Story

KLEURSPECIALIST: EEN VAK APART BIJ RENAULT DESIGN

Dat Orange Valencia, de lanceringskleur van de vijfde generatie van Clio, bij zijn lancering in 2019 zoveel indruk maakte, is ongetwijfeld te wijten aan het feit dat het de allereerste massageproduceerde oranje lak in de geschiedenis was. Die onnavolgbare toets werd ontwikkeld door Raphaël, kleurspecialist bij Renault Design. Met behulp van pigmenten, parelmoer en andere aluminiumsoorten ontwerpt deze kleurtechnicus jaarlijks 15 à 20 tinten in zijn atelier. Pak je penselen. Klaar? Schilder!

Vandaag de dag is een Renault verkrijgbaar in gemiddeld zeven kleuren. Nuances, contrasten, reflecties, mat, satijnglanzend of metallic, niets wordt aan het toeval overgelaten. Met de steun van creatievelingen en leveranciers wordt alles zorgvuldig bestudeerd en gevalideerd bij Design alvorens straten en concessies te kleuren.

Le 25 Februari 2022

"Ik kan alles doen, alles creëren. Met aluminiumsoorten, parelmoer en alle basispigmenten die nodig zijn voor de samenstelling van een kleur. Alle kleuren van de regenboog. Raphaël, kleurspecialist bij Renault Design

EEN REGENBOOG VOL INSPIRATIE

Raphaël is al 21 jaar verbonden aan Renault Design en was eerst 10 jaar schilder alvorens hij kleurtechnicus werd. Concreet stelt hij de kleuren samen die de wagens zullen dragen wanneer ze de fabriek verlaten. In het Technocentre, de hoofdzetel van Renault Design, beschikt Raphaël over een laboratorium om zijn kleurpigmenten te kiezen en over drie spuitcabines om zijn mengsels aan te brengen en te testen.

Eigenlijk is een kleurspecialist in de eerste plaats een kunstenaar!

Aanvankelijk krijgt Raphaël verschillende aanwijzingen van de kleur- en materiaalontwerper. Die legt het kader van de te maken kleur vast en geeft de eerste aanzet. "Ik krijg te horen of er licht- of donkerblauw nodig is, afhankelijk van de wagen, en ik doe mijn ding”, legt Raphaël uit.

In dit ontwerpstadium stellen zich heel wat vragen: gaat het om een wagen die in een beperkte reeks wordt geproduceerd? In dat geval moet een ‘imagokleur’ met een korte levensduur gecreëerd worden. Of een strategische kleur, die langer meegaat? Voor welk type koetswerk is ze bestemd? Op basis van een goed gevuld bestek en een inspirerend moodboard doet Raphaël zijn onderzoek.

De prioriteit van de kleurspecialist bestaat erin nieuwe ideeën te bedenken voor hij een eerste versie maakt die hij door de ontwerper laat valideren. Hiervoor gebruikt hij zeer nauwkeurige kalibratiemiddelen om zijn mengsels te doseren. “Het gebeurt soms dat het meteen raak is”, verzekert Raphaël. In dat geval volstaat één dag ruimschoots om de kleur te valideren. "Maar meestal komt er veel heen en weer met de designer bij kijken om de gewenste kleur te bepalen. ”

EEN SNUIFJE RODE PIGMENTEN

Wat vind je in de laden en rekken van deze kleurentovenaar? Geen toverdrank of oude boeken, maar wel pigmenten. Veel pigmenten! “Ik heb ruwe pigmenten, die je alleen in de chemische industrie vindt. Andere vind je in alle garages. Ik mix beide om de juiste tinten te bekomen." Enkele jaren geleden waren ze nog organisch, maar pigmenten zijn nu synthetisch en bestaan uit een groot aantal variëteiten afkomstig uit de Verenigde Staten, Japan of Duitsland. Samen met aluminium- en parelmoertinten vormen pigmenten de onmisbare ingrediënten voor de samenstelling van een kleur.

Er bestaan verschillende grote kleurfamilies: opaak, metallic, parelmoer, drielagige kleuren (bestaande uit een opake laag, een parelmoerlaag en een laklaag) en gekleurde lak.

