Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault eWays ElectroPop: Renault Group versnelt zijn EV-strategie aanzienlijk om competitieve, duurzame en populaire elektrische voertuigen aan te bieden

 • Renault Group zet een historische versnelling voor zijn EV-strategie in, door de technologische en industriële bedrijfsmiddelen te koppelen aan 10 jaar ervaring in elektrische mobiliteit. Zo kunnen gedurfde keuzes worden gemaakt om competitieve, duurzame en populaire elektrische voertuigen aan te bieden.
 • COMPETITIEF & DUURZAAM:
  • De groenste mix op de Europese markt in 2025, met meer dan 65% elektrische en geëlektrificeerde voertuigen in de verkoopmix en tot 90% elektrische voertuigen in de merkenmix van Renault in 2030.
  • Een compact, efficiënt en hoogtechnologisch elektrisch ecosysteem van Renault ElectriCity in Noord-Frankrijk in combinatie met de MegaFactory e-powertrain van Renault Group in Normandië.
  • Een strategisch partnerschap met Envision AESC voor de bouw van een “gigafactory” in Douai, om vanaf 2024 de productie van kostenefficiënte, koolstofarme batterijen volgens de meest recente technologie te ondersteunen.
  • Een gezamenlijk project met de Franse start-up Verkor om tegen 2022 samen een krachtige, lokaal tot stand gekomen en duurzame batterij te ontwikkelen.
  • Een gestandaardiseerde celvoetafdruk die 100% van de toekomstige BEV-lanceringen in alle segmenten dekt om de kosten op packniveau tegen 2030 stapsgewijs met 60% terug te dringen.
  • Een uiterst compacte e-aandrijflijn, goed voor -30% op kosten en -45% op energieverspilling, voor een extra elektrisch rijbereik tot 20 km.
 • POPULAIR & BETAALBAAR:
  • Een evenwichtiger en winstgevender productgamma met 10 nieuwe elektrische voertuigen.
  • Twee iconen met Renault 5 tegen een kostprijs die 33% lager ligt dan bij ZOE en een extra tijdloze revival met “4ever”.
  • Een gespierd volledig elektrisch C-segment met de gloednieuwe MéganE in 2022.
  • Dankzij Mobilize is Renault Group expert in het genereren van toegevoegde waarde doorheen de levenscyclus van de batterij: een potentieel tot 400 euro per jaar met V2G voor EV-rijders en een restwaarde tot 500 euro per batterij.

Le 30 Juni 2021

“Vandaag is een historische versnelling van de EV-strategie van Renault Group en van onze “made in Europe”. Door ons compacte, efficiënte en hoogtechnologische elektrische ecosysteem Renault ElectriCity in Noord-Frankrijk samen met onze e-powertrain MegaFactory in Normandië te bouwen, creëren we zelf, in eigen land, de omstandigheden van onze competitiviteit. We zullen opleiden, investeren en samenwerken met gevestigde en opkomende toonaangevende spelers in hun respectieve gebieden: ST Micro-electronics, Whylot, LG Chem, Envision AESC, Verkor. Tien nieuwe elektrische modellen zullen worden ontwikkeld en tegen 2030 zullen tot een miljoen elektrische voertuigen worden geproduceerd, van kostenefficiënte stadsvoertuigen tot sportievere voertuigen uit het hogere segment. Naast efficiëntie zetten we in op iconische ontwerpen zoals de geliefde R5 om te elektrificeren met de Renault touch: elektrische auto’s populair maken”, zei Luca de Meo, CEO van Renault Group.

Batterijen: NMC-chemie beheersen om in 2030 over de hele Alliantie een miljoen eenheden te produceren

Op basis van zijn 10 jaar ervaring in de waardeketen van elektrische voertuigen heeft de batterijstrategie van Renault Group geleid tot gedurfde normalisatiekeuzes binnen de Alliantie om de competitiviteit te ontketenen. Met chemie op basis van NMC (nikkel, mangaan en kobalt) en een unieke celvoetafdruk zal Renault Group 100% van de toekomstige BEV-lanceringen in alle segmenten dekken. Het zal alle reeksen dekken met tot één miljoen elektrische voertuigen over de hele Alliantie tegen 2030. Deze scheikundige keuze levert een zeer competitieve kostenverhouding per kilometer op, met tot 20% meer rijbereik dan andere chemische oplossingen en een veel betere prestatie op gebied van recyclage.

