Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault en Powervault geven tweede leven aan batterijen uit elektrische wagens

Le 06 Juni 2017

  • Renault en Powervault lanceren een systeem voor de thuisopslag van energie door de batterijen van elektrische wagens een tweede leven te geven.
  • Renault ontwikkelt een wereldwijde strategie die zich voortaan richt op alle toepassingen op de markt van de energieopslag.
  • M&S Energy neemt deel aan een klantentest om inzicht te krijgen in de voordelen van de intelligente Powervault-batterij die de batterijen uit de elektrische wagens van Renault een tweede leven geeft.

Londen, 5 juni 2017 – Renault en Powervault kondigen een partnerschap aan om de batterijen uit elektrische wagens een tweede leven te geven, door ze om te vormen tot een energieopslagsysteem voor woningen. Die samenwerking zal de kostprijs van de intelligente Powervault-batterijen met 30 procent verlagen om dit energieopslagsysteem voor thuis op grote schaal te kunnen implementeren op de Britse massamarkt.

Powervault lanceert een test met vijftig Renault-batterijen die een tweede leven krijgen in de woning van klanten die al over zonnepanelen beschikken. Op die manier wil de onderneming de technische prestaties van de gebruikte batterijen testen en tegelijk nagaan hoe klanten staan tegenover de thuisopslag van energie om een grootschalige implementatie te bevorderen. De test zal worden uitgevoerd bij klanten van M&S Energy, huurders van sociale woningen en scholen in het zuidwesten van het land.

Met zijn innovatieve batterijen voor thuisgebruik stelt Powervault de eigenaars in staat om een ‘intelligentere’ levenswijze aan te houden door de opslagcapaciteit te verhogen en zo meer energie van hun zonnepanelen te benutten. De Powervault-batterijen kunnen zich ook automatisch opladen met goedkope stroom door gebruik te maken van het nachttarief. Dit systeem is een belangrijke pijler van de intelligente woning dankzij het geoptimaliseerde energieverbruik. Door batterijen uit elektrische wagens een tweede leven te geven, reduceert Powervault niet alleen de productiekosten van zijn systeem maar optimaliseert de onderneming ook de levenscyclus van Renault-batterijen voor ze worden gerecycleerd.

Joe Warren, Algemeen Directeur van Powervault, geeft tekst en uitleg:

De samenwerking met twee befaamde merken, Renault en M&S, vormt een belangrijke stap in onze strategie om energieopslagsystemen voor thuis op grote schaal te implementeren. Eigenaars en merken zoeken manieren om de vruchten te plukken van de revolutie in intelligente stroom. Het is slechts een kwestie van tijd voor een Powervault even standaard wordt in de Britse huizen als een vaatwasser ."

Nicolas Schottey, Directeur van het programma batterijen en infrastructuren voor elektrische wagens bij Renault, vult aan:

Dankzij dit partnerschap met Powervault om de energieopslag voor thuis te stimuleren, voegt Renault een extra pijler toe aan zijn wereldwijde strategie om gebruikte batterijen een tweede leven te geven. Die strategie omvat ook al andere toepassingen, voor zowel industriële gebouwen als woningen. Het ‘tweede leven’ verlengt niet alleen de levensduur van batterijen uit elektrische wagens voor ze gerecycleerd worden maar stelt consumenten ook in staat om geld te besparen. Dit is een win-win-winsituatie: voor de eigenaars van elektrische wagens, voor de eigenaars van woningen en voor de planeet ."

Als Europees marktleider in elektrische voertuigen, draagt Renault bij tot de energietransitie door de batterijen uit elektrische wagens te hergebruiken voor vaste energieopslag. Batterijen uit elektrische wagens hebben doorgaans een levensduur van acht tot tien jaar. Toch bieden ze ook daarna een aanzienlijke nuttige capaciteit voor stationaire toepassingen, waardoor ze een extra levensfase krijgen alvorens ze gerecycleerd worden. Het Powervault-systeem geeft de batterijen van Renault een bijkomende levensduur van naar schatting vijf tot tien jaar. Voor hun tweede leven, worden de batterijen uit de elektrische wagens gehaald en geklasseerd. Vervolgens transformeert Powervault ze in kleinere batterijen voor zijn eigen toepassingen.

Jonathan Hazeldine, Verantwoordelijke van M&S Energy, legt uit:

We weten dat klanten van M&S net als wij onze planeet willen ontzien door een duurzame toekomst op te bouwen. Bij M&S Energy schuilt de grootste impact die we kunnen hebben in het aanbieden van verantwoordelijke energie en in het helpen van onze klanten om die energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Sinds 2015 leveren we alleen nog groene stroom. Initiatieven zoals ons Community Energy Fund helpen gemeenschappen om milieuvriendelijker te werken en tegelijk hun financiën onder controle te houden. Deze test met Powervault biedt ons een mooie gelegenheid om onze klanten te helpen hun milieu-impact te verlagen en de energiekosten te drukken. Zo proberen we hen te laten inzien hoe we een intelligente energieopslag creëren ."

De test met de Powervault-batterijen gaat in juli 2017 van start en loopt een jaar. De vijftig testexemplaren voor Engeland zullen worden verspreid over woningen van M&S Energy-klanten, woningen in de stad Hyde, sociale woningen en scholen van de Royal Borough of Greenwich, via Solarcentury . M&S Energy zal contact opnemen met klanten om te peilen naar hun interesse in deze tests.

