Story

MOBILIZE EN DE ENERGIE VAN DE BRAZILIAANSE ZON

Als pionier in de ontwikkeling van “Smart Islands” blijft Renault Group via zijn merk Mobilize innoveren om bepaalde regio's verschillende oplossingen aan te reiken en koolstofneutraal te worden. Na Belle-Île-en-Mer (Frankrijk) en Porto Santo (Portugal) is het nu de beurt aan de Braziliaanse Fernando de Noronha-eilanden om zich om te vormen tot een “intelligent gebied”. Deze eilanden staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Elektrische auto’s, laadstations die gevoed worden door zonnepanelen, energieoverschotten die teruggestuurd worden naar het energienet: een energiebeheersysteem werd ontworpen om de natuur in stand te houden en de lokale gemeenschap te helpen.

Le 12 Augustus 2021

De Fernando de Noronha-eilanden in het noordoosten van Brazilië staan bekend om hun diverse fauna en flora. Zeeschildpadden, roggen, dolfijnen en haaien komen er samen in warm, kristalhelder water.  Energietransitie en natuurbehoud staan er hoger op de agenda dan ooit. In 2019 is Renault Group deze verbintenis aangegaan in Brazilië door een samenwerking te starten met de lokale overheid. Zo startten ze het Noronha Zero Carbon-project op voor de ontwikkeling van een intelligent ecosysteem.

Het Noronha Zero Carbon-project moet de energiehuishouding van de archipel, dat momenteel grotendeels gebaseerd is op fossiele brandstoffen, doen ontwikkelen en schone, hernieuwbare energiebronnen aanbieden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

LIVIA, verantwoordelijke voor partnerschappen, Renault Group, Brazilië

HERE COMES THE SUN!

De teams van Renault Group in Brazilië zetten zich in om aan de hele energiehuishouding van de archipel te werken. De inspanning begon met de levering van volledig elektrische voertuigen aan de lokale overheid van het eiland. Sindsdien is een deel van de eilandbewoners overgeschakeld op een elektrisch voertuig en werden er 24 voertuigen aangekocht, zoals ZOE, Twizy en Kangoo Z.E.

He streefdoel: tegen 2030 zou er geen enkel voertuig met verbrandingsmotor meer op het eiland mogen rijden.

“Tegelijkertijd willen we het eiland voorzien van schone, hernieuwbare energie. Sinds 2021 bieden we samen met onze partners een volledig openbaar systeem op basis van zonne-energie aan. We ontwikkelden namelijk fotovoltaïsche laadstations en installeerden zonnepanelen op de daken van de inwoners. ”

Elk laadstation kan tot zes voertuigen tegelijkertijd voeden en levert jaarlijks 26 MWh energie. Deze hoeveelheid gegenereerde energie komt overeen met 180.000 emissievrije kilometers en voorkomt dat ongeveer 20.000 liter fossiele brandstof zou worden verbruikt. Bovendien wordt het energieoverschot teruggestuurd naar het energienet. Zo kan de lokale gemeenschap deze energie gebruiken.

SAMEN BOEKEN WE VOORUITGANG

In 2020 werd ook een technisch samenwerkingsakkoord ondertekend tussen de overheid en Celpe, een elektriciteitsbedrijf in de Braziliaanse deelstaat Pernambuco. Dit akkoord zorgt ervoor dat twee nieuwe fotovoltaïsche batterijmodules in gebruik kunnen worden genomen. Dankzij deze modules beschikt het eiland over een sterker opslagsysteem en wordt tijdens de piekuren dubbel zoveel schone energie gebruikt.

We proberen hier dus een compleet ecosysteem op te bouwen dat bestaat uit elektrische voertuigen, laadstations en opslagpunten en dat steunt op hernieuwbare energie. Een grote stap naar een koolstofarme toekomst van deze idyllische plek.

Belle-île, Porto-Santo en de archipel van Fernando; stuk voor stuk voorbeelden die aantonen dat er manieren zijn  om duurzame gebieden koolstofneutraal te maken.

Enkele ingrediënten volstaan: pas de uitrusting aan de specifieke situatie aan, of het nu om een eilandklimaat of om een stedelijke omgeving gaat, en geniet van de energie van de zon, een onuitputtelijke bron!

Documenten

DE ENERGIE VAN DE BRAZILIAANSE ZON

Voir les documents Voir la médiathèque

Documenten

DE ENERGIE VAN DE BRAZILIAANSE ZON
DE ENERGIE VAN DE BRAZILIAANSE ZON