Op celniveau zal Renault Group dus twee lagen aanbieden:

- Als onderdeel van zijn EV-strategie gaat Renault Group een partnerschap aan met Envision AESC, dat in Douai een “gigafactory” zal ontwikkelen met een capaciteit van 9 GWh in 2024, om tegen 2030 zelfs 24 GWh te bereiken. In de buurt van Renault ElectriCity zal de partner van Renault Group kostenefficiënte, koolstofarme en veilige batterijen met de nieuwste technologie voor elektrische modellen produceren, inclusief de toekomstige Renault 5.

- Renault Group heeft ook een Memorandum van overeenstemming ondertekend om aandeelhouder te worden van de Franse start-up Verkor, met een belang van meer dan 20%. De twee partners willen samen een hoogperformante batterij ontwikkelen die geschikt is voor het C- en de hogere segmenten van het Renault-gamma, maar ook voor de Alpine-modellen. Het partnerschap omvat de ontwikkeling van een pilootproductielijn voor batterijcellen en prototypes voor modules die vanaf 2022 in Frankrijk worden geproduceerd. In tweede instantie wil Verkor vanaf 2026 de eerste gigafactory bouwen voor ultraperformante batterijen in Frankrijk, met een initiële capaciteit van 10 GWh voor Renault Group, die tegen 2030 kan stijgen tot 20 GWh.

In minder dan 10 jaar zal Renault Group zijn kosten voor de batterijpacks stap voor stap met 60% verlagen, met een doelstelling van minder dan 100 dollar/kWh in 2025 en zelfs minder dan 80 dollar/kWh in 2030, terwijl Renault Group de komst van All Solid State Battery-technologie binnen de Alliantie in 2030 voorbereidt.

Aandrijflijn: volledig interne e-aandrijflijn van aankoop van grondstoffen tot productie

Door als 1e OEM zijn eigen e-motor te ontwikkelen – zonder zeldzame aardmetalen (geen permanente magneten) en gebaseerd op EESM (electrically excited synchronous motor, elektrisch bekrachtigde synchrone motor), samen met zijn eigen reductor – blijft Renault Group de concurrentie een stap voor. Renault Group heeft al het grootste deel van de investering gedaan en is erin geslaagd de batterijkosten de voorbije tien jaar te halveren; die halvering zal zich in het komende decennium herhalen. Renault Group zal vanaf 2024 geleidelijk nieuwe technologische verbeteringen integreren in zijn EESM: haarspeld-stator, gelijmde motor-stack, borstelloze en holle rotorassen; dit om de kosten te verlagen en de efficiëntie van de motor te verbeteren.

Renault Group heeft ook een partnerschap ondertekend met de Franse start-up Whylot, om een innovatieve axiale flux e-motor voor auto’s tot stand te brengen. Deze technologie zal eerst worden toegepast op hybrideaandrijvingen om de kosten met 5% te verlagen en tegelijk tot 2,5 g CO2 te besparen in de WLTP (voor personenwagens uit het B/C-segment). Renault Group zal de 1e OEM zijn die een axiale flux e-motor op grote schaal produceert vanaf 2025.

Op het gebied van Power Electronics zal Renault Group zijn controle op de waardeketen uitbreiden door de inverter, DC-DC-transformator en boordlader (OBC) te integreren in een unieke box die intern wordt geproduceerd. Met zijn compacte design zal dit “One Box”-project geschikt zijn voor 800 V, met minder onderdelen om de kosten te drukken. Het zal worden gebruikt op alle platformen en aandrijflijnen (BEV, HEV, PHEV) en zo een groter schaaleffect creëren. De stroommodules voor inverter, DC-DC-transformator en boordlader zullen respectievelijk werken op siliciumcarbide (SiC) en galliumnitride (GaN) dankzij ons strategisch partnerschap met ST Microelectronics.

