Nieuwe ZOE : 's werelds eerste industriële toepassing van een stof bestaande uit volledig gerecycleerd kaardgaren
-
Een industriële wereldprimeur, gezamenlijk ontwikkeld door Groupe Renault, Filatures du Parc (een Franse onderneming gespecialiseerd in kaardgaren), Adient Fabrics France (de Franse afdeling van ‘s werelds grootste leverancier van autozetels), met de steun van Ademe en de regio Occitanie (Frankrijk).
-
Een gepatenteerde stof op basis van veiligheidsgordels, stofresten en gerecycleerde PET-flessen, verkrijgbaar in Nieuwe Renault ZOE.
-
Een korte productiecyclus zonder chemische of thermische transformatie, voor een 60 procent lagere koolstofvoetafdruk dan bij het standaardprocedé.
Le 14 November 2019
Groupe Renault, die zich inzet om alsmaar meer gerecycleerde materialen te gebruiken in zijn wagens, heeft in 2015 het project ‘ àfiler ’ ingewijd in samenwerking met Filatures du Parc (een spinnerij in het Franse departement Tarn) en Adient Fabrics France (een leverancier van stoffen voor autozetels in het departement Ariège), om zo een uniek textielproduct te ontwikkelen dat enkel uit gerecycleerde materialen bestaat.
Dankzij de traditionele knowhow op het gebied van kaardgaren en gezamenlijk ontwikkelde innovaties, is dit textielproduct op basis van veiligheidsgordels, stofresten uit de autosector en polyestervezels van gerecycleerde PET-flessen voortaan verkrijgbaar in de uitvoeringen Zen en Intens van Nieuwe ZOE. Op een totale oppervlakte van 8 m² wordt deze stof gebruikt voor de productie van zetelbekledingen, dashboardbekledingen, bekledingen voor de versnellingspook en sierelementen voor de deuren. De stof beantwoordt bovendien aan de hoogste eisen op het gebied van comfort, reiniging, uv-weerstand en duurzaamheid.
De korte toeleverings- en productieketen van dit gerecycleerde kaardgaren – zonder chemische of thermische transformatie – maakt het mogelijk om de aanverwante CO 2 -uitstoot met meer dan 60 procent te verlagen in vergelijking met de stoffen bekleding uit de vorige ZOE, die met een standaard productieproces tot stand kwam.
Jean-Philippe Hermine, Directeur Strategie & Milieuplan van Groupe Renault : “Gezien de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt, is er voor de industrie een fundamentele rol weggelegd om hun productieprocessen aan te passen en hun milieu-impact te reduceren. Met de steun van onze partners Filatures du Parc en Adient Fabrics France zullen we aantonen dat het perfect mogelijk is om competitieve circulaire ontwikkelingsmodellen gericht op resources te implementeren en zich tegelijk een concurrentievoordeel te verschaffen dat het verschil maakt in een tijdperk waar de beschikbaarheid en kostprijs van grondstoffen strategische uitdagingen worden. Die inspanningen dragen bij tot het engagement van Groupe Renault om de milieu-impact van elke wagen over zijn hele levenscyclus te reduceren en zijn wereldwijde koolstofvoetafdruk tegen 2022 met 25 procent te verlagen tegenover de waarde van 2010."
Fabrice Lodetti , Zaakvoerder van Filatures du Parc , gaf tekst en uitleg: “Al vijftien jaar lang werkt onze onderneming aan de productie van gerecycleerde draden op basis van gebruikte stoffen, die doorgaans afkomstig zijn uit de meubel- en woningsector. Die stoffen zijn vandaag de dag goed voor meer dan 60 procent van onze activiteiten en ons doel bestaat erin om dat op termijn op te trekken tot 100 procent van de productie. We zijn overtuigd van het belang van dit duurzame sociaaleconomische model, dat steunt op de principes van de circulaire economie om de milieu-impact te beperken en de natuurlijke rijkdommen in de toekomst te sparen. Om op die weg verder te gaan, moedigen we al onze partners aan om voor deze stoffen te kiezen en werken we nauw samen met hun teams om ecologische producten te ontwikkelen.”