Een innovatieve crowdfunding-campagne om de beweging te versnellen

Deze week start Powervault een financieringscampagne op CrowdCube, die investeerders uitnodigt om een aandeel te verwerven in deze snel groeiende onderneming. Powervault heeft als doel om 2,5 miljoen euro aan aandelenvermogen op te halen (komt in aanmerking voor een lagere EIS-belasting in het Verenigd Koninkrijk) om de algemene implementatie van Powervault in het Verenigd Koninkrijk te versnellen. Er bestaat al een markt van meer dan 800 000 huizen 1 die in aanmerking komen voor energieopslagsystemen dankzij het hoge aantal zonnepanelen in het land. Meer nog dan zijn aantrekkingskracht voor de eigenaars van zonnepanelen heeft Powervault het vermogen om automatisch het beste energieaanbod te krijgen. Dit is een ideale investering om voet aan wal te krijgen in de sector van de intelligente woningen, die intussen is uitgegroeid tot een massamarkt 2 .

Het gebruik van intelligente tellers en intelligente tarieven in combinatie met intelligente energie zal Powervault in staat stellen om 26 miljoen Britse woningen intelligenter te maken, ongeacht of ze over zonnepanelen beschikken. Daartoe wordt elektriciteit opgeslagen op het moment dat ze het goedkoopst is en gebruikt wanneer ze het duurst is. Batterijen een tweede leven geven, maakt deel uit van de strategie van Powervault om de Britse markt van de energieopslag voor thuis te domineren, door klanten het beste rendement op hun investering te bieden. Het businessplan van Powervault voorziet tegen 2020 30 000 exemplaren te verkopen, wat overeenkomt met 15 000 batterijen uit elektrische wagens. Die cijfers kunnen nog verdubbeld worden als het investeringsrendement bij het gebruik van deze batterijen wordt bewezen tijdens de test.

(1) Tussen 2010 en 2015 werden er in het Verenigd Koninkrijk meer dan 842 000 zonnepanelen geïnstalleerd (DECC 2015).

(2) De verkoop van intelligente energiesystemen is verdubbeld sinds 2015 en zou in 2018 de kaap van een miljoen exemplaren moeten overstijgen (Delta Energy & Environment).

 

Over Powervault

De intelligente thuisbatterijen van Powervault stellen gebruikers in staat om verstandiger te leven door de opslagcapaciteit te optimaliseren en de gratis opgewekte zonne-energie wanneer nodig te combineren met netstroom van buiten de piekuren. Powervault werd in 2012 opgericht met als doel om het meest praktische en betaalbare energieopslagsysteem van het Verenigd Koninkrijk te ontwikkelen en te produceren. Dat systeem vormt woningeigenaars om tot energieleveranciers, maakt de tarieven intelligenter, kan de elektriciteitsfactuur tot 35 procent verlagen en maakt woningen duurzamer en zelfvoorzienend.

Over Renault

De Renault-groep, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die wereldwijd al meer dan 120 000 elektrische voertuigen heeft verkocht. Renault is de Europese pionier en marktleider op het gebied van elektrische wagens. Een elektrische wagen op vier draagt een Renault-label. Renault is de enige constructeur die een compleet gamma elektrische wagens aanbiedt, met ZOE, Twizy, Kangoo Z.E. en SM3 Z.E. en dekt daarmee een brede waaier aan toepassingen. Renault heeft zich als doel gesteld om de elektrische wagen op grote schaal te implementeren. Door voortdurend te innoveren stelt Renault alles in het werk om de elektrische mobiliteit dag na dag eenvoudiger en aangenamer te maken dankzij aantrekkelijke en betaalbare technologieën en de ontwikkeling van een compleet ecosysteem voor elektrische wagens.

Over M&S Energy

M&S heeft in 2008 M&S Energy opgericht in samenwerking met SSE, een van de voornaamste energiemaatschappijen van het Verenigd Koninkrijk. M&S Energy levert zijn klanten gas en elektriciteit met eenvoudige tarieven en een uitstekende klantenservice en is uitgegroeid tot een befaamd merk dat vertrouwen inboezemt. Net als M&S is SSE een voorvechter van ecologische verantwoordelijkheid en stelt het alles in het werk om de koolstofemissies en het energieverbruik te verminderen. SSE blijft de grootste stroomproducent van het Verenigd Koninkrijk die elektriciteit wint uit hernieuwbare energiebronnen en is de grootste producent van windenergie van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De elektriciteit die de klanten van M&S Energy verbruiken, is gegarandeerd afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van M&S Energy-klanten stemt overeen met de hoeveelheid stroom die op grote schaal wordt geproduceerd met waterkrachtcentrales en in het nationale stroomnet wordt geïnjecteerd.

Over Solarcentury

Solarcentury bouwt zonnesystemen voor investeerders, ondernemingen en eigenaars, van fabrieken tot woningen. Tot nog toe werd al meer dan 750 MWp geïmplementeerd via meer dan 1 000 commerciële vestigingen over de hele wereld en hebben we ook tienduizenden eigenaars en huurders laten genieten van de voordelen van zonne-energie Solarcentury, dat in 1998 werd opgericht, is een van de meest betrouwbare, meest gerespecteerde en oudste stroomproducenten. We hebben zonnepanelen geïnstalleerd op meer plaatsen dan om het even welke andere onderneming uit de sector. Onze  BIPV-producten vielen al meermaals in de prijzen. We zijn blijvers. Zonne-energie is geen vak, het is onze missie. Ons langetermijnengagement om zonne-energie betaalbaar te maken is diep geworteld in onze filosofie. Onze sterk verankerde activiteiten worden regelmatig uitgebreid in de hele wereld.

Documenten

Renault en Powervault geven tweede leven aan batterijen uit elektrische wagens

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Renault en Powervault geven tweede leven aan batterijen uit elektrische wagens
Renault en Powervault geven tweede leven aan batterijen uit elektrische wagens