Communiqué de presse
Communiqué de presse

Renault 5 Diamant, een elektrische showcar ontwikkeld met Pierre Gonalons voor de 50e verjaardag van het model

Renault werkte samen met de Franse ontwerper Pierre Gonalons om dit iconische model opnieuw uit te vinden. Het resultaat van die samenwerking is Renault 5 Diamant, een unieke elektrische showcar die is ontstaan uit de ontmoeting tussen de wereld van het interieurdesign en die van de auto.

Le 04 Juli 2022

Renault werkte samen met de Franse ontwerper Pierre Gonalons om dit iconische model opnieuw uit te vinden. Het resultaat van die samenwerking is Renault 5 Diamant, een unieke elektrische showcar die is ontstaan uit de ontmoeting tussen de wereld van het interieurdesign en die van de auto.

In 2022 viert het merk de zestigste verjaardag van een icoon, Renault 5, Als uithangbord van de popcultuur wist Renault 5 tussen 1972 en 1984 in vele landen meer dan 5 miljoen eigenaars te overtuigen.

Renault biedt tal van bijeenkomsten en activeringen aan, met evenementen, happenings en campagnes op de sociale netwerken.

 RENAULT X PIERRE GONALONS

Vandaag is het de beurt aan een nieuwe samenwerking tussen Renault en de Franse ontwerper Pierre Gonalons. Om de 50e verjaardag van dit iconische model te vieren, besliste Renault om samen te werken met een grote ontwerper die door het tijdschrift Architectural Digest wordt beschouwd als een van de 100 beste ontwerpers en een vertegenwoordiger is van de Franse kunst.

Het resultaat van de samenwerking tussen Pierre Gonalons en het team Kleuren en Materialen Design van Renault is de showcar Renault 5 Diamant. Een elektrische wagen die de visie van de ontwerper op de auto van de toekomst toont en de stijlelementen van de auto verenigt met die van de interieurinrichting.

 “Ik ben vereerd met de uitnodiging van Renault om de mythische R5 opnieuw uit te vinden ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. Het merk gaf me carte blanche om de wagen van mijn dromen te tekenen. ”, verklaarde Pierre Gonalons. “De R5 belichaamt in mijn ogen de popcultuur, het optimistische en resoluut hedendaagse leven.  Met Renault 5 Diamant wilde ik hulde brengen aan zijn revolutionaire design en mijn wereld van vormen en kleuren vertalen naar de autowereld. ”

 

RENAULT 5 DIAMANT

Pierre Gonalons haalt zijn inspiratie uit de decoratieve kunsten en meer bepaald uit unieke sieraden met kostbare en innovatieve details.

Renault 5 Diamant behoudt de karakteristieke lijnen en de iconische vorm van de originele ‘Supercar’ die in 1972 de productielijn van Renault afrolde, maar onder dat vertrouwde silhouet vond een grondige transformatie plaats. Onder de motorkap is de wagen uitgerust met een 100% elektrische motor, het eerste element dat zijn moderniteit benadrukt. Visueel introduceert zijn design hoogstaande details die uitnodigen tot de ontdekking van deze unieke en verfijnde mix.

François Farion, Directeur Kleuren & Materialen van Renault, benadrukte: “De creatieve wereld en persoonlijkheid van Pierre Gonalons en zijn medewerkers behoren tot het paradepaardje van Franse ambachtslieden, met een vernieuwend en gedetailleerd resultaat. Voor mij is de Renault 5 Diamant in de eerste plaats de emotionele schok van koetswerkkleuren waardoor de wagen tegelijk naïef en gesofisticeerd oogt. Daarnaast zie je de aandacht voor detail van Pierre, die erg gevoelig is voor de verwijzingen en betekenis van elk element. ”

Aan de buitenzijde werd het koetswerk verfijnd om de iconische lijnen van Renault 5 nog beter te benadrukken. De gebruikelijke aanhangsels werden bewust uit hun omgeving gehaald en werden vergroot, zowel in vorm als in afwerking. De koplampen en lichten zijn gefacetteerd als edelstenen en de brede wielen, die werden overgenomen van de Alpine-versie, werden in het midden gladgestreken en getekend door de zon die Pierre Gonalons zo na aan het hart ligt. De koetswerkkleur heeft een drielaagse lak, gemaakt van goudkleurige pigmenten op een roze basis. Ze wordt bedekt met een matte vernis, wat een zeer wisselend effect geeft met goudkleurige reflecties in de zon en een meer blauwachtige tint in de schaduw.

