Communiqué de presse
Communiqué de presse

NIEUWE RENAULT AUSTRAL, KWALITEIT VAN A TOT L

Een hoogtechnologische wagen vergt een hoogtechnologische fabriek De investeringen die in de fabriek van Palencia (Spanje) werden uitgevoerd, maken het mogelijk om de beste productie- en werkingskwaliteit te verzekeren voor Nieuwe Renault Austral en zijn uitrusting. Dat uit zich onder meer in maar liefst 32 rijhulpsystemen (ADAS), waaronder het head-up display van de nieuwste generatie met een bijzonder verzorgde afstelling. Daarvoor werden twee nieuwe ultramoderne ijkingsbanken geïnstalleerd. Sergio, die verantwoordelijk is voor de nieuwe projecten bij de montageafdeling in de fabriek, vertelt dat de ontwikkeling van deze twee banken niet eenvoudig was door een lichtprobleem. Niettemin is het resultaat bijzonder geslaagd. Wij blikken terug op deze ontwikkeling, die de productie in de fabriek sterk ten goede komt.

Van de eerste productiefasen tot de eindcontrole: in de fabriek van Palencia (Spanje) worden overal dezelfde eisen gesteld om Nieuwe Renault Austral tot de marktreferentie op het gebied van kwaliteit te maken. De mobilisatie van de werknemers en het gebruik van nieuwe, uiterst performante tools dragen bij tot de realisatie van die doelstelling, die aan het einde van de keten wordt gegarandeerd door een draconische kwaliteitscontrole. Naast de zichtbare kwaliteit van de afstelling en afwerking, verzekeren statische en dynamische controles (door zowel mensen als machines) ook de voelbare kwaliteit, die zich uit in de goede werking en de betrouwbare technologische voorzieningen van Nieuwe Austral, zoals de 32 rijhulpsystemen (ADAS).

Le 09 Maart 2023

De komst van Nieuwe Austral bracht een technologische boom met zich mee, die grote investeringen vereiste. De fabriek van Palencia werd dan ook dienovereenkomstig gemoderniseerd. De productie van Austral maakt ons terecht trots.” Sergio, Verantwoordelijke voor nieuwe projecten in de montageafdeling

ADAS-testbanken voor iedereen!

Het head-up display van de nieuwste generatie (weergave van de rijgegevens op een oppervlakte met een diagonaal van 9,3 duim in de voorruit) maakt deel uit van die rijhulpsystemen waarvoor de fabrieksprocessen van Palencia een optimale werkingskwaliteit garanderen. Achter het dashboard, naast de projector die de gegevens op de voorruit weergeeft, zit een kleine camera die voortdurend de kwaliteit van het display controleert en de weergave aanpast aan de lichtomstandigheden. De ijking en de werkingscontrole worden aan het einde van de band verzekerd door twee nieuwe testbanken die intern ‘ADAS-banken’ worden genoemd. “Elke Renault Austral met head-up display wordt op een van beide banken getest. Onze fabriek monteert niet alleen het head-up display van Nieuwe Austral, maar staat ook in voor de afstelling en controle. We scherpen onze vaardigheden aan om topkwaliteit te garanderen”, verduidelijkt Sergio, de verantwoordelijke voor nieuwe projecten in de montageafdeling. Hij legt trots uit: “Deze ijkingsbanken zijn uitgerust met ASL-lijnen, wat voor ‘Alliance Standard Line’ staat. Dit zijn de meest geavanceerde productiestandaarden binnen de Alliantie.”

Uiterst nauwkeurige afstelling

Wanneer Nieuwe Austral op de testbank komt, wordt de projectie van de cockpitinfo op de voorruit geijkt met behulp van een hoogtechnologische knikarm met een specifieke ultramoderne camera die in het interieur aan bestuurderszijde wordt gebracht. Die laatste centreert het beeld dat door het head-up display wordt geprojecteerd ten opzichte van de helling van de voorruit (3D-stand). Om dat te realiseren, vergelijkt het systeem het geprojecteerde beeld op een matrix van 48 punten ten opzichte van een theoretische referentiepositie. Indien nodig communiceert de centrale computer met de regeleenheid van het head-up display om de punten van de matrix bij te stellen en een nieuwe meting uit te voeren. “Als de punten niet overeenkomen met de referentiepositie, herhaalt de software de cyclus tot de perfecte positie is bereikt,” aldus Sergio.

Donker en licht

Toch herinnert Sergio zich ook hoe moeilijk het voor zijn team was om vanaf de eerste keer een succesvolle ijking van de camera te krijgen. Deze erg hoogtechnologische ijkingsbanken leggen immers specifieke fysieke beperkingen op wanneer ze worden ingesteld. “De moeilijkheid bestond erin om constante lichtomstandigheden voor de camera van het head-up display te krijgen. Dat criterium is essentieel om een conforme afstelling te verkrijgen die garant staat voor een perfecte werking bij alle lichtomstandigheden,” legt Sergio uit. “Ook mochten er achter de voorruit geen voorwerpen zijn. Anders zou de transparantie van de voorruit de ijking verstoren.”

De oplossing schuilde in een lumineus en tegelijk eenvoudig idee. “We deden heel wat simulaties, testen en studies en uiteindelijk installeerden we een verduisterend zwart gordijn en een lichtbron die vanaf de grond scheen. Toen de lichtinval op de grond op 300 lumen werd ingesteld, werkte het!” legt Sergio enthousiast uit. “Zo hoefden we geen dure verwijderbare scheidingswanden te plaatsen en konden we de vlotte doorstroming van de wagens garanderen.” Zelfs de meest hoogtechnologische uitrustingen vereisen kleine detailingrepen om ze te perfectioneren.

 Op volle toeren

“We hebben gevonden wat we zochten: een onberispelijke ijking vanaf de eerste poging, en dat in nauwelijks twee minuten. We bevinden ons in een optimale situatie om Renault Austral met het hoogste kwaliteitsniveau aan de concessiehouders te leveren," aldus een tevreden Sergio. Beide ijkingsbanken draaien op volle toeren. “Ze draaien continu van 6 tot 22 uur en hebben sinds hun installatie al meer dan 4.000 bedrijfsuren op de teller,” preciseert hij.

Deze twee ADAS-banken uit de fabriek van Palencia voor de afstelling van het head-up display van de nieuwste generatie hebben dus toekomst. “Al onze technici zijn veelzijdig en werden opgeleid om deze ijkingsbanken te gebruiken, goed voor een totaal van twintig personen. Dat aantal is nodig om de huidige productie van Renault Austral te verzekeren en binnenkort Nieuwe Renault Espace te verwelkomen in Palencia. Wij zijn er klaar voor!” besluit Sergio.

Documenten

NIEUWE RENAULT AUSTRAL, KWALITEIT VAN A TOT L (WORD)

NIEUWE RENAULT AUSTRAL, KWALITEIT VAN A TOT L (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Médiathèque (5)

Documenten

NIEUWE RENAULT AUSTRAL, KWALITEIT VAN A TOT L (WORD)
NIEUWE RENAULT AUSTRAL, KWALITEIT VAN A TOT L (PDF)
NIEUWE RENAULT AUSTRAL, KWALITEIT VAN A TOT L (WORD)
NIEUWE RENAULT AUSTRAL, KWALITEIT VAN A TOT L (PDF)