Story

Renault Austral: met aandacht voor een tactiele ervaring

Nieuwe Renault Austral biedt een unieke interieurervaring dankzij de texturen en materialen die op minutieuze wijze werden gekozen en gecontroleerd in de geheime laboratoria van het Technocentre (Guyancourt). Daar brengt Carla, chemicus van opleiding en verantwoordelijke voor de zintuiglijke ervaring bij Renault, haar tactiele experts samen om de conformiteit van materialen voor auto-interieurs te controleren. Of het nu gaat om de gevoelskwaliteit van het stuurwiel en de armsteunen, het comfort van de zetels of de wattering van het dashboard, om in te spelen op de voorkeuren van klanten wordt een ongewoon en origineel meetinstrument gebruikt dat trouw blijft aan zijn aanbevelingen: de mens. Van zintuigen tot wetenschap, wij spraken met de verantwoordelijke voor dit unieke meetinstrument.

Le 08 Februari 2023

In een kleine zaal in het gebouw 'Laboratoires' van het Technocentre in Guyancourt wordt de toekomst van Renault-interieurs bepaald. Hier liggen tientallen monsters van stoffen en onderdelen op tafel te wachten op een analyse. De materialen worden ingedeeld volgens twaalf criteria van hard tot zacht, van kleverig tot droog, van glad tot ruw. Dat gebeurt met een instrument dat Renault in 2004 creëerde, de Sensotact. Voor Nieuwe Austral heeft dit systeem bijgedragen tot de keuze van het materiaal dat het leder op het stuur heeft vervangen, alsook van de materialen voor de zetels, het dashboard en de armsteunen.

“Wat me bijzonder aanspreekt in dit vak is de wetenschappelijke aanpak, want ik doe aan metingen. De originaliteit schuilt in het feit dat ik de mens als meetinstrument gebruik. Dat is ongezien.” Carla, zintuiglijk materiaalspecialiste, verantwoordelijk voor de tactiele ervaring bij Renault

Sensotact: gevoeligheid en wetenschappelijke nauwkeurigheid

Een betere gevoelskwaliteit is essentieel voor de waarneembare kwaliteit van een wagen en bepaalt de relatie tussen bestuurder en voertuig. De meeste onderdelen worden voornamelijk met handen en vingers bediend. Het contact moet dus aangenaam blijven om een onberispelijke rijervaring te verzekeren. Voor elk onderdeel, zoals het stuur, het dashboard, de versnellingspook, de armsteun of de deurstrip, wordt de conformiteit gecontroleerd door tactiele experts en met behulp van het toonaangevende zintuiglijke instrument van Renault, de Sensotact. Deze werd ontwikkeld om de verschillende onderdelen te meten waarvoor tactiele specificaties zijn opgenomen in de lastenboeken. Sinds zijn ontstaan werd het instrument steeds verder verbeterd en verfijnd aan de hand van klantenstudies.

Het combineert gevoeligheid met wetenschappelijke nauwkeurigheid om de meest correcte resultaten te bereiken. De Sensotact heeft de vorm van een koffer en bevat twaalf ‘descriptoren’ die overeenkomen met een eenvoudig gevoel, zoals hardheid, geheugeneffect, gladheid, enz. Elke descriptor bestaat uit controlemonsters met een schaalverdeling van 0 tot 100 in stappen van 25. Door de materialen voor toekomstige modellen te vergelijken met de controlestalen van de Sensotact, kunnen tactiele experts de criteria voor elk onderdeel erg nauwkeurig en precies beoordelen.

“Om de specificaties te definiëren in het lastenboek van de onderdelen, hebben we gebruikgemaakt van klantenstudies die een hedonische waarde hebben opgeleverd: ‘ik hou ervan’ of ‘ik hou er niet van’. In het laboratorium kunnen we vervolgens de conformiteit van deze onderdelen meten met de Sensotact en de panelleden”, legt Carla uit.

Hoewel bepaalde eenvoudige descriptoren geobjectiveerd konden worden – denk maar aan hardheid en geheugeneffect – moeten andere factoren, zoals de gladheid op het stuur, getest worden met een menselijk panel om metingen te verkrijgen die compatibel zijn met wat de klant zal voelen wanneer hij zijn stuur bedient.

