Communiqué de presse
Communiqué de presse

MOBILIZE ONTWIKKELT CONCRETE OPLOSSINGEN OM DE ECOLOGISCHE TRANSITIE TE VERGEMAKKELIJKEN

Geconnecteerde diensten om het gebruik van elektrische voertuigen aan te moedigen

  • De verkoop van elektrische tweedehandswagens vergemakkelijken dankzij een 'batterijcertificaat'
  • Toegang tot meer dan 260.000 laadpunten in Europa met de ‘Mobilize Charge Pass’
  • Elektriciteitsfactuur verlagen met ‘Mobilize Smart Charge’

Oplossingen voor energieopslag op basis van batterijen uit elektrische voertuigen om het gebruik van hernieuwbare energie te bevorderen

  • Het verschil tussen energieproductie en -verbruik in real time regelen met de installatie in Flins van een stationaire energieopslaginstallatie met een capaciteit van 15 MWh.
  • De levensduur van batterijen van elektrische voertuigen verlengen met innovatieve, mobiele, modulaire en multifunctionele oplossingen voor energieopslag.

Le 08 September 2021

“Door de toename van het aanbod elektrische en plug-inhybridevoertuigen is de mobiliteitsmarkt voortaan nauw verbonden met die van de energie. Dankzij een zeer uitgebreid geïntegreerd aanbod biedt Mobilize klanten concrete oplossingen en draagt het bij tot de nuluitstoot van Renault Group. ”verklaart Clotilde Delbos, algemeen directeur van Mobilize.

Geconnecteerde diensten om het gebruik van elektrische voertuigen aan te moedigen

  • Batterijcertificaat: de verkoop van elektrische tweedehandswagens vergemakkelijken

Mobilize lanceert het ‘Batterijcertificaat’, een app waarmee eigenaars van geëlektrificeerde Renault- en Dacia-voertuigen rechtstreeks via hun smartphone en het internet een certificaat kunnen uitgeven over de resterende energiecapaciteit van hun batterij.

Dit certificaat heeft heel wat voordelen:

  • De restwaarde en de transactieprijs van elektrische tweedehandsvoertuigen verhogen
  • De verkoop van elektrische tweedehandsvoertuigen versnellen door de koper gerust te stellen over de batterijcapaciteit

De app is rechtstreeks beschikbaar op MY Renault voor particuliere klanten en in het aanbod EASY CONNECT for Fleet voor bedrijven en zal beschikbaar zijn op MY Dacia voor de klanten van Dacia Spring.

De gegevens voor het certificaat komen uit het Battery Management System (BMS) van de batterijen of worden buiten het voertuig berekend op basis van de rij- en laadgegevens. Dit maakt het mogelijk om de gezondheidstoestand van de batterij (SOH of State Of Health) nauwkeurig te kennen, d.w.z. de verhouding tussen de huidige batterijcapaciteit en de initiële batterijcapaciteit, uitgedrukt als een percentage. Bij een 40 kWh-batterij bijvoorbeeld, betekent dit dat de resterende capaciteit 37,6 kWh bedraagt als de SOH 94% bedraagt.

Het certificaat is beschikbaar voor Renault ZOE E-TECH Electric, Renault Kangoo E-TECH Electric 33 kWh en Twingo E-TECH Electric. De dienst zal worden uitgebreid naar de toekomstige elektrische en plug-inhybridewagens van Renault en de elektrische wagens van Dacia.

  • Mobilize Charge Pass: toegang tot meer dan 260.000 laadpunten in Europa

Om de elektrische mobiliteit te bevorderen lanceert Mobilize de Mobilize Charge Pass, een dienst elektrische voertuigen onderweg op te laden.

Vanuit de app MY Renault kunt u het dichtstbijzijnde laadstation vinden met een beschikbare stekker die compatibel is met de wagen, de tarieven raadplegen en de route weergeven om er naartoe te rijden. Zodra de wagen is aangesloten, kunt u een laadsessie starten met de Mobilize Charge Pass, die vooraf gekoppeld werd aan een betaalmiddel.

Met één enkele app biedt de Mobilize Charge Pass toegang tot een netwerk van meer dan 260.000 laadpunten in 25 Europese landen.

