Story

RENAULT 5 PROTOTYPE, KOPLAMPEN MET EEN ONDEUGENDE KNIPOOG - AFLEVERING 2

Na een eerste aflevering die gewijd was aan de herinterpretatie van de originele R5, dompelen we u nu onder in de coulissen van Renault Design. Alle schijnwerpers staan gericht op François Leboine, Directeur Design Concept en Showcars. Hij legt ons uit hoe een geslaagde retro-futuristische oefening van Renault 5 Prototype een brug kon slaan tussen verleden en heden. De blikvangers!

Le 23 Februari 2021

Goede herinneringen opsnuiven, “een glimlach tevoorschijn toveren”, dat wilde François Leboine met Renault 5 Prototype. Hij is verantwoordelijk voor de concept- en showcars bij Renault en neemt ons terug mee naar de ontwikkeling van de koplampen van het prototype; die belichamen op zich al het werk aan de wagen, zo vertelt hij ons. Hiervoor gebruikte hij een beproefde methode, die hij ons wil onthullen:

“Als ik een specifiek element zou moeten uitkiezen dat al het werk aan Renault 5 Prototype symboliseert, dan is dat zonder twijfel de koplamp. ”

De originele R5 in al zijn vormen als uitgangspunt

Vooraleer er een creatief proces op gang kon komen, was er materiaal nodig. De eerste fase, de zogenaamde analytische fase, bestond erin de archieven samen te voegen om de originele wagen te analyseren, te begrijpen en te ontbinden. De essentie zelf begrijpen. We konden de mythische R5 vanuit alle hoeken bestuderen dankzij een verzameling foto’s, vluchtige tekeningen, schetsen van de oorspronkelijke ontwerper Michel Boué, tijdschriften, afleveringen en brochures. Een wagen die Renault Classic ons uitleende, hielp ook om bepaalde elementen, zoals de befaamde koplampen, beter te begrijpen.

“We hebben echt voortgebouwd op de geschiedenis van Renault en de erg geliefde R5 in het bijzonder, met zijn uiterst herkenbare, schalkse blik”

Vervolgens zetten de ontwerpers de eerste schetsen op papier, net als karikaturisten die de persoonlijkheid van een gezicht proberen te vatten. “Aan de hand van de schetsen konden ze fundamentele elementen identificeren die bewaard moesten blijven om de guitige blik van de originele R5 na te bootsen”, legt François Leboine uit. Daarna schakelden de ontwerpers over op een grafische tool om de verhoudingen, de contouren en de afstand tussen de koplampen te bepalen, om de expressie en de glimlachende blik van de R5 uit de jaren 70 terug te vinden.

“Back to the future” of de methode van de verschuiving

Na de analyse van de grafische kenmerken en het sleutelen aan de verhoudingen, maakten de ontwerpers gebruik van een zogenaamde verschuiving: een methode om een voorwerp te bepalen en over te brengen naar een andere wereld. “Ze zullen al het grafische materiaal uit het vorige onderzoek gebruiken, combineren met de moodboard-bevindingen en de principes van hedendaagse objecten om een detailtekening uit te werken in een futuristische context”. Voor Renault 5 Prototype inspireerden de ontwerpers zich onder meer op de wereld van de luchtvaart, architectuur, productontwikkeling en zelfs elektronica.

Dankzij deze verschuiving van visuele principes zijn de koplampen van het prototype echte technologische en futuristische elementen geworden. De mistlampen die toen vaak werden gebruikt, hebben een sprong naar de toekomst gemaakt. Ze werden getransformeerd tot dagrijlichten die volledig geïntegreerd zijn in de voorbumper.

“Het was echt belangrijk dat we met de Renault 5 Prototype niet zomaar een waarheidsgetrouwe kopie van het verleden creëerden. Het voertuig moest ook echt elementen uit de toekomst bevatten. ”

De laatste stap: confrontatie

Ten slotte was er de confrontatie, de laatste stap voor de designers. Die zou bepalen of hun werk geslaagd is. “Al onze ingrepen toetsten we af bij mensen in onze omgeving, om te weten te komen of we de R5 konden laten herleven of dat het opzet mislukt was”, legt François Leboine uit.

“De reactie van onze interne omgeving liet al uitschijnen dat de auto een echt succes zou worden. Uiteindelijk overtrof alles echter onze verwachtingen. ”

Renault 5 Prototype werd immers unaniem zeer warm onthaald. Zowel op de koplampen als op het hele voertuig werden de lijnen en de futuristische details erg op prijs gesteld. Met Renault 5 Prototype heeft het emblematische model van het Renault-erfgoed nu een waardige erfgenaam. Een moderne wagen die perfect bij zijn tijd past en charme uitstraalt.

Renault-DNA gerespecteerd, projectie in de toekomst geslaagd: opdracht volbracht!

Documenten

Renault 5 Prototype, koplampen met een ondeugende knipoog - Aflevering 2

Voir les documents Voir la médiathèque

Médiathèque (18)

Documenten

Renault 5 Prototype, koplampen met een ondeugende knipoog - Aflevering 2
Renault 5 Prototype, koplampen met een ondeugende knipoog - Aflevering 2