionals, bedrijven, steden of overheden. Dit experiment zou ongeveer 2 jaar duren.

Het voertuig is uitgerust met sensoren om het gebruik beter te registreren, aangevuld met de feedback van professionals tijdens het experiment. Verschillende gegevens zullen worden verzameld: geolokalisatie, gereden afstand, rijbereik, openen van de deuren, snelheid, stops, enz. Deze gegevens zullen dan in real time of een keer per dag worden doorgestuurd vanuit het voertuig, om inzicht te krijgen in de realiteit van een dagelijks gebruik.

Op basis van de analyse van de gegevens, aangevuld met de feedback van professionals , zal Renault voertuigen kunnen ontwerpen die beter aangepast zijn aan de ontwikkelingen op het vlak van stadslogistiek. Het doel is een voertuig en de diensten ervan uit te testen, in reële omstandigheden, samen met de actoren van het ecosysteem, voor een gemeenschappelijke visie op het vervoer van goederen in de stad.

Met dit experiment luidt Renault een nieuw hoofdstuk in om de innovaties van morgen voor te bereiden en te ontwikkelen. Deze flexibele aanpak, die totaal nieuw is in de autowereld, sluit zeer nauw aan op de praktijken in andere sectoren, zoals gaming.

EZ-FLEX: WERKEN AAN DE MOBILITEIT VAN MORGEN

In een wereld die alsmaar sneller verstedelijkt en waar 60 procent van de bevolking tegen 2030 in de stad zal wonen, moeten we niet alleen nadenken over personenvervoer. Ook voor het goederenvervoer breekt een nieuw tijdperk aan: snelheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid

behoren tot de voornaamste nieuwe verwachtingen van consumenten, nu het aantal online aankopen exponentieel stijgt. De vraag naar alsmaar kortere en nauwkeurigere leveringstermijnen gaat gepaard met alsmaar strengere regels in steden en stadscentra.

Een duurzame mobiliteit voor iedereen, vandaag en morgen: dat is het streefdoel van Groupe Renault.

Na de conceptauto Renault EZ-PRO denken we met Renault EZ-FLEX verder na over de mobiliteit van morgen.

Over Groupe Renault

Groupe Renault, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die in 134 landen aanwezig is en in 2018 bijna 3,9 miljoen voertuigen verkocht. Groupe Renault telt vandaag ruim 180.000 medewerkers en beschikt wereldwijd over 36 productievestigingen en 12.700 verkooppunten.

Om de grote technologische uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een strategie van rendabele groei te voeren, steunt Groupe Renault op haar internationale ontwikkeling. Groupe Renault zet in op de complementariteit van haar vijf merken (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine en LADA), elektrische voertuigen, en haar unieke alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors. Met een 100% Renault-team in het Wereldkampioenschap Formule 1 sinds 2016 is de autosport een uithangbord voor de innovatie en de naamsbekendheid van Renault.

Documenten

RENAULT EZ-FLEX: een innovatief experiment rond stadsleveringen over de laatste kilometer

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

RENAULT EZ-FLEX: een innovatief experiment rond stadsleveringen over de laatste kilometer
RENAULT EZ-FLEX: een innovatief experiment rond stadsleveringen over de laatste kilometer