Communiqué de presse
Communiqué de presse

‘Paris-Saclay Autonomous Lab’: Groupe Renault start publieke proeven met autonome, elektrische, gedeelde en op aanvraag beschikbare ZOE's Cab.

 • Van 14 oktober tot 8 november 2019 zal een panel van een honderdtal personen[1] gebruikmaken van een service met elektrische, autonome en gedeelde Renault ZOE's Cab die op aanvraag beschikbaar zullen zijn op de campus Paris-Saclay.

 • Het doel van de proeven is de service voor mobiliteit op aanvraag technisch te testen, en te kijken of de eindklanten de oplossing aanvaarden en zich toe-eigenen voor hun dagelijkse verplaatsingen.

 • Op basis van de proeven en de feedback van de gebruikers zal Groupe Renault kunnen bepalen welke aanpassingen nodig zijn aan de service, de mobiele app en de auto's, om morgen de beste oplossing aan te kunnen bieden voor elektrische, autonome en gedeelde mobiliteit op aanvraag. 

 • Het project ‘Paris-Saclay Autonomous Lab’, dat op 15 mei 2019 werd opgestart, heeft als doel een volledig systeem voor autonoom vervoer te testen, bestaande uit autonome voertuigen, een supervisiesysteem, een geconnecteerde infrastructuur en apps voor klanten, om de voorwaarden voor de implementatie van een autonome mobiliteitsservice op grotere schaal te bepalen.

Le 14 Oktober 2019

Van 14 oktober tot 8 november 2019 zal een panel van een honderdtal personen in het kader van het project ‘ Paris-Saclay Autonomous Lab ’ gebruikmaken van de service met op aanvraag beschikbare voertuigen van Groupe Renault op de campus Paris-Saclay.

De service met prototypes van elektrische, autonome en gedeelde Renault ZOE's Cab is overdag beschikbaar. De panelleden kunnen er vrij van gebruikmaken op de campus Paris-Saclay voor dagelijkse verplaatsingen zoals naar een van de scholen of een van de labo's op de campus, om te gaan ontbijten, om te gaan sporten, enz.

Om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op de behoeften van de gebruikers, is de service beschikbaar van maandag tot vrijdag tussen 11 en 18 uur .

Verschillende prototypes van Renault ZOE Cab voor verschillende ervaringen

Twee wagens zullen de volledige duur van de publieke proeven rondrijden op de campus Paris-Saclay.

- Een prototype van ZOE Cab met:

 • Een zeer brede paneeldeur die over de volledige lengte van het interieur van de ZOE opent, waarmee meteen zowel vooraan als achteraan ingestapt kan worden;
 • Een plaats voor de veiligheidsoperator, die afgescheiden is van de rest van het interieur. Uiteraard is het de bedoeling in de experimentele toekomst passagiers autonoom te vervoeren zonder bestuurder of operator aan boord;
 • Zetels die voor elke inzittende een intieme bubbel creëren met een eigen scherm en USB-aansluiting en afzonderlijke luidsprekers.

- Een ZOE Cab met:

 • Een vergrote deur rechts achteraan om – enkel aan de stoepkant – vlot en veilig te kunnen instappen;
 • Een heringerichte passagiersruimte met een passagierszetel vooraan die met de rug naar de rijrichting geplaatst is om gebruikers – als onderdeel van een gemeenschappelijke, gedeelde mobiliteit – op een nieuwe manier te vervoeren terwijl ze elkaar kunnen aankijken;
 • Het interieur van de wagens is voorzien van tussen de passagiers gedeelde schermen die hen tijdens de rit ondersteunen.

Een intuïtieve smartphoneapp om makkelijk te reserveren

Een gebruiker kan in real time een wagen oproepen of reserveren met de specifiek voor de ZOE Cab-proeven ontwikkelde Marcel Saclay -smartphoneapp.

Daarin geeft hij het vertrekpunt, de bestemming en het aantal passagiers in.

ZOE Cab kan indien nodig ook onderweg stoppen om nog een andere passagier op te pikken die hetzelfde traject of een deel daarvan wil afleggen.

Afhankelijk van zijn locatie op de site op het ogenblik van de reservering geeft de app informatie aan de klant wat het dichtstbijzijnde opstappunt is en wanneer de wagen daar zal aankomen.

