Renault, de UTC en het CNRS richten samen het joint lab SIVALab op voor de zelfrijdende auto
Le 03 Maart 2017
- Renault en Heudiasyc, de gemengde onderzoekseenheid van de Université de Technologie de Compiègne en het CNRS, creëren SIVALab, een laboratorium dat zich zal specialiseren in de systemen voor plaatsbepaling en waarneming gebruikt door zelfrijdende voertuigen.
- Het wetenschappelijke en technologische partnership wordt aangegaan voor een verlengbare termijn van vier jaar. Het is het resultaat van een samenwerking van ruim tien jaar en zal steunen op de platformen voor zelfrijdende voertuigen van Heudiasyc ontwikkeld op basis van Renault ZOE.
- De officiële opening van SIVALab vindt plaats op 3 maart 2017 in Compiègne, in aanwezigheid van vooraanstaande figuren uit de politiek, onder wie Xavier Bertrand, Président du Conseil régional Hauts-de-France, en vertegenwoordigers van het CNRS, de UTC en Renault.
Renault en het laboratoire Heudiasyc, een gemengde onderzoekseenheid van de Université de Technologie de Compiègne en het CNRS, creëren een nieuw joint lab dat de naam SIVALab (Laboratoire des Systèmes Intègres pour le Véhicule Autonome) krijgt en zal werken vanuit Compiègne.
Een joint lab is een in de tijd beperkt samenwerkingsverband voor onderzoek tussen een onderzoeksinstelling en een onderneming. Een joint lab wordt opgericht met een verlengbare overeenkomst van minstens vier jaar en omvat vooraf bepaalde regels voor het gebruik van het onderzoek en de verdeling van de intellectuele rechten.
Het wetenschappelijke en technologische partnership geeft vaste vorm aan een vertrouwensrelatie van ruim tien jaar tussen Renault en Heudiasyc. SIVALab, dat over een bestuur en gedeelde middelen zal beschikken, zal voorzien in een structuur die afgestemd is op het duurzaam maken van de wetenschappelijke ontwikkelingen en de realisatie van grootschalige projecten. In eerste instantie zal het onderzoeksprogramma ervan over vier jaar lopen.
Het belangrijkste onderzoeksdoel van de samenwerking wordt de betrouwbaarheid, de geschiktheid en de nauwkeurigheid van de waarnemings- en plaatsbepalingssystemen die gebruikt worden voor de navigatie van met elkaar communicerende zelfrijdende voertuigen. De gegevens die geanalyseerd zullen worden, zullen niet alleen komen van de sensoren van het voertuig maar ook van al bestaande navigatiekaarten en de buitenwereld, via dynamische links met andere weggebruikers en de weginfrastructuur. Dankzij een intelligente combinatie van die grote hoeveelheid gegevens zal het voertuig zich beter kunnen situeren in zijn omgeving dan alleen met zijn sensoren mogelijk zou zijn.
"We hebben een strategie van partnerships die erin bestaat voor elk onderzoeksthema de beste laboratoria aan te spreken en een vertrouwensrelatie op lange termijn aan te gaan. Deze werkwijze staat ons toe grootschalige, spitstechnologische projecten te realiseren, en tegelijk onze visie te delen en onze middelen te verenigen. We kozen voor het laboratoire Heudiasyc om samen te werken rond de technologische bouwstenen waarneming en plaatsbepaling voor de zelfrijdende voertuigen van morgen," aldus Virginie MAILLARD, directeur onderzoek en onderzoeksstrategie van de Renault-groep.
"Het laboratoire Heudiasyc werkt in overeenstemming met de strategie van zijn overkoepelende organisaties UTC en CNRS, al ruim twintig jaar aan het slimme voertuig. Enkele jaren geleden zijn we met Renault een samenwerking aangegaan rond de thema's waarneming en plaatsbepaling omdat we eenzelfde visie hebben over de wetenschappelijke en technologische uitdagingen. Het joint lab SIVALab zal bovendien steunen op de platformen voor zelfrijdende voertuigen die ontwikkeld werden door Heudiasyc op basis van Renault ZOE, en gefinancierd werden in het kader van de Equipex Robotex ("équipement d’excellence"), met de steun van de Région Hauts de France en het EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Tests op de weg zullen gepland worden in het kader van een samenwerking met de Agglomération de la Région de Compiègne, " aldus Ali CHARARA, directeur van het laboratoire Heudiasyc.