Binnenin domineert het design. Met de gezamenlijke expertise van Renault Design en de vaklui die betrokken waren bij de realisatie van het project kon Pierre Gonalons de wagen vereenvoudigen door enkel zeer specifieke elementen over te houden. De deurhandgrepen, de bedieningen van de elektrische ruiten en de versnellingspook kregen de vorm van een afgevlakte bol. Deze vorm werd uitgespeeld met Parijse kenmerken, verguld in lichtgoud en vervaardigd uit roestvrije en zeer duurzame materialen. Het stuur, met zijn bijzondere en toch functionele vorm, wordt geproduceerd met marmer op carbon en zelfs de sleutel van de wagen ondergaat een specifieke behandeling. Alles vertrekt vanuit de expertise van Renault om de hele auto een onberispelijke geloofwaardigheid en realisme te geven, zonder het gebruik van functionele elementen in gevaar te brengen.

Renault 5 Diamant biedt ook technologie. Hi is 100% elektrisch en beschikt over een vingerafdruklezer die de deuren ontgrendelt. Als elektrische wagen biedt Renault 5 Diamant een versnellingspook met drie sequentiële standen (vooruit, neutraal en achteruit). Drie ronde tellers met digitale weergave ter ere van de klokkenmakerij geven de essentiële informatie weer: snelheid, laadniveau en uur. Wat de navigatie en het infotainment betreft, alles kan eenvoudig worden bediend met de smartphone van de eigenaar, die een speciaal plaatsje krijgt in het midden van het dashboard.

HET PRONKSTUK VAN FRANSE AMBACHT

Renault 5 Diamant is tot in het kleinste detail verzorgd en gemaakt van uitmuntende materialen. Bovendien wordt de feilloze uitvoering verzekerd door vaklui met een erkende en unieke knowhow. De showcar plukte de vruchten van de ervaring van Design et Solution, een onderneming die gespecialiseerd is in de realisatie van uitzonderlijke voertuigen en die instaat voor de ontwikkeling, assemblage en uiteindelijke realisatie van de showcar.

Bovendien hebben verschillende ambachtslieden die dagelijks samenwerken met Pierre Gonalons aan het project meegewerkt om hun expertise ter beschikking te stellen. Meer in detail zijn het stuur en de opbergruimte gemaakt van marmer, gerecycled door Minéral Expertise, waarbij gebruik werd gemaakt van het Franse marmer, de “Grand Antique d’Aubert”, dat buisvormig is bewerkt, waardoor het lichter en kneedbaar is. De stof van de zetels wordt geproduceerd door textielmerk Métaphores, terwijl de stof van paardenhaar op het dashboard is vervaardigd door het honderdjarige bedrijf Le Crin, een ambachtsman die het handmatig weven van paardenhaar beheerst. De vloermat van mohairwol is vervaardigd door Pinton, een van de laatste Franse tapijtfabrieken, historisch gevestigd in Aubusson. Tot slot wordt het verguldsel van de sierelementen van de wagen, zoals het monogram op de motorkap, voorzien door de werkplaats Bertin-Aubert in Parijs, die zich onderscheidt door zijn knowhow en precisie in de uitvoering.

DIGITAAL OFFENSIEF EN VEILINGVERKOOP

Na community’s van liefhebbers op Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en YouTube te hebben samengebracht en onlangs zijn officiële TikTok- en Pinterest-account te hebben gelanceerd, besliste Renault zijn intrede te doen in het universum van de NFT’s.

