Communiqué de presse
Communiqué de presse

Overwinning voor Renault ZOE in Rallye Monte-Carlo ZENN 2014

Ondanks afgrijselijk weer vierde ZOE zijn internationale competitiedebuut in de prestigieuze Rallye Monte-Carlo ZENN met een duidelijke overwinning in alle vier de regelmatigheidstests.

Le 25 Maart 2014

-       1 ste algemeen, Rallye Monte-Carlo ZENN,

-       1 ste , regelmatigheidsprijs,

-       1 ste , prijs voor energieverbruik,

-       1 ste , autotest,

-       1 ste , Teams’ Challenge.

De Rallye Monte-Carlo ZENN (Zero Emission, No Noise) is het “groenste” criterium van de Rallye Automobile de Monte Carlo des Energies Nouvelles. Enkel elektrische wagens mogen namelijk aan het evenement deelnemen. De vijfde editie vond plaats van 21 tot 23 maart 2014 in Monaco en bestond uit drie speciale proeven van 46,51 km tot 88,08 km. De proeven waren opgesplitst in vier regelmatigheidstests.

Het evenement deed onder meer de adembenemende en kronkelende wegen aan van La Turbie naar Peille en van Sainte Agnès naar La Turbie, hoog boven de mediterraanse kust. Op de drukste dag (zaterdag 22 maart), met twee speciale proeven verdeeld over drie regelmatigheidstests, kregen de deelnemers af te rekenen met een combinatie van stortregen en mist.

Afsluitend was er een autotest in de haven van Monaco.

Bijna twee jaar nadat ZOE in juni 2012 een nieuw wereldafstandsrecord over 24 uur voor elektrische voertuigen (1.618 km) vestigde, leverde de volledig elektrische hatchback met zijn eerste deelname aan de Rallye Monte-Carlo ZENN vorig weekend nog maar eens een sprekend bewijs van zijn technische en dynamische kwaliteiten door elk van de in totaal vijf te winnen trofeeën in de wacht te slepen:

ALGEMEEN KLASSEMENT

1: RENAULT ZOE

2: MITSUBISHI I-MIEV

3: THINK CITY

REGELMATIGHEIDSKLASSEMENT

1: RENAULT ZOE

2: THINK CITY

3: MITSUBISHI I-MIEV

KLASSEMENT ENERGIEVERBRUIK

1: RENAULT ZOE

2: RENAULT ZOE

3: MITSUBISHI I-MIEV

AUTOTESTKLASSEMENT

1: RENAULT ZOE

2: CITROËN C-ZERO

3: RENAULT ZOE

TEAMS’ CHALLENGE

1: RENAULT ZOE

2: CITROËN C-ZERO

3: RENAULT ZOE

 

98% VAN DE KLANTEN … EN 100% VAN DE BESTUURDERS TEVREDEN OVER HUN RENAULT ZOE!

ZE ZOE TEAM bracht drie Renault ZOE's aan de start. Elk team met een verschillende achtergrond:

-       Een "wedstrijdteam" met Greg Jonkerlinck en copiloot Yves Munier, dat het algemene klassement binnenhaalde na overwinningen in alle vier de regelmatigheidstests.

-       Een "mediateam" met Christophe Bourgeois, dat de vierde plaats wist te behalen in twee van de vier regelmatigheidstests, en met een negende plaats in de autotest, waaraan nog 96 andere wagens deelnamen, hoger eindigde dan een aantal van de beste deelnemers, zoals de bekende Tesla S en Lotus Elise.

-       Een "privéteam" met aan het stuur Frédéric Allari en copiloot Nathalie Rouvier, dat dankzij sterke prestaties in de regelmatigheidstests op een uitstekende vijfde plaats algemeen eindigde.

Renault ZOE zit barstensvol technologie die werd ontwikkeld om zowel het rijplezier als de energie-efficiëntie verder te verhogen. Renault diende maar liefst 60 octrooien in om ZOE-bestuurders de allerbeste elektrische mobiliteit te bieden, zowel in het dagelijkse gebruik als in wedstrijden, met bijvoorbeeld een NEDC-rijbereik van 210 kilometer (100 tot 150 km in de praktijk), het beste in deze klasse.

“DEZE OVERWINNING LAAT ZIEN DAT WE AAN HET BEGIN STAAN VAN EEN REVOLUTIE,” aldus Greg JONKERLINCK.

De drie ZOE-bestuurders die de Rallye Monte-Carlo ZENN reden, waren allemaal zeer te spreken over de sterke punten van het model in zes belangrijke domeinen:

-       Gebruiksvriendelijkheid: de vlotheid waarmee de wagen vertrouwd raakt, het rijgemak, geen versnellingsbak, enz.;

-       Efficiënt weggedrag: ZOE is specifiek als elektrische wagen ontwikkeld, met een geoptimaliseerde gewichtsverdeling omdat de batterij onder de vloer zit;

-       Alerte prestaties: het maximumkoppel (220 Nm) is onmiddellijk beschikbaar, een troef die van onschatbare waarde blijkt wanneer men bijvoorbeeld uit een scherpe haarspeldbocht accelereert;

-       Optimalisering van het rijbereik: vergemakkelijkt door het geconnecteerde R-Link-multimediasysteem;

-       Rijbereik: dankzij de Range OptimiZEr van ZOE was het rijbereik altijd voldoende groot, zodat de bestuurders zich volledig op het rijden zelf konden concentreren. Het rijbereik daalde nooit onder 42%, zelfs tijdens de lange proef van 88 km.

-       Snel opladen: de mogelijkheid om de wagen aan te sluiten op een elektriciteitsbron van 22 kW had beslissend kunnen zijn tijdens een korte halte om de batterij op te laden.

ZOE EN DE RALLYE MONTE-CARLO ZENN IN CIJFERS

18 deelnemers

7 nationaliteiten

9 merken

5 trofeeën, allemaal gewonnen door ZOE-teams

Bijna 200 km aan speciale proeven

8 uur rijden

DE GESCHIEDENIS VAN RALLY'S MET ELEKTRISCHE WAGENS IN HET KORT

Het Kyoto-protocol is een internationaal verdrag om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en is actief naast de United Nations Framework Convention on Climate Change, waarvan de lidstaten sinds 1995 eenmaal per jaar bijeenkomen.

Het was in 1995 dat de Voorzitter van de Automobile Club de Monaco besliste om de Rallye Automobile Monte-Carlo Electrique te organiseren. Tot 1999 vonden vier edities plaats. Ondanks het succes ervan was er geen rally meer in 2000. Pas in 2005 werd opnieuw een rally exclusief voor wagens van de nieuwe generatie georganiseerd.

De Rallye Automobile de Monte Carlo des Energies Nouvelles is een manche van een specifiek wereldkampioenschap erkend door de FIA (Fédération Internationale Automobile). Het kampioenschap omvat 12 manches in Europa, Azië, Noord-Amerika en Afrika.

Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux