Communiqué de presse
Communiqué de presse

Laurens van den Acker ontvangt Autocar-prijs voor Ontwerper van het Jaar 2016

Le 27 Mei 2016

Autocar heeft Laurens van den Acker verkozen tot 'Ontwerper van het Jaar 2016' tijdens een prijsuitreiking in Silverstone (Verenigd Koninkrijk). Die prijs bekroont de visie en het leiderschap van de Directeur Design van de Renault-groep, die het design van het merk met de ruit ingrijpend heeft veranderd sinds 2009.

Matt Burt, hoofdredacteur van Autocar, geeft tekst en uitleg: "Laurens van den Acker is een inspirerende en visionaire leider en een briljant auto-ontwerper. Onder zijn leiding heeft het design van Renault een volledige transformatie ondergaan. Elk model uit het gamma trekt de aandacht en is vanaf de eerste aanblik herkenbaar, of het nu gaat om de snoet van Clio of het aantrekkelijke lijnenspel van Nieuwe Mégane en Nieuwe Scénic. De redactie van Autocar heeft bewondering voor de glasheldere richting die hij aan zijn designs en zijn leiderschap geeft en waarmee hij zijn teams laat schitteren."

Tijdens de prijsuitreiking verklaarde Laurens van den Acker, Directeur Industrieel Design van de Renault-groep, "Ik ben vereerd en dankbaar dat ik deze prestigieuze trofee van Autocar Magazine in ontvangst mag nemen. Ik wil hem graag opdragen aan mijn designteams, die me elke dag opnieuw verrassen met hun creativiteit en passie. Mooie, innovatieve wagens ontwerpen is onze drijfveer bij Renault Design en deze belangrijke onderscheiding zal ons motiveren om dat ook in de toekomst te blijven doen."

Sinds 2010 heeft Laurens van den Acker zijn designstrategie, de zogeheten 'Cycle de Vie' geïmplementeerd. De conceptcars werden opgebouwd rond zes bloemblaadjes die symbool stonden voor de belangrijke fasen in ons leven: liefdesontmoetingen, de ontdekking van de wereld, de stichting van een gezin, de beroepsactiviteiten, vrije tijd en tot slot de wijsheid. Die strategie steunt op een emotionele designtaal die de nieuwe designgenen van Renault inwijdt: eenvoudig, sensueel en warm.

In 2015 werd het nieuwe Renault-gamma uitgebreid met Nieuwe Espace, Talisman en Kadjar en stortte Renault zich op nieuwe segmenten met de lancering van Kwid in India en Duster Oroch in Latijns-Amerika.

In 2016 viel het Renault-design al meermaals in de prijzen. Tijdens het Festival Automobile International werd Talisman verkozen tot mooiste auto van het Jaar en kreeg Laurens van den Acker de prijs van Ontwerper van het Jaar. Onlangs kende de vereniging WAVE (Women And Vehicles in Europe) ook de prijs van Vrouw van het Jaar toe aan Agneta Dahlgren, Designverantwoordelijke voor Kadjar, Nieuwe Mégane, Nieuwe Scénic en de elektrische modellen.

Renault Design is een internationaal team bestaande uit vijf designstudio's overal ter wereld, in Frankrijk, Roemenië, Brazilië, Zuid-Korea en India. De 500-koppige designteams tekenen alle auto's van alle merken van de Renault-groep: Renault, Dacia, Renault-Samsung Motors en binnenkort ook Alpine.

De bloemblaadjes van de levenscyclus

Conceptcar

Voorstelling

Bijhorend model

Liefde

DeZir

Autosalon van Parijs 2010

Clio (2012)

Explore

Captur

Salon van Genève 2011

Captur (2012), Kadjar (2015)

Gezinnen

R-Space

Salon van Genève 2011

Nieuwe Scénic (2016)

Werk

Frendzy

Salon van Frankfurt 2011

Do

Twin’Run; Twin’Z

Grote Prijs van Monaco 2013 en Salone Internazionale del Mobile di Milano 2013

Nieuwe Twingo (2014)

Sereniteit

Initiale Paris

Salon van Frankfurt 2013

Nieuwe Espace (2015)

Over Laurens van den Acker

Laurens van den Acker werd geboren op 5 september 1965 en behaalde zijn diploma Industrieel Design aan de Technologische Universiteit van Delft (Nederland). Hij begon zijn carrière in 1990 als Ontwerper bij Design System srl in Turijn (Italië). In 1993 ging hij bij Audi aan de slag als Exterieurdesigner in Ingolstadt (Duitsland). In 1996 werd hij Senior Designer bij SHR Perceptual Management in Newbury Park (Verenigde Staten). In 1998 ging aan de slag bij Ford Motor Cy in de Verenigde Staten, waar hij werd benoemd tot Chief Designer Brand Imaging Group in Irvine (California). In 2003 werd hij Chief Designer van het Ford Escape-platform in het Designcentrum van Dearborn (Verenigde Staten). In 2005 werd hij benoemd tot Chief Designer Strategic Design. In 2006 werd hij gerekruteerd als Directeur van de Design Division van Mazda Motor Corporation in Hiroshima (Japan), gelast met het volledige merkdesign. Op 15 mei 2009 ging hij aan de slag bij Renault en sinds januari 2010 maakt hij deel uit van het Directiecomité.

(1) 26 nieuwe en vernieuwde modellen gelanceerd op vier jaar tijd:
- 11 nieuwe modellen: Lodgy, Dokker, Captur, Kwid, Sandero R.S. 2.0, Kadjar, Duster Oroch, Talisman, Talisman Grandtour, Kaptur
- 15 vernieuwde modellen: Nieuwe Clio, Nieuwe Logan, Nieuwe Sandero, Nieuwe Clio Grandtour, Nieuwe Clio R.S., Nieuwe Logan MCV, Nieuwe Duster, Nieuwe Twingo, Nieuwe Espace, Nieuwe Trafic, Nieuwe Mégane, Nieuwe Mégane Grandtour, Nieuwe Scénic, Nieuwe Grand Scénic en Nieuwe Koleos.

Documenten

Laurens van den Acker ontvangt Autocar-prijs voor Ontwerper van het Jaar 2016

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Laurens van den Acker ontvangt Autocar-prijs voor Ontwerper van het Jaar 2016
Laurens van den Acker ontvangt Autocar-prijs voor Ontwerper van het Jaar 2016