Story

NIEUWE RENAULT AUSTRAL: STIJL VERBERGEN MET STIJL

In de aanloop naar zijn officiële onthulling voert een nieuw model zijn eerste wegtests op open wegen uit met een camouflage die zijn lijnen en stijlgeheimen verbergt. Kunnen we van die prototypecamouflage geen artistieke creatie maken? Dat was de uitdaging die François, designer bij de Directie Design van Renault Group, op zijn bord kreeg. Hij legt uit hoe hij een specifieke bestickering ontwierp om het lijnenspel van Nieuwe Austral te verhullen.

Le 17 Februari 2022

Op sociale media, op het internet en in gespecialiseerde tijdschriften wordt het hele jaar door enthousiast jacht gemaakt op zogeheten ‘spyshots’ (spionagefoto’s) van nieuwe modellen. De opnames zijn talrijk, maar zelden ongecamoufleerd. De prototypes die op heterdaad worden betrapt tijdens rijtests op open wegen zijn meestal zorgvuldig bedekt met min of meer psychedelische zwart-witstickers. Het doel spreekt voor zich: toekomstige modellen beschermen tegen nieuwsgierige blikken zodat hun officiële onthulling een grote verrassing blijft.

Deze camouflages verbergen of vervormen de opvallende lijnen en kenmerkende stijlelementen van een nieuw model. Dat geldt vaak voor het radiatorrooster, de uiteinden van de flanken, de motorkap, de lichtblokken en zelfs het merklogo.

De designdirectie van Renault is trots op haar creaties, maar moet ze toch lelijker maken om hun werk vertrouwelijk te houden.

"Door zijn camouflage uit te werken, wilden we de laatste testfasen van Nieuwe Renault Austral tot een nieuw hoogtepunt in het officiële onthullingsproces maken door tegelijk de nieuwe visuele identiteit van het merk uit te dragen.François, Lead Designer, Directie Identiteit Group, Renault

Mooi verbergen

Voor zijn uitstapjes in de ‘pre-reveal’-fase kreeg Nieuwe Renault Austral een unieke bestickering, uitgedacht en ontworpen door François. Deze erg geïnspireerde vermomming doet geen afbreuk aan de stijl van de wagen, integendeel. Ze oogt ultragrafisch en verwarrend, zonder dat dit ten koste gaat van de hoofdfunctie, het lijnenspel verbergen. Dat doet hij namelijk met verve!

Autoconstructeurs gebruiken doorgaans twee camouflagetechnieken:

- valse vullingen of valse volumes om de ‘echte’ vormen aan het zicht te onttrekken

- stickers of covers om het koetswerk te bedekken met een zelfklevende tweede huid

Voor Nieuwe Austral koos François een bestickering en hij vertrok daarbij van twee vragen: waarom zou je mooie dingen verbergen onder een lelijk masker? Is het niet mogelijk om de ene artistieke creatie te verbergen onder een andere artistieke creatie?

Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikten Angelsaksische oorlogsschepen een camouflage met de naam ‘dazzle’ of ‘razzle dazzle’. De schepen waren volledig bedekt met zeer grafische vormen, louter uitgevoerd in zwart en wit. Dat sterke contrast had als doel het perspectief, de reflecties en het licht te breken.

In dit stadium van de ontwikkeling van Nieuwe Austral was het absoluut noodzakelijk om zijn algemene lijnen zo veel mogelijk te ‘vangen’. François liet zich daarbij inspireren door de basisprincipes van de geschilderde ‘dazzle’: het sterke contrast tussen zwart en wit, een bron van optische trillingen.

Van bij het begin van het project wilde hij werken met de nieuwe stijlelementen van het merk en met het embleem in het bijzonder. Met zijn geschiedenis en de grafische thema’s in zijn genen leent de iconische ruit zich perfect voor een ‘lijnenspel’ . François gebruikte het als inspiratiebasis. Door met schaalvariaties te spelen, creëerde hij een opvallend en uniek motief.

De originaliteit, esthetiek en moderniteit van de nieuwe visuele Renault-identiteit werden dan ook gebruikt om de typische vormen van Nieuwe Austral te vervormen. Zo werden het merk en model met een artistieke knipoog in de kijker gezet.

Oplichten

Voor de camouflage van Nieuwe Renault Austral heeft François gekozen voor zwart en wit, voor verschillende schalen en voor diverse hoeken om het contrast te versterken. Fluogeel voegt een vleugje pit toe en versterkt de globale impact op de weg.

De tweede huid van Nieuwe Austral is verre van een standaard integraalsticker, maar werd op maat gerealiseerd voor elk deel van het koetswerk.

Zo werd er een 3D-model van Nieuwe Renault Austral gebruikt om de motieven perfect aan te passen aan de vormen en reliëfs van het onderdeel, zoals de motorkap of de achtervleugels.

De motieven, die kleiner zijn aan de voorzijde, worden groter aan de achterzijde om de camouflage te accentueren. De overlappingen bevinden zich voornamelijk op de achterzijruiten, een plaats waar het design van de wagen erg uitgesproken is. Ook het radiatorrooster en de lichtsignatuur, vooral aan de achterzijde, werden aan het zicht onttrokken.

De overlapping van glanzende elementen op een matte achtergrond geeft het geheel een erg verfijnde look.

Het lijmen van de verschillende puzzelstukken vereiste de grootste zorgvuldigheid om het koetswerk niet te beschadigen, zowel bij het snijden als bij het aanbrengen van de sticker. Alles moest perfect zijn zodat deze artistieke creatie Nieuwe Renault Austral in de kijker kon zetten. En omgekeerd.

François werkte deze cover uit om sensatie te creëren rond Renault Austral, zodat er tegelijk over het product en het merk zou worden gesproken. Een camouflage maken om gezien te worden, als dat geen verbazingwekkende paradox is!

‘Dazzle’-camouflage heeft toekomst

François had eerder al de camouflage van Nieuwe Mégane E-Tech ontworpen, die tijdens Renault Eways werd onthuld. De behoefte om de lijnen van de auto te verhullen was toen minder groot dan bij Nieuwe Austral. Het grafische thema was minder sterk uitgewerkt en speelde meer op het verloop van zwart naar wit aan de achterkant van de auto.

Toch ogen de lijnen en grafische en hoekige motieven erg trendy. Volgens François kan deze camouflage eindeloos worden toegepast op alle toekomstige voertuigen en prototypes.

De Designafdeling van Renault kreeg zelfs vragen van klanten die hun Nieuwe Mégane in deze look wilden bestellen. Het bewijs dat een geslaagde artistieke creatie een andere creatie kan ‘verbergen’.

Documenten

NIEUWE RENAULT AUSTRAL: STIJL VERBERGEN MET STIJL

Voir les documents Voir la médiathèque

Documenten

NIEUWE RENAULT AUSTRAL: STIJL VERBERGEN MET STIJL
NIEUWE RENAULT AUSTRAL: STIJL VERBERGEN MET STIJL