Die tactiele evaluatie kan door tal van factoren worden beïnvloed, zoals het wassen van de handen of hormonale veranderingen. Toch heeft dit geen invloed op de resultaten, omdat de evaluatie van het onderdeel steeds wordt vergeleken met het Sensotact-instrument. Zo zijn de waarden altijd identiek, wat resulteert in een gemiddelde, een standaardafwijking en een statistische berekening om de intrinsieke aanraakwaarde van het onderdeel te bepalen.

Een panel van twaalf experts, opgeleid in zintuiglijke ervaringen

Om de Sensotact-tool te gebruiken, heeft Carla twaalf tactiele experts opgeleid, de zogeheten ‘panelleden’, over de verschillende protocollen en handelingen die moeten worden nageleefd om onderling betrouwbare en reproduceerbare resultaten te verkrijgen. Ze komen uit alle sectoren van de onderneming en hebben zich vrijwillig aangeboden om deel uit te maken van het panel en een ander vak buiten hun gebruikelijke perimeter te ontdekken. De panelleden tonen trots dat ze aan de nieuwe modellen van het Renault-gamma werken, zoals Nieuwe Renault Austral, waarvoor ze een speciale opdracht kregen: het nieuwe materiaal van het stuur, een stof met kunststofcoating (TEP), valideren om een alternatief te vinden voor leder.  

“De vergelijkende resultaten van de tactiele metingen op twee stuurwielen, een in leder en een in TEP, waren strikt identiek en de klanten waren volkomen tevreden over het gevoel. Dat heeft ons gesterkt in de idee dat we het leder daadwerkelijk kunnen vervangen door dit type van bekleding, om milieubewuster te werken zonder daarbij te raken aan de tactiele prestaties,” legt Carla uit.  

Ook de andere interieuronderdelen van Austral werden gevalideerd tijdens achttien evaluatiesessies in het laboratorium. Elke sessie vertegenwoordigt 15 tot 20 minuten evaluatie per panellid.

“Dankzij de beoordelingen die we in het laboratorium maken, kunnen we op voorhand detecteren of een materiaal bijvoorbeeld erg ruw – en dus niet-conform – is, en kunnen we de teams waarschuwen dat ze een betere oplossing moeten zoeken.” Emilie, materiaalingenieur voor zintuiglijke tools en Sensotact-panellid

“Ik heb meegewerkt aan de ontwikkeling van de Sensotact. Sindsdien hebben we de kwaliteit van onze voertuigen voortdurend verbeterd. Ik ben erg trots dat ik hieraan kan meewerken en het is zelfs bijna een beroepsmisvorming geworden: als ik in een wagen stap, raak ik alle onderdelen aan om te controleren of ze van het beste kwaliteitsniveau zijn.” Magali, ingenieur batterijchemie en Sensotact-panellid

De invloed van COVID-19 op het evaluatieprotocol 

Na COVID-19 werd het evaluatieprotocol volledig herzien. Voor de pandemie raakten alle panelleden tegelijkertijd hetzelfde staal en dezelfde descriptor aan, dus moest er een andere manier worden gevonden om de metingen te blijven uitvoeren. Daartoe heeft Carla het protocol aangepast door voor elke tactiele expert verschillende slots te reserveren, naargelang de beschikbaarheid van elke expert. Een principe dat door alle panelleden werd goedgekeurd om de continuïteit van de metingen te garanderen en klanten de beste tactiele ervaring te bieden in het interieur van hun wagen!

Documenten

Renault Austral: met aandacht voor een tactiele ervaring (WORD)

Renault Austral: met aandacht voor een tactiele ervaring (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Médiathèque (5)

Documenten

Renault Austral: met aandacht voor een tactiele ervaring (WORD)
Renault Austral: met aandacht voor een tactiele ervaring (PDF)
Renault Austral: met aandacht voor een tactiele ervaring (WORD)
Renault Austral: met aandacht voor een tactiele ervaring (PDF)