De officiële opening van SIVALab vindt plaats op 3 maart 2017 in Compiègne, in aanwezigheid van vooraanstaande figuren uit de regio, onder wie Xavier Bertrand, Président du Conseil régional Hauts-de-France, Philippe Marini, burgemeester van Compiègne, en vertegenwoordigers van het CNRS, de UTC en Renault.
Over de Renault-groep
De Renault-groep, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die in 127 landen aanwezig is en in 2016 bijna 3,2 miljoen voertuigen verkocht. Hij telt vandaag ruim 120.000 medewerkers en beschikt wereldwijd over 36 productievestigingen en 12.700 verkooppunten. Om de grote technologische uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een strategie van rendabele groei te voeren, steunt de Groep op zijn internationale ontwikkeling, de complementariteit van zijn drie merken (Renault, Dacia en Renault Samsung Motors), elektrische voertuigen, en zijn unieke alliantie met Nissan. Met een nieuwe renstal in de Formule 1 en een sterk engagement in de Formule E is de autosport een uithangbord voor de innovatie en de naamsbekendheid van Renault.
Over de UTC
De UTC is zowel een universiteit als ingenieursschool en is gefundeerd op een onderwijsmethode op basis van autonomie en interdisciplinair technologisch onderzoek gericht op innovatie. De UTC vormt ingenieurs, masters en doctors die de competenties hebben om de interacties van technologie te begrijpen tussen de mens en de maatschappij, en te werken in een omgeving van wereldwijde concurrentie, met duurzame ontwikkeling als doel. De professoren-onderzoekers en ingenieurs van de UTC geven richting aan innovatie, door nieuwe concepten te laten ontstaan en een centrale plaats te geven aan ondernemerschap.
Over het CNRS
Het CNRS is een referentie onder de onderzoeksinstellingen in Europa en de wereld. Het heeft als primaire missie kennis te doen groeien, gesteund op al zijn disciplines en zijn capaciteit om ze onderling te verbinden.
Het CNRS doet onderzoek in alle wetenschappelijke, technologische en maatschappelijke domeinen. Het is actief op alle terreinen van de wetenschap, van wiskunde, fysica, informatie- en communicatiewetenschappen en -technologie, kernfysica en hoge-energiefysica, planeet- en universumwetenschappen, scheikunde, biologie, humane en sociale wetenschappen, tot milieuwetenschappen en ingenieurswetenschappen.
Een van de huidige prioriteiten van het CNRS is zijn exploitatiemodel, dat vooral steunt op de co-constructie van wetenschappelijke partnerships met ondernemingen en op performante samenwerkingstools, zoals joint labs.
De Délégation régionale Nord-Pas de Calais et Picardie zorgt voor een rechtstreekse en lokale sturing van de labs en onderhoudt de banden met de plaatselijke partners en de overheden.
Over Heudiasyc
Heudiasyc (Heuristique et Diagnostic des Systèmes Complexes) is een gemengde onderzoekseenheid van de Université de Technologie de Compiègne en het CNRS, en is actief in het domein informatie- en communicatiewetenschappen en -technologie, met name IT, automatisering, robotica, beslissingssystemen en beeldvorming. Het laboratorium beschikt over verschillende experimenteer- en demoplatformen: spoorwegsupervisie, slimme/autonome voertuigen, drones, virtual-realityruimte, enz.
De wetenschappelijke activiteiten van Heudiasyc zijn organisatorisch opgedeeld in 4 teams: ASER (Automatique, Systèmes Embarqués, Robotique), DI (Décision, Image), RO (Réseaux, Optimisation) en ICI (Information, Connaissance, Interaction). In het laboratorium zijn meer dan 155 personen werkzaam en het aanvaardt jaarlijks een vijftigtal stagiairs.
Heudiasyc is coördinator van twee PIA's (Programmes des Investissements d'Avenir): Labex MS2T en Equipex Robotex (luik mobiele robotica). De activiteiten ervan liggen perfect in de lijn van de regionale strategie, met name in het domein mobiliteit, slim vervoer en digitaal.
Médiathèque