De app is beschikbaar in Duitsland en Spanje en wordt de komende maanden in andere landen uitgerold.

  • Mobilize Smart Charge: elektriciteitsfactuur verlagen en wagen laden met groenere energie

Dankzij de Mobilize Smart Charge-app kunnen eigenaars van elektrische wagens van Renault de kosten voor het thuis laden van hun wagen optimaliseren en hun ecologische voetafdruk verkleinen dankzij een intelligente programmering van het laadproces.

De app stuurt het laden van het voertuig aan, rekening houdend met pieken in elektriciteitsproductie en -verbruik. De app stopt immers het laadproces wanneer het energieverbruik op het net toeneemt en hervat het laadproces wanneer er opnieuw een overschot van beschikbare energie op het elektriciteitsnet is. Dat maakt het indirect mogelijk om meer hernieuwbare energie te integreren en houdt zo mee het elektriciteitsnet in evenwicht.

Mobilize Smart Charge berekent het optimale laadprogramma rekening houdend met de capaciteit van het elektriciteitsnet, de beschikbaarheid van hernieuwbare energie, de elektriciteitsprijzen en uiteraard de laadvoorkeuren van de gebruiker (gewenst laadniveau, vertrekuur). De spelers op de energiemarkt stellen deze flexibiliteit erg op prijs. Zo kunnen gebruikers besparen op hun elektriciteitsfactuur en zelfs vergoed worden voor hun flexibiliteit.

De toepassing is beschikbaar in Frankrijk en Nederland voor eigenaars van Twingo E-TECH Electric en ZOE E-TECH Electric*.

*Voertuigen die in aanmerking komen: ZOE fase 1 (geproduceerd na november 2019), ZOE fase 2 (geproduceerd vanaf 29 oktober 2020) en alle elektrische Twingo’s. Voertuigen moeten uitgerust zijn met het multimediasysteem RLink of EasyLink)

Oplossingen voor energieopslag op basis van batterijen uit elektrische voertuigen om het gebruik van hernieuwbare energie te bevorderen

Met de energietransitie in het achterhoofd installeert Mobilize een opslagcapaciteit van 15 MWh om het verschil tussen de energieproductie en het energieverbruik in real time te regelen.

Mobilize zet de implementatie voort van ‘Advanced Battery Storage’, het grootste stationaire energieopslagsysteem op basis van batterijen uit elektrische wagens. Op termijn mikt het project op een capaciteit van 70 MWh in Frankrijk en Duitsland.

Na Douai (Noord-Frankrijk) en Elverlingsen (Duitsland) installeert Mobilize een capaciteit van 15 MWh op de terreinen van de Re-Factory in Flins (Yvelines, Frankrijk) van Renault Group, met 480 nieuwe batterijen van Renault ZOE. Deze batterijen zullen op termijn worden vervangen door gebruikte batterijen, die zo een tweede leven krijgen, met een lagere energie- en vermogensdichtheid dan bij hun eerste leven in de auto. Het project maakt het mogelijk om de ecologische voetafdruk van de batterijen te verminderen omdat hun levensduur zo verlengd wordt.

Om een continue service voor alle consumenten te garanderen, moeten energieproductie en -verbruik op het elektriciteitsnet op elk moment perfect in evenwicht zijn. Via het project Advanced Battery Storage slaan de batterijen van elektrische voertuigen energie op wanneer er te weinig verbruikt wordt op het net en leveren ze die vervolgens onmiddellijk weer af naargelang de behoeften. Ze fungeren als buffersystemen om het netwerk waarop ze zijn aangesloten in evenwicht te brengen en zo het gebruik van hernieuwbare energie te bevorderen.

Het project Advanced Battery Storage bevestigt de positie van Mobilize als belangrijke speler op het vlak van intelligente elektrische en energiesystemen, samen met zijn partners: De Banque des territoires, de Japanse groep Mitsui Corp., Demeter via het Fonds de Modernisation Ecologique des Transports, The Mobility House, Nidec en Fenecon.