De service wil daarbij een goede dekking bieden met 12 op- en afstappunten die dicht in de buurt liggen van de plekken op de site met de hoogste bezoekersfrequentie en die de andere weggebruikers op de route niet hinderen.

Aan boord kunnen gebruikers in de app hun traject volgen en zien hoe laat ze zullen aankomen aan het afstappunt.

Services aan boord om passagiers een zeer hoog comfort te bieden

De ZOE's Cab zijn uitgerust met aanraakschermen die de passagiers tijdens hun rit ondersteunen. Afhankelijk van het model zijn de schermen gedeeld of afzonderlijk.

De volgende services zijn aan boord beschikbaar:

-        Volgen van het traject van de rit en het uur van aankomst

-        Weergave of er desgevallend nog een andere passagier opgepikt wordt

-        Instelling van de temperatuur

-        Instelling van de helderheid van het aanraakscherm

-        Kennismaking met muziek

 • Afhankelijk van het ZOE Cab-model wordt de muziek weergegeven via de luidsprekers van de wagen of via de hoofdsteun van de gebruiker die de muziek selecteerde.

De ZOE Cab biedt naast zetels die een eigen intieme bubbel creëren voor de passagiers, ook akoestische sferen die gebaseerd zijn op auditieve neurostimulatie . De techniek vertrekt van de kenmerken van het gehoor van de mens om de oorsprong van geluiden te bepalen en sluit zeer nauw aan bij het natuurlijke hoorproces. Het waargenomen geluidsbeeld wordt door de hersenen als driedimensionaal geïnterpreteerd en leidt zo tot een getrouwe weergave van de reële klanken om een volledig immersieve ervaring te creëren.

Drie programma's zijn beschikbaar:

-        Activation: om wat ingedommelde passagiers wakker te maken.

-        Power Nap: voor een diepe recuperatie dankzij een korte slaap van een paar minuten.

-        Relaxation: om passagiers een moment van ontspanning te bieden.

Een gebruikerspanel dat representatief is voor de campuspopulatie

Een honderdtal personen werd door het onafhankelijke bureau Eurosyn geselecteerd om aan de proeven deel te nemen. De deelnemers moesten aan specifieke criteria voldoen, waaronder:

-        Werken, studeren en/of wonen op de campus Paris-Saclay;

-        Minstens 8 ritten afleggen tijdens de 4 weken van de proeven.

Het panel moest ook representatief zijn voor de campuspopulatie en bestaat dus uit studenten, docenten, onderzoekers, ondernemers en administratief personeel.

Aan het einde van de proeven zullen de panelleden gevraagd worden hun mening te geven over de aangeboden service, de mobiele reserveringsapp, het comfort van de wagens en de aan boord beschikbare services.

Voor meer informatie over het project Paris-Saclay Autonomous Lab

[1] Panel samengesteld door het onafhankelijke bureau Eurosyn; representatief voor de populatie op de campus Paris-Saclay

---

Over Groupe Renault

Groupe Renault, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die in 134 landen aanwezig is en in 2018 bijna 3,9 miljoen voertuigen verkocht. Groupe Renault telt vandaag ruim 180.000 medewerkers en beschikt wereldwijd over 36 productievestigingen en 12.700 verkooppunten. Om de grote technologische uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een strategie van rendabele groei te voeren, steunt Groupe Renault op haar internationale ontwikkeling. Groupe Renault zet in op de complementariteit van haar vijf merken (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine en LADA), elektrische voertuigen, en haar unieke alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors. Met een 100% Renault-team in het Wereldkampioenschap Formule 1 sinds 2016 is de autosport een uithangbord voor de innovatie en de naamsbekendheid van Renault. www.group.renault.com

Documenten

‘Paris-Saclay Autonomous Lab’: Groupe Renault start publieke proeven met autonome, elektrische, gedeelde en op aanvraag beschikbare ZOE's Cab.

Voir le document
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

‘Paris-Saclay Autonomous Lab’: Groupe Renault start publieke proeven met autonome, elektrische, gedeelde en op aanvraag beschikbare ZOE's Cab.
‘Paris-Saclay Autonomous Lab’: Groupe Renault start publieke proeven met autonome, elektrische, gedeelde en op aanvraag beschikbare ZOE's Cab.