Communiqué de presse
Communiqué de presse

Luca de Meo, CEO van Renault Group, wordt volgend jaar voorzitter van de ACEA

De raad van bestuur van de European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) heeft Luca de Meo, CEO van Renault Group, verkozen tot Voorzitter voor 2023. Per 1 januari neemt de heer de Meo het voorzitterschap over van BMW-CEO Oliver Zipse, die de functie de voorbije twee jaar bekleedde.

Aftredend voorzitter van de ACEA, de heer Zipse: “De afgelopen jaren werden gekenmerkt door de COVID-pandemie, verstoorde toeleveringsketens, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis, stuk voor stuk factoren die een zware impact hebben gehad op onze sector. Niettemin is de Europese auto-industrie in deze erg volatiele tijden de betrouwbare industriële ruggengraat van de EU geweest. Tegelijkertijd hebben we gewaarschuwd tegen overregulering en opgeroepen tot technologieneutraliteit als basis voor het concurrentievermogen van de EU.”

De nieuwe voorzitter van de ACEA, de heer de Meo: “Naar de toekomst toe moet Europa dringend een beleid implementeren dat ons doel van koolstofneutraliteit ten volle ondersteunt en dat ons in staat stelt om de toenemende wereldwijde concurrentie het hoofd te bieden. We zijn verheugd met het werk aan de Europese Grondstoffenwet, die de economische veerkracht van het continent en de verschuiving naar nuluitstoot moet ondersteunen. Onze sector investeert fors in elektrische mobiliteit en om waardecreatie en banen in Europa te garanderen. Het Euro 7-voorstel in zijn huidige vorm zou echter enorme menselijke en financiële middelen uit de elektrificering halen, en dat op een moment dat andere wereldregio’s een aantrekkelijke investeringsomgeving voor emissievrije mobiliteit creëren. De ACEA zal blijven pleiten voor een evenwicht tussen wat goed is voor het milieu, wat goed is voor de Europese economie en wat goed is voor de samenleving.”

De voorzitter van de ACEA wordt voor een – eenmaal verlengbare – termijn van een jaar verkozen door de CEO’s van de aangesloten bedrijven, de belangrijkste Europese fabrikanten van auto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen.

Le 13 December 2022

Over ACEA
 • De European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) vertegenwoordigt de zestien grootste Europese autoconstructeurs: BMW Group, DAF Trucks, Daimler Truck, Ferrari, Ford of Europe, Honda Motor Europe, Hyundai Motor Europe, Iveco Group, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, Renault Group, Stellantis, Toyota Motor Europe, Volkswagen Group, Volvo Cars en Volvo Group.
 • Ga naar acea.auto voor meer informatie over de ACEA en volg ons op www.twitter.com/ACEA_auto of www.linkedin.com/company/ACEA/.
 • Contact: Cara McLaughlin, Communications Director, cm@acea.auto, +32 485 88 66 47.
Over Luca de Meo
 • Luca de Meo heeft ruim dertig jaar ervaring in de automobielsector. Hij begon zijn carrière bij Renault en ging vervolgens bij Toyota Europe ging werken. Daarna verhuisde hij naar Fiat Group waar hij de merken Lancia, Fiat en Alfa Romeo onder zijn hoede had.
 • In 2009 trad Luca de Meo toe tot de Volkswagen Group als Marketing Director, zowel voor personenwagens van het merk Volkswagen als voor Volkswagen Group. Vervolgens werd hij in 2012 lid van de Raad van Bestuur van AUDI AG, gelast met Verkoop en Marketing.
 • Van november 2015 tot januari 2020 was Luca de Meo voorzitter van het uitvoerend comité van SEAT SA, lid van de Raad van Toezicht van Ducati en Lamborghini en voorzitter van de raad van bestuur van Volkswagen Group in Spanje.
 • Sinds juli 2020 is Luca de Meo Voorzitter-Algemeen Directeur van Renault SA en Voorzitter van Renault sas. Sinds januari 2021 is hij ook CEO van het merk Renault en lid van de Raad van Bestuur van Renault Group.
 • Luca de Meo, geboren in Milaan (Italië) in 1967, studeerde af aan de Luigi Bocconi Commercial University met een diploma in bedrijfsbeheer.
Over de Europese autosector
 • 13 miljoen Europeanen werken (direct en indirect) in de autosector, goed voor 7% van alle banen in de EU.
 • 11,5% van de banen in de Europese industrie, zo’n 3,4 miljoen, situeert zich in de autosector.
 • Motorvoertuigen zijn bovendien goed voor 374,6 miljard euro aan belastinginkomsten voor de overheden van de belangrijkste Europese markten.
 • De autosector genereert een handelsoverschot van 79,5 miljard euro voor de EU.
 • De omzet van de autosector vertegenwoordigt ruim 8% van het BBP van de EU.
 • De autosector investeert jaarlijks 58,8 miljard euro in O & O en is de grootste private bijdrager aan innovatie in Europa, goed voor 32% van de totale EU-uitgaven.

 

Documenten

Luca de Meo, CEO van Renault Group, wordt volgend jaar voorzitter van de ACEA (WORD)

Luca de Meo, CEO van Renault Group, wordt volgend jaar voorzitter van de ACEA (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Documenten

Luca de Meo, CEO van Renault Group, wordt volgend jaar voorzitter van de ACEA (WORD)
Luca de Meo, CEO van Renault Group, wordt volgend jaar voorzitter van de ACEA (PDF)
Luca de Meo, CEO van Renault Group, wordt volgend jaar voorzitter van de ACEA (WORD)
Luca de Meo, CEO van Renault Group, wordt volgend jaar voorzitter van de ACEA (PDF)