Communiqué de presse
Communiqué de presse

KWID CONCEPT : een nieuwe visie op de auto

Le 05 Februari 2014

De concept car KWID CONCEPT, die op het autosalon van Delhi werd onthuld, onderstreept zowel het engagement van Renault voor nieuwe markten zoals India als het vermogen van de constructeur om aantrekkelijke producten te bouwen in het segment van de compacte berlines. Het sympathieke design van de wagen, dat tegelijk erg robuust oogt, wil net als de hoogtechnologische uitrusting inspelen op de verwachtingen van jonge consumenten in deze landen.

Een robuuste en tegelijk leuke wagen

KWID CONCEPT werd ontwikkeld met de technologische steun van Renault Design India en belichaamt het tweede hoofdstuk ("Explore") in Renaults designstrategie "Cycle de Vie". De verleidelijke proporties en afmetingen en de erg korte overhangen creëren een dynamische uitstraling terwijl de ruim bemeten velgen buiten de vleugels uitsteken en KWID CONCEPT iets van een buggy geven.

Het ludieke exterieurdesign contrasteert met de robuuste look van zijn beschermstrips en zijn hoekige vleugels, die kracht uitstralen. Hoewel de wagen slechts op twee wielen wordt aangedreven, kreeg hij de silhouet van een terreinwagen.

Het interieur van KWID CONCEPT is dan weer geïnspireerd op een vogelnest en voelt aan als een behaaglijke cocon. De zetels, die werden opgehangen boven een grote witte bodem, geven een lichte indruk, terwijl hun tweekleurige elastomeerbekleding lichtheid uitstraalt. KWID CONCEPT beschikt bovendien over een airconditioning achterin, met bedieningselementen op de rugleuning van de bestuurderszetel, alsook een verluchting via concentrische perforaties. Het instrumentenbord heeft de vorm van een geïntegreerde tablet, die toegang geeft tot de diverse functies van de "Flying Companion".

Een hoogtechnologische concept car

Behalve zijn ludieke en creatieve stijl biedt KWID CONCEPT ook tal van technologische voorzieningen, waaronder in de eerste plaats de "Flying Companion". Als eerste instrument in zijn soort in de autowereld, heeft de "Flying Companion" als doel om het rijden zowel aangenamer als veiliger te maken. De "Flying Companion", die uit het achterste, kantelbare deel van het dak van KWID CONCEPT komt, kan op twee manieren worden gebruikt: in de "automatische" modus, die een voorgeprogrammeerde reeks van acties uitvoert in combinatie met gps-lokalisatie, en in de "manuele" modus, die wordt bediend door middel van de tablet in de wagen. De "Flying Companion" kan worden gebruikt voor een hele reeks van taken, zoals verkeersinformatie raadplegen, foto's nemen van het landschap of obstakels op de weg detecteren.

"De consumenten van nieuwe markten zijn veel jonger. Ze koesteren andere verwachtingen en zijn in veel gevallen liefhebbers van videogames. Zij tonen vaak veel meer interesse in technologie en willen ook plezier halen uit die technologie. Deze concept car beantwoordt op verschillende manieren aan die behoeften, voornamelijk dankzij de "Flying Companion", die het rijden tegelijk veiliger en leuker maakt. Het is de eerste keer in de lange geschiedenis van de auto dat men kan rijden met vier wielen op de grond en een blik in de lucht. De mogelijkheden zijn indrukwekkend! " Serge Mouangue, Verantwoordelijke voor de merkstrategie en het Coöperatieve Innovatielaboratorium.

KWID CONCEPT beantwoordt ook aan het label "Z.E. ready" in de zin dat hij reeds is voorzien op het gebruik van batterijen om hem 100% elektrisch te laten rijden. Zo beschikt hij over een laadstekker achter het Renault-logo. KWID CONCEPT wordt aangedreven door een gedownsizede turbobenzinemotor (1,2 liter) van de nieuwste generatie, gekoppeld aan een EDC-versnellingsbak met dubbele koppeling die rijplezier met een laag verbruik combineert. Andere elementen die bijdragen tot het uitgesproken technologische karakter van de auto zijn de elektrische verstelling van de bank voorin, die op een centrale rail rust, de elektrische opening van de deuren, de led-verlichting en de schakelknoppen in de buurt van het stuur, die de versnellingspook vervangen. Het verticaal gemonteerde tft-aanraakscherm fungeert als instrumentenbord in KWID CONCEPT en biedt tevens toegang tot online diensten.

Ontworpen door een internationaal team voor internationale markten

KWID CONCEPT werpt zich op als een kosmopolitische concept car en is de eerste in zijn soort in het Renault-gamma die zich op de nieuwe markten richt. Renault-ontwerpers van over de hele wereld hebben samengewerkt om een wagen te ontwerpen voor de internationale markten en met het oog op de wensen van de bestuurders in die markten. Het interieur van de wagen werd uitgewerkt door François Grenier (Technocentre Design in Frankrijk) op basis van de originele ontwerpen van Mishu Batra (Renault Design India) en de buitenkant is van de hand van de uit Rusland afkomstige Anton Shamenkov (Technocentre Design in Frankrijk) die de originele tekeningen van Jean Semeriva (Designstudio in Brazilië) verder uitwerkte. De kleuren en materialen van de wagen werden dan weer geselecteerd door Neha Lad (Indische stagiair in het Technocentre Design) en verder ontwikkeld door Chie Yanagisawa (Japanse designer in het Technocentre Design). Axel Breun (Technocentre Design) was verantwoordelijk voor het project als geheel.

