Communiqué de presse
Communiqué de presse

Oplaadoplossing voor elektrische voertuigen langs autosnelweg dankzij batterijen die tweede leven krijgen

Le 29 Augustus 2017

  • Wereldprimeur: de Renault-groep en Connected Energy hebben op rustplaatsen langs de autosnelweg 2 sneloplaadpunten geïnstalleerd die gebruikmaken van een stationair systeem voor energieopslag.
  • Het innoverende E-STOR-systeem werd door Connected Energy ontwikkeld op basis van gebruikte batterijen uit de elektrische voertuigen van Renault.
  • Het partnership kadert in de wereldwijde strategie van Renault op de markt van de energieopslag.

Boulogne-Billancourt, 29 augustus 2017 – Het Britse bedrijf Connected Energy en de Renault-groep hebben 2 sneloplaadpunten geïnstalleerd die gebruikmaken van de innoverende E-STOR-technologie voor energieopslag. Automobilisten op de Belgische en Duitse autosnelwegen zullen een beroep kunnen doen op deze wereldprimeur.

Het door Connected Energy ontwikkelde E-STOR maakt gebruik van gebruikte batterijen uit de elektrische voertuigen van Renault. Met die batterijen kan de E-STOR-technologie energie opslaan die op laag vermogen wordt aangeleverd, en die energie achteraf op hoog vermogen weer vrijgeven. Op die manier wordt het mogelijk sneloplaadpunten aan te bieden voor elektrische voertuigen op plekken waar het zeer duur zou zijn om rechtstreeks aan te sluiten op het elektriciteitsnet. E-STOR is niet duur en eenvoudig te plaatsen, en bevordert de uitbouw van het net van sneloplaadpunten in Europa.

Een oplossing die de circulaire economie ondersteunt

Als pionier en Europees marktleider in elektrische voertuigen draagt Renault bij tot de energieomschakeling door de batterijen uit elektrische voertuigen opnieuw te gebruiken voor vaste energieopslag. De verschillende oplossingen die Renault samen met zijn partners aanbiedt, kunnen worden ingezet voor diverse doeleinden, van woningen over industrieterreinen tot woonwijken.

Batterijen uit elektrische wagens hebben doorgaans een levensduur van acht tot tien jaar. Toch bieden ze ook daarna een aanzienlijke nuttige capaciteit voor stationaire toepassingen, waardoor ze een extra levensfase krijgen alvorens ze gerecycleerd worden. Net om die volledige levenscyclus te optimaliseren, heeft Renault voor klanten die een elektrisch voertuig kopen, een huurformule uitgewerkt voor de batterij.

“De Renault-groep ondersteunt de uitbouw van de oplaadinfrastructuur om het dagelijkse leven van bestuurders van elektrische voertuigen gemakkelijker te maken. Om die dynamiek te stimuleren, integreren we onze gebruikte batterijen in snelladers die de uitbaters van oplaadpunten een voordelige oplossing bieden. Bovendien is het een perfect voorbeeld van de circulaire economie in de praktijk,” aldus Nicolas Schottey, Directeur du Programme Batteries et Infrastructures des Véhicules Électriques van de Renault-groep.

“We ontwikkelen een heel assortiment E-STOR-systemen. Zoals de twee in België en in Duitsland geplaatste oplaadpunten is een deel van ons gamma specifiek gericht op het milieuvriendelijk en tegen lagere kosten opladen van elektrische voertuigen. Het doet me dus veel plezier om ze aan het werk te zien,” aldus Matthew Lumsden, Managing Director van Connected Energy. “We zijn momenteel bezig met nog andere projecten in Groot-Brittannië en in Europa. We kijken ernaar uit om onze oplossingen op grote schaal uit te rollen in de loop van de volgende maanden.”

Niet alleen voor het opladen van elektrische voertuigen

De E-STOR-systemen met de gebruikte batterijen uit de elektrische voertuigen van Renault zijn ook een oplossing voor het energiebeheer van industrieterreinen en winkelcentra. De systemen kunnen aangestuurd worden via een geavanceerd platform voor energieoptimalisering om als alternatieve, betrouwbare en solide energiebron te fungeren tijdens de piekuren. E-STOR kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan de zonnepanelen van ondernemingen of aan microwindturbines om energie op te slaan en achteraf het eigen net te voeden.

Over de Renault-groep

De Renault-groep, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die wereldwijd al meer dan 120 000 elektrische voertuigen verkocht. Renault is de Europese pionier en marktleider op het gebied van elektrische wagens. Een elektrische wagen op vier draagt een Renault-label. Renault is de enige constructeur die met ZOE, Twizy en Kangoo Z.E. een compleet gamma elektrische voertuigen aanbiedt en dekt daarmee een brede waaier aan toepassingen. Renault heeft zich als doel gesteld om de elektrische wagen op grote schaal te implementeren. Door voortdurend te innoveren stelt Renault alles in het werk om de elektrische mobiliteit dag na dag eenvoudiger en aangenamer te maken dankzij aantrekkelijke en betaalbare technologieën en de ontwikkeling van een compleet ecosysteem voor elektrische wagens.

Over Connected Energy

Connected Energy is een pionier in de ontwikkeling van geïntegreerde oplossingen voor energieopslag. Zijn in Groot-Brittannië ontwikkelde technologie verandert snel de manier waarop de grote energieverbruikers kunnen beschikken over de voordelen van betaalbare opslagsystemen. Het bedrijf levert een gamma kant-en-klare oplossingen, doet haalbaarheidsstudies rond systeem en ontwerp, en zorgt voor alles van de levering tot de plaatsing, het onderhoud en de uitbating op maat. Binnen zijn E-STOR-productgamma biedt Connected Energy oplossingen aan die specifiek ontwikkeld werden voor toepassing in de oplaadinfrastructuur van elektrische voertuigen. Connected Energy is gevestigd in het Engelse Newcastle en heeft een technisch centrum nabij Norwich.

Documenten

Oplaadoplossing voor elektrische voertuigen langs autosnelweg dankzij batterijen die tweede leven krijgen

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Oplaadoplossing voor elektrische voertuigen langs autosnelweg dankzij batterijen die tweede leven krijgen
Oplaadoplossing voor elektrische voertuigen langs autosnelweg dankzij batterijen die tweede leven krijgen