Naast deze nieuwe technologieën werkt Renault Group ook aan een compactere e-aandrijflijn, het “all-in-one”-systeem. Deze e-aandrijflijn omvat de integratie van de e-motor, de reductor en de vermogenselektronica (One Box Project) in één enkel pakket: het vermindert het volume met 45% in totaal (gelijk aan het volume van de huidige Clio-brandstoftank), de kosten van de totale aandrijflijn met 30% (deze besparing in waarde is gelijk aan de kosten van de e-motor) en de energieverspilling volgens WLTP met 45% voor een extra elektrisch rijbereik tot 20 km.

Specifieke EV-platformen: hoge efficiëntie & optimaal rijbereik tegen competitieve kosten

Met CMF-EV en CMF-BEV speelt Renault Group in op zijn 10 jaar EV-ervaring om specifieke EV-platformen en een uiterst efficiënt CMF-B-platform te gebruiken.

Voor het C- en D-segment biedt het CMF-EV-platform nog meer rijplezier met ongeëvenaarde prestaties. Dit platform zal tegen 2025 goed zijn voor maar liefst 700.000 exemplaren op het niveau van de Alliantie. CMF-EV biedt een rijbereik tot 580 km WLTP met een zeer laag energieverbruik. Deze prestaties vloeien voort uit de diepgaande kennis van Renault Group en de ingenieurs van Nissan die werken aan minder wrijving, minder gewicht en een hypergeavanceerd thermisch beheer.

De architectuur verlegde de grenzen voor een groter plaatsaanbod met alle technische elementen in het motorcompartiment. Deze architectuur verwijdert alle kabels van de achterkant naar de voorkant en verlaagt het gewicht en de kosten. De verwarmingsventilatie en airconditioning bevinden zich ook in het motorcompartiment, wat een dunner dashboarddesign mogelijk maakt.

Naast deze prestaties biedt CMF-EV veel rijplezier dankzij het lage zwaartepunt en de ideale gewichtsverdeling, een zeer lage stuurverhouding die een snelle respons mogelijk maakt en een multilink-achterwielophanging. De in Douai geproduceerde gloednieuwe MéganE is gebaseerd op het CMF-EV-platform.

Voor het B-segment zal CMF-BEV Renault Group in staat stellen om betaalbare BEV's te maken voor iedereen. Op voertuigschaal zal dit gloednieuwe platform de kosten met 33% verlagen in vergelijking met de huidige generatie van ZOE. Dat komt door de verwisselbaarheid van de batterijmodule, een aangepaste motor van 100 kW die voor lagere kosten zorgt en alle niet-EV-onderdelen die worden overgenomen van het CMF-B-platform (3 miljoen voertuigen per jaar tegen 2025). Een CMF-BEV wordt betaalbaar met schitterende prestaties tot 400 km in WLTP, zonder compromissen op het vlak van design, akoestiek en rijgedrag. Dit platform zal ook voorzien zijn van het innovatieve Plug & Charge-systeem van Renault Group, gebaseerd op de NF-C 15118-verordening.

Activiteiten: concurrerende elektrische voertuigen maken in Frankrijk

Op 9 juni 2021 kondigde Renault Group de oprichting aan van Renault ElectriCity ommade in France”-voertuigen aan te kunnen bieden. Deze nieuwe juridische entiteit in Noord-Frankrijk omvat de drie Renault-fabrieken van Douai, Maubeuge en Ruitz, evenals een sterk ecosysteem van leveranciersfaciliteiten. Vanaf 2024 zorgt de gigafactory van Envision-AESC in Douai voor de toelevering van kostenefficiënte batterijen. De locatie ligt ideaal in het hart van de Europese vraag naar elektrische voertuigen aangezien Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Spanje in 2025 ongeveer twee derde van het totaal zullen vertegenwoordigen.

Dit industriële ecosysteem belichaamt een succesvolle overgang van traditionele verbrandingsmotoren naar elektrische aandrijflijnen en creëert 700 nieuwe banen tegen eind 2024. Samen met AESC Envision en Verkor zal Renault Group tegen 2030 4.500 directe jobs creëren in Frankrijk.

