Communiqué de presse
Communiqué de presse

KENNISMAKING MET DE ALPINE A110 METAMORPHOSIS BY ARNE QUINZE OP ART PARIS 2023

  • Bij de opening van Art Paris 2023 onthult Alpine ‘Metamorphosis’, een werk van kunstenaar Arne Quinze, dat nog tot zondag 2 april te zien zal zijn op de esplanade van het Grand Palais Éphémère te Parijs. 
  • Alpine en de Belgische kunstenaar presenteren het resultaat van hun artistieke discussie rond de gedroomde toekomst van de auto en organische vormen ten dienste van de technologie. 
  • Deze nieuwe creatie, de derde die Alpine voorstelt op de beurs voor moderne en hedendaagse kunst ‘Art Paris’, bewijst eens te meer dat Alpine zich engageert voor een voortdurende artistieke denkoefening.

Le 29 Maart 2023

Arne Quinze is voortdurend op zoek naar nieuwe uitdrukkingsvormen om zijn werk een nieuwe dimensie te geven. Met deze samenwerking, die als een ‘stap naar de toekomst’ moet worden beschouwd, wil de kunstenaar de link tussen natuur en technologie symboliseren en de natuurlijke en organische kracht van de Alpine-technologie belichten.

Het beeldhouwwerk, geïnspireerd op het DNA van Alpine, werpt zich op als een toonbeeld van wendbaarheid en lichtheid en concretiseert zo de gedroomde toekomst van de auto: zonder wielen door de lucht zweven, even snel als het licht. Door bewegende bliksemflitsen in het werk te integreren, interpreteert de kunstenaar het gevoel van vaagheid en snelheid dat tijdens de race bestaat, tot de bestuurder één wordt met de wagen en zijn technologie. Wanneer de auto in beweging is, wordt hij bijna plantaardig. Er ontstaat een vorm van harmonie met de natuur, aldus Arne Quinze.

De organische structuur van aluminium en leds, die vertrekt bij een Alpine die op een zwevend podium werd gemonteerd om de indruk te geven dat hij zweeft, is een dromerige uiting van de techniek die aan het bestaan van de wagen ten grondslag ligt. Hij illustreert de snelheid van het licht en alle uitbreidingsmogelijkheden van de Alpine A110, terwijl het ontbreken van wielen de symbiose met het milieu en de natuur weerspiegelt.

Nieuwe artistieke inspiratie voor Alpine 

Deze nieuwe artistieke samenwerking met Arne Quinze illustreert de wil van Alpine om bij te dragen tot het hedendaagse artistieke gebeuren. Voor het derde jaar op rij stelt Alpine een origineel werk tentoon op Art Paris, een wereldwijd toonaangevend evenement op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. In 2022 sloeg de Alpine A110 Sastruga, gecreëerd met het collectief Obvious, een brug tussen het erfgoed van het merk en de moderniteit dankzij het gebruik van artificiële intelligentie en algoritmes om een originele en visionaire art car te creëren. In 2021 belichtte de samenwerking met Felipe Pantone de dialoog tussen kleuren en de uitmuntendheid van Alpine aan de hand van een Alpine die volledig met de hand werd beschilderd door de kunstenaar.

Voor deze derde samenwerking met Art Paris liet Arne Quinze techniek en creatie met elkaar in dialoog gaan, met een sensationele art car die ons meeneemt naar een gefantaseerde toekomst. Zijn werk sluit naadloos aan bij onze ambitie: een auto creëren die één wordt met zijn beweging. Dat is de kern van ons partnerschap met Art Paris: inspiratie opdoen door talent uit de hedendaagse kunstwereld te ondersteunen en ertoe bij te dragen.” – Laurent Rossi, CEO van Alpine.

Dit werk is de vrucht van een boeiende dialoog met Alpine om een onuitgegeven vorm te bedenken die voor mij de magie van de race symboliseert: snelheid en de eenheid tussen piloot en bolide, tussen mens en technologie, tussen snelheid en natuur. Ik ben ervan overtuigd dat we de meest technische oplossingen vinden door naar de natuur te kijken. Dat heb ik in dit werk trachten te vatten.” Arne Quinze.

“Wat opvalt in de werken van Arne is de constante zoektocht naar beweging en de wil om één te worden met de natuur. Als ik naar de A110 Metamorphosis kijk, ben ik onder de indruk van de lichtheid die hij uitstraalt. De wagen wekt de illusie dat hij zweeft. Deze duizelingwekkende creatie is bijzonder representatief voor waarden zoals wendbaarheid en lichtheid, die deel uitmaken van het merk-DNA van Alpine.” Antony Villain, Directeur Design bij Alpine.

 

Art Paris, de toonaangevende beurs voor moderne en hedendaagse kunst

Gesterkt door het succes van de editie in september 2021, die het Grand Palais Éphémère in Champ-de-Mars inhuldigde, trok Art Paris in 2022 maar liefst 68.787 bezoekers. In het voorjaar, van 30 maart tot 2 april 2023, komt Art Paris weer tot leven, met een toplijst van 134 exposanten uit 25 landen. 

Toegang

Grand Palais Éphémère – Place Joffre, 75007 Parijs

Openingsuren

Donderdag 30 maart van 12 tot 20 uur

Vrijdag 31 maart van 12 tot 19 uur

Zaterdag 1 april van 12 tot 20 uur

Zondag 2 april van 12 tot 20 uur

 

Over Arne Quinze

Arne Quinze is een hedendaagse Belgische kunstenaar, schilder en beeldhouwer, geboren in 1971. Hij woont en werkt in Sint-Martens-Latem. Zijn werk varieert van schilderkunst tot middelgrote en resoluut monumentale beeldhouwwerken. Hij begon zijn carrière in de jaren 1980 als street artist. Hij had altijd al interesse in de rol van de stad, met werken die steden en ruimtes omtoveren tot openluchtmusea. Zijn werk evolueerde snel van street art naar openbare kunst met terugkerende thema’s als sociale interactie, verstedelijking en diversiteit. Hij gebruikt erg uiteenlopende materialen zoals recuperatiehout, aluminium, staal, leds enz.

 

Documenten

KENNISMAKING MET DE ALPINE A110 METAMORPHOSIS BY ARNE QUINZE OP ART PARIS 2023 (WORD)

KENNISMAKING MET DE ALPINE A110 METAMORPHOSIS BY ARNE QUINZE OP ART PARIS 2023 (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.Médiathèque (13)

Documenten

KENNISMAKING MET DE ALPINE A110 METAMORPHOSIS BY ARNE QUINZE OP ART PARIS 2023 (WORD)
KENNISMAKING MET DE ALPINE A110 METAMORPHOSIS BY ARNE QUINZE OP ART PARIS 2023 (PDF)
KENNISMAKING MET DE ALPINE A110 METAMORPHOSIS BY ARNE QUINZE OP ART PARIS 2023 (WORD)
KENNISMAKING MET DE ALPINE A110 METAMORPHOSIS BY ARNE QUINZE OP ART PARIS 2023 (PDF)

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.