“Het is een beetje als een keukenrecept ... Maar op het einde lik je de lepel niet af! Voeg ik grote glitters toe? Fijne glitters? Welke kleur moet ik toevoegen aan een andere kleur? Moet ik gekleurd aluminium of lak gebruiken? Het doel is altijd iets nieuws en harmonieus te laten ontstaan. ”

Hoewel drie tot acht ingrediënten volstaan om een kleur te bepalen, wordt het gewenste resultaat bekomen op basis van hun dosering. Hiervoor kunnen een twaalftal verschillende kleurvoorstellen nodig zijn. De combinatiemogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Ik kan het me niet veroorloven om alle kanten op te gaan”, waarschuwt Raphaël. "Het moet mooi en betaalbaar zijn. Iets dat geslaagd en makkelijk te herhalen is. Het is natuurlijk de bedoeling om in de smaak te vallen bij zoveel mogelijk mensen, maar de kosten spelen een belangrijke rol.   

Het uiteindelijke resultaat wordt bekomen door een lak toe te voegen, meestal glanzend. Door hars toe te voegen aan het mengsel kan Raphaël ook de tint laten variëren, van mat tot satijnglanzend. Een van de meest recente vondsten van Raphaël zijn Glass Flakes, een ingrediënt dat bestaat uit glazen microbolletjes die, eenmaal toegevoegd aan het basismengsel of de lak, ervoor zorgen dat de verf het licht beter weerkaatst.

TESTVORM: OPERATIE VERLEIDING

Na zijn pigmenten te hebben "bereid" en de goedkeuring te hebben gekregen van de kleur- en materiaalontwerper, begint Raphaël aan de meer technische fase. Hier gaat het erom de kleur van de "eerste applicatie" getrouw weer te geven. Raphaël treedt dan in interactie met een leverancier die instaat voor het "contratyperen" van de kleur op basis van industriële criteria. Deze stap duurt ongeveer acht weken. Het resultaat wordt aangebracht op een gebogen testvorm: een vrij imposante plaat waarmee het licht kan worden opgevangen volgens de hoek en lichtbron. Dit geeft een goed beeld van het eindresultaat. Voor de zekerheid en om de goedkeuring van de projectteams te bekomen, kan Raphaël de kleur aanbrengen op een voertuig op schaal 1. Tot slot reproduceren robots in de fabriek de identieke kleur volgens zeer nauwkeurige vernevelings- en drukprocedés.

Ik heb alles een beetje geprobeerd, van wit tot zwart, van rood tot groen. In mijn beroep moet je jezelf heruitvinden. Dat is de sleutel. Je moet zoeken naar nieuwe pigmenten. De dingen anders doen.

Er kan anderhalf jaar zitten tussen het maken van een kleur en het aanbrengen ervan op een montagelijn. Sommige kleuren zoals Orange Feu van Alpine kostten echter vijf keer meer tijd (acht jaar om precies te zijn) alvorens ze het daglicht zagen.

Om zijn werk te vereeuwigen doet Raphaël nog een laatste keer een beroep op zijn verbeelding door een naam te geven aan de kleur die hij heeft gecreëerd. De naam " Zanzibarblauw", een kleur die op Arkana werd geïntroduceerd, is bijvoorbeeld geïnspireerd op een van zijn vakantieherinneringen: Het doet denken aan wit zand, de kleur van het water en een dreigende lucht.

VAN PIONIERSORANJE TOT PRESIDENTIEEL BLAUW

Sommige van de door Raphaël samengestelde kleuren zijn iconisch geworden. Ze hebben hun stempel gedrukt op de tijdsgeest door hun lef, hun vernieuwende karakter of gewoon hun schoonheid.

"Als ik een mooie kleur op straat zie, vraag ik me soms af wat de concurrent als pigmenten heeft gebruikt. Ik ga echter altijd uit van nieuwe ideeën en originele ingrediënten om iets te ontwerpen dat je elders niet terugvindt. ”

Dat is het geval voor Orange Valencia, die met de vijfde Clio-generatie werd gelanceerd. Het is de eerste en enige massageproduceerde oranje lak in de autogeschiedenis. In combinatie met een onderlaag in een andere kleur zorgt deze lak voor een levendigere en diepere tint. We waren al een pionier op het gebied van gekleurde lak met Vlamrood”, herinnert Raphaël zich. We wilden weten hoe we het even goed, of zelfs nog beter, konden doen met het model dat hem zou opvolgen, door op zoek te gaan naar originaliteit.