Als grootste productiecentrum voor elektrische voertuigen in Europa stelt deze ene entiteit Renault Group in staat om van deze fabrieken de meest competitieve en efficiënte productie-eenheid voor elektrische voertuigen in Europa te maken. 400.000 voertuigen per jaar geproduceerd tegen 2025 en een productiekost die verlaagd wordt tot ~3% van de waarde van het voertuig.

Levenscyclus van de batterij: toegevoegde waarde genereren gedurende de hele levenscyclus

Renault Group is de eerste autoconstructeur die ingrijpt op de volledige levenscyclus van de batterij. Het bedrijf heeft een solide expertise ontwikkeld en gaat nog verder met Mobilize om de duurzaamheid te verhogen, het gebruik te verlengen en bij elke stap van de levenscyclus toegevoegde waarde te genereren. 

- Tijdens de eerste levensduur van de batterij in het voertuig ontwikkelt Renault Group oplossingen voor Vehicle-to-grid (ook V2G genoemd) die het mogelijk maken om energie van de batterij van een elektrisch voertuig terug naar het elektriciteitsnet over te brengen. Netbeheerders zijn erg geïnteresseerd in deze oplossingen voor stroomopslag die de autobatterij op elk moment biedt om de belasting in evenwicht te houden. Zo kan een auto die 8 uur per dag verbonden is een waarde tot 400 euro per jaar genereren via V2G, waardoor EV-rijders een deel van hun jaarlijkse leasingkosten kunnen compenseren en Renault recurrente winst kan maken wat wagenparken betreft.

- Aan het einde van hun eerste levensduur in het voertuig kunnen batterijen nog altijd min of meer 2/3 van hun capaciteit bevatten en kunnen ze dus hergebruikt worden voor hun tweede levensduur. Mobilize vindt er nieuwe toepassingen voor op het gebied van stationaire opslag om specifieke stroombehoeften, mobiele elektriciteitsopslag of generatoren voor gebruik in andere sectoren te beheren. Renault is een pionier in deze markt en heeft een unieke industriële structuur uitgewerkt om in Europa toonaangevend te zijn op deze markt: de inzameling van afgedankte batterijen met de steun van zijn dealernetwerk, de mogelijkheid om de reële waarde van batterijen te beoordelen dankzij technische monitoring in real time, de industriële capaciteit om batterijen een tweede leven te geven tegen concurrerende prijzen en de komende 250.000 stuks van de geleasede Zoe-batterijen opnieuw in packs op te nemen.

Om de waardeketen in vraag te stellen, is Renault Group van plan om samen te werken met autoratingbureaus, zodat bij de transacties op de tweedehandsmarkt rekening wordt gehouden met de restwaarde van batterijen voor een waarde tot 500 euro per auto. In die optiek biedt Mobilize een "gezondheidscertificaat" (om de goede toestand van de batterij op te volgen), garantieverlengingen voor de batterij en overnameaanbiedingen aan; dat alles mogelijk gemaakt door het geconnecteerde voertuig om eigenaars van tweedehands elektrische voertuigen gerust te stellen.

- Einde van de levensduur: via zijn dochteronderneming Indra en zijn jarenlange partnerschap met Veolia beschikt Renault Group over een robuuste knowhow op het vlak van inzameling en recyclage van EV-batterijen. Het heeft al 75 MWh aan batterijen gerecycleerd, waarvan de helft in 2020. Renault Group gaat nog een stap verder met zijn faciliteiten om batterijen opnieuw te plaatsen, te hergebruiken, ontmantelen en recycleren via het Re-Factory project in Flins. Dat heeft als doel om tegen 2030 meer dan 1 miljard euro omzet te genereren met recyclage- en andere activiteiten op het einde van de levensduur. Het consortium met Solvay en Veolia gaat een stap verder in recyclage en maakt het mogelijk om strategische batterijmaterialen zoals kobalt, nikkel en lithium met een zeer hoge efficiëntie en batterijkwaliteit terug te winnen, zodat ze kunnen worden hergebruikt bij de productie van nieuwe autobatterijen.