Mobilize en betteries AMPS GmbH hergebruiken de batterijen van elektrische voertuigen om een ecologische en economische oplossing voor energieopslag aan te bieden.

Om elektrische mobiliteit echt verantwoord te maken en zich te richten op een toekomst zonder CO2-uitstoot, hebben Mobilize en betteries AMPS GmbH een industrieel partnerschap gesloten voor de productie van een eenvoudig te vervoeren, modulaire, veelzijdige en geconnecteerde oplossing voor energieopslag, gebaseerd op de batterijmodules van elektrische voertuigen. Door batterijen een tweede leven te geven voor de opslag en levering van schone en betaalbare energie, ondersteunen Mobilize en betteries de kringloopeconomie en verminderen ze de ecologische voetafdruk van batterijen.

De betterPack, het belangrijkste onderdeel van het opslagsysteem, kan op een betterGen – een kar met omvormer en oplader – worden gestapeld ter vervanging van kleine brandstofgeneratoren. Zo heeft het systeem een vermogen van 2 tot 5 kW en een capaciteit van 2,3 tot 9,2 kWh. Het kan zelfs in een afgesloten ruimte worden gebruikt omdat het, in tegenstelling tot een klassieke stroomgroep, geen uitlaatgassen uitstoot.

De grote gebruiksvriendelijkheid en de geruisloze werking maken hem tot een ideale oplossing voor materiaalverhuurbedrijven, filmopnames en bouwwerven die hun CO2-uitstoot willen verlagen. De betterPacks bieden ook een kant-en-klare oplossing voor driewielige voertuigen (de ‘tuktuks’) en zelfs kleine elektrische boten. Dankzij het lage gewicht (minder dan 35 kg) kan de betterPack manueel worden vervangen voor continu gebruik.

Om een product te kunnen aanbieden dat zo goed mogelijk beantwoordt aan de verwachtingen van de klant, worden diverse pilootprojecten uitgevoerd en wordt de feedback van klanten geïntegreerd in het uiteindelijke productontwerp. Naast de reeds overwogen oplossingen blijven de teams zoeken naar nieuwe toepassingen, zoals de voeding van kleine niet-netwerkfotovoltaïsche systemen, waardoor energietekorten kunnen worden overwonnen en groene en stille oplossingen voor energieopslag kunnen worden geleverd.

Dankzij het gebruik van ‘second life’ batterijen maakt de oplossing van Mobilize en betteries het mogelijk 15 tot 65% te besparen in vergelijking tot traditionele oplossingen op basis van brandstofgeneratoren.

Na de aankondiging van het industriële partnerschap tussen Mobilize en betteries in juni 2021 bereiden de teams momenteel de lancering voor van de serieproductie in de Re-Factory van Renault Group in Flins, Frankrijk, om die nog voor het einde van 2021 te commercialiseren.

Documenten

MOBILIZE ONTWIKKELT CONCRETE OPLOSSINGEN OM DE ECOLOGISCHE TRANSITIE TE VERGEMAKKELIJKEN

Voir les documents Voir la médiathèque

Mobilize beheert mobiliteits-, energie- en datadiensten. De onderneming maakt deel uit van Renault Group. Mobilize steunt op open ecosystemen om flexibele mobiliteitsoplossingen af te leveren en een duurzame energietransitie te promoten, conform de doelstelling van Renault Group om koolstofneutraal te worden en de waarde van de kringloopeconomie te stimuleren.

Médiathèque (14)

Documenten

MOBILIZE ONTWIKKELT CONCRETE OPLOSSINGEN OM DE ECOLOGISCHE TRANSITIE TE VERGEMAKKELIJKEN
MOBILIZE ONTWIKKELT CONCRETE OPLOSSINGEN OM DE ECOLOGISCHE TRANSITIE TE VERGEMAKKELIJKEN

Mobilize beheert mobiliteits-, energie- en datadiensten. De onderneming maakt deel uit van Renault Group. Mobilize steunt op open ecosystemen om flexibele mobiliteitsoplossingen af te leveren en een duurzame energietransitie te promoten, conform de doelstelling van Renault Group om koolstofneutraal te worden en de waarde van de kringloopeconomie te stimuleren.