Het probleem is dat niet alle kleuren geschikt zijn voor alle koetswerken, noch voor alle volumes. Een rond en royaal koetswerk zoals dat van Clio gaat goed samen met een krachtige en volle kleur zoals Vlamrood. Een koetswerk met meer gestrekte lijnen, zoals dat van Nieuwe Mégane E-TECH Electric, zal meer in de verf worden gezet door een metallic kleur met grijstinten zoals Leigrijs.

Tot slot kunnen sommige meer verfijnde of gangbare kleuren gemakkelijk worden gecombineerd met andere voertuigtypes. Nachtblauw is een van zulke kleuren. Ze wordt aangeboden op Nieuwe Mégane E-TECH Electric en ZOE, maar ook op de Espace van de President van de Republiek.

KLEUR, EEN BEDREIGDE SOORT?

Een tiental jaar heb ik gewerkt aan zeer volle, zeer kleurrijke tinten. Opvallende kleuren”, aldus Raphaël. Ik ben een fan van kleur. Hoe minder wit, zwart en grijs, hoe beter! Eigenlijk zou ik al de rest van het spectrum vaker op straat willen zien. Maar de wereld van vandaag heeft de neiging tot uniformering.

Een onderzoek van Axalta (autolakspecialist) een jaar geleden bevestigde deze uniformering van kleuren. Volgens dit onderzoek zou 81% van de voertuigen wereldwijd wit (38%), zwart (19%) of grijs (15%) zijn. Kleuren die veel constructeurs verkiezen omwille van hun lage productiekosten. "Sommige kleuren bestaan al jaren", verduidelijkt Raphaël. Ze zijn vastgeroest. Neem Renault Wit: deze kleur is meer dan 30 jaar oud!

Hoewel de kleurenpaletten van de constructeurs almaar uitgebreider worden, bieden de markten nog steeds weerstand en kiezen ze voor neutrale kleuren. In sommige landen is er door hun cultuur wel meer ruimte voor kleur. Dat is het geval in India, waar het wemelt van de kruiden en stoffen met warme tinten. In 2020 onthulde Renault de showcar Kiger, als voorloper van een nieuw model dat specifiek is voor de Indiase markt. Speciaal voor dit model werd de kleur Aurora Borealis ontwikkeld die van uitzicht verandert naargelang het licht en de hoek van waaruit men de wagen bekijkt. Hij combineert blauw-violette reflecties met fluogroene accenten.

Vanuit het oogpunt van de constructeurs trekt Renault zich goed uit de slag met een kleurrijker aanbod dan gemiddeld”, verklaarde François Farion, Hoofddesigner kleuren en materialen bij Renault, in een van onze vorige stories. “We verkopen ongeveer 10% meer kleurtinten dan onze concurrenten! ”

Enkele jaren geleden creëerden kleurspecialisten nog transversale kleuren. Die werden dus door verschillende merken van de groep gebruikt. Vandaag is elke kleur exclusief voor een constructeur en zelfs voor een bepaald automodel. En elk merk heeft zijn eigen identiteit, met een eigen visuele wereld. "Dacia onderscheidt zich met tinten groen, bijvoorbeeld, en een register dat dicht bij de natuur aanleunt", verduidelijkt Raphaël. "Het Alpine-universum draait dan weer rond blauw, dat we voortdurend heruitvinden.

Wat Renault betreft, mikken we vandaag op erg gewilde en subtiele kleuren”, aldus Raphaël. Een deel van de ietwat vollere tinten blijft behouden, maar we zoeken ook naar meer gesofistikeerde tinten, soms met meer ‘metaal’. We kiezen voor iets rijkere kleuren.”

 

Documenten

KLEURSPECIALIST: EEN VAK APART BIJ RENAULT DESIGN

Voir les documents Voir la médiathèque

Documenten

KLEURSPECIALIST: EEN VAK APART BIJ RENAULT DESIGN
KLEURSPECIALIST: EEN VAK APART BIJ RENAULT DESIGN