In het kader van dit project zullen Renault en Pierre Gonalons ook een collectie van talrijke NFT’s ontwikkelen, geïnspireerd op Renault 5 Diamant, die in september zal worden onthuld.

Enkele weken later wordt Renault 5 Diamant ook geveild met zijn ‘digital twin’ NFT. De opbrengst van de verkoop gaat naar Give Me 5, het nieuwe project rond maatschappelijke verantwoordelijkheid van het merk voor de jongere generaties via sport en muziek.

 

Documenten

RENAULT 5 DIAMANT, EEN ELEKTRISCHE SHOWCAR ONTWIKKELD MET PIERRE GONALONS VOOR DE 50E VERJAARDAG VAN HET MODEL (WORD)

RENAULT 5 DIAMANT, EEN ELEKTRISCHE SHOWCAR ONTWIKKELD MET PIERRE GONALONS VOOR DE 50E VERJAARDAG VAN HET MODEL (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

OVER RENAULT

Als historisch mobiliteitsmerk en Europees pionier op het gebied van elektromobiliteit ontwikkelt Renault al lang innovatieve voertuigen. Met het strategische plan ‘Renaulution’ tekende het merk een ambitieuze en waardevolle transformatie uit. Renault evolueert zo naar een nog competitiever, evenwichtiger en meer geëlektrificeerd gamma. Moderniteit en innovatie op het gebied van technologie-, energie- en mobiliteitsdiensten, zowel in de auto-industrie als daarbuiten.

Renault België Luxemburg is sinds 1908 aanwezig in België en was een van de eerste filialen van het merk Renault. Renault België Luxemburg steunt op een netwerk van meer dan 250 verkoop- en servicepunten en is een van de grootste spelers op de Belgisch-Luxemburgse markt. In 2021 stond het merk Renault op de vijfde plaats op de markt met een marktaandeel van 6,6% (personenwagens en bedrijfsvoertuigen). Wat de verkoop aan particulieren betreft, sloot Renault 2021 af op de derde plaats.

 

 

 

Documenten

RENAULT 5 DIAMANT, EEN ELEKTRISCHE SHOWCAR ONTWIKKELD MET PIERRE GONALONS VOOR DE 50E VERJAARDAG VAN HET MODEL (WORD)
RENAULT 5 DIAMANT, EEN ELEKTRISCHE SHOWCAR ONTWIKKELD MET PIERRE GONALONS VOOR DE 50E VERJAARDAG VAN HET MODEL (PDF)
RENAULT 5 DIAMANT, EEN ELEKTRISCHE SHOWCAR ONTWIKKELD MET PIERRE GONALONS VOOR DE 50E VERJAARDAG VAN HET MODEL (WORD)
RENAULT 5 DIAMANT, EEN ELEKTRISCHE SHOWCAR ONTWIKKELD MET PIERRE GONALONS VOOR DE 50E VERJAARDAG VAN HET MODEL (PDF)

OVER RENAULT

Als historisch mobiliteitsmerk en Europees pionier op het gebied van elektromobiliteit ontwikkelt Renault al lang innovatieve voertuigen. Met het strategische plan ‘Renaulution’ tekende het merk een ambitieuze en waardevolle transformatie uit. Renault evolueert zo naar een nog competitiever, evenwichtiger en meer geëlektrificeerd gamma. Moderniteit en innovatie op het gebied van technologie-, energie- en mobiliteitsdiensten, zowel in de auto-industrie als daarbuiten.

Renault België Luxemburg is sinds 1908 aanwezig in België en was een van de eerste filialen van het merk Renault. Renault België Luxemburg steunt op een netwerk van meer dan 250 verkoop- en servicepunten en is een van de grootste spelers op de Belgisch-Luxemburgse markt. In 2021 stond het merk Renault op de vijfde plaats op de markt met een marktaandeel van 6,6% (personenwagens en bedrijfsvoertuigen). Wat de verkoop aan particulieren betreft, sloot Renault 2021 af op de derde plaats.