"Renault Design beschikt over studio's in Frankrijk, Roemenië, Brazilië, Zuid-Korea en India, die allemaal nauw samenwerken. Deze concept car weerspiegelt dan ook als geen ander het internationale karakter van ons designnetwerk." Laurens van den Acker, Directeur Industrieel Design

Bevestiging van het engagement naar India toe

Als eerste concept car die Renault buiten Europa heeft onthuld, benadrukt KWID CONCEPT ook de belangrijke plaats die India inneemt in de internationale strategie van het merk en het vermogen van de constructeur om aantrekkelijke producten te creëren in het segment van de compacte berlines.

"Het feit dat we voor het eerst een concept car hebben onthuld buiten Europa, zegt veel over ons engagement naar India toe. In India zijn jonge klanten vaak trendsetters die de ambitie hebben om de grenzen op het gebied van technologie en rijplezier te verleggen. Met zijn "Flying Companion" sluit KWID CONCEPT perfect aan bij die toekomstgerichte visie dankzij de dynamische stijl en sterk doorgedreven connectiviteit." Gilles Normand, Operationeel directeur voor de regio Azië - Stille Oceaan .

KWID CONCEPT werd ook op maat gebouwd om een antwoord te bieden op de behoeften van de Indische bestuurders. Het gaat om een compacte berline met vijf plaatsen, die zich perfect leent tot ritten met het hele gezin, die in India vrij vaak voorkomen. Net als de "Flying Companion" beantwoordt het multimedia-instrumentenbord aan het verlangen van de jonge, moderne en technologieminnende Indiërs om verbonden te blijven. Het lichte interieurdesign van de wagen is eveneens aangepast aan het klimaat.

De tweekleurige koetswerkafwerking van KWID CONCEPT bestaat dan weer uit metaalgrijs voor de carrosserie en textuurgrijs voor de functionele onderdelen. Het geheel is afgewerkt met goudgeel voor het dak en de luchtinlaten. De wagen kreeg ook gele accenten op de velgen, de onderkant van de deuren en de geperforeerde elementen. Hoewel deze kleurencombinatie overeenstemt met de merkkleuren van de groep, roepen ze ook associaties met India op: het grijs vertegenwoordigt de bodem terwijl geel en goud de bloemen en kruiden symboliseren.

Bovendien biedt KWID CONCEPT een ongewone zetelconfiguratie: voorin zijn er drie plaatsen, waaronder de centrale bestuurdersplaats, die iets naar voren werd geschoven om meer ruimte vrij te maken op schouderhoogte. Achterin zijn er twee plaatsen. De centrale bestuurdersplaats beantwoordt aan de internationale eisen, zodat de wagen probleemloos kan worden aangepast voor gebruik in landen waar men rechts of links rijdt.

"Renault heeft op iets minder dan drie jaar tijd een nooit geziene groei gerealiseerd in India en alles wijst erop dat de markt de komende jaren een doorslaggevende rol zal blijven spelen in de internationale groeistrategie van de onderneming," verklaarde Sumit Sawhney, Algemeen Directeur van Renault India Pvt. Ltd. "De onthulling van KWID CONCEPT in India – de eerste buiten Europa – en het feit dat het design rekening houdt met de wensen van jonge kopers in India, illustreren ons verregaande engagement naar het land toe."

Over Renault in India

Renault India Private Ltd is een commercieel filiaal dat voor 100% eigendom is van Renault S.A. in Frankrijk en biedt momenteel vijf modellen aan op de Indische markt: de luxeberline Fluence, de luxueuze SUV Koleos, de compacte prestigeberline Pulse, de SUV Duster en de topberline Scala. Renault India exporteert Duster ook naar markten die rechtsgestuurde auto's vereisen en zal in de toekomst een belangrijk productiecentrum worden voor deze wagens.

De modellen van Renault lopen van de band in de fabriek van Oragadam in de rand van Chennai, die een productiecapaciteit van 480 000 exemplaren heeft. Op dit ogenblik beschikt Renault India over een uitgebreid netwerk van concessiehouders met 125 verkooppunten die garant staan voor toonaangevende verkoopcijfers en een ongeëvenaarde servicekwaliteit.

Het sterke gamma producten en diensten dat Renault aanbiedt, valt duidelijk in de smaak bij zowel klanten als deskundigen op het gebied van de autosector. Renault sleepte reeds een record van 38 prijzen in de wacht, waaronder 29 onderscheidingen voor Duster, maar ook onderscheidingen voor Pulse en Scala. Dat maakt Renault tot het merk met de meeste onderscheidingen op een jaar tijd.

 

Documenten

KWID CONCEPT : een nieuwe visie op de auto

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

KWID CONCEPT : een nieuwe visie op de auto
KWID CONCEPT : een nieuwe visie op de auto