Story

Mobilize Green-Vision : het tweede leven van mijn batterij

Om de wereldwijde temperatuurstijging een halt toe te roepen, moet de autosector zijn uitstoot van broeikasgassen verminderen. Hoe? Door de overstap naar elektrische wagens aan te moedigen en tegelijk de levensduur van batterijen te optimaliseren en te verlengen.

MOBILIZE stelt zich dan ook tot doel duurzame ecosystemen te creëren, die de elektrische mobiliteit combineren met intelligente laadsystemen en hergebruik van batterijen om hernieuwbare energie op te slaan.

Om deze uitdaging tot een goed einde te brengen, combineert MOBILIZE zijn expertise met die van andere spelers zoals Green-Vision. Deze start-up, gevestigd in Etampes nabij Parijs, is gespecialiseerd in de integratie van gebruikte batterijen in andere voertuigen. Oprichter Yann Lelong legt uit hoe dit partnerschap werkt en wat de onderneming realiseert met de oude batterijen van Renault-voertuigen.

Le 06 Mei 2021

Tien jaar geleden zette Renault Group als eerste autoconstructeur in op de circulaire economie en elektrische voertuigen. Vandaag mogen de resultaten van die uitdaging gezien worden, met onder meer een leidersplaats op het vlak van elektrische voertuigen in Europa en een koppositie in de circulaire economie, met de Re-Factory van Flins. Om de volledige levenscyclus van de batterij aan te pakken, moesten we de uitrol van performantere batterijen met een laag koolstofgehalte versnellen, maar voor een batterij wordt gerecycleerd, is er nog een belangrijke stap: hergebruik of herconditionering.

We beschouwen de batterij als versleten wanneer ze uit een afgedankte wagen wordt gehaald. Toch voldoet ze nog ruimschoots voor toepassingen die minder hoge energie-eisen stellen. En dat is precies waar ik me op toeleg als integrator gespecialiseerd in herconditionering.” Yann LELONG, Directeur van GREEN-VISION

EEN RECONVERSIE VOOR IEDEREEN

Yann Lelong is zich bewust van het potentieel en de ecologische voordelen die de herconditionering van batterijen kan bieden. Deze ingenieur van opleiding heeft een passie voor auto’s, mechanica en elektronica en heeft zich gespecialiseerd in elektrificering en circulaire economie. Met zijn start-up Green-Vision geeft hij de batterijen uit elektrische wagens een tweede leven voor klanten die oplossingen zoeken die compatibel zijn met hun gebruik … en hun waarden. 

Dankzij het partnerschap met MOBILIZE kan hij gebruikte batterijen na bijna tien jaar trouwe dienst in de elektrische wagens van Renault een nieuwe bestemming geven. Ze zijn misschien niet meer geschikt om auto’s aan te drijven, maar lenen zich nog wel voor tal van andere toepassingen. En daar begint hun nieuwe leven... want ze hebben nog ruim voldoende capaciteit voor een uitgelezen conversie.

“Als integratoren demonteren we de componenten van deze originele batterijen om nieuwe batterijpacks te assembleren. Een beetje zoals LEGO-blokjes, die we met een nieuw gewicht en een nieuwe spanning assembleren volgens de behoeften van onze klanten. Dat is de magie van het tweede leven.”

VAN PIZZASCOOTER TOT FOODTRUCK

Die nieuwe levens zijn erg uiteenlopend. Zo kunnen de batterijen bijvoorbeeld tweewielers aandrijven: elektrische fietsen, pizzascooters of een motorfiets die snelheidsrecords heeft gebroken. Met geherconditioneerde batterijen is alles mogelijk, ook qua prestaties!

Een ander voorbeeld is deze foodtruck op basis van Master Z.E., een emissievrije mobiele restauratie-eenheid, zowel wat de motor als de keuken betreft. Het aanzienlijke elektrische vermogen dat nodig is om wafelijzers, koelvitrines, toasters en friteuses aan te drijven wordt namelijk geleverd door ‘second life’- batterijen en zonnepanelen. Zo heeft deze foodtruck geen stopcontact of lawaaierige, stinkende generator meer nodig om een volledige non-stopservice te garanderen.

De geherconditioneerde batterijen kunnen ook nuttig zijn voor het transport van farmaceutische producten, zoals vaccins, die een perfect stabiele en gecontroleerde opslagtemperatuur vereisen. Wanneer de chauffeur de motor van het voertuig stillegt voor een levering, stopt dit normaal de koudeproductie. Hier blijven de ‘second life’ batterijen echter de energie leveren die nodig is om de koudeketen in stand te houden, zelfs wanneer de motor wordt uitgeschakeld.

Een extra levensfase voor de recyclage is dus een niet te missen voordeel.

“We hebben nog tal van andere ideeën voor het gebruik van ‘second life’-batterijen, die momenteel worden uitgewerkt.”

 

 

Médiathèque (7)

Documenten

Mobilize Green-Vision
Mobilize Green-Vision