Door evoluties in zijn algemene proces voor de inzameling en recyclage van batterijen zal Renault Group de nettokosten van recyclage met een derde verminderen tegen 2030, terwijl een deel van de behoeften wordt verzekerd dankzij een alternatieve en duurzame aankoop van batterijmaterialen tegen concurrerende kosten en het behoud van deze natuurlijke hulpbronnen.

Gamma: “ElectroPop”-auto’s 

Renault Group zal het maximum halen uit zijn specifieke EV-platformen en zal tegen 2025 10 nieuwe batterijaangedreven elektrische voertuigen lanceren, waarvan zeven voor het merk Renault. De iconische Renault 5 met een moderne en elektrische twist zal in Noord-Frankrijk gemaakt worden, van batterij over e-aandrijflijn tot assemblage, op ons gloednieuwe CMF-B EV-platform, door Renault ElectriCity.

Renault Group zal ook een andere magie nieuw leven inblazen: de iconische ster die momenteel “4ever” wordt genoemd en die de intentie heeft om een tijdloze klassieker te worden. Renault Group zal ook het volledig elektrische C-segment versterken, in de eerste plaats met de volledig nieuwe MéganE volgend jaar. Vanaf 2024 komt de Alpine “dream garage”, die in januari werd onthuld en zijn tijd ver vooruit is, tot stand.

Renault Group wil de groenste mix op de Europese markt bereiken in 2025, met meer dan 65% elektrische en geëlektrificeerde voertuigen in de verkoopmix en tot 90% batterij-elektrische voertuigen in de merkenmix van Renault in 2030.

Bezoek ons digitale platform om ondergedompeld te worden in een elektrische ervaring en ontdek bijkomend nieuws na het evenement: https://renaulteways.com

Documenten

Renault eWays ElectroPop: Renault Group versnelt zijn EV-strategie aanzienlijk om competitieve, duurzame en populaire elektrische voertuigen aan te bieden

Voir les documents Voir la médiathèque

Renault Group loopt voorop in een mobiliteit die zichzelf opnieuw uitvindt. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificatie omvat Renault Group 5 complementaire merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – die duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen aanbieden aan hun klanten. Renault Group, gevestigd in meer dan 130 landen, verkocht 2,9 miljoen voertuigen in 2020. Er werken dagelijks meer dan 170.000 mensen die het doel verpersoonlijken, zodat mobiliteit mensen echt dichterbij brengt. Renault Group is klaar om zowel op de weg als in de competitie uitdagingen aan te gaan en engageert zich voor een ambitieuze transformatie die waarde zal genereren. Dit is gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten en een nieuw gamma van nog meer concurrerende, gebalanceerde en geëlektrificeerde voertuigen. In lijn met de milieu-uitdagingen wil Renault Group tegen 2050 koolstofneutraal zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/en/

Documenten

Renault eWays ElectroPop: Renault Group versnelt zijn EV-strategie aanzienlijk om competitieve, duurzame en populaire elektrische voertuigen aan te bieden
Renault eWays ElectroPop: Renault Group versnelt zijn EV-strategie aanzienlijk om competitieve, duurzame en populaire elektrische voertuigen aan te bieden

Renault Group loopt voorop in een mobiliteit die zichzelf opnieuw uitvindt. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificatie omvat Renault Group 5 complementaire merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – die duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen aanbieden aan hun klanten. Renault Group, gevestigd in meer dan 130 landen, verkocht 2,9 miljoen voertuigen in 2020. Er werken dagelijks meer dan 170.000 mensen die het doel verpersoonlijken, zodat mobiliteit mensen echt dichterbij brengt. Renault Group is klaar om zowel op de weg als in de competitie uitdagingen aan te gaan en engageert zich voor een ambitieuze transformatie die waarde zal genereren. Dit is gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten en een nieuw gamma van nog meer concurrerende, gebalanceerde en geëlektrificeerde voertuigen. In lijn met de milieu-uitdagingen wil Renault Group tegen 2050 koolstofneutraal zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/en/