Mathias Daynie, Directeur van de ADIENT Fabrics-fabriek in Laroque d’Olmes, verklaarde van zijn kant: “ De ontwikkeling van producten die in een korte cyclus zijn gerecycleerd, zoals de stoffen ontwikkeld voor Nieuwe ZOE, vormen ontegensprekelijk de toekomst van onze sector. De mogelijkheden zijn eindeloos, zowel in de autosector als in andere sectoren, die ongetwijfeld mee op de kar zullen springen van deze ecologische, ethische en tevens economische weg. De site van Laroque d’Olmes, die tegelijk als productievestiging en onderzoeks- en ontwikkelingscentrum fungeert, kan schermen met zestig jaar ervaring sinds Michel Thierry de onderneming in 1955 heeft opgericht. De jongste twintig jaar wijdt de fabriek zich volledig aan de autosector en investeert ze – in samenwerking met partners – in toekomstgerichte producten met een hoge meerwaarde. Behalve die traditionele of ecologisch ontworpen stoffen voor de autosector heeft de site nog andere innovatieve stoffen bestudeerd, die nieuwe wegen zouden kunnen openen om de technische en ecologische ambities van klanten te ondersteunen.
De stof-, kledings- en ledersector stammen uit de vijftiende eeuw en maken integraal deel uit van het economische patrimonium van Occitanie (Frankrijk) , en de departementen Tarn en Ariège in het bijzonder. In een bijzonder concurrentiële context vormt de ontwikkeling van nieuwe technische, duurzame en tegelijk competitieve stoffen een ware hefboom voor groei voor de spelers in de regio, die zo de kans krijgen om nieuwe markten aan te boren, hun tewerkstelling op peil te houden en nieuwe vaardigheden op te bouwen.
Om die reden kreeg het project ‘àfiler’ de steun van Ademe en de Regio Occitanie , evenals ondersteuning van de ENSAIT (École nationale supérieure des arts et industries textiles) in Roubaix, die de onderzoeken en technische tests voor dit nieuwe textielproduct voor zijn rekening nam.
Zoom op het industriële proces :
- Inzameling en aanlevering:
Groupe Renault steunt op zijn filiaal Renault Environnement , dat in 2008 werd opgericht en zich wijdt aan de circulaire economie . Deze afdeling zamelt materialen in om ze een tweede leven te geven, zoals afval van veiligheidsgordels en ongebruikte resten van stoffen voor de autosector.
- Productie van gerecycleerd kaardgaren:
Groupe Renault vertrouwt de productie van de draad uit aan de onderneming Filatures du Parc in Brassac (Tarn). Dankzij de financiële en technische ondersteuning verkregen in het kader van het project ‘àfiler’ kon Filatures du Parc een nieuwe industriële ontvezellijn ontwikkelen op maat van de weerstand van veiligheidsgordels, een essentiële stap om de grondstoffen voor te bereiden en de lengte van de vezels te optimaliseren.
Zodra die basisstoffen versneden en ontvezeld zijn, worden de gordel- en textielvezels gemengd met polyestervezels afkomstig uit de recyclage van plastic flessen om zo de samenhang van de vezels te garanderen voor ze een reeks kaardhandelingen ondergaan. De traditionele techniek van het kaarden maakt het mogelijk om nieuwe draden te maken dankzij een systeem van trommels met erg fijne stalen punten die aan hoge snelheid ronddraaien. Dankzij die knowhow kan men de vezels zonder enige chemische of thermische transformatie ontwarren, verdelen, uitrekken, parallel leggen en tot slot twijnen nadat ze van hun onzuiverheden zijn ontdaan.
Voor het 100 procent gerecycleerde kaardgaren werd samen met de onderneming Filatures du Parc een patent ingediend .
- Weven en draadproductie voor de montage:
Adient Fabrics France , een textielproductievestiging die deel uitmaakt van Groupe ADIENT – leverancier van een op de drie zetels voor de wereldwijde autosector – ontvangt de gerecycleerde draad op bobijnen in zijn fabriek van Laroque d’Olmes (Ariège) op slechts 120 kilometer van Filatures du Parc. Daar worden de draden tot stoffen geweven, die vervolgens worden gebruikt om zetel- en interieurbekledingen voor auto’s te maken.
Groupe Renault, pionier en marktleider op het vlak van de circulaire economie:
Behalve deze gerecycleerde vezels heeft Groupe Renault nog tal van andere materiaalcycli geïmplementeerd, onder meer voor koper, plastic, platinametaal en ijzerhoudende en niet-ijzerhoudende metalen. Nieuwe ZOE omvat ook 17,5 kilogram aan gerecycleerde plastics, waarvan er sommige voor het eerst in het Renault-gamma worden gebruikt voor zichtbare interieuronderdelen, zoals polypropyleenarme sierelementen.
Via zijn afdeling Renault Environnement en zijn Gaia-filiaal, ontwikkelt Groupe Renault trouwens ook een hele waaier aan activiteiten die een beroep doen op de circulaire economie, zoals de verwerking van afgedankte voertuigen (via het Indra-filiaal in samenwerking met Suez), de valorisering van metalen (Boone Comenor, een joint venture, eveneens met Suez), de herstelling, herconditionering en recyclage van elektrische batterijen, alsook remanufacturing (revisie van mechanische organen en diverse gebruikte onderdelen) in de fabriek van Choisy-Le-Roi.
*****
Over Groupe Renault
Groupe Renault, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die in 134 landen aanwezig is en in 2018 bijna 3,9 miljoen voertuigen verkocht. Groupe Renault telt vandaag ruim 180.000 medewerkers en beschikt wereldwijd over 36 productievestigingen en 12.700 verkooppunten.
Om de grote technologische uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een strategie van rendabele groei te voeren, steunt Groupe Renault op haar internationale ontwikkeling. Groupe Renault zet in op de complementariteit van haar vijf merken (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine en LADA), elektrische voertuigen, en haar unieke alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors. Met een 100% Renault-team dat sinds 2016 deelneemt aan het Wereldkampioenschap Formule 1 is de autosport een uithangbord voor de innovatie en de naamsbekendheid van Renault.
Over Filatures du Parc :
Filatures du Parc is een kmo die in 1975 werd opgericht door Jean Lodetti. Ze specialiseert zich in het maken van kaardgaren voor diverse sectoren, waaronder de kledingsector, de meubelsector, technische stoffen en de autosector. Het familiebedrijf stelt vandaag de dag 48 mensen te werk, exporteert zijn producten naar meer dan 40 landen, biedt een 40-tal verschillende stoffen en beheert jaarlijks meer dan 1.000 kleuren voor een omzet van 4,5 miljoen euro.
Over de Groupe ADIENT:
ADIENT is een van de wereldmarktleiders op het gebied van autozetels en levert wereldwijd ongeveer een op de drie autozetels. De Groupe ADIENT is aanwezig in 32 landen en telt 84.000 werknemers, verdeeld over 214 productievestigingen in de buurt van zijn klanten. ADIENT werpt zich op als een wereldwijde referentie onder de leveranciers van autozetels dankzij zijn leiderschap op het gebied van kosten, kwaliteit, lanceringen en klantentevredenheid. ADIENT wendt zijn knowhow aan om zijn groei te verzekeren, en dat zowel binnen de autosector als daarbuiten. De visie en ambitie van de onderneming bestaat erin de ervaring van een wereld in beweging te verbeteren.
ADIENT Fabrics France:
De onderneming ADIENT Fabrics France, het Franse filiaal van de textielafdeling van de Groupe ADIENT, werd in 1955 opgericht door Michel Thierry. Ze heeft haar historische hoofdkantoor in Laroque d’Olmes in Ariège (Occitanie) en stelt vandaag de dag bijna 220 werknemers te werk, waarvan er zich 120 bezighouden met de productie terwijl de andere 100 actief zijn in ondersteuningsfuncties en Onderzoek en Ontwikkeling (Laroque en Parijs). De onderneming ADIENT Fabrics France is nog steeds de belangrijkste productievestiging voor stoffen in Occitanie, en onderscheidt zich door zich volledig op de automarkt te richten.
Elk jaar wordt ter plaatse bijna 4 miljoen meter stof geproduceerd. Deze fabriek met de certificaten IATF 16949, ISO 14001 en OHSAS 18001 integreert zich perfect in de industriële organisatie van de Groupe ADIENT, wereldmarktleider op het gebied van autozetels. Tot de voornaamste klanten van de fabriek in Laroque d’Olmes behoren onder meer Volkswagen, Renault en